Skip to main content

Boganmeldelse: Dansk anderledes og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste


KONGAMATO af Mikala Rosenkilde
668 sider
Findes som Paperback og E-bog
Forlaget Dreamlitt

Af Bjarne Wildau

4 bananer ud af 6

En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. Hos et af de mindre forlag, hvor jeg tidligere har fundet en enkelt guldklump. En dobbelt mursten som landede på min tablet, hvor scenen var sat i Afrika.
   Forfatteren Mikala Rosenkilde har boet i Sydafrika i en periode af sit liv. Først i Johannesburg, og derefter op tæt på grænsen til Zimbabwe. Hun har tidligere udgivet en novellesamling, nemlig "Legetøj". Og tre mindre novellesamlinger. Og to bøger for børn.
   De sidste syv otte år har hun puslet med det hun selv kalder sine "vilde øglefugle" som da også har lagt navn til romanen. Kongamato.
 
Forlaget skriver: Morten Lange er kryptozoolog med drømmen om at finde verdens sidste flyveøgler. Han rejser derfor ud for at lede efter kongamatoerne, øglefugle, der siges at hærge et afsidesliggende område af Afrika.Samme sted har dyreværnsorganisationen Lion & Lamb et shelter for aflivningstruede, eksotiske kæledyr som løver, næsehorn og giraffer. Dyr, der enten er blevet tilovers eller er blevet for store og farlige at omgås for deres tidligere ejere. Nu rehabiliteres de til et nyt liv som frie dyr. 
   27-årige Anna Wahlin fra Nørrebro skal være frivillig dyrepasser i tre måneder på shelteret, og hun glæder sig til en oplevelse for livet. Men intet er, hvad det udgiver sig for i den afrikanske ødemark, og det viser sig snart, at Lion & Lamb har helt andre og skjulte agendaer end at rehabilitere eksotiske kæledyr. 
   Både dyreværnsorganisationen og den afrikanske savanne og jungle skjuler mere, end de åbenbarer, og snart truer farerne, både de menneskeskabte og de naturlige, Anna og Morten fra alle sider. Før de får set sig om, er jagten gået ind på dem begge.

Anmeldelse: Først - Jeg har tjekket Wikipedia. En "Kryptozoolog" beskæftiger sig med mytologiske eller uddøde dyr, der antages at eksistere, selv om der ikke findes beviser for deres eksistens". 
   Som læser inviteres man fra start med til et bestyrelsesmøde i virksomheden som fra er navnløs. Morten Lange er allerede taget af sted. Det faktum kan de indkaldte ikke lave om på. Nej. De skal bare godkende beløbet, som automatisk vil følge med videnskabsmandens månedslange ophold.
   Et farvestrålende billede af fugl fanger alle mødedeltageres blik. En flyvende øgle, måske på størrelse med en kalkun. Med tænder. Hjørnetænder og det alt sammen. Og så kommer det fra formanden selv. Konkurrenten UniWhite har laboratorier i området Ungala. De har opfundet, eller er på vej til snart at være klar med et produkt, som kan udradere alle konkurrenter. Også det firma som formand og bestyrelse har ansvaret for. Den sidste trumf bossen smider på bordet er, at UniWhite måske har knækket koden til cellers alderdomsproces.
   Bestyrelsesformanden fortæller nu, at videnskabsmanden som tror at han skal på jagt efter flyvende øgler, endnu ikke ved, at han også skal spionere hos UniWhite.
   Så er handlingen lissom i gang. Morten Lange er på vej. Og han møder danske Anna, der tilfældigt men heldigt skal samme vej. Ja faktisk skal de til være en del af samme projekt. "Lion & Lamb". De to danske frivillige skal arbejde og bo på farmen Promovito.
   Derefter siger man som læser farvel til den danske del af historien. Og goddag til den Sydafrikanske del, nemlig folkene bag Lion & Lamb. 
   Chefen Alakim er flygtet fra et eller andet i Sydafrika. Men nu er livet stort set problemfrit. Sort of. Hans kone Dana er en tidligere dansk fotomodel som taler engelsk med sydafrikansk accent. Hun er alkoholiker, og allerværst, hun har en lillebror som er chef for forskningen hos UniWhite, Eugene, som har store problemer med at holde sig indenfor sine budgetter, og endnu værre, forskningsresultaterne udebliver.   
   Og så er der rygterne om de flyvende øgler. En tidligere ansat, C. K. som tog en lang fængselsstraf for at redde blandt andet Alakim i det problematiske den gang i Sydafrika, er på vej. Han ved det ikke, men han er udset til at skyde alle de flyvende øgler, og begrave dem.
   Mere dårligt nyt: En fyr, som er en del af det frivillige korps er væk. Er han flygtet fra sit pas, eller er han blevet en del af aftensmaden for et af Lion & Lambs livsfarlige rovdyr, den 80 kilo tunge leopard Gilbert?
   Der er også en yngre knægt, Dennis, som har en sydafrikansk provins tatoveret på en arm. han finder en enorm grotte, med hulemalerier, hvor de flyvende øgler er en del af malerierne. Det samme er nogle hvide væsner med røde øjne. Og hvad laver den unge fyr der?
   Fortællingen flyder fint. Jeg skulle lige til at skrive "garneret" med meget smukke og interessante beskrivelser af Afrika". Men ordet garneret skal nok skiftes ud med "dominerer". Og de to danskere som introduceres i begyndelsen af romanen hører eller ser vi ikke ret meget til.
   Og det vi får fra de to, er at de opfører til tåbeligt. Specielt kryptozoologen Morten Lange, som braldrer ud med sine hensigter. At han er på jagt efter flyvende øgler.
   C. K. ankommer direkte fra en løsladelse efter syv otte år bag tremmer. Alakim har sendt penge til ham. Da de mødes i sidstnævntes luksiøse villa placeret i passende afstand fra farmen, konfronteres de vidt forskellige drømme og håb, som de to hver især bærer rundt på.
   Den løsladte forventer en tilbagebetaling, en slags erstatning for den straf han tog på sig, så Alakim kunne slippe og fortssætte et projekt. Og modsat regner bossen ham for next to nothing. Han får et tilbud. Fis ud og find de flyvende øgler, og dræb og begrav dem alle.
   Panikken breder sig, da chefen hos UniWhite ringer og fortæller Dana, at Morten Lange i virkeligheden er en industrispion, som bare skal stoppes. Og som den første frivillige hos Lion & Lamb, indlogeres han i pragtvillaen. langt fra farmen, og endnu længere fra Eugenes laboratorier.
   Mikala Rosenkilde leverer på mange måder varen, nemlig en dansk roman som er så langt fra en femikrimi som man overhovedet kan komme. Hurra for det. Det er voldsomme og dramatiske sager der foregår.
   Jeg har selv været i noget der minder om det område hvor en stor del af handlingen at sat. Og genkender meget. Da jeg læste den på opfordring tilsendte E-bog, kom jeg til at tænkte på læseoplevelser jeg har haft med andre forfattere som har vidst utroligt meget om det "fag" som de beskrev. Politifolk, Epidemi-eksperter osv. Og bogen er på godt 660 sider. Ville det have skadet spændingsromanen at sætte mere fokus på handling, og mindre på beskrivelser? 
   Jeg kan godt være tilbøjelig til at holde på det sidste. Tak for oplevelserne. 
   På de titusindvis af lytteres og forfatterens vegne håber jeg, at der snarest komme en lydversion. Bogen fortjener de ekstra kunder i butikken, som stort set aldrig læser, men af mange grunde foretrækker at få litteratur sendt ind mellem ørerne.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…