Skip to main content

Forfatteren bag bogen: Kedelige ferier på Ærø gjorde ham til forfatter

Af Bjarne Wildau

Kedsomhed kan føre til meget. Tag nu bare Steffen Groth, som for nylig udgav sin femte roman: Fabergés sidste æg. Den nu pensionerede læge arbejdede i 18 år i udlandet. Sommerferierne tilbragte han med hustru og børn hos sine svigerforældre på Ærø. Langt fra det mest begivenhedrige sted på kloden. 

- På et tidspunkt begyndte jeg at skrive små fantasy-historier, som foregik på Ærø. Det kom til at tage overhånd, og historierne blev til sidst til en hel trilogi Tulamo, som er alle de små historier holdt sammen af en rammefortælling, fortæller Steffen Groth, som for længst er vendt tilbage til Danmark, og nu er bosat i Køge. Meget langt fra det jødiske miljø, som han beskriver så levende og troværdigt i sin seneste spændingsroman.

Emnet for bogen skulle være loyalitet, som efter forfatterens mening ofte kan findes i netop familier.

- Samtidig ville jeg også gerne skrive en bog, som mange kunne relatere til. De fleste mennesker har let ved at relatere til noget religiøst, og på den måde opstod vejen ind til mit tema. 

Steffen Groth er ikke jøde. Så der var kun en vej fremad i projektet. Nemlig et ret stort arbejde med research. Midt i alt det var det lidt af en tilfældighed, at  Fabergés æg overhovedet blev trukket ind.

- Som historien og plottet udviklede sig, kom handlingen til at foregå temmelig meget i Østeuropa. Og familien, som var centrum for plottet,  skulle have en beskæftigelse. Og pludselig var den der. De skulle være guldsmede og have arbejdet hos Fabergé.  


En del af processen med at skrive "løgnehistorier" er at samarbejde med et forlag om udgivelsen. Men det har aldrig været et problem.

- Jeg har ingen litterær uddannelse. Jeg har engang lært at skrive videnskabelige artikler. Her lærer man at skrive klart, præcist og kortfattet. Det kortfattede bærer sproget i mine bøger stadig præg af. Jeg bruger meget få adjektiver og adverbier, alt for få analogier og glemmer af og til også at kræse om detaljen, erkender Steffen Groth.

Inspiration fra andre forfattere er der helt sikkert. Eksempelvis  Dean Koontz, kendt for sine spændingsromaner som er tilført mængder af skræk og fantasy.  John Grisham som har spicialiseret sig i spændingsromaner hvor jura spiller en væsentlig rolle er også blevet læst og analyseret. Den tredje vigtige inspirationskille er Ernest Hemingway, forfatter og journalist, ikke mindst kendt for sine reportager fra den spanske borgerkrig.

Ofte ser man forfattere takke en stribe af folk som har inspireret og været uundværlige støtter i arbejdet med at skrive. Det ser man ikke i Steffen Groths bøger. Brugte du modspil og redigering fra andre, eventuelt hvem? Svaret falder promte og klart.

- Ingen. Byens Forlag som udgav romanen redigerede mit manuskript. Det var alt.

Faktisk har Steffen Groth udgivet sine fem bøger på tre forskellige forlag.

- Trilogien Tulamo udkom hos forlaget Mellemgaad. På det tidspunkt boede jeg i Geneve og havde ikke boet i Danmark i næsten 20 år og kendte intet til Danske forlag. Især kendte jeg ikke noget til Mellemgaards status blandt forlæggere. Det fandt så ud af og skiftede til Rosenkilde, som udgav Osamas Hævn. Siden ophørte Rosenkilde desværre med at eksistere. Det var årsagen til at jeg måtte skifte forlægger én gang til. Byens Forlag antog manuskriptet uden i øvrigt at have haft nogen kontakt med mig på forhånd, forklarer Steffen Groth.   

På et spørgsmål om hvordan han forventede af hans nyeste roman ville blive modtaget af anmeldere og ikke mindst læserne forsikrer Steffen Groth om at havde en forventning om at mange ville finde den spændende.

- Men derudover var det ikke til at vide, om bogen ville ses som for spekulativ, og om man fandt karaktererne troværdige. Hovedpersonen Sara er måske en smule speciel, men ikke mere end at hendes personlighed er velkendt. Hun har mange såkaldt skizotypale træk, især hendes sære fornemmelser er typiske, forklarer Steffen Groth, som kan sig underskrive sig med titler som forfatter, Professor dr. med og direktør.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to