Skip to main content

Boganmelselse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  https://modtryk.dk/media/1987/roslund_og_thunberg_bjoernedansen_presse.jpg

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg

526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk
Lydbog indtalt af Thomas Gulstad
20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
 

5 ud ad 6 mulige bananer
 
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.
 
5 ud af 6 mulige mikrofoner

Af Bjarne Wildau

Forlaget skrev:

Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen Jasper. De fire skal bruge våben til deres plan: at røve banker og skaffe sig så mange penge, at de bliver afhængige for altid. Alt er planlagt til mindste detalje, sekund for sekund, bevægelse for bevægelse.

Mange år tidligere svejses de tre brødre sammen, mens deres familie er ved at gå i opløsning. Deres far lærer dem at slå fra sig, deres mor orker ikke mere. De tre brødre har kun hinanden, og intet kan komme imellem dem.

BJØRNEDANSEN er en spændingsroman om den mest opfind­somme forbryderbande, Sverige nogensinde har set. Om broder­kærlighed, der er stærkere end alt andet, og om fædre og sønner.

BJØRNEDANSEN bygger på den virkelige historie om Militær­ligaen, der i begyndelsen af 90’erne begik en lang række røverier.


Den kom allerede efter cirka 100 sider. Fornemmelsen af at det nok blev den bedste spændingsroman jeg nogensinde har læst / gennemlevet. Senere begyndte jeg at sammenligne Morten Papes sociale roman Planen med netop Bjørnedansen. Det samme Pelle Erobreren og andre af Martin Andersen Nexøs samfundsrevsende værker. Social arvefølge du ved. Man skal vælge sine forældre med rettiddig omhu. Og i den sidste fjerdedel af romanen, blev plottet så spændende og sindsoprivende, at jeg måtte holde en pause nu og da. Jeg ved ikke om du selv får behov for at holde pause fra en spændingsroman. Men det var nyt for mig at det hele blev for meget. Faktisk alt alt for meget.
 
https://modtryk.dk/media/1655/por0275.jpg 
Anders Roslund, tv, og Stefan Thunberg
 
     For lige at gøre spørgsmålet om Bjørnedansen er den bedste spændingsroman jeg nogensinde har læst færdigt, så har jeg læst cirka 2000 bøger. Indrømmet. Det er en gæt, et slag på tasken, eller en fornemmelse. Ud af disse var / er cirka en tredjedel spændings eller krimiromaner.
     Jeg har læst alle Jan Guillouspændingsromaner, det samme med serier eller enkeltstående spændingsromaner af et sted mellem 50 og 100 andre forfattere fra Skandinavien og resten af kloden. Og midt i minderne om alle de fantastiske forfattere og deres romaner, står Bjørnedansen altså meget meget stærkt.
     Roslund og Thunbergs værk bygger på en virkelig historie, nemlig den om den såkaldte Militærliga, som i 80ernes Sverige lavede røverier mod en enkelt pengetransport, og godt en halv snes banker. Øgenavnet fik bandet via et røveri mod et svensk militært våbenlager.
    Jeg har googlet mig frem til den originale virkelige historie. Som jeg læser det, var den oprindelige Militærliga bestodd af familiemedlemmer. I Anders Roslund & Stefan Thunberg version består banden af tre meget unge brødre, og en af brødrenes kammerater. Den yngste af brødrene er så ung, at bandens leder forsøger at lære ham at gå som en voksen mand. Det siger vel alt.
    Efter de to første brutale røverier, udtaler en af politiets efterforskere, at røverne selv er vokset op i et ekstremt brutalt miljø. En påstand som var utroligt tæt på virkeligheden. De tre brødre voksede op med en psykopatisk og voldelig far. Social arvefølge helt ud i det ekstreme.
       Bogen er skrevet i et stramt sprog. Korte sætninger. Det er stort set kun i dialoger, at der bruges kommaer. Teksten er meget velegnet til oplæsning.
 
Jeg fandt bogen hos Mofibo.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Forfatteren bag bogen: Advokat henter stof til succesthriller fra karate og sit arbejde

Af Bjarne Wildau
Der er noget helt særligt ved karatemiljøet. Det accepterer og tiltrækker folk fra alle samfundslag og nationaliteter. Modsat golf og tennis. Walther Rebernik  har levet en stor del af sit liv som aktiv karatekæmper. Men han er også  medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden.
- I karate har jeg kæmpet med typer, som jeg ikke ville nærme mig på gaden, og er blevet fortrolig med mange af dem. Sågar venner med flere. Karateverdenen er både et sted gennemsyret af japansk filosofisk morallære. Og samtidig en dør til en helt anden verden. En underverden, siger Walther Rebernik.

Walther Rebernik. Advokat og medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden. Familiefar, erfaren karatekæmper med sort bælte, og nu også forfatter til en succesfuld thriller.
Og i sin debutthriller "Jæger" bruger han netop erfaringer fra de to ekstremt forskellige miljøer. Men hvor kommer tanken og vovemodet til at skrive en roman fra? Det er en lidt længere historie, som…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Inger Gammelgaard Madsen NATTELINJEN

Af Inger Gammelgaard Madsen
Forlaget Farfalla
383 sider
Findes som hæftet bog, E.bog, og lytteroman

4/6 stjerner

Af Bjarne Wildau
En af de mere produktive danske forfattere er på banen igen. Nemlig Inger Gammelgaard Madsen. Selvudgiver som siden hun debuterede i 2008 med krimien Dukkebarnet har leveret varen hvert evigt eneste år. Sådan. En præstation som blandt andet har betydet, at forfatterens romaner er blevet oversat til omkring 30 forskellige sprog.
Til de fleste andre selvudgivere kommer nu en opfordring til at kigge lidt på Inger Gammelgaard Madsen metoder. Der må da være noget inspiration lige netop der.
Tilbage til den seneste østjyske roman, som er en del af serien med efterforskeren Rolando Benito og journalisten Anne Larsen. Handlingen tager dens afsæt i Halloween nat, hvor et barn endnu en gang ringer til Nattelinjen. Telefonen på Nattelinjen tages af skolelæreren Maja, som har svært ved at tolke opkaldet. Er barnet der ringer op, offer for en makaber Halloween spøg, eller er de…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…