Skip to main content

Lydbogsanmeldelse: Lotte og Søren Hammer går sammen med P3 journalist om usædvanlig "ægte" lydroman

BREVE TIL LISA af Lotte & Søren Hammer, samt Julie Toft.
Lydroman, varighed 4 timer og 42 minutter.
Indspillet af Fries Before Guys
Udgivet den den 13. april 2020
Af Forlaget Gyldendal.

4 med pil op ad ud af 6 mulige stjerner

Af Bjarne Wildau

Krimiparret Lotte & Søren Hammer har slået sig sammen med journalist og P3-vært Julie Toft om en nyskabende og ret original lydroman. Denne nyskabende og originale udgivelse, der tager true crime-bølgen under kærlig behandling. Hovedpersonen Emmas stemme er leveret af Josefine Kuhn fra det nordjyske podcastfænomen Fries Before Guys, men hun suppleres glimrende gennem de fem timers bevis på at genren snilt kan være kommet for at blive. Og ikke mindst udvikle sig yderligere. 

Emma Storm Hansen, en ung kvinde vender tilbage til den jyske provinsby hun  voksede op i. Den by, hvor veninden Gry blev brutalt myrdet fem år tidligere. Morderen blev aldrig fundet, og nu har et amerikansk produktionsselskab sat sig for at lave en true crime-serie om mordet. Emma er blevet hyret som konsulent. Til det dobbelte af hvad hun første blev tilbudt. Hun har oven i den fede løn fået en ny garderobe. Indkøbt af en indfløjet stylist. Det kostede en formue, men serien skal sælges til den halve klode. Der er penge i lortet. Skidt pyt.

Hendes kvalifikation er, at hun var sammen den myrdede den aften Gry blev kvalt til døde. Det var veninden Lisa også. Men hun er ligesom forhindret i at deltage. Spærret ind i  kvindefængslet i Jyderup.

Fra barndomsbyen Lyngsted sender Emma lydbreve til Lisa. De to tog hemmeligheder med sig, da de flygtede fra havnebyen til Brønshøj. Men byen beholdt også sine egne hemmeligheder. Og nu hvor Emma er tilbage i byen hvor det stadig lugter af penge, begynder historien at gentage sig selv.

"Breve til Lisa" er en debut for mig. Jeg har tidligere lyttet meget til romaner, men nu hvor jeg anmelder krimi og spændingsromaner på min blog, foretrækker jeg at læse. Mener at jeg slet og ret forstår og husker mere af handlingen og dens personer. Men det her er mere end en indtalt bog. Meget mere. Ud over brevene som sendes til Jyderup to gange om ugen, hører man også andre medvirkendes stemmer. Kvinder beskrives med kvindestemmer, og mænds roller er indtalt af mænd.

Men... Men... Men... I dette tilfælde er der ikke noget at læse. Ud over introduktionen. Så der var ingen vej uden om. Lyt til du falder i søvn, og når du vågner, kan du lytte videre. Faktisk nåede jeg aldrig at blunde. Og bortset fra et par tisse og kaffepauser, lyttede jeg romanen igennem i ét hug.

Som konsulent ser Emma det meste. Grys skolelærer kalder hende smuk både ind og udvendig. Og dygtig. Emma husker hende som småfed, ildelugtende, og uklog. Og så grim, i følge de amerikanske filmfolk, at hun end ikke var køn nok til at blive myrdet ude på Djursland. Man har hentet en smuk og sexet model ind fra USA, som ankommet med fly, uden et kny skal agere Gry. Ingen fede lår og kalveknæ der. Lange slanke ben, billedskønt ansigt, langt skinnede hår der fanges af vinden. Teenageren flirter med producenten, som HAR fulgt med i MeToo skandalerne. Harvey Weinstein hallo hallo. Stakkels mænd som nu kun tør opføre sig ordentligt. Så han beholder bukserne på, i følge Emmas lydbreve til Lisa. Hvis du selv bruger tid og penge på at se de såkaldte True Crime serier, får du måske noget at tænke over. Altså.

Forfatterne har virk´li hygget sig, da de skrev "Breve til Lisa". Det samme gælder podcasteksperterne fra Fries Before Guys. Og det de har leveret, kan sagtens være mere sandt end den amerikanske True Story.

Emma fortsætter med at indtale lydbreve til veninden som hun ikke har set eller hørt noget til de sidste to år. Og der er virkelig noget at fortælle. Reelt hyggede Emma, Lisa, Gry, og mindst en mere sig nede på havnen. Cola og noget tjald som de havde nasset af en af de andre pigers storebror. Men i den amerikanske True Crime version svømmer de nøgne omkring. Og sidder omkring et lejrbål og synger. Emma er rystet og forarget.

Senere på aftenen, efter cola og tjald altså, glem alt om vandspjask og lejrbål, tager pigerne på diskotek. Gry er alene på toilettet nede i kælderen i nogle minutter. Da en af gruppens fædre kommer for at køre dem hjem, vil Gry ikke med. Havde hun en aftale med nogen?

Lydbrevene fortsætter. Indtil nu har jeg talt fem forskellige oplæsere. Og igen. Det fungerer. Hvad skal man kalde stilen? Krimisatire? Måske ikke. Husker ikke at jeg smilede eller slog en eneste kluklatter op.

Godt håndværk. Til en snes ture med hunden. Husk nu en plastikpose eller fem. Eller sat tilvia Bluetooth når du kører på arbejde. Eller laver mad, eller venter på Take Away personen ringer på døren.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to