Skip to main content

DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK
Boganmeldelse - spænding om et "hårdtslående" emne - mænds vold mod kvinder

Af Bjarne Wildau 

Åh nej. Endnu en fagperson som skal have al sin viden presset ind i en såkaldt spændingsroman. Det var lidt sådan jeg tænkte, da jeg så at Lisa Holmfjord, direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, nu udgav en roman om mænds vold mod kvinder.     
   Jeg har nemlig rigtig dårlig erfaring med fagfolk, fra viruseksperter til politifolk, som vil skrive krimi eller spænding om deres eget fag. Gang på gang er "skrivende fagfolk" så ivrige for at fortælle om det fag de elsker, at personernes personlige følelser, frygt, osv. forsvinder. Men rolig nu. Og vær ganske tryg. Sådan er det ikke med Døden er kun et øjeblik.

Døden er kun et øjeblik
Af Lisa Holmfjord
352 sider
Findes som indbundet bog, E-bog og lydbog.
Udgivet af Gyldendal

5 bananer ud af 6 mulige


Indlæsning: 3 ud af 6 mulige mikrofoner

Det er Grete Tulinius som har indlæst spændingsromanen. Jeg har tidligere lyttet til flere af hendes jobs. Endda med glæde. Derfor gik der mere end én time, inden jeg for alvor reagerede. Først troede jeg at tempoet var for højt (for mig). Og jeg sendte en besked til Grete Tulinius for at sikre mig, at det var den korrekte version jeg lyttede til på streamingtjenesten MOFIBO. Det var det. Flere venligtsindede beskeder røg frem og tilbage. Jeg lyttede og lyttede. Indtil jeg fandt ud af, hvad der var galt. Pauserne. Ja det var pauserne, som, et slag på tasken, i halvdelen af tilfældene var næsten uhørlige. Meget stressende (for mig). Fra det øjeblik læste jeg resten af bogen.

Forlagets presseafdeling skriver: Esther er flygtet fra sin voldelige mand, den respekterede læge Andreas, og er gået i skjul på et krisecenter. Hun drikker, har psykiske problemer og kommer dårligt ud af det med de andre kvinder. Og så frygter hun den dag, Andreas modtager skilsmissepapirerne, for hun ved, at han aldrig vil give slip på hende. David er blevet fyret fra politiet og har slået sig ned som privatdetektiv. En kvinde fra den nordsjællandske overklasse opsøger ham med en opgave. Han undslår sig, indtil det går op for ham, at målet er en, han kender, én han har svigtet. Han begynder sin efterforskning, der leder ham omkring en kostskole og en gammel forgiftningssag. Imens finder kvinderne på krisecenteret ud af, at Esther er forsvundet. DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK er en psykologisk thriller om løgne, intriger og mænds vold mod kvinder. Den er også Lisa Holmfjords debut som forfatter. Hun er uddannet socialrådgiver, er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og har beskæftiget sig indgående med ligestilling, menneskerettigheder og vold begået mod kvinder. 

Min boganmeldelse: Forfatteren har hele sit liv haft lyst til at skrive romaner. Da hun var helt lille, tegnede hun sine historier. I mellemtiden har hun skabt sig et liv som først socialrådgiver, forkæmper for kvinders rettigheder, og de sidste mange år har hun arbejdet med krisecentre for voldsramte kvinder. 
   Og netop fordi hun selv er var en ivrig læser af krimi og spænding, var det oplagt at hun om ikke droppede sin rolle som debattør, så i det mindste supplerede den med et andet våben. Nemlig spændingsromanen. Et projekt som varede mindst fire år.
   Til Kultur på P1 udtalte hun, at hun ville ud på et "ordentligt" forlag. Og det er hun så kommet. For fanden da. 
   I løbet af de første tre fire sider hang jeg på krogen. Ester flygter endelig til et krisecenter, hvor hun møder andre kvinder. Etnisk danske, danske af anden etnisk herkomst, og kvinder fra den tidligere østblog. Vold mod kvinder kender ingen grænser når det gælder kultur, religion eller nationalitet.
   De kvinder, medsøstre Ester møder på krisecentret er fra helt andre sociale lag end hun selv og sin voldelige ægtefælle. En højt respekteret læge. Forfatterens valg af hovedpersoner er en genistreg som rager op, så alle kan se den. Tænk hvis vi som læsere bare havde mødt et par fra de lavere og socialt ramte lag. Så havde vi måske bare trukket på en skulder, måske rystet på hovedet, og tilsat det hele et suk eller fem.
   Men nej. Mænds foragt, had, og vold mod kvinder findes også i forhold mellem veluddannede. En anden forfatter, Hanne-Vibeke Holst, har i sin politiske triologi med "Kronprinsessen", "Kongemordet", og "Dronningeofret" en højtplaceret politiker, som både køber sex, og dominerer og gennembanker sin kone. Men ellers, så vidt jeg ved, er skønlitteraturen ikke forvænt med det.   
   Igen. Fagpersonen, forkæmperen og debattøren Lisa Holmfjord har virkelig formået at beholde forfatterkasketten på. Der er meget lidt fagligt præk, hvis der overhovedet er den slags i bogen.   I stedet møder vi de menneskelige personer som de er. De lukkes op, Som en dåse makrel i tomat. Op med dåsen, så vi kan se, snuse til, og sluge indholdet.   
   Bogens titel antyder jo en del. Det er en voldsom spændingsroman. Med en voldsom slutning. Men hvis vi selv spurgte de voldsramte kvinder, eller de fagfolk der rydder op efter partnervold mod kvinder, ville vi jo få historier om vold og konsekvenserne af den, kylet mod vores egen uvidenhed.   
   Mon ikke det var forfatterens hensigt? At levere en spændingsroman om hendes menneskelige og faglige hjerteblod. Og til det er der kun for mig tilbage, at erklære at den opgave som forfatteren stillede sig selv, er lykkedes. 
   Og så er det endnu et plus, at Lisa Holmfjord skriver flydende og let læseligt. Tillykke med det.
...
Jeg har fundet spændingsromanen "Døden er kun et øjeblik" på streamingtjenesten MOFIBO. Og har hverken været i kontakt med forfatteren eller hendes forlag inden jeg skrev anmeldelsen.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …