Skip to main content

DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK
Boganmeldelse - spænding om et "hårdtslående" emne - mænds vold mod kvinder

Af Bjarne Wildau 

Åh nej. Endnu en fagperson som skal have al sin viden presset ind i en såkaldt spændingsroman. Det var lidt sådan jeg tænkte, da jeg så at Lisa Holmfjord, direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, nu udgav en roman om mænds vold mod kvinder.     
   Jeg har nemlig rigtig dårlig erfaring med fagfolk, fra viruseksperter til politifolk, som vil skrive krimi eller spænding om deres eget fag. Gang på gang er "skrivende fagfolk" så ivrige for at fortælle om det fag de elsker, at personernes personlige følelser, frygt, osv. forsvinder. Men rolig nu. Og vær ganske tryg. Sådan er det ikke med Døden er kun et øjeblik.

Døden er kun et øjeblik
Af Lisa Holmfjord
352 sider
Findes som indbundet bog, E-bog og lydbog.
Udgivet af Gyldendal

5 bananer ud af 6 mulige


Indlæsning: 3 ud af 6 mulige mikrofoner

Det er Grete Tulinius som har indlæst spændingsromanen. Jeg har tidligere lyttet til flere af hendes jobs. Endda med glæde. Derfor gik der mere end én time, inden jeg for alvor reagerede. Først troede jeg at tempoet var for højt (for mig). Og jeg sendte en besked til Grete Tulinius for at sikre mig, at det var den korrekte version jeg lyttede til på streamingtjenesten MOFIBO. Det var det. Flere venligtsindede beskeder røg frem og tilbage. Jeg lyttede og lyttede. Indtil jeg fandt ud af, hvad der var galt. Pauserne. Ja det var pauserne, som, et slag på tasken, i halvdelen af tilfældene var næsten uhørlige. Meget stressende (for mig). Fra det øjeblik læste jeg resten af bogen.

Forlagets presseafdeling skriver: Esther er flygtet fra sin voldelige mand, den respekterede læge Andreas, og er gået i skjul på et krisecenter. Hun drikker, har psykiske problemer og kommer dårligt ud af det med de andre kvinder. Og så frygter hun den dag, Andreas modtager skilsmissepapirerne, for hun ved, at han aldrig vil give slip på hende. David er blevet fyret fra politiet og har slået sig ned som privatdetektiv. En kvinde fra den nordsjællandske overklasse opsøger ham med en opgave. Han undslår sig, indtil det går op for ham, at målet er en, han kender, én han har svigtet. Han begynder sin efterforskning, der leder ham omkring en kostskole og en gammel forgiftningssag. Imens finder kvinderne på krisecenteret ud af, at Esther er forsvundet. DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK er en psykologisk thriller om løgne, intriger og mænds vold mod kvinder. Den er også Lisa Holmfjords debut som forfatter. Hun er uddannet socialrådgiver, er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og har beskæftiget sig indgående med ligestilling, menneskerettigheder og vold begået mod kvinder. 

Min boganmeldelse: Forfatteren har hele sit liv haft lyst til at skrive romaner. Da hun var helt lille, tegnede hun sine historier. I mellemtiden har hun skabt sig et liv som først socialrådgiver, forkæmper for kvinders rettigheder, og de sidste mange år har hun arbejdet med krisecentre for voldsramte kvinder. 
   Og netop fordi hun selv er var en ivrig læser af krimi og spænding, var det oplagt at hun om ikke droppede sin rolle som debattør, så i det mindste supplerede den med et andet våben. Nemlig spændingsromanen. Et projekt som varede mindst fire år.
   Til Kultur på P1 udtalte hun, at hun ville ud på et "ordentligt" forlag. Og det er hun så kommet. For fanden da. 
   I løbet af de første tre fire sider hang jeg på krogen. Ester flygter endelig til et krisecenter, hvor hun møder andre kvinder. Etnisk danske, danske af anden etnisk herkomst, og kvinder fra den tidligere østblog. Vold mod kvinder kender ingen grænser når det gælder kultur, religion eller nationalitet.
   De kvinder, medsøstre Ester møder på krisecentret er fra helt andre sociale lag end hun selv og sin voldelige ægtefælle. En højt respekteret læge. Forfatterens valg af hovedpersoner er en genistreg som rager op, så alle kan se den. Tænk hvis vi som læsere bare havde mødt et par fra de lavere og socialt ramte lag. Så havde vi måske bare trukket på en skulder, måske rystet på hovedet, og tilsat det hele et suk eller fem.
   Men nej. Mænds foragt, had, og vold mod kvinder findes også i forhold mellem veluddannede. En anden forfatter, Hanne-Vibeke Holst, har i sin politiske triologi med "Kronprinsessen", "Kongemordet", og "Dronningeofret" en højtplaceret politiker, som både køber sex, og dominerer og gennembanker sin kone. Men ellers, så vidt jeg ved, er skønlitteraturen ikke forvænt med det.   
   Igen. Fagpersonen, forkæmperen og debattøren Lisa Holmfjord har virkelig formået at beholde forfatterkasketten på. Der er meget lidt fagligt præk, hvis der overhovedet er den slags i bogen.   I stedet møder vi de menneskelige personer som de er. De lukkes op, Som en dåse makrel i tomat. Op med dåsen, så vi kan se, snuse til, og sluge indholdet.   
   Bogens titel antyder jo en del. Det er en voldsom spændingsroman. Med en voldsom slutning. Men hvis vi selv spurgte de voldsramte kvinder, eller de fagfolk der rydder op efter partnervold mod kvinder, ville vi jo få historier om vold og konsekvenserne af den, kylet mod vores egen uvidenhed.   
   Mon ikke det var forfatterens hensigt? At levere en spændingsroman om hendes menneskelige og faglige hjerteblod. Og til det er der kun for mig tilbage, at erklære at den opgave som forfatteren stillede sig selv, er lykkedes. 
   Og så er det endnu et plus, at Lisa Holmfjord skriver flydende og let læseligt. Tillykke med det.
...
Jeg har fundet spændingsromanen "Døden er kun et øjeblik" på streamingtjenesten MOFIBO. Og har hverken været i kontakt med forfatteren eller hendes forlag inden jeg skrev anmeldelsen.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi