Skip to main content

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  https://modtryk.dk/media/1987/roslund_og_thunberg_bjoernedansen_presse.jpg

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg

526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk
Lydbog indtalt af Thomas Gulstad
20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
 

5 ud af 6 mulige bananer
 
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.
 
5 ud af 6 mulige mikrofoner

Af Bjarne Wildau

Forlaget skrev:

Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen Jasper. De fire skal bruge våben til deres plan: at røve banker og skaffe sig så mange penge, at de bliver afhængige for altid. Alt er planlagt til mindste detalje, sekund for sekund, bevægelse for bevægelse.

Mange år tidligere svejses de tre brødre sammen, mens deres familie er ved at gå i opløsning. Deres far lærer dem at slå fra sig, deres mor orker ikke mere. De tre brødre har kun hinanden, og intet kan komme imellem dem.

BJØRNEDANSEN er en spændingsroman om den mest opfind­somme forbryderbande, Sverige nogensinde har set. Om broder­kærlighed, der er stærkere end alt andet, og om fædre og sønner.

BJØRNEDANSEN bygger på den virkelige historie om Militær­ligaen, der i begyndelsen af 90’erne begik en lang række røverier.


Den kom allerede efter cirka 100 sider. Fornemmelsen af at det nok blev den bedste spændingsroman jeg nogensinde har læst / gennemlevet. Senere begyndte jeg at sammenligne Morten Papes sociale roman Planen med netop Bjørnedansen. Det samme Pelle Erobreren og andre af Martin Andersen Nexøs samfundsrevsende værker. Social arvefølge du ved. Man skal vælge sine forældre med rettiddig omhu. Og i den sidste fjerdedel af romanen, blev plottet så spændende og sindsoprivende, at jeg måtte holde en pause nu og da. Jeg ved ikke om du selv får behov for at holde pause fra en spændingsroman. Men det var nyt for mig at det hele blev for meget. Faktisk alt alt for meget.
 
https://modtryk.dk/media/1655/por0275.jpg 
Anders Roslund, tv, og Stefan Thunberg
 
     For lige at gøre spørgsmålet om Bjørnedansen er den bedste spændingsroman jeg nogensinde har læst færdigt, så har jeg læst cirka 2000 bøger. Indrømmet. Det er en gæt, et slag på tasken, eller en fornemmelse. Ud af disse var / er cirka en tredjedel spændings eller krimiromaner.
     Jeg har læst alle Jan Guillouspændingsromaner, det samme med serier eller enkeltstående spændingsromaner af et sted mellem 50 og 100 andre forfattere fra Skandinavien og resten af kloden. Og midt i minderne om alle de fantastiske forfattere og deres romaner, står Bjørnedansen altså meget meget stærkt.
     Roslund og Thunbergs værk bygger på en virkelig historie, nemlig den om den såkaldte Militærliga, som i 80ernes Sverige lavede røverier mod en enkelt pengetransport, og godt en halv snes banker. Øgenavnet fik bandet via et røveri mod et svensk militært våbenlager.
    Jeg har googlet mig frem til den originale virkelige historie. Som jeg læser det, var den oprindelige Militærliga bestodd af familiemedlemmer. I Anders Roslund & Stefan Thunberg version består banden af tre meget unge brødre, og en af brødrenes kammerater. Den yngste af brødrene er så ung, at bandens leder forsøger at lære ham at gå som en voksen mand. Det siger vel alt.
    Efter de to første brutale røverier, udtaler en af politiets efterforskere, at røverne selv er vokset op i et ekstremt brutalt miljø. En påstand som var utroligt tæt på virkeligheden. De tre brødre voksede op med en psykopatisk og voldelig far. Social arvefølge helt ud i det ekstreme.
       Bogen er skrevet i et stramt sprog. Korte sætninger. Det er stort set kun i dialoger, at der bruges kommaer. Teksten er meget velegnet til oplæsning.
 
Jeg fandt bogen hos Mofibo.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to