Skip to main content

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle


Af Bjarne Wildau

Pige på mission - roman af Susanne Lykke
304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer.
Udgivet af Rydendahl Forlag.

4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.

Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.

4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.

Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv. 
    Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin datter og bliver derved også tilskyndet til at åbne øjnene for nye ting. Hun navigerer i en hverdag, der er uforudsigelig og farlig, og en dag står hun også selv ansigt til ansigt med fjenden. 
    Elly formår at skabe tætte relationer til både soldater og det øvrige personel – og hun møder sit livs kærlighed. Men der er en pris for Ellys personlige dedikation, når hun kommer tilbage til Danmark. 
    Pige på mission er en krigsroman om venskaber og sammenhold, kærlighed og sorg. Den peger på de udfordringer, som soldaterne møder før, under og efter en udsendelse. Herunder psykisk pres og PTSD. Bogen skildrer også de spændinger, der kan opstå, når kvinder er udsendt blandt et flertal af mænd. 
    Pige på mission er fiktion, men inspireret af grundig research og interviews af danske veteraner, der har været udsendt i Afghanistan, Irak og Bosnien. Bogen er faktatjekket af Danmarks Veteraner Nordsjælland. 

Boganmeldelse: Kender du det - man åbner en bog, eller klikker på lyden, og så går der en time eller to, måske flere, uden at man gør ret meget andet end at sluge og fortolke det som kommer til én, uden at man tænker ret meget over noget som helst andet. Sådan fik jeg det med Susanne Lykkes fjerde roman - Pige på mission.
    Præsten Elly Flodin har langt fra en lykkelig hverdag i Danmark. Hun domineres af to mænd, som begge vil fastholde hende i nogle holder, som passer dem. Nemlig hendes kæreste, og hendes far. Men det bliver for meget for den unge præst. Og i hemmelighed søger hun et job som feltpræst i Camp Nordlys.
    Begge mænd reagerer negativt. Men Elly kommer væk. Ja hvad var det egentlig hun gjorde? Rejste hun væk fra de to mænd, eller hen til noget, som hun ville af et rent hjerte?
    Det var et af de spørgsmål, som jeg stillede mig selv i den første del af bogen. Et af de valg som Elly skal tage ret hurtigt efter ankomsten, er hvor hun skal spise. I officersmessen, eller hos de mennesker (med stort M) - som hun reelt er hyret til at betjene og støtte. Hun konstaterer at hendes egen far sikkert ville føle sig bedst tilpas hos de ældre officerer. Fred være med det. Reelt er hun ikke i tvivl. Hun mødte fire fem meget forskellige fyre på udrejsen. De bliver hendes spisekammerater. Der er også kvinder med blandt de udsendte. To lidt yngre end Elly. Hun forsøger faktisk at få kontakt med dem, uden at det lykkedes. Først aller sidst i romanen kommer der kontakt, via præstegerningen.
    Stille og roligt, allerhelvede des hurtigt, etablerer Elly sig i sin helt egen bygning, som både udgør kontor og hjem, inklusive soveværelse.Ret hurtigt inde i handlingen kommer Elly ud for noget meget voldsomt. Hun overlever, og det næste bliver, at hun forfølges og delvist intimideres af delingsfører.
    Der kommer mindre end en håndfuld til hendes første gudstjeneste. lidt det samme da hun starter et kor. Men begge aktiviteter vokser med, undskyldt udtrykket, raketfart.En kok som hun faktisk holder meget af, altså som både person og kok, forelsker sig i hende. 
    Faktisk får feltpræsten et godt øje til en af de soldater som hun har mest kontakt med, et øje eller kald det bare følelser, som deles af fyren.Og sådan fortsætter det.Susanne Lykke formår stille og roligt at give mig, og måske dig med, et godt indblik i livet i lejren, hvor døden, eller risikoen for samme, mixes med glæde , frygt, og savn.Jeg tror på feltpræsten. på lejrens øverstbefalende, som må lære at indordne sig i "Ellys kor", på fyren som har sunget i kor siden han var en dreng uden overskæg, men med bumser. 
    Alt i alt et flot stykke arbejde. Tillykke med det.
.....
Jeg er kunde hos Mofibo, og jeg fandt lydbogen der. Efter en anbefaling i en af de litteraturgrupper jeg er med i på Facebook. 

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…