Skip to main content

Forfatteren bag bogen: Kedelige ferier på Ærø gjorde ham til forfatter

Af Bjarne Wildau

Kedsomhed kan føre til meget. Tag nu bare Steffen Groth, som for nylig udgav sin femte roman: Fabergés sidste æg. Den nu pensionerede læge arbejdede i 18 år i udlandet. Sommerferierne tilbragte han med hustru og børn hos sine svigerforældre på Ærø. Langt fra det mest begivenhedrige sted på kloden. 

- På et tidspunkt begyndte jeg at skrive små fantasy-historier, som foregik på Ærø. Det kom til at tage overhånd, og historierne blev til sidst til en hel trilogi Tulamo, som er alle de små historier holdt sammen af en rammefortælling, fortæller Steffen Groth, som for længst er vendt tilbage til Danmark, og nu er bosat i Køge. Meget langt fra det jødiske miljø, som han beskriver så levende og troværdigt i sin seneste spændingsroman.

Emnet for bogen skulle være loyalitet, som efter forfatterens mening ofte kan findes i netop familier.

- Samtidig ville jeg også gerne skrive en bog, som mange kunne relatere til. De fleste mennesker har let ved at relatere til noget religiøst, og på den måde opstod vejen ind til mit tema. 

Steffen Groth er ikke jøde. Så der var kun en vej fremad i projektet. Nemlig et ret stort arbejde med research. Midt i alt det var det lidt af en tilfældighed, at  Fabergés æg overhovedet blev trukket ind.

- Som historien og plottet udviklede sig, kom handlingen til at foregå temmelig meget i Østeuropa. Og familien, som var centrum for plottet,  skulle have en beskæftigelse. Og pludselig var den der. De skulle være guldsmede og have arbejdet hos Fabergé.  


En del af processen med at skrive "løgnehistorier" er at samarbejde med et forlag om udgivelsen. Men det har aldrig været et problem.

- Jeg har ingen litterær uddannelse. Jeg har engang lært at skrive videnskabelige artikler. Her lærer man at skrive klart, præcist og kortfattet. Det kortfattede bærer sproget i mine bøger stadig præg af. Jeg bruger meget få adjektiver og adverbier, alt for få analogier og glemmer af og til også at kræse om detaljen, erkender Steffen Groth.

Inspiration fra andre forfattere er der helt sikkert. Eksempelvis  Dean Koontz, kendt for sine spændingsromaner som er tilført mængder af skræk og fantasy.  John Grisham som har spicialiseret sig i spændingsromaner hvor jura spiller en væsentlig rolle er også blevet læst og analyseret. Den tredje vigtige inspirationskille er Ernest Hemingway, forfatter og journalist, ikke mindst kendt for sine reportager fra den spanske borgerkrig.

Ofte ser man forfattere takke en stribe af folk som har inspireret og været uundværlige støtter i arbejdet med at skrive. Det ser man ikke i Steffen Groths bøger. Brugte du modspil og redigering fra andre, eventuelt hvem? Svaret falder promte og klart.

- Ingen. Byens Forlag som udgav romanen redigerede mit manuskript. Det var alt.

Faktisk har Steffen Groth udgivet sine fem bøger på tre forskellige forlag.

- Trilogien Tulamo udkom hos forlaget Mellemgaad. På det tidspunkt boede jeg i Geneve og havde ikke boet i Danmark i næsten 20 år og kendte intet til Danske forlag. Især kendte jeg ikke noget til Mellemgaards status blandt forlæggere. Det fandt så ud af og skiftede til Rosenkilde, som udgav Osamas Hævn. Siden ophørte Rosenkilde desværre med at eksistere. Det var årsagen til at jeg måtte skifte forlægger én gang til. Byens Forlag antog manuskriptet uden i øvrigt at have haft nogen kontakt med mig på forhånd, forklarer Steffen Groth.   

På et spørgsmål om hvordan han forventede af hans nyeste roman ville blive modtaget af anmeldere og ikke mindst læserne forsikrer Steffen Groth om at havde en forventning om at mange ville finde den spændende.

- Men derudover var det ikke til at vide, om bogen ville ses som for spekulativ, og om man fandt karaktererne troværdige. Hovedpersonen Sara er måske en smule speciel, men ikke mere end at hendes personlighed er velkendt. Hun har mange såkaldt skizotypale træk, især hendes sære fornemmelser er typiske, forklarer Steffen Groth, som kan sig underskrive sig med titler som forfatter, Professor dr. med og direktør.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi