Skip to main content

Podcast om forfatteren: Julie Hastrup taler ud... om sin krimi Vildskud... og sin egen overgangsalder

Julie Hastrup - forfatter - Photos | Facebook

Af Bjarne Wildau

I sin seneste krimi skriver den succesramte forfatter og journalist Julie Hastrup blandet andet om tabuemner. Nemlig om hævn og lyst til selvtægt, efter at hendes egen søn blev overfaldet på Nørreport Station. Men som et sideemne vender hun også et andet tabu, overgangsalderen, som hun selv er ramt af på tredje år.
   Det sker i en podcast af Cecilie Frøkjær, som hver fredag bringer en ny podcast om litteratur på Mofibo.
   For at begynde med det første. Julie Hastrup, 52, vidste hurtigt efter overfaldet på sin søn, at hun ville bruge overfaldet, og ikke mindst sin momentane lyst at hoppe i joggingskoene og dræbe de unge som havde overfaldt hendes kære søn.
   Vildskud tager sit udgangspunkt i en sorggruppe, hvor en psykolog og fire sørgende, to yngre kvinder og to ældre mænd arbejder med de fires komplicerede sorg. En lidelse som nu findes på WHOs liste over anerkendte lidelser.
   Og netop de fire sorgramte bruger Julie Hastrup som et spejl, eller en megafon om de tanker hun selv havde.
  Forfatteren og hendes familie bor i nærheden af Magasin. Sønnen havde henvendt sig til vagtfolkene og søgte hjælp. De ringede og fortalte, at de havde hendes chokerede og   blødende søn, som var blevet overfaldet af jævnaldrende medlemmer af en drengebande.
   - Det at jeg blev ringet op, og får at vide at mit barn er blevet slået ned, gør mig så fuldstændig rasende, jeg blev helt vild af raseri. Altså med sådan røde flammer for øjnene. 
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   Hendes første lyst er er at hoppe i sine jogginsko, at løbe ned på Nørreport Station og finde de drenge der havde gjort det, og i et splitsekund tænkte hun at hun ville dræbe de skyldige. 
   I den fremragende podcast gentager hun flere gange, at lysten til at dræbe, kun varede et splitsekund, at den lyst kun varede netop et splitsekund.
   - Tænk at nogen vover at gøre sådan noget mod et helt uskyldigt menneske. Det er jo sådan jeg har tænkt masser af gange når jeg har læst, set eller hørt om flok der er blevet udsat for overgrav, voldtægt og alt muligt andet. Men det at føle det selv, den følelse er så voldsom. Den er så voldsom. Og efter nogle minutter fadede det ud, så var det måske ikke at slå dem ihjel, men så at banke dem. Mig der aldrig banker nogen, understreger forfatteren.
   Hun lever at at beskrive andres voldsomme handlinger. Overgreb, ufatteligt vold, mishandling, drab, blod i litervis skabes med hendes talent, fantasi, og fingerspidser. Men nu hvor det havde ramt hende selv og hendes familie, ramte det virkelig hårdt. Også da det hele var faldet mere på plads.
   - Og jeg tænkte at hvis jeg kan føle sådan her, hvad kan man så ikke føle hvis det var gået endnu værre. Følelsen til hævn, trangen til retfærdighed, den var så voldsom at jeg vidste at i det øjeblik at jeg var nød til at skrive om det på et eller andet tidspunkt. Når det var kommet lidt på afstand. Og det var derfor at jeg har skrevet andre bøger i mellemtiden. Jeg har ventet til min dreng har det godt, og til jeg selv har fået det lidt på afstand. 
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   - Jeg skriver jo på det jeg selv oplever. Og når jeg har oplevet noget slemt, har jeg tænkt... hulk, men jeg kan i det mindste skrive om det. Det er en vidunderlig måde at bearbejde livet på.

Men Vildskud handler ikke kun om den ene selvoplevede hændelse, som oftest kun rammer de få. Nej hun valgte også at tage en bold, et problem som hun lige var blevet ramt af, og smide den op i luften. Et af de tabuer som rammer halvdelen af befolkningen, kvinderne. Hvis de da ellers lever så længe. Overgangsalderen.
   Psykologen Nikolaj som er specielist i kompliceret sorg, er gift med en bestsellerforfatter, Annike, som skriver selvhjælpsbøger. Hun kommer ind i romanen ret sent. Hun bruger sig selv og sin familie både i sine tekster, men også i markedsføringen af sine produkter. 
   Hun skriver om a l t i sit liv. Lige på når et enkelt emne. Nemlig overgangsalderen. Den vil folk nemlig hverken beskæftige sig med, eller høre om.
   - Folk gider ikke høre om det. Og vi har stadig en del tabuer omkring det. Også omkring hævn i øvrigt. Det er derfor det er så vigtigt at turde tale om det forkerte. Både omkring hævn og overgangsalder. Så er det ikke så ensomt at sidde med. Og at man ikke føler sig så forkert, siger Julie Hastrup.
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   Hun har selv oplevet kvinder som var noget ældre end hende selv, som ikke ville tale om det, fordi det var så fyldt med skam. De kvinder ville bare springe over det emne, når hun spurgte om det virkelig kunne være sådan at komme i overgangsalderen. Også fordi hun gerne ville have en debat om det.
   - Selv blandt kvinder, kvinde til kvinde, kan tabuet godt ligge om det her. Der er ingen der vil høre om gule tænder og gråt hår. Det er for usexet. Der er ingen kvinder som bliver gjort mere usexede end de er. Og mænd, som slet ikke er interesseret i at høre om det. 
    Selvhjælpsforfatteren Annike siger i bogen, at ingen gider høre om overgangsalderen før end den er lykkeligt overstået.
   - Ja. Folk vil ikke høre om den før den er overstået. Men det gælder ikke kun overgangsalderen. Men det gælder ikke kun overgangsalderen. Det gælder alvorlig sygdom og alt muligt. Folk vil kun høre om den triste histore når den er overstået. Man vil helst ikke være i det væmmelige det modbydelige. 
   De mørke tanker, alt det triste, de oftest uløselige problemer. Nej. Det er først når problemerne er løst, at man vil tale om det positive resultat af alt det unævnelige, at det bliver tilladt at snakke om det igen. Drømmemanden som kvinden har mødt efter skilsmissen. Kræften som der er vundet over.
   - Hvis du er kommet i gennem det her, så må vi gerne snakke om det. Derfor vil jeg gerne tale om overgangsalder. Jeg synes at det er så vigtigt. Det samme med forbudte følelser som hævn. Jo mere man kan tale om ting. Jo mere man kan tale om ting der fylder aller mest, jo mere vil presset inde i en selv fylde. 
   Og så slutter den 29 minutter lange podcast med, at Julie Hastrup opfordrer sine medsøste til hus huske at grine, og bruge humoren til at tackle noget af det mest naturlige som kvinder rammes af, hvis de ellers bliver gamle nok.
Du kan hver fredag finde podcast om børger og folkene bag dem, leveret af Cecilie Frøkjær i serien "Mellem Ørerne" på Mofibo.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi