Skip to main content

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  https://modtryk.dk/media/1987/roslund_og_thunberg_bjoernedansen_presse.jpg

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg

526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk
Lydbog indtalt af Thomas Gulstad
20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
 

5 ud af 6 mulige bananer
 
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.
 
5 ud af 6 mulige mikrofoner

Af Bjarne Wildau

Forlaget skrev:

Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen Jasper. De fire skal bruge våben til deres plan: at røve banker og skaffe sig så mange penge, at de bliver afhængige for altid. Alt er planlagt til mindste detalje, sekund for sekund, bevægelse for bevægelse.

Mange år tidligere svejses de tre brødre sammen, mens deres familie er ved at gå i opløsning. Deres far lærer dem at slå fra sig, deres mor orker ikke mere. De tre brødre har kun hinanden, og intet kan komme imellem dem.

BJØRNEDANSEN er en spændingsroman om den mest opfind­somme forbryderbande, Sverige nogensinde har set. Om broder­kærlighed, der er stærkere end alt andet, og om fædre og sønner.

BJØRNEDANSEN bygger på den virkelige historie om Militær­ligaen, der i begyndelsen af 90’erne begik en lang række røverier.


Den kom allerede efter cirka 100 sider. Fornemmelsen af at det nok blev den bedste spændingsroman jeg nogensinde har læst / gennemlevet. Senere begyndte jeg at sammenligne Morten Papes sociale roman Planen med netop Bjørnedansen. Det samme Pelle Erobreren og andre af Martin Andersen Nexøs samfundsrevsende værker. Social arvefølge du ved. Man skal vælge sine forældre med rettiddig omhu. Og i den sidste fjerdedel af romanen, blev plottet så spændende og sindsoprivende, at jeg måtte holde en pause nu og da. Jeg ved ikke om du selv får behov for at holde pause fra en spændingsroman. Men det var nyt for mig at det hele blev for meget. Faktisk alt alt for meget.
 
https://modtryk.dk/media/1655/por0275.jpg 
Anders Roslund, tv, og Stefan Thunberg
 
     For lige at gøre spørgsmålet om Bjørnedansen er den bedste spændingsroman jeg nogensinde har læst færdigt, så har jeg læst cirka 2000 bøger. Indrømmet. Det er en gæt, et slag på tasken, eller en fornemmelse. Ud af disse var / er cirka en tredjedel spændings eller krimiromaner.
     Jeg har læst alle Jan Guillouspændingsromaner, det samme med serier eller enkeltstående spændingsromaner af et sted mellem 50 og 100 andre forfattere fra Skandinavien og resten af kloden. Og midt i minderne om alle de fantastiske forfattere og deres romaner, står Bjørnedansen altså meget meget stærkt.
     Roslund og Thunbergs værk bygger på en virkelig historie, nemlig den om den såkaldte Militærliga, som i 80ernes Sverige lavede røverier mod en enkelt pengetransport, og godt en halv snes banker. Øgenavnet fik bandet via et røveri mod et svensk militært våbenlager.
    Jeg har googlet mig frem til den originale virkelige historie. Som jeg læser det, var den oprindelige Militærliga bestodd af familiemedlemmer. I Anders Roslund & Stefan Thunberg version består banden af tre meget unge brødre, og en af brødrenes kammerater. Den yngste af brødrene er så ung, at bandens leder forsøger at lære ham at gå som en voksen mand. Det siger vel alt.
    Efter de to første brutale røverier, udtaler en af politiets efterforskere, at røverne selv er vokset op i et ekstremt brutalt miljø. En påstand som var utroligt tæt på virkeligheden. De tre brødre voksede op med en psykopatisk og voldelig far. Social arvefølge helt ud i det ekstreme.
       Bogen er skrevet i et stramt sprog. Korte sætninger. Det er stort set kun i dialoger, at der bruges kommaer. Teksten er meget velegnet til oplæsning.
 
Jeg fandt bogen hos Mofibo.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi