Skip to main content

Podcast om forfatteren: Julie Hastrup taler ud... om sin krimi Vildskud... og sin egen overgangsalder

Julie Hastrup - forfatter - Photos | Facebook

Af Bjarne Wildau

I sin seneste krimi skriver den succesramte forfatter og journalist Julie Hastrup blandet andet om tabuemner. Nemlig om hævn og lyst til selvtægt, efter at hendes egen søn blev overfaldet på Nørreport Station. Men som et sideemne vender hun også et andet tabu, overgangsalderen, som hun selv er ramt af på tredje år.
   Det sker i en podcast af Cecilie Frøkjær, som hver fredag bringer en ny podcast om litteratur på Mofibo.
   For at begynde med det første. Julie Hastrup, 52, vidste hurtigt efter overfaldet på sin søn, at hun ville bruge overfaldet, og ikke mindst sin momentane lyst at hoppe i joggingskoene og dræbe de unge som havde overfaldt hendes kære søn.
   Vildskud tager sit udgangspunkt i en sorggruppe, hvor en psykolog og fire sørgende, to yngre kvinder og to ældre mænd arbejder med de fires komplicerede sorg. En lidelse som nu findes på WHOs liste over anerkendte lidelser.
   Og netop de fire sorgramte bruger Julie Hastrup som et spejl, eller en megafon om de tanker hun selv havde.
  Forfatteren og hendes familie bor i nærheden af Magasin. Sønnen havde henvendt sig til vagtfolkene og søgte hjælp. De ringede og fortalte, at de havde hendes chokerede og   blødende søn, som var blevet overfaldet af jævnaldrende medlemmer af en drengebande.
   - Det at jeg blev ringet op, og får at vide at mit barn er blevet slået ned, gør mig så fuldstændig rasende, jeg blev helt vild af raseri. Altså med sådan røde flammer for øjnene. 
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   Hendes første lyst er er at hoppe i sine jogginsko, at løbe ned på Nørreport Station og finde de drenge der havde gjort det, og i et splitsekund tænkte hun at hun ville dræbe de skyldige. 
   I den fremragende podcast gentager hun flere gange, at lysten til at dræbe, kun varede et splitsekund, at den lyst kun varede netop et splitsekund.
   - Tænk at nogen vover at gøre sådan noget mod et helt uskyldigt menneske. Det er jo sådan jeg har tænkt masser af gange når jeg har læst, set eller hørt om flok der er blevet udsat for overgrav, voldtægt og alt muligt andet. Men det at føle det selv, den følelse er så voldsom. Den er så voldsom. Og efter nogle minutter fadede det ud, så var det måske ikke at slå dem ihjel, men så at banke dem. Mig der aldrig banker nogen, understreger forfatteren.
   Hun lever at at beskrive andres voldsomme handlinger. Overgreb, ufatteligt vold, mishandling, drab, blod i litervis skabes med hendes talent, fantasi, og fingerspidser. Men nu hvor det havde ramt hende selv og hendes familie, ramte det virkelig hårdt. Også da det hele var faldet mere på plads.
   - Og jeg tænkte at hvis jeg kan føle sådan her, hvad kan man så ikke føle hvis det var gået endnu værre. Følelsen til hævn, trangen til retfærdighed, den var så voldsom at jeg vidste at i det øjeblik at jeg var nød til at skrive om det på et eller andet tidspunkt. Når det var kommet lidt på afstand. Og det var derfor at jeg har skrevet andre bøger i mellemtiden. Jeg har ventet til min dreng har det godt, og til jeg selv har fået det lidt på afstand. 
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   - Jeg skriver jo på det jeg selv oplever. Og når jeg har oplevet noget slemt, har jeg tænkt... hulk, men jeg kan i det mindste skrive om det. Det er en vidunderlig måde at bearbejde livet på.

Men Vildskud handler ikke kun om den ene selvoplevede hændelse, som oftest kun rammer de få. Nej hun valgte også at tage en bold, et problem som hun lige var blevet ramt af, og smide den op i luften. Et af de tabuer som rammer halvdelen af befolkningen, kvinderne. Hvis de da ellers lever så længe. Overgangsalderen.
   Psykologen Nikolaj som er specielist i kompliceret sorg, er gift med en bestsellerforfatter, Annike, som skriver selvhjælpsbøger. Hun kommer ind i romanen ret sent. Hun bruger sig selv og sin familie både i sine tekster, men også i markedsføringen af sine produkter. 
   Hun skriver om a l t i sit liv. Lige på når et enkelt emne. Nemlig overgangsalderen. Den vil folk nemlig hverken beskæftige sig med, eller høre om.
   - Folk gider ikke høre om det. Og vi har stadig en del tabuer omkring det. Også omkring hævn i øvrigt. Det er derfor det er så vigtigt at turde tale om det forkerte. Både omkring hævn og overgangsalder. Så er det ikke så ensomt at sidde med. Og at man ikke føler sig så forkert, siger Julie Hastrup.
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   Hun har selv oplevet kvinder som var noget ældre end hende selv, som ikke ville tale om det, fordi det var så fyldt med skam. De kvinder ville bare springe over det emne, når hun spurgte om det virkelig kunne være sådan at komme i overgangsalderen. Også fordi hun gerne ville have en debat om det.
   - Selv blandt kvinder, kvinde til kvinde, kan tabuet godt ligge om det her. Der er ingen der vil høre om gule tænder og gråt hår. Det er for usexet. Der er ingen kvinder som bliver gjort mere usexede end de er. Og mænd, som slet ikke er interesseret i at høre om det. 
    Selvhjælpsforfatteren Annike siger i bogen, at ingen gider høre om overgangsalderen før end den er lykkeligt overstået.
   - Ja. Folk vil ikke høre om den før den er overstået. Men det gælder ikke kun overgangsalderen. Men det gælder ikke kun overgangsalderen. Det gælder alvorlig sygdom og alt muligt. Folk vil kun høre om den triste histore når den er overstået. Man vil helst ikke være i det væmmelige det modbydelige. 
   De mørke tanker, alt det triste, de oftest uløselige problemer. Nej. Det er først når problemerne er løst, at man vil tale om det positive resultat af alt det unævnelige, at det bliver tilladt at snakke om det igen. Drømmemanden som kvinden har mødt efter skilsmissen. Kræften som der er vundet over.
   - Hvis du er kommet i gennem det her, så må vi gerne snakke om det. Derfor vil jeg gerne tale om overgangsalder. Jeg synes at det er så vigtigt. Det samme med forbudte følelser som hævn. Jo mere man kan tale om ting. Jo mere man kan tale om ting der fylder aller mest, jo mere vil presset inde i en selv fylde. 
   Og så slutter den 29 minutter lange podcast med, at Julie Hastrup opfordrer sine medsøste til hus huske at grine, og bruge humoren til at tackle noget af det mest naturlige som kvinder rammes af, hvis de ellers bliver gamle nok.
Du kan hver fredag finde podcast om børger og folkene bag dem, leveret af Cecilie Frøkjær i serien "Mellem Ørerne" på Mofibo.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to