Skip to main content

Boganmeldelse: FORRÆDERENS BØRN af Leif Davidsen

Forræderens Børn
Af Leif Davidsen
340 sider
Findes som Bog, E-bog, og lydbog.
OBS! Leif Davidsen har (endelig) igen overladt jobbet med indlæsning til en professionel. Nemlig til Henrik Koefoed. Herligt. Jeg har ikke lyttet til den aktuelle indtaling, har ikke adgang til den, men har tjekket et andet af Henriks jobs, og det gjorde han helt fint.
Udgivet af Lindhardt & Ringhof 

4 ud af 6 mulige bananer

Af Bjarne Wildau

Forlaget skriver: På havnen i Ringkøbing kender de ham som ”Russeren” – en fredelig ældre mand, som passer sin båd og drikker øl med mændene på kajen. Indtil han en dag bliver myrdet med en gift, som den russiske efterretningstjeneste er kendt for at bruge.
Mordet på ”Russeren” indleder "FORRÆDERENS BØRN". Leif Davidsens hæsblæsende spiondrama, der trækker tråde til Putins Rusland og byder på et gensyn med søskendeparret Tor og Laila, som vi mødte i "Djævelen i hullet" fra 2016.
   Giftmordet i Ringkøbing bringer Tor i kontakt med den russiske efterretningstjeneste, som sender ham til Danmark. Og snart kastes både Tor og Laila ud på en farefuld færd igennem Europa over Italien og til Volgograd.
   For hvem var ”Russeren” i Ringkøbing? Hvorfor skulle han dræbes? Og hvem kan Tor og Laila stole på i deres jagt på sandheden? Leif Davidsen skriver med stor indsigt i internationale og især russiske forhold – og med inspiration fra virkelige begivenheder.

Anmeldelse: Lad mig straks erkende, (sig det nu ikke til nogen) at jeg ikke har læst alle Leif Davidsens titler. Indtil jeg gik i gang med "Forræderens Børn" havde jeg kun læst hans tre første romaner færdig, Nemlig "Uhellige alliancer" (1984), "Den russiske sangerinde" (1988), og "Den sidste spion" (1991). Jeg har forsøgt, det er slet ikke det, men kørte ret hurtigt sur i blandt andet "Den ukendte hustru" (2006) og "Min broders vogter" (2010). Set i bakspejlet skulle jeg måske have givet de to romaner en ekstra chance.
   Leif Davidsen har i forbindelse med udgivelsen udtalt at det er meget sjældent at han har skrevet forsættelser af tidligere romaner. At han så alligevel gjorde det, skyldes flere opfordringen fra læsere. 
   Det er hans roman ”Djævelen i hullet” helt tilbage fra 2016, som han bygger videre på. Lad mig også lige få med, at den lokale avis i Ringkøbing i en artikel om romanen gør opmærksom på, at det anden gang Leif Davidsen bruger byen i en roman. Da Leif Davidsen i 2008 udgav romanen "På udkig efter Hemingway", var det med gymnasielektor John C. Petersen fra Ringkøbing i hovedrollen. 
   Brugen af Ringkøbing med omegn i sine handlinger falder vel helt naturligt. Familien Davidsen har et sommerhus på Vestkysten.  
   Forræderen i titlen er den nyligt bortgåede tidligere ambassadør John Arnborg. Manden var dansk dobbeltagent, der p gr a en forelskelse i en russisk kvinde begik forræderi mod både sin hustru og datter i Danmark, og den danske stat, i perioden hvor Rusland blev forsøgt genopbygget efter Berlinmuren og Sovjetunionens kollaps.
   Børnene i titlen er hans danske datter, Laila, og Tor, sønnen og frugten fra den tidligere diplomats flerkoneri. 
   Begge voksne børn har en fortid som agenter for henholdsvis Danmark og Rusland. Laila er uddannet som sprogofficer med arabisk som speciale, og med med to udsendelser til Irak i sin bagage. Hun lever nu i Bogense, Leif Davidsen er opvokset i nærheden, hvor hun de sidste par år har levet med en på mange måder nosseløs men venlig mand. De driver den ene af byens to campingpladser. Behøver jeg at nævne, at hun er splittet mellem sin fortid, ikke mindst hendes udsendelser til Irak, og den såkaldte kærlighed og alle dens bivirkninger?   
   Tor, hendes langt yngre halvbror har det ikke meget bedre. En højt kvalificeret karriere hos russiske specialtropper blev smadret da han deltog i en hemmelig, og vel også ulovlig, aktion i Ukraine. Et sønderskudt knæ begravede hans elskede liv hos militær og, viser det sig, i en af Ruslands konkurrerende efterretningsvæsner.    
   Kort tid efter sin danske far og forræders død, og et giftmord på en russer i danske Ringkøbing opsøges han i sin russiske landsby af sin gamle chef. Få dage senere er han, ud af alle steder på kloden, i Bogense hvor han tilbringer en akavet uge i en campingvogn hos sin halvsøster og helsvoger.   
   Derefter rykker han videre, han har et job der skal løses. Eller det er hvad han går rundt og bilder sig ind. Ret hurtigt kommer han til at "myrde" en agent som han timer forinden har kneppet gul og blå, eller var det omvendt. Mens Tor besøger en tidligere spion, nu kræftsyg med den ene fod i helvedet, har hun været inde og rode i hans sager.    
   Ét par ting har Tor dog lært. Dels at han har begået et mord og bare skal væk. Og at opklaringen af giftmordet og meget andet, skal fikses i det nordlige Italien. Han ringer til sin søster, som smider alt hvad hun har mellem hænderne på den efterårsferietravle campingplads, og samler sin halvbror op på den anden side af den tyske grænse.
   Den russiske hvidvask af penge i en dansk bank et af de baltiske lande, og et forsøg på at myrde en tidligere russisk agent i Engelske  Salisbury er oplagte inspirationskilder til historien. Netop Leif Davidsen skamroses ofte 25 timer i døgnet for sin enorme viden om Rusland. 
   Men altså. Jeg lavede for nogle uger siden et portræt af en anden dansk forfatter, som skriver betydeligt mere spændende romaner end tilfældet er her med "Forræderens Børn", og han henter sit materiale hos Google. Så mindre end 30 års arbejde med russiske forhold, kan formodentlig gøre det.
   Jo da. Leif Davidsen skriver godt. Og historien flyder som den skal. Man, undskyld, jeg tror på historien, som er godt gennemarbejdet håndværk.

NB! Jeg anmeldte en E-bog som forlaget Lindhardt og Ringhof sendte på min opfordring. Tak for det.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to