Skip to main content

Lydbogsanmeldelse: Lotte og Søren Hammer går sammen med P3 journalist om usædvanlig "ægte" lydroman

BREVE TIL LISA af Lotte & Søren Hammer, samt Julie Toft.
Lydroman, varighed 4 timer og 42 minutter.
Indspillet af Fries Before Guys
Udgivet den den 13. april 2020
Af Forlaget Gyldendal.

4 med pil op ad ud af 6 mulige stjerner

Af Bjarne Wildau

Krimiparret Lotte & Søren Hammer har slået sig sammen med journalist og P3-vært Julie Toft om en nyskabende og ret original lydroman. Denne nyskabende og originale udgivelse, der tager true crime-bølgen under kærlig behandling. Hovedpersonen Emmas stemme er leveret af Josefine Kuhn fra det nordjyske podcastfænomen Fries Before Guys, men hun suppleres glimrende gennem de fem timers bevis på at genren snilt kan være kommet for at blive. Og ikke mindst udvikle sig yderligere. 

Emma Storm Hansen, en ung kvinde vender tilbage til den jyske provinsby hun  voksede op i. Den by, hvor veninden Gry blev brutalt myrdet fem år tidligere. Morderen blev aldrig fundet, og nu har et amerikansk produktionsselskab sat sig for at lave en true crime-serie om mordet. Emma er blevet hyret som konsulent. Til det dobbelte af hvad hun første blev tilbudt. Hun har oven i den fede løn fået en ny garderobe. Indkøbt af en indfløjet stylist. Det kostede en formue, men serien skal sælges til den halve klode. Der er penge i lortet. Skidt pyt.

Hendes kvalifikation er, at hun var sammen den myrdede den aften Gry blev kvalt til døde. Det var veninden Lisa også. Men hun er ligesom forhindret i at deltage. Spærret ind i  kvindefængslet i Jyderup.

Fra barndomsbyen Lyngsted sender Emma lydbreve til Lisa. De to tog hemmeligheder med sig, da de flygtede fra havnebyen til Brønshøj. Men byen beholdt også sine egne hemmeligheder. Og nu hvor Emma er tilbage i byen hvor det stadig lugter af penge, begynder historien at gentage sig selv.

"Breve til Lisa" er en debut for mig. Jeg har tidligere lyttet meget til romaner, men nu hvor jeg anmelder krimi og spændingsromaner på min blog, foretrækker jeg at læse. Mener at jeg slet og ret forstår og husker mere af handlingen og dens personer. Men det her er mere end en indtalt bog. Meget mere. Ud over brevene som sendes til Jyderup to gange om ugen, hører man også andre medvirkendes stemmer. Kvinder beskrives med kvindestemmer, og mænds roller er indtalt af mænd.

Men... Men... Men... I dette tilfælde er der ikke noget at læse. Ud over introduktionen. Så der var ingen vej uden om. Lyt til du falder i søvn, og når du vågner, kan du lytte videre. Faktisk nåede jeg aldrig at blunde. Og bortset fra et par tisse og kaffepauser, lyttede jeg romanen igennem i ét hug.

Som konsulent ser Emma det meste. Grys skolelærer kalder hende smuk både ind og udvendig. Og dygtig. Emma husker hende som småfed, ildelugtende, og uklog. Og så grim, i følge de amerikanske filmfolk, at hun end ikke var køn nok til at blive myrdet ude på Djursland. Man har hentet en smuk og sexet model ind fra USA, som ankommet med fly, uden et kny skal agere Gry. Ingen fede lår og kalveknæ der. Lange slanke ben, billedskønt ansigt, langt skinnede hår der fanges af vinden. Teenageren flirter med producenten, som HAR fulgt med i MeToo skandalerne. Harvey Weinstein hallo hallo. Stakkels mænd som nu kun tør opføre sig ordentligt. Så han beholder bukserne på, i følge Emmas lydbreve til Lisa. Hvis du selv bruger tid og penge på at se de såkaldte True Crime serier, får du måske noget at tænke over. Altså.

Forfatterne har virk´li hygget sig, da de skrev "Breve til Lisa". Det samme gælder podcasteksperterne fra Fries Before Guys. Og det de har leveret, kan sagtens være mere sandt end den amerikanske True Story.

Emma fortsætter med at indtale lydbreve til veninden som hun ikke har set eller hørt noget til de sidste to år. Og der er virkelig noget at fortælle. Reelt hyggede Emma, Lisa, Gry, og mindst en mere sig nede på havnen. Cola og noget tjald som de havde nasset af en af de andre pigers storebror. Men i den amerikanske True Crime version svømmer de nøgne omkring. Og sidder omkring et lejrbål og synger. Emma er rystet og forarget.

Senere på aftenen, efter cola og tjald altså, glem alt om vandspjask og lejrbål, tager pigerne på diskotek. Gry er alene på toilettet nede i kælderen i nogle minutter. Da en af gruppens fædre kommer for at køre dem hjem, vil Gry ikke med. Havde hun en aftale med nogen?

Lydbrevene fortsætter. Indtil nu har jeg talt fem forskellige oplæsere. Og igen. Det fungerer. Hvad skal man kalde stilen? Krimisatire? Måske ikke. Husker ikke at jeg smilede eller slog en eneste kluklatter op.

Godt håndværk. Til en snes ture med hunden. Husk nu en plastikpose eller fem. Eller sat tilvia Bluetooth når du kører på arbejde. Eller laver mad, eller venter på Take Away personen ringer på døren.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi