Skip to main content

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle


Af Bjarne Wildau

Pige på mission - roman af Susanne Lykke
304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer.
Udgivet af Rydendahl Forlag.

4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.

Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.

4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.

Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv. 
    Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin datter og bliver derved også tilskyndet til at åbne øjnene for nye ting. Hun navigerer i en hverdag, der er uforudsigelig og farlig, og en dag står hun også selv ansigt til ansigt med fjenden. 
    Elly formår at skabe tætte relationer til både soldater og det øvrige personel – og hun møder sit livs kærlighed. Men der er en pris for Ellys personlige dedikation, når hun kommer tilbage til Danmark. 
    Pige på mission er en krigsroman om venskaber og sammenhold, kærlighed og sorg. Den peger på de udfordringer, som soldaterne møder før, under og efter en udsendelse. Herunder psykisk pres og PTSD. Bogen skildrer også de spændinger, der kan opstå, når kvinder er udsendt blandt et flertal af mænd. 
    Pige på mission er fiktion, men inspireret af grundig research og interviews af danske veteraner, der har været udsendt i Afghanistan, Irak og Bosnien. Bogen er faktatjekket af Danmarks Veteraner Nordsjælland. 

Boganmeldelse: Kender du det - man åbner en bog, eller klikker på lyden, og så går der en time eller to, måske flere, uden at man gør ret meget andet end at sluge og fortolke det som kommer til én, uden at man tænker ret meget over noget som helst andet. Sådan fik jeg det med Susanne Lykkes fjerde roman - Pige på mission.
    Præsten Elly Flodin har langt fra en lykkelig hverdag i Danmark. Hun domineres af to mænd, som begge vil fastholde hende i nogle holder, som passer dem. Nemlig hendes kæreste, og hendes far. Men det bliver for meget for den unge præst. Og i hemmelighed søger hun et job som feltpræst i Camp Nordlys.
    Begge mænd reagerer negativt. Men Elly kommer væk. Ja hvad var det egentlig hun gjorde? Rejste hun væk fra de to mænd, eller hen til noget, som hun ville af et rent hjerte?
    Det var et af de spørgsmål, som jeg stillede mig selv i den første del af bogen. Et af de valg som Elly skal tage ret hurtigt efter ankomsten, er hvor hun skal spise. I officersmessen, eller hos de mennesker (med stort M) - som hun reelt er hyret til at betjene og støtte. Hun konstaterer at hendes egen far sikkert ville føle sig bedst tilpas hos de ældre officerer. Fred være med det. Reelt er hun ikke i tvivl. Hun mødte fire fem meget forskellige fyre på udrejsen. De bliver hendes spisekammerater. Der er også kvinder med blandt de udsendte. To lidt yngre end Elly. Hun forsøger faktisk at få kontakt med dem, uden at det lykkedes. Først aller sidst i romanen kommer der kontakt, via præstegerningen.
    Stille og roligt, allerhelvede des hurtigt, etablerer Elly sig i sin helt egen bygning, som både udgør kontor og hjem, inklusive soveværelse.Ret hurtigt inde i handlingen kommer Elly ud for noget meget voldsomt. Hun overlever, og det næste bliver, at hun forfølges og delvist intimideres af delingsfører.
    Der kommer mindre end en håndfuld til hendes første gudstjeneste. lidt det samme da hun starter et kor. Men begge aktiviteter vokser med, undskyldt udtrykket, raketfart.En kok som hun faktisk holder meget af, altså som både person og kok, forelsker sig i hende. 
    Faktisk får feltpræsten et godt øje til en af de soldater som hun har mest kontakt med, et øje eller kald det bare følelser, som deles af fyren.Og sådan fortsætter det.Susanne Lykke formår stille og roligt at give mig, og måske dig med, et godt indblik i livet i lejren, hvor døden, eller risikoen for samme, mixes med glæde , frygt, og savn.Jeg tror på feltpræsten. på lejrens øverstbefalende, som må lære at indordne sig i "Ellys kor", på fyren som har sunget i kor siden han var en dreng uden overskæg, men med bumser. 
    Alt i alt et flot stykke arbejde. Tillykke med det.
.....
Jeg er kunde hos Mofibo, og jeg fandt lydbogen der. Efter en anbefaling i en af de litteraturgrupper jeg er med i på Facebook. 

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi