Skip to main content

Forfatteren bag bogen: Kedelige ferier på Ærø gjorde ham til forfatter

Af Bjarne Wildau

Kedsomhed kan føre til meget. Tag nu bare Steffen Groth, som for nylig udgav sin femte roman: Fabergés sidste æg. Den nu pensionerede læge arbejdede i 18 år i udlandet. Sommerferierne tilbragte han med hustru og børn hos sine svigerforældre på Ærø. Langt fra det mest begivenhedrige sted på kloden. 

- På et tidspunkt begyndte jeg at skrive små fantasy-historier, som foregik på Ærø. Det kom til at tage overhånd, og historierne blev til sidst til en hel trilogi Tulamo, som er alle de små historier holdt sammen af en rammefortælling, fortæller Steffen Groth, som for længst er vendt tilbage til Danmark, og nu er bosat i Køge. Meget langt fra det jødiske miljø, som han beskriver så levende og troværdigt i sin seneste spændingsroman.

Emnet for bogen skulle være loyalitet, som efter forfatterens mening ofte kan findes i netop familier.

- Samtidig ville jeg også gerne skrive en bog, som mange kunne relatere til. De fleste mennesker har let ved at relatere til noget religiøst, og på den måde opstod vejen ind til mit tema. 

Steffen Groth er ikke jøde. Så der var kun en vej fremad i projektet. Nemlig et ret stort arbejde med research. Midt i alt det var det lidt af en tilfældighed, at  Fabergés æg overhovedet blev trukket ind.

- Som historien og plottet udviklede sig, kom handlingen til at foregå temmelig meget i Østeuropa. Og familien, som var centrum for plottet,  skulle have en beskæftigelse. Og pludselig var den der. De skulle være guldsmede og have arbejdet hos Fabergé.  


En del af processen med at skrive "løgnehistorier" er at samarbejde med et forlag om udgivelsen. Men det har aldrig været et problem.

- Jeg har ingen litterær uddannelse. Jeg har engang lært at skrive videnskabelige artikler. Her lærer man at skrive klart, præcist og kortfattet. Det kortfattede bærer sproget i mine bøger stadig præg af. Jeg bruger meget få adjektiver og adverbier, alt for få analogier og glemmer af og til også at kræse om detaljen, erkender Steffen Groth.

Inspiration fra andre forfattere er der helt sikkert. Eksempelvis  Dean Koontz, kendt for sine spændingsromaner som er tilført mængder af skræk og fantasy.  John Grisham som har spicialiseret sig i spændingsromaner hvor jura spiller en væsentlig rolle er også blevet læst og analyseret. Den tredje vigtige inspirationskille er Ernest Hemingway, forfatter og journalist, ikke mindst kendt for sine reportager fra den spanske borgerkrig.

Ofte ser man forfattere takke en stribe af folk som har inspireret og været uundværlige støtter i arbejdet med at skrive. Det ser man ikke i Steffen Groths bøger. Brugte du modspil og redigering fra andre, eventuelt hvem? Svaret falder promte og klart.

- Ingen. Byens Forlag som udgav romanen redigerede mit manuskript. Det var alt.

Faktisk har Steffen Groth udgivet sine fem bøger på tre forskellige forlag.

- Trilogien Tulamo udkom hos forlaget Mellemgaad. På det tidspunkt boede jeg i Geneve og havde ikke boet i Danmark i næsten 20 år og kendte intet til Danske forlag. Især kendte jeg ikke noget til Mellemgaards status blandt forlæggere. Det fandt så ud af og skiftede til Rosenkilde, som udgav Osamas Hævn. Siden ophørte Rosenkilde desværre med at eksistere. Det var årsagen til at jeg måtte skifte forlægger én gang til. Byens Forlag antog manuskriptet uden i øvrigt at have haft nogen kontakt med mig på forhånd, forklarer Steffen Groth.   

På et spørgsmål om hvordan han forventede af hans nyeste roman ville blive modtaget af anmeldere og ikke mindst læserne forsikrer Steffen Groth om at havde en forventning om at mange ville finde den spændende.

- Men derudover var det ikke til at vide, om bogen ville ses som for spekulativ, og om man fandt karaktererne troværdige. Hovedpersonen Sara er måske en smule speciel, men ikke mere end at hendes personlighed er velkendt. Hun har mange såkaldt skizotypale træk, især hendes sære fornemmelser er typiske, forklarer Steffen Groth, som kan sig underskrive sig med titler som forfatter, Professor dr. med og direktør.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…