Skip to main content

Boganmeldelse: FORRÆDERENS BØRN af Leif Davidsen

Forræderens Børn
Af Leif Davidsen
340 sider
Findes som Bog, E-bog, og lydbog.
OBS! Leif Davidsen har (endelig) igen overladt jobbet med indlæsning til en professionel. Nemlig til Henrik Koefoed. Herligt. Jeg har ikke lyttet til den aktuelle indtaling, har ikke adgang til den, men har tjekket et andet af Henriks jobs, og det gjorde han helt fint.
Udgivet af Lindhardt & Ringhof 

4 ud af 6 mulige bananer

Af Bjarne Wildau

Forlaget skriver: På havnen i Ringkøbing kender de ham som ”Russeren” – en fredelig ældre mand, som passer sin båd og drikker øl med mændene på kajen. Indtil han en dag bliver myrdet med en gift, som den russiske efterretningstjeneste er kendt for at bruge.
Mordet på ”Russeren” indleder "FORRÆDERENS BØRN". Leif Davidsens hæsblæsende spiondrama, der trækker tråde til Putins Rusland og byder på et gensyn med søskendeparret Tor og Laila, som vi mødte i "Djævelen i hullet" fra 2016.
   Giftmordet i Ringkøbing bringer Tor i kontakt med den russiske efterretningstjeneste, som sender ham til Danmark. Og snart kastes både Tor og Laila ud på en farefuld færd igennem Europa over Italien og til Volgograd.
   For hvem var ”Russeren” i Ringkøbing? Hvorfor skulle han dræbes? Og hvem kan Tor og Laila stole på i deres jagt på sandheden? Leif Davidsen skriver med stor indsigt i internationale og især russiske forhold – og med inspiration fra virkelige begivenheder.

Anmeldelse: Lad mig straks erkende, (sig det nu ikke til nogen) at jeg ikke har læst alle Leif Davidsens titler. Indtil jeg gik i gang med "Forræderens Børn" havde jeg kun læst hans tre første romaner færdig, Nemlig "Uhellige alliancer" (1984), "Den russiske sangerinde" (1988), og "Den sidste spion" (1991). Jeg har forsøgt, det er slet ikke det, men kørte ret hurtigt sur i blandt andet "Den ukendte hustru" (2006) og "Min broders vogter" (2010). Set i bakspejlet skulle jeg måske have givet de to romaner en ekstra chance.
   Leif Davidsen har i forbindelse med udgivelsen udtalt at det er meget sjældent at han har skrevet forsættelser af tidligere romaner. At han så alligevel gjorde det, skyldes flere opfordringen fra læsere. 
   Det er hans roman ”Djævelen i hullet” helt tilbage fra 2016, som han bygger videre på. Lad mig også lige få med, at den lokale avis i Ringkøbing i en artikel om romanen gør opmærksom på, at det anden gang Leif Davidsen bruger byen i en roman. Da Leif Davidsen i 2008 udgav romanen "På udkig efter Hemingway", var det med gymnasielektor John C. Petersen fra Ringkøbing i hovedrollen. 
   Brugen af Ringkøbing med omegn i sine handlinger falder vel helt naturligt. Familien Davidsen har et sommerhus på Vestkysten.  
   Forræderen i titlen er den nyligt bortgåede tidligere ambassadør John Arnborg. Manden var dansk dobbeltagent, der p gr a en forelskelse i en russisk kvinde begik forræderi mod både sin hustru og datter i Danmark, og den danske stat, i perioden hvor Rusland blev forsøgt genopbygget efter Berlinmuren og Sovjetunionens kollaps.
   Børnene i titlen er hans danske datter, Laila, og Tor, sønnen og frugten fra den tidligere diplomats flerkoneri. 
   Begge voksne børn har en fortid som agenter for henholdsvis Danmark og Rusland. Laila er uddannet som sprogofficer med arabisk som speciale, og med med to udsendelser til Irak i sin bagage. Hun lever nu i Bogense, Leif Davidsen er opvokset i nærheden, hvor hun de sidste par år har levet med en på mange måder nosseløs men venlig mand. De driver den ene af byens to campingpladser. Behøver jeg at nævne, at hun er splittet mellem sin fortid, ikke mindst hendes udsendelser til Irak, og den såkaldte kærlighed og alle dens bivirkninger?   
   Tor, hendes langt yngre halvbror har det ikke meget bedre. En højt kvalificeret karriere hos russiske specialtropper blev smadret da han deltog i en hemmelig, og vel også ulovlig, aktion i Ukraine. Et sønderskudt knæ begravede hans elskede liv hos militær og, viser det sig, i en af Ruslands konkurrerende efterretningsvæsner.    
   Kort tid efter sin danske far og forræders død, og et giftmord på en russer i danske Ringkøbing opsøges han i sin russiske landsby af sin gamle chef. Få dage senere er han, ud af alle steder på kloden, i Bogense hvor han tilbringer en akavet uge i en campingvogn hos sin halvsøster og helsvoger.   
   Derefter rykker han videre, han har et job der skal løses. Eller det er hvad han går rundt og bilder sig ind. Ret hurtigt kommer han til at "myrde" en agent som han timer forinden har kneppet gul og blå, eller var det omvendt. Mens Tor besøger en tidligere spion, nu kræftsyg med den ene fod i helvedet, har hun været inde og rode i hans sager.    
   Ét par ting har Tor dog lært. Dels at han har begået et mord og bare skal væk. Og at opklaringen af giftmordet og meget andet, skal fikses i det nordlige Italien. Han ringer til sin søster, som smider alt hvad hun har mellem hænderne på den efterårsferietravle campingplads, og samler sin halvbror op på den anden side af den tyske grænse.
   Den russiske hvidvask af penge i en dansk bank et af de baltiske lande, og et forsøg på at myrde en tidligere russisk agent i Engelske  Salisbury er oplagte inspirationskilder til historien. Netop Leif Davidsen skamroses ofte 25 timer i døgnet for sin enorme viden om Rusland. 
   Men altså. Jeg lavede for nogle uger siden et portræt af en anden dansk forfatter, som skriver betydeligt mere spændende romaner end tilfældet er her med "Forræderens Børn", og han henter sit materiale hos Google. Så mindre end 30 års arbejde med russiske forhold, kan formodentlig gøre det.
   Jo da. Leif Davidsen skriver godt. Og historien flyder som den skal. Man, undskyld, jeg tror på historien, som er godt gennemarbejdet håndværk.

NB! Jeg anmeldte en E-bog som forlaget Lindhardt og Ringhof sendte på min opfordring. Tak for det.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi