Skip to main content

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"


Geiger by Gustaf Skördeman

Geiger
Af Gustaf Skördeman

Spionthiller368 sider

Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.

5 ud af 6 mulige bananer.

Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke.
5 ud af 6 mulige mikrofoner.

Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag
Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt

Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander hun sig straks, selvom det er uden for hendes område. Hendes kollega ved at Sara nærmest er vokset op i familiens store villa i den stockholmske forstad, og at der er brug for hende. Hun bryder alle regler og slutter sig til efterforskningen, mens hendes fortid, som tålmodigt har ventet i årevis, nu sniger sig ind på hende.
Et familiedrab ud af det blå forgrener sig i en gammel DDR-spionring, i terrorbevægelser og intense konfrontationer mellem mødre og døtre i denne medrivende spændingsroman, som er den første i en planlagt trilogi.

Anmeldelse: Den sidste måned har jeg læst og anmeldt to agent spændingsromaner. Begge danske. "Kongetro" af Tobias Bukkehave, i øvrigt fra samme forlag som Geiger. Politikens. Den anden "Forræderens børn" af Leif Davidsen. Så jeg begyndte at læse / lytte til den svenske debut, "Geiger" med en spændt forventning. Ville Danmark tabe i sammenligning med denne svenske debutant? 
     Tre fire sider henne i romanen overgav jeg mig. Ja. Det er ikke en gang løgn. De to spionromaner jeg har nævnt her over, var langsomme som en 100 m. løber der havde fået en fibersprængning i låret. Sådan var det ikke med Geiger.
     Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende, som på mange måder minder om virkelighedens svenske TV- personlighed i 60erne og i 70erne, Lennart Hyland, bliver skudt bagfra. Af sin egen kone. Som i en snes år eller længere har ventet på den ordre, som blandt andet betød at hun skulle dræbe sin ægtemand.
     Thrillerens hovedperson er Sara Nowak, som kom til Sverige i maven på en ung polsk flygtning. En politikvinde midt i 40erne som har prostitution, ikke mindst de mandlige kunder, som speciale. Først dræbes Sveriges største TV-personlighed af sin egen kone. 
     Og derefter løber Sara Novak efter en kunde som netop har forladt en af Stockholms hundredvis af importerede purunge prostituerede. 
     Fra sin plads i bilen, ved siden af en mandlig kollega ser hun at kunden har blod på den ene hånds knoer. Mere blod. Den polsk svenske efterforsker, med blandt andet et speciale i en russisk kampsport, fanger ham. Ok. Han stikker hende i låret med en kniv, og han får så hatten passer. Også efter at han er uskadeliggjort med begge håndled i et sæt håndjern.
     Midt i den opgave bliver Sara kontaktet af en tidligere kollega, lesbiske Anne. Saras polske mor har i mange år været rengøringskone hos den nu meget døde Stellan Broman. Og Sara var i mange år legekammerat med sin arbejdsgivers børn.  Og det ved Anne. Om Sara ikke har lyst til at tjekke op på drabet, nu hun kender mere til Bromanfamilien end formodentlig nogen som helst anden i det svenske politikorps?
     Romanen. Fortæller stilen minder mig på mange måder om danske Michael Kretz Kreifeldt. Som læser / lytter får man kontant betaling ved kasse 1. Man når dårligt nok at sætte eller ligge sig til rette. Faktisk meget naturligt. 
     Forfatteren Gustaf Skördeman deler faglig baggrund med netop Michael Kretz Kreifeldt. Begge har tidligere arbejdet som manuskriptforfattere. Præcist som når man ser en film eller TV-serie bliver man stopfodret med billeder.
     Følger du min anbefaling og satser på "Geiger", bliver du med en smule held fanget af en verden, hvor der er flere konspirationsteorier, end en rødhåret svensk kvinde på en sommerdag har fregner mellem brysterne. God læselyst.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to