Skip to main content

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"


Geiger by Gustaf Skördeman

Geiger
Af Gustaf Skördeman

Spionthiller368 sider

Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.

5 ud af 6 mulige bananer.

Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke.
5 ud af 6 mulige mikrofoner.

Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag
Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt

Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander hun sig straks, selvom det er uden for hendes område. Hendes kollega ved at Sara nærmest er vokset op i familiens store villa i den stockholmske forstad, og at der er brug for hende. Hun bryder alle regler og slutter sig til efterforskningen, mens hendes fortid, som tålmodigt har ventet i årevis, nu sniger sig ind på hende.
Et familiedrab ud af det blå forgrener sig i en gammel DDR-spionring, i terrorbevægelser og intense konfrontationer mellem mødre og døtre i denne medrivende spændingsroman, som er den første i en planlagt trilogi.

Anmeldelse: Den sidste måned har jeg læst og anmeldt to agent spændingsromaner. Begge danske. "Kongetro" af Tobias Bukkehave, i øvrigt fra samme forlag som Geiger. Politikens. Den anden "Forræderens børn" af Leif Davidsen. Så jeg begyndte at læse / lytte til den svenske debut, "Geiger" med en spændt forventning. Ville Danmark tabe i sammenligning med denne svenske debutant? 
     Tre fire sider henne i romanen overgav jeg mig. Ja. Det er ikke en gang løgn. De to spionromaner jeg har nævnt her over, var langsomme som en 100 m. løber der havde fået en fibersprængning i låret. Sådan var det ikke med Geiger.
     Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende, som på mange måder minder om virkelighedens svenske TV- personlighed i 60erne og i 70erne, Lennart Hyland, bliver skudt bagfra. Af sin egen kone. Som i en snes år eller længere har ventet på den ordre, som blandt andet betød at hun skulle dræbe sin ægtemand.
     Thrillerens hovedperson er Sara Nowak, som kom til Sverige i maven på en ung polsk flygtning. En politikvinde midt i 40erne som har prostitution, ikke mindst de mandlige kunder, som speciale. Først dræbes Sveriges største TV-personlighed af sin egen kone. 
     Og derefter løber Sara Novak efter en kunde som netop har forladt en af Stockholms hundredvis af importerede purunge prostituerede. 
     Fra sin plads i bilen, ved siden af en mandlig kollega ser hun at kunden har blod på den ene hånds knoer. Mere blod. Den polsk svenske efterforsker, med blandt andet et speciale i en russisk kampsport, fanger ham. Ok. Han stikker hende i låret med en kniv, og han får så hatten passer. Også efter at han er uskadeliggjort med begge håndled i et sæt håndjern.
     Midt i den opgave bliver Sara kontaktet af en tidligere kollega, lesbiske Anne. Saras polske mor har i mange år været rengøringskone hos den nu meget døde Stellan Broman. Og Sara var i mange år legekammerat med sin arbejdsgivers børn.  Og det ved Anne. Om Sara ikke har lyst til at tjekke op på drabet, nu hun kender mere til Bromanfamilien end formodentlig nogen som helst anden i det svenske politikorps?
     Romanen. Fortæller stilen minder mig på mange måder om danske Michael Kretz Kreifeldt. Som læser / lytter får man kontant betaling ved kasse 1. Man når dårligt nok at sætte eller ligge sig til rette. Faktisk meget naturligt. 
     Forfatteren Gustaf Skördeman deler faglig baggrund med netop Michael Kretz Kreifeldt. Begge har tidligere arbejdet som manuskriptforfattere. Præcist som når man ser en film eller TV-serie bliver man stopfodret med billeder.
     Følger du min anbefaling og satser på "Geiger", bliver du med en smule held fanget af en verden, hvor der er flere konspirationsteorier, end en rødhåret svensk kvinde på en sommerdag har fregner mellem brysterne. God læselyst.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…