Skip to main content

Podcast om forfatteren: Julie Hastrup taler ud... om sin krimi Vildskud... og sin egen overgangsalder

Julie Hastrup - forfatter - Photos | Facebook

Af Bjarne Wildau

I sin seneste krimi skriver den succesramte forfatter og journalist Julie Hastrup blandet andet om tabuemner. Nemlig om hævn og lyst til selvtægt, efter at hendes egen søn blev overfaldet på Nørreport Station. Men som et sideemne vender hun også et andet tabu, overgangsalderen, som hun selv er ramt af på tredje år.
   Det sker i en podcast af Cecilie Frøkjær, som hver fredag bringer en ny podcast om litteratur på Mofibo.
   For at begynde med det første. Julie Hastrup, 52, vidste hurtigt efter overfaldet på sin søn, at hun ville bruge overfaldet, og ikke mindst sin momentane lyst at hoppe i joggingskoene og dræbe de unge som havde overfaldt hendes kære søn.
   Vildskud tager sit udgangspunkt i en sorggruppe, hvor en psykolog og fire sørgende, to yngre kvinder og to ældre mænd arbejder med de fires komplicerede sorg. En lidelse som nu findes på WHOs liste over anerkendte lidelser.
   Og netop de fire sorgramte bruger Julie Hastrup som et spejl, eller en megafon om de tanker hun selv havde.
  Forfatteren og hendes familie bor i nærheden af Magasin. Sønnen havde henvendt sig til vagtfolkene og søgte hjælp. De ringede og fortalte, at de havde hendes chokerede og   blødende søn, som var blevet overfaldet af jævnaldrende medlemmer af en drengebande.
   - Det at jeg blev ringet op, og får at vide at mit barn er blevet slået ned, gør mig så fuldstændig rasende, jeg blev helt vild af raseri. Altså med sådan røde flammer for øjnene. 
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   Hendes første lyst er er at hoppe i sine jogginsko, at løbe ned på Nørreport Station og finde de drenge der havde gjort det, og i et splitsekund tænkte hun at hun ville dræbe de skyldige. 
   I den fremragende podcast gentager hun flere gange, at lysten til at dræbe, kun varede et splitsekund, at den lyst kun varede netop et splitsekund.
   - Tænk at nogen vover at gøre sådan noget mod et helt uskyldigt menneske. Det er jo sådan jeg har tænkt masser af gange når jeg har læst, set eller hørt om flok der er blevet udsat for overgrav, voldtægt og alt muligt andet. Men det at føle det selv, den følelse er så voldsom. Den er så voldsom. Og efter nogle minutter fadede det ud, så var det måske ikke at slå dem ihjel, men så at banke dem. Mig der aldrig banker nogen, understreger forfatteren.
   Hun lever at at beskrive andres voldsomme handlinger. Overgreb, ufatteligt vold, mishandling, drab, blod i litervis skabes med hendes talent, fantasi, og fingerspidser. Men nu hvor det havde ramt hende selv og hendes familie, ramte det virkelig hårdt. Også da det hele var faldet mere på plads.
   - Og jeg tænkte at hvis jeg kan føle sådan her, hvad kan man så ikke føle hvis det var gået endnu værre. Følelsen til hævn, trangen til retfærdighed, den var så voldsom at jeg vidste at i det øjeblik at jeg var nød til at skrive om det på et eller andet tidspunkt. Når det var kommet lidt på afstand. Og det var derfor at jeg har skrevet andre bøger i mellemtiden. Jeg har ventet til min dreng har det godt, og til jeg selv har fået det lidt på afstand. 
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   - Jeg skriver jo på det jeg selv oplever. Og når jeg har oplevet noget slemt, har jeg tænkt... hulk, men jeg kan i det mindste skrive om det. Det er en vidunderlig måde at bearbejde livet på.

Men Vildskud handler ikke kun om den ene selvoplevede hændelse, som oftest kun rammer de få. Nej hun valgte også at tage en bold, et problem som hun lige var blevet ramt af, og smide den op i luften. Et af de tabuer som rammer halvdelen af befolkningen, kvinderne. Hvis de da ellers lever så længe. Overgangsalderen.
   Psykologen Nikolaj som er specielist i kompliceret sorg, er gift med en bestsellerforfatter, Annike, som skriver selvhjælpsbøger. Hun kommer ind i romanen ret sent. Hun bruger sig selv og sin familie både i sine tekster, men også i markedsføringen af sine produkter. 
   Hun skriver om a l t i sit liv. Lige på når et enkelt emne. Nemlig overgangsalderen. Den vil folk nemlig hverken beskæftige sig med, eller høre om.
   - Folk gider ikke høre om det. Og vi har stadig en del tabuer omkring det. Også omkring hævn i øvrigt. Det er derfor det er så vigtigt at turde tale om det forkerte. Både omkring hævn og overgangsalder. Så er det ikke så ensomt at sidde med. Og at man ikke føler sig så forkert, siger Julie Hastrup.
Julie Hastrup - forfatter - Home | Facebook
   Hun har selv oplevet kvinder som var noget ældre end hende selv, som ikke ville tale om det, fordi det var så fyldt med skam. De kvinder ville bare springe over det emne, når hun spurgte om det virkelig kunne være sådan at komme i overgangsalderen. Også fordi hun gerne ville have en debat om det.
   - Selv blandt kvinder, kvinde til kvinde, kan tabuet godt ligge om det her. Der er ingen der vil høre om gule tænder og gråt hår. Det er for usexet. Der er ingen kvinder som bliver gjort mere usexede end de er. Og mænd, som slet ikke er interesseret i at høre om det. 
    Selvhjælpsforfatteren Annike siger i bogen, at ingen gider høre om overgangsalderen før end den er lykkeligt overstået.
   - Ja. Folk vil ikke høre om den før den er overstået. Men det gælder ikke kun overgangsalderen. Men det gælder ikke kun overgangsalderen. Det gælder alvorlig sygdom og alt muligt. Folk vil kun høre om den triste histore når den er overstået. Man vil helst ikke være i det væmmelige det modbydelige. 
   De mørke tanker, alt det triste, de oftest uløselige problemer. Nej. Det er først når problemerne er løst, at man vil tale om det positive resultat af alt det unævnelige, at det bliver tilladt at snakke om det igen. Drømmemanden som kvinden har mødt efter skilsmissen. Kræften som der er vundet over.
   - Hvis du er kommet i gennem det her, så må vi gerne snakke om det. Derfor vil jeg gerne tale om overgangsalder. Jeg synes at det er så vigtigt. Det samme med forbudte følelser som hævn. Jo mere man kan tale om ting. Jo mere man kan tale om ting der fylder aller mest, jo mere vil presset inde i en selv fylde. 
   Og så slutter den 29 minutter lange podcast med, at Julie Hastrup opfordrer sine medsøste til hus huske at grine, og bruge humoren til at tackle noget af det mest naturlige som kvinder rammes af, hvis de ellers bliver gamle nok.
Du kan hver fredag finde podcast om børger og folkene bag dem, leveret af Cecilie Frøkjær i serien "Mellem Ørerne" på Mofibo.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…