Skip to main content

DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK
Boganmeldelse - spænding om et "hårdtslående" emne - mænds vold mod kvinder

Af Bjarne Wildau 

Åh nej. Endnu en fagperson som skal have al sin viden presset ind i en såkaldt spændingsroman. Det var lidt sådan jeg tænkte, da jeg så at Lisa Holmfjord, direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, nu udgav en roman om mænds vold mod kvinder.     
   Jeg har nemlig rigtig dårlig erfaring med fagfolk, fra viruseksperter til politifolk, som vil skrive krimi eller spænding om deres eget fag. Gang på gang er "skrivende fagfolk" så ivrige for at fortælle om det fag de elsker, at personernes personlige følelser, frygt, osv. forsvinder. Men rolig nu. Og vær ganske tryg. Sådan er det ikke med Døden er kun et øjeblik.

Døden er kun et øjeblik
Af Lisa Holmfjord
352 sider
Findes som indbundet bog, E-bog og lydbog.
Udgivet af Gyldendal

5 bananer ud af 6 mulige


Indlæsning: 3 ud af 6 mulige mikrofoner

Det er Grete Tulinius som har indlæst spændingsromanen. Jeg har tidligere lyttet til flere af hendes jobs. Endda med glæde. Derfor gik der mere end én time, inden jeg for alvor reagerede. Først troede jeg at tempoet var for højt (for mig). Og jeg sendte en besked til Grete Tulinius for at sikre mig, at det var den korrekte version jeg lyttede til på streamingtjenesten MOFIBO. Det var det. Flere venligtsindede beskeder røg frem og tilbage. Jeg lyttede og lyttede. Indtil jeg fandt ud af, hvad der var galt. Pauserne. Ja det var pauserne, som, et slag på tasken, i halvdelen af tilfældene var næsten uhørlige. Meget stressende (for mig). Fra det øjeblik læste jeg resten af bogen.

Forlagets presseafdeling skriver: Esther er flygtet fra sin voldelige mand, den respekterede læge Andreas, og er gået i skjul på et krisecenter. Hun drikker, har psykiske problemer og kommer dårligt ud af det med de andre kvinder. Og så frygter hun den dag, Andreas modtager skilsmissepapirerne, for hun ved, at han aldrig vil give slip på hende. David er blevet fyret fra politiet og har slået sig ned som privatdetektiv. En kvinde fra den nordsjællandske overklasse opsøger ham med en opgave. Han undslår sig, indtil det går op for ham, at målet er en, han kender, én han har svigtet. Han begynder sin efterforskning, der leder ham omkring en kostskole og en gammel forgiftningssag. Imens finder kvinderne på krisecenteret ud af, at Esther er forsvundet. DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK er en psykologisk thriller om løgne, intriger og mænds vold mod kvinder. Den er også Lisa Holmfjords debut som forfatter. Hun er uddannet socialrådgiver, er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og har beskæftiget sig indgående med ligestilling, menneskerettigheder og vold begået mod kvinder. 

Min boganmeldelse: Forfatteren har hele sit liv haft lyst til at skrive romaner. Da hun var helt lille, tegnede hun sine historier. I mellemtiden har hun skabt sig et liv som først socialrådgiver, forkæmper for kvinders rettigheder, og de sidste mange år har hun arbejdet med krisecentre for voldsramte kvinder. 
   Og netop fordi hun selv er var en ivrig læser af krimi og spænding, var det oplagt at hun om ikke droppede sin rolle som debattør, så i det mindste supplerede den med et andet våben. Nemlig spændingsromanen. Et projekt som varede mindst fire år.
   Til Kultur på P1 udtalte hun, at hun ville ud på et "ordentligt" forlag. Og det er hun så kommet. For fanden da. 
   I løbet af de første tre fire sider hang jeg på krogen. Ester flygter endelig til et krisecenter, hvor hun møder andre kvinder. Etnisk danske, danske af anden etnisk herkomst, og kvinder fra den tidligere østblog. Vold mod kvinder kender ingen grænser når det gælder kultur, religion eller nationalitet.
   De kvinder, medsøstre Ester møder på krisecentret er fra helt andre sociale lag end hun selv og sin voldelige ægtefælle. En højt respekteret læge. Forfatterens valg af hovedpersoner er en genistreg som rager op, så alle kan se den. Tænk hvis vi som læsere bare havde mødt et par fra de lavere og socialt ramte lag. Så havde vi måske bare trukket på en skulder, måske rystet på hovedet, og tilsat det hele et suk eller fem.
   Men nej. Mænds foragt, had, og vold mod kvinder findes også i forhold mellem veluddannede. En anden forfatter, Hanne-Vibeke Holst, har i sin politiske triologi med "Kronprinsessen", "Kongemordet", og "Dronningeofret" en højtplaceret politiker, som både køber sex, og dominerer og gennembanker sin kone. Men ellers, så vidt jeg ved, er skønlitteraturen ikke forvænt med det.   
   Igen. Fagpersonen, forkæmperen og debattøren Lisa Holmfjord har virkelig formået at beholde forfatterkasketten på. Der er meget lidt fagligt præk, hvis der overhovedet er den slags i bogen.   I stedet møder vi de menneskelige personer som de er. De lukkes op, Som en dåse makrel i tomat. Op med dåsen, så vi kan se, snuse til, og sluge indholdet.   
   Bogens titel antyder jo en del. Det er en voldsom spændingsroman. Med en voldsom slutning. Men hvis vi selv spurgte de voldsramte kvinder, eller de fagfolk der rydder op efter partnervold mod kvinder, ville vi jo få historier om vold og konsekvenserne af den, kylet mod vores egen uvidenhed.   
   Mon ikke det var forfatterens hensigt? At levere en spændingsroman om hendes menneskelige og faglige hjerteblod. Og til det er der kun for mig tilbage, at erklære at den opgave som forfatteren stillede sig selv, er lykkedes. 
   Og så er det endnu et plus, at Lisa Holmfjord skriver flydende og let læseligt. Tillykke med det.
...
Jeg har fundet spændingsromanen "Døden er kun et øjeblik" på streamingtjenesten MOFIBO. Og har hverken været i kontakt med forfatteren eller hendes forlag inden jeg skrev anmeldelsen.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…