Skip to main content

Forfatteren bag bogen: Kedelige ferier på Ærø gjorde ham til forfatter

Af Bjarne Wildau

Kedsomhed kan føre til meget. Tag nu bare Steffen Groth, som for nylig udgav sin femte roman: Fabergés sidste æg. Den nu pensionerede læge arbejdede i 18 år i udlandet. Sommerferierne tilbragte han med hustru og børn hos sine svigerforældre på Ærø. Langt fra det mest begivenhedrige sted på kloden. 

- På et tidspunkt begyndte jeg at skrive små fantasy-historier, som foregik på Ærø. Det kom til at tage overhånd, og historierne blev til sidst til en hel trilogi Tulamo, som er alle de små historier holdt sammen af en rammefortælling, fortæller Steffen Groth, som for længst er vendt tilbage til Danmark, og nu er bosat i Køge. Meget langt fra det jødiske miljø, som han beskriver så levende og troværdigt i sin seneste spændingsroman.

Emnet for bogen skulle være loyalitet, som efter forfatterens mening ofte kan findes i netop familier.

- Samtidig ville jeg også gerne skrive en bog, som mange kunne relatere til. De fleste mennesker har let ved at relatere til noget religiøst, og på den måde opstod vejen ind til mit tema. 

Steffen Groth er ikke jøde. Så der var kun en vej fremad i projektet. Nemlig et ret stort arbejde med research. Midt i alt det var det lidt af en tilfældighed, at  Fabergés æg overhovedet blev trukket ind.

- Som historien og plottet udviklede sig, kom handlingen til at foregå temmelig meget i Østeuropa. Og familien, som var centrum for plottet,  skulle have en beskæftigelse. Og pludselig var den der. De skulle være guldsmede og have arbejdet hos Fabergé.  


En del af processen med at skrive "løgnehistorier" er at samarbejde med et forlag om udgivelsen. Men det har aldrig været et problem.

- Jeg har ingen litterær uddannelse. Jeg har engang lært at skrive videnskabelige artikler. Her lærer man at skrive klart, præcist og kortfattet. Det kortfattede bærer sproget i mine bøger stadig præg af. Jeg bruger meget få adjektiver og adverbier, alt for få analogier og glemmer af og til også at kræse om detaljen, erkender Steffen Groth.

Inspiration fra andre forfattere er der helt sikkert. Eksempelvis  Dean Koontz, kendt for sine spændingsromaner som er tilført mængder af skræk og fantasy.  John Grisham som har spicialiseret sig i spændingsromaner hvor jura spiller en væsentlig rolle er også blevet læst og analyseret. Den tredje vigtige inspirationskille er Ernest Hemingway, forfatter og journalist, ikke mindst kendt for sine reportager fra den spanske borgerkrig.

Ofte ser man forfattere takke en stribe af folk som har inspireret og været uundværlige støtter i arbejdet med at skrive. Det ser man ikke i Steffen Groths bøger. Brugte du modspil og redigering fra andre, eventuelt hvem? Svaret falder promte og klart.

- Ingen. Byens Forlag som udgav romanen redigerede mit manuskript. Det var alt.

Faktisk har Steffen Groth udgivet sine fem bøger på tre forskellige forlag.

- Trilogien Tulamo udkom hos forlaget Mellemgaad. På det tidspunkt boede jeg i Geneve og havde ikke boet i Danmark i næsten 20 år og kendte intet til Danske forlag. Især kendte jeg ikke noget til Mellemgaards status blandt forlæggere. Det fandt så ud af og skiftede til Rosenkilde, som udgav Osamas Hævn. Siden ophørte Rosenkilde desværre med at eksistere. Det var årsagen til at jeg måtte skifte forlægger én gang til. Byens Forlag antog manuskriptet uden i øvrigt at have haft nogen kontakt med mig på forhånd, forklarer Steffen Groth.   

På et spørgsmål om hvordan han forventede af hans nyeste roman ville blive modtaget af anmeldere og ikke mindst læserne forsikrer Steffen Groth om at havde en forventning om at mange ville finde den spændende.

- Men derudover var det ikke til at vide, om bogen ville ses som for spekulativ, og om man fandt karaktererne troværdige. Hovedpersonen Sara er måske en smule speciel, men ikke mere end at hendes personlighed er velkendt. Hun har mange såkaldt skizotypale træk, især hendes sære fornemmelser er typiske, forklarer Steffen Groth, som kan sig underskrive sig med titler som forfatter, Professor dr. med og direktør.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …