Skip to main content

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"


Geiger by Gustaf Skördeman

Geiger
Af Gustaf Skördeman

Spionthiller368 sider

Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.

5 ud af 6 mulige bananer.

Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke.
5 ud af 6 mulige mikrofoner.

Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag
Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt

Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander hun sig straks, selvom det er uden for hendes område. Hendes kollega ved at Sara nærmest er vokset op i familiens store villa i den stockholmske forstad, og at der er brug for hende. Hun bryder alle regler og slutter sig til efterforskningen, mens hendes fortid, som tålmodigt har ventet i årevis, nu sniger sig ind på hende.
Et familiedrab ud af det blå forgrener sig i en gammel DDR-spionring, i terrorbevægelser og intense konfrontationer mellem mødre og døtre i denne medrivende spændingsroman, som er den første i en planlagt trilogi.

Anmeldelse: Den sidste måned har jeg læst og anmeldt to agent spændingsromaner. Begge danske. "Kongetro" af Tobias Bukkehave, i øvrigt fra samme forlag som Geiger. Politikens. Den anden "Forræderens børn" af Leif Davidsen. Så jeg begyndte at læse / lytte til den svenske debut, "Geiger" med en spændt forventning. Ville Danmark tabe i sammenligning med denne svenske debutant? 
     Tre fire sider henne i romanen overgav jeg mig. Ja. Det er ikke en gang løgn. De to spionromaner jeg har nævnt her over, var langsomme som en 100 m. løber der havde fået en fibersprængning i låret. Sådan var det ikke med Geiger.
     Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende, som på mange måder minder om virkelighedens svenske TV- personlighed i 60erne og i 70erne, Lennart Hyland, bliver skudt bagfra. Af sin egen kone. Som i en snes år eller længere har ventet på den ordre, som blandt andet betød at hun skulle dræbe sin ægtemand.
     Thrillerens hovedperson er Sara Nowak, som kom til Sverige i maven på en ung polsk flygtning. En politikvinde midt i 40erne som har prostitution, ikke mindst de mandlige kunder, som speciale. Først dræbes Sveriges største TV-personlighed af sin egen kone. 
     Og derefter løber Sara Novak efter en kunde som netop har forladt en af Stockholms hundredvis af importerede purunge prostituerede. 
     Fra sin plads i bilen, ved siden af en mandlig kollega ser hun at kunden har blod på den ene hånds knoer. Mere blod. Den polsk svenske efterforsker, med blandt andet et speciale i en russisk kampsport, fanger ham. Ok. Han stikker hende i låret med en kniv, og han får så hatten passer. Også efter at han er uskadeliggjort med begge håndled i et sæt håndjern.
     Midt i den opgave bliver Sara kontaktet af en tidligere kollega, lesbiske Anne. Saras polske mor har i mange år været rengøringskone hos den nu meget døde Stellan Broman. Og Sara var i mange år legekammerat med sin arbejdsgivers børn.  Og det ved Anne. Om Sara ikke har lyst til at tjekke op på drabet, nu hun kender mere til Bromanfamilien end formodentlig nogen som helst anden i det svenske politikorps?
     Romanen. Fortæller stilen minder mig på mange måder om danske Michael Kretz Kreifeldt. Som læser / lytter får man kontant betaling ved kasse 1. Man når dårligt nok at sætte eller ligge sig til rette. Faktisk meget naturligt. 
     Forfatteren Gustaf Skördeman deler faglig baggrund med netop Michael Kretz Kreifeldt. Begge har tidligere arbejdet som manuskriptforfattere. Præcist som når man ser en film eller TV-serie bliver man stopfodret med billeder.
     Følger du min anbefaling og satser på "Geiger", bliver du med en smule held fanget af en verden, hvor der er flere konspirationsteorier, end en rødhåret svensk kvinde på en sommerdag har fregner mellem brysterne. God læselyst.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi