Skip to main content

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"


Geiger by Gustaf Skördeman

Geiger
Af Gustaf Skördeman

Spionthiller368 sider

Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.

5 ud af 6 mulige bananer.

Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke.
5 ud af 6 mulige mikrofoner.

Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag
Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt

Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander hun sig straks, selvom det er uden for hendes område. Hendes kollega ved at Sara nærmest er vokset op i familiens store villa i den stockholmske forstad, og at der er brug for hende. Hun bryder alle regler og slutter sig til efterforskningen, mens hendes fortid, som tålmodigt har ventet i årevis, nu sniger sig ind på hende.
Et familiedrab ud af det blå forgrener sig i en gammel DDR-spionring, i terrorbevægelser og intense konfrontationer mellem mødre og døtre i denne medrivende spændingsroman, som er den første i en planlagt trilogi.

Anmeldelse: Den sidste måned har jeg læst og anmeldt to agent spændingsromaner. Begge danske. "Kongetro" af Tobias Bukkehave, i øvrigt fra samme forlag som Geiger. Politikens. Den anden "Forræderens børn" af Leif Davidsen. Så jeg begyndte at læse / lytte til den svenske debut, "Geiger" med en spændt forventning. Ville Danmark tabe i sammenligning med denne svenske debutant? 
     Tre fire sider henne i romanen overgav jeg mig. Ja. Det er ikke en gang løgn. De to spionromaner jeg har nævnt her over, var langsomme som en 100 m. løber der havde fået en fibersprængning i låret. Sådan var det ikke med Geiger.
     Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende, som på mange måder minder om virkelighedens svenske TV- personlighed i 60erne og i 70erne, Lennart Hyland, bliver skudt bagfra. Af sin egen kone. Som i en snes år eller længere har ventet på den ordre, som blandt andet betød at hun skulle dræbe sin ægtemand.
     Thrillerens hovedperson er Sara Nowak, som kom til Sverige i maven på en ung polsk flygtning. En politikvinde midt i 40erne som har prostitution, ikke mindst de mandlige kunder, som speciale. Først dræbes Sveriges største TV-personlighed af sin egen kone. 
     Og derefter løber Sara Novak efter en kunde som netop har forladt en af Stockholms hundredvis af importerede purunge prostituerede. 
     Fra sin plads i bilen, ved siden af en mandlig kollega ser hun at kunden har blod på den ene hånds knoer. Mere blod. Den polsk svenske efterforsker, med blandt andet et speciale i en russisk kampsport, fanger ham. Ok. Han stikker hende i låret med en kniv, og han får så hatten passer. Også efter at han er uskadeliggjort med begge håndled i et sæt håndjern.
     Midt i den opgave bliver Sara kontaktet af en tidligere kollega, lesbiske Anne. Saras polske mor har i mange år været rengøringskone hos den nu meget døde Stellan Broman. Og Sara var i mange år legekammerat med sin arbejdsgivers børn.  Og det ved Anne. Om Sara ikke har lyst til at tjekke op på drabet, nu hun kender mere til Bromanfamilien end formodentlig nogen som helst anden i det svenske politikorps?
     Romanen. Fortæller stilen minder mig på mange måder om danske Michael Kretz Kreifeldt. Som læser / lytter får man kontant betaling ved kasse 1. Man når dårligt nok at sætte eller ligge sig til rette. Faktisk meget naturligt. 
     Forfatteren Gustaf Skördeman deler faglig baggrund med netop Michael Kretz Kreifeldt. Begge har tidligere arbejdet som manuskriptforfattere. Præcist som når man ser en film eller TV-serie bliver man stopfodret med billeder.
     Følger du min anbefaling og satser på "Geiger", bliver du med en smule held fanget af en verden, hvor der er flere konspirationsteorier, end en rødhåret svensk kvinde på en sommerdag har fregner mellem brysterne. God læselyst.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…