Skip to main content

Boganmeldelse: FORRÆDERENS BØRN af Leif Davidsen

Forræderens Børn
Af Leif Davidsen
340 sider
Findes som Bog, E-bog, og lydbog.
OBS! Leif Davidsen har (endelig) igen overladt jobbet med indlæsning til en professionel. Nemlig til Henrik Koefoed. Herligt. Jeg har ikke lyttet til den aktuelle indtaling, har ikke adgang til den, men har tjekket et andet af Henriks jobs, og det gjorde han helt fint.
Udgivet af Lindhardt & Ringhof 

4 ud af 6 mulige bananer

Af Bjarne Wildau

Forlaget skriver: På havnen i Ringkøbing kender de ham som ”Russeren” – en fredelig ældre mand, som passer sin båd og drikker øl med mændene på kajen. Indtil han en dag bliver myrdet med en gift, som den russiske efterretningstjeneste er kendt for at bruge.
Mordet på ”Russeren” indleder "FORRÆDERENS BØRN". Leif Davidsens hæsblæsende spiondrama, der trækker tråde til Putins Rusland og byder på et gensyn med søskendeparret Tor og Laila, som vi mødte i "Djævelen i hullet" fra 2016.
   Giftmordet i Ringkøbing bringer Tor i kontakt med den russiske efterretningstjeneste, som sender ham til Danmark. Og snart kastes både Tor og Laila ud på en farefuld færd igennem Europa over Italien og til Volgograd.
   For hvem var ”Russeren” i Ringkøbing? Hvorfor skulle han dræbes? Og hvem kan Tor og Laila stole på i deres jagt på sandheden? Leif Davidsen skriver med stor indsigt i internationale og især russiske forhold – og med inspiration fra virkelige begivenheder.

Anmeldelse: Lad mig straks erkende, (sig det nu ikke til nogen) at jeg ikke har læst alle Leif Davidsens titler. Indtil jeg gik i gang med "Forræderens Børn" havde jeg kun læst hans tre første romaner færdig, Nemlig "Uhellige alliancer" (1984), "Den russiske sangerinde" (1988), og "Den sidste spion" (1991). Jeg har forsøgt, det er slet ikke det, men kørte ret hurtigt sur i blandt andet "Den ukendte hustru" (2006) og "Min broders vogter" (2010). Set i bakspejlet skulle jeg måske have givet de to romaner en ekstra chance.
   Leif Davidsen har i forbindelse med udgivelsen udtalt at det er meget sjældent at han har skrevet forsættelser af tidligere romaner. At han så alligevel gjorde det, skyldes flere opfordringen fra læsere. 
   Det er hans roman ”Djævelen i hullet” helt tilbage fra 2016, som han bygger videre på. Lad mig også lige få med, at den lokale avis i Ringkøbing i en artikel om romanen gør opmærksom på, at det anden gang Leif Davidsen bruger byen i en roman. Da Leif Davidsen i 2008 udgav romanen "På udkig efter Hemingway", var det med gymnasielektor John C. Petersen fra Ringkøbing i hovedrollen. 
   Brugen af Ringkøbing med omegn i sine handlinger falder vel helt naturligt. Familien Davidsen har et sommerhus på Vestkysten.  
   Forræderen i titlen er den nyligt bortgåede tidligere ambassadør John Arnborg. Manden var dansk dobbeltagent, der p gr a en forelskelse i en russisk kvinde begik forræderi mod både sin hustru og datter i Danmark, og den danske stat, i perioden hvor Rusland blev forsøgt genopbygget efter Berlinmuren og Sovjetunionens kollaps.
   Børnene i titlen er hans danske datter, Laila, og Tor, sønnen og frugten fra den tidligere diplomats flerkoneri. 
   Begge voksne børn har en fortid som agenter for henholdsvis Danmark og Rusland. Laila er uddannet som sprogofficer med arabisk som speciale, og med med to udsendelser til Irak i sin bagage. Hun lever nu i Bogense, Leif Davidsen er opvokset i nærheden, hvor hun de sidste par år har levet med en på mange måder nosseløs men venlig mand. De driver den ene af byens to campingpladser. Behøver jeg at nævne, at hun er splittet mellem sin fortid, ikke mindst hendes udsendelser til Irak, og den såkaldte kærlighed og alle dens bivirkninger?   
   Tor, hendes langt yngre halvbror har det ikke meget bedre. En højt kvalificeret karriere hos russiske specialtropper blev smadret da han deltog i en hemmelig, og vel også ulovlig, aktion i Ukraine. Et sønderskudt knæ begravede hans elskede liv hos militær og, viser det sig, i en af Ruslands konkurrerende efterretningsvæsner.    
   Kort tid efter sin danske far og forræders død, og et giftmord på en russer i danske Ringkøbing opsøges han i sin russiske landsby af sin gamle chef. Få dage senere er han, ud af alle steder på kloden, i Bogense hvor han tilbringer en akavet uge i en campingvogn hos sin halvsøster og helsvoger.   
   Derefter rykker han videre, han har et job der skal løses. Eller det er hvad han går rundt og bilder sig ind. Ret hurtigt kommer han til at "myrde" en agent som han timer forinden har kneppet gul og blå, eller var det omvendt. Mens Tor besøger en tidligere spion, nu kræftsyg med den ene fod i helvedet, har hun været inde og rode i hans sager.    
   Ét par ting har Tor dog lært. Dels at han har begået et mord og bare skal væk. Og at opklaringen af giftmordet og meget andet, skal fikses i det nordlige Italien. Han ringer til sin søster, som smider alt hvad hun har mellem hænderne på den efterårsferietravle campingplads, og samler sin halvbror op på den anden side af den tyske grænse.
   Den russiske hvidvask af penge i en dansk bank et af de baltiske lande, og et forsøg på at myrde en tidligere russisk agent i Engelske  Salisbury er oplagte inspirationskilder til historien. Netop Leif Davidsen skamroses ofte 25 timer i døgnet for sin enorme viden om Rusland. 
   Men altså. Jeg lavede for nogle uger siden et portræt af en anden dansk forfatter, som skriver betydeligt mere spændende romaner end tilfældet er her med "Forræderens Børn", og han henter sit materiale hos Google. Så mindre end 30 års arbejde med russiske forhold, kan formodentlig gøre det.
   Jo da. Leif Davidsen skriver godt. Og historien flyder som den skal. Man, undskyld, jeg tror på historien, som er godt gennemarbejdet håndværk.

NB! Jeg anmeldte en E-bog som forlaget Lindhardt og Ringhof sendte på min opfordring. Tak for det.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…