Skip to main content

Lydbogsanmeldelse: Lotte og Søren Hammer går sammen med P3 journalist om usædvanlig "ægte" lydroman

BREVE TIL LISA af Lotte & Søren Hammer, samt Julie Toft.
Lydroman, varighed 4 timer og 42 minutter.
Indspillet af Fries Before Guys
Udgivet den den 13. april 2020
Af Forlaget Gyldendal.

4 med pil op ad ud af 6 mulige stjerner

Af Bjarne Wildau

Krimiparret Lotte & Søren Hammer har slået sig sammen med journalist og P3-vært Julie Toft om en nyskabende og ret original lydroman. Denne nyskabende og originale udgivelse, der tager true crime-bølgen under kærlig behandling. Hovedpersonen Emmas stemme er leveret af Josefine Kuhn fra det nordjyske podcastfænomen Fries Before Guys, men hun suppleres glimrende gennem de fem timers bevis på at genren snilt kan være kommet for at blive. Og ikke mindst udvikle sig yderligere. 

Emma Storm Hansen, en ung kvinde vender tilbage til den jyske provinsby hun  voksede op i. Den by, hvor veninden Gry blev brutalt myrdet fem år tidligere. Morderen blev aldrig fundet, og nu har et amerikansk produktionsselskab sat sig for at lave en true crime-serie om mordet. Emma er blevet hyret som konsulent. Til det dobbelte af hvad hun første blev tilbudt. Hun har oven i den fede løn fået en ny garderobe. Indkøbt af en indfløjet stylist. Det kostede en formue, men serien skal sælges til den halve klode. Der er penge i lortet. Skidt pyt.

Hendes kvalifikation er, at hun var sammen den myrdede den aften Gry blev kvalt til døde. Det var veninden Lisa også. Men hun er ligesom forhindret i at deltage. Spærret ind i  kvindefængslet i Jyderup.

Fra barndomsbyen Lyngsted sender Emma lydbreve til Lisa. De to tog hemmeligheder med sig, da de flygtede fra havnebyen til Brønshøj. Men byen beholdt også sine egne hemmeligheder. Og nu hvor Emma er tilbage i byen hvor det stadig lugter af penge, begynder historien at gentage sig selv.

"Breve til Lisa" er en debut for mig. Jeg har tidligere lyttet meget til romaner, men nu hvor jeg anmelder krimi og spændingsromaner på min blog, foretrækker jeg at læse. Mener at jeg slet og ret forstår og husker mere af handlingen og dens personer. Men det her er mere end en indtalt bog. Meget mere. Ud over brevene som sendes til Jyderup to gange om ugen, hører man også andre medvirkendes stemmer. Kvinder beskrives med kvindestemmer, og mænds roller er indtalt af mænd.

Men... Men... Men... I dette tilfælde er der ikke noget at læse. Ud over introduktionen. Så der var ingen vej uden om. Lyt til du falder i søvn, og når du vågner, kan du lytte videre. Faktisk nåede jeg aldrig at blunde. Og bortset fra et par tisse og kaffepauser, lyttede jeg romanen igennem i ét hug.

Som konsulent ser Emma det meste. Grys skolelærer kalder hende smuk både ind og udvendig. Og dygtig. Emma husker hende som småfed, ildelugtende, og uklog. Og så grim, i følge de amerikanske filmfolk, at hun end ikke var køn nok til at blive myrdet ude på Djursland. Man har hentet en smuk og sexet model ind fra USA, som ankommet med fly, uden et kny skal agere Gry. Ingen fede lår og kalveknæ der. Lange slanke ben, billedskønt ansigt, langt skinnede hår der fanges af vinden. Teenageren flirter med producenten, som HAR fulgt med i MeToo skandalerne. Harvey Weinstein hallo hallo. Stakkels mænd som nu kun tør opføre sig ordentligt. Så han beholder bukserne på, i følge Emmas lydbreve til Lisa. Hvis du selv bruger tid og penge på at se de såkaldte True Crime serier, får du måske noget at tænke over. Altså.

Forfatterne har virk´li hygget sig, da de skrev "Breve til Lisa". Det samme gælder podcasteksperterne fra Fries Before Guys. Og det de har leveret, kan sagtens være mere sandt end den amerikanske True Story.

Emma fortsætter med at indtale lydbreve til veninden som hun ikke har set eller hørt noget til de sidste to år. Og der er virkelig noget at fortælle. Reelt hyggede Emma, Lisa, Gry, og mindst en mere sig nede på havnen. Cola og noget tjald som de havde nasset af en af de andre pigers storebror. Men i den amerikanske True Crime version svømmer de nøgne omkring. Og sidder omkring et lejrbål og synger. Emma er rystet og forarget.

Senere på aftenen, efter cola og tjald altså, glem alt om vandspjask og lejrbål, tager pigerne på diskotek. Gry er alene på toilettet nede i kælderen i nogle minutter. Da en af gruppens fædre kommer for at køre dem hjem, vil Gry ikke med. Havde hun en aftale med nogen?

Lydbrevene fortsætter. Indtil nu har jeg talt fem forskellige oplæsere. Og igen. Det fungerer. Hvad skal man kalde stilen? Krimisatire? Måske ikke. Husker ikke at jeg smilede eller slog en eneste kluklatter op.

Godt håndværk. Til en snes ture med hunden. Husk nu en plastikpose eller fem. Eller sat tilvia Bluetooth når du kører på arbejde. Eller laver mad, eller venter på Take Away personen ringer på døren.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…