Skip to main content

Forfatteren bag bogen: ENMANDSHÆREN FRA VESTEGNEN


Af Bjarne Wildau

Nis Jakob har gennem de seneste to årtier været en af Danmarks mest produktive forfattere. Og siden han opgav at håbe på, at skiftende forlags salg kunne matche kritikernes flotte anmeldelser, og dannede sin egen enmandshær og blev selvudgiver, er salget over nogle år steget med 2000%. Nej, der er ikke for mange nuller i det tal.
Men hvorfor ikke begynde med netop begyndelsen. Sådan cirka. Nis blev født ind i en lærerfamilie i Albertslund i 1961, som blandt andet gennem aktivitetsbøger og avisartikler havde travlt med at fortælle andre forældre, hvordan de skulle behandle og opdrage deres børn.
Deres egne børn overlod det travle par mere eller mindre til sig selv. Heldigvis var der en kælder i familiens arkitekttegnede hus, og der tilbragte Nis og hans søskende en stor del af barndommen. Blandt andet med at læse tegneserier. Dog med undtagelse af Anders And blade. I stedet blev der blandt andet læst Asterix og TinTin.

Selvfølgelig husker du Kim Larsens sang om dem de andre ikke måtte lege med. Sådan var det også med Nis og hans søskende.

- Nede i baghaven havde vi en byggelegeplads. Gamle brædder med rustne søm. Derfor forbød nogle forældre deres børn, vores kammerater at komme i vores have, husker Nis, som heller ikke har glemt, at han allerede som 10-årig havde en drøm om at blive forfatter.
13 år senere var han klar med sin første roman, som han præsenterede hos forlaget Tellerup. Han kom endda så langt som at tale med "Ham selv", forlagsdirektør Tellerup, som forsikrede den unge forfatterspire om, at det han havde skrevet sagtens kunne sælges. Men det ville være synd at udgive det. Romanen var simpelthen ikke god nok.
De næste 10-15 år blev brugt som illustrator og bladtegner og med at lave filmmanuskripter. Og som forsanger i eget rockband med egne tekster. Og så var han endelig klar til at prøve kræfter med romaner igen. Han og konen ventede deres første barn. Livet med bandet han havde spillet med, og skrevet tekster til, og de mange ture i en skrammelbus, blev mindre og mindre tillokkende.
- Problemet med mit første roman-forsøg var nok, at jeg skrev om mig selv. Og det er svært, med mindre man er digter. Det tog mig en del år og en masse forsøg inden for romangenren, før det gik op for mig, at jeg var allerbedst, når jeg skrev om ting, jeg ikke vidste noget om. Altså tog historierne helt ud i hampen, hvor jeg havde absolut nul erfaring fra mit eget liv, forklarer Nis Jakob. 
Han tror, at det handler om at slippe alle forestillinger og åbne det ubevidste op, og lade det arbejde. En forfatter skal snyde sig selv, og glemme alt om de almindelige forestillinger. Gør man det, kommer der magi i teksten. Sådan er det i det mindste for ham.
- Når jeg digter i ukendt terræn, flyder mine livserfaringer, sansninger og erkendelser ind i teksten i forklædning. Pludselig opstår den magi og troværdighed, som jeg som hverdagmenneske ikke altid har adgang til. Og måske er det i virkeligheden min egentlige grund til overhovedet at bruge et langt liv på at skrive. 
13132662

-  Min debut hed "Syv dage i District Copenhagen". Ideen kom i en drøm jeg havde. Den blev udgangspunkt for plottet. Jeg skrev romanen, mens min kone var højgravid med vores ældste datter. Det var hårdt arbejde, som det altid er at skrive romaner. De som påstår, det er sjovt at skrive, er fulde af løgn. Det er sjovt at drikke øl og holde fest. At skrive er hårdt og ensomt, slår Nis Jakob fast. 

Romanen udkom i 1999 på forlaget Tiderne skifter. Den blev godt modtaget af anmelderne. Var endda tæt på at blive filmatiseret her i Danmark, hvis ikke amerikanske Dreamworks havde stjålet en del af plottet.


- Derefter fulgte "Hjerteblod" og "Imidis vand". Begge fik flotte anmeldelser i dagspressen. På trods af de gode modtagelser kunne Tiderne Skifter ikke sælge mine bøger. Så jeg skiftede til Borgens forlag som udgav "Mesteren fra Mors".
- I 2004 da Borgens forlag var gået ned, udkom "Cellen" på Sohns forlag. Jeg var stadig utilfreds med salget. Og da E-bøger blev en ny mulighed, etablerede jeg mit eget forlag i 2011. Nemlig Jakobs Press. Det har jeg aldrig fortrudt, selvom det ikke lige lå i kortene, at jeg ville kunne leve af det. Den frihed, det har givet, er guld værd. Mit bogsalg steg med 2000 procent på få år. Og jeg har levet af mine bøger siden.  

Men hvor kommer inspirationen fra? Svaret er at den kommer fra alt mulig. Hans eget liv. Fra de fornemmelser, Nis har omkring hvilken retning samfundet bevæger sig hen. Set fra hans lille udkigstårn.

- I dag har vi tv-serier, der måske når samme højder som litteraturen, fordi de kan folde et stort univers ud. Ellers har romaner altid været mit foretrukne medie. Nu ser ser jeg faktisk mere Netflix end jeg læser. "Breaking bad" og Ozark har eksempelvis fortalt brutale historier, der helt banalt handler om familien og kærlighed mellem mennesker. Det handler alle historier måske i virkeligheden om?
- Mine bøger er altid tætte psykologiske portrætter, sociologiske tværsnit og politiske analyser i en stor pærevælling. Jeg bruger ofte en politisk intrige krydret med kriminalitet som brændstof. Men helt centralt står individets besværligheder med at bevæge sig i den sociale verden, med dens moralske begrænsinger og tvang. Hele den civilisatoriske tilpasningsproces, som foregår hvert eneste sekund, bortset fra, når vi sover og drømmene kommer væltende med deres korrektioner, længsler, håb og frygt.
Og hvad med arbejdsdisciplinen? Nu, hvor du selv udgiver dine bøger, har du ikke en gang et forlag til at holde dig i gang.
- Når jeg skriver, skal det helst foregå hver eneste dag. På et fast tidspunkt. Typisk fra otte til tolv. Jeg sætter mig det mål at skrive fem sider per dag. Ellers bliver jeg jo aldrig færdig. Det er hårdt. Men godt når det er overstået. Selve det at skrive er hårdt, og bliver stadig hårdere, når man som jeg efter 16 romaner har så meget erfaring, at man ikke længere synes, det man skriver er særlig godt og Guds gave til menneskeheden. Når man ved at man skal tilbage og rette.
- Heldigvis viser teksten sig ofte at være bedre end først antaget, når der er ryddet lidt op i den. Og det skal da også helst ske nogle gange hver dag, at jeg overrasker mig selv med en formulering fuld af magi og timing, som rammer et aller andet moment lige på sømmet, siger Nis Jakob, og forsætter:

- Jeg bruger ikke nogen egentlig redaktør. Jeg er alt for hård ved mig selv alligevel. Og dertil alt for erfaren. Den største og hårdeste redaktør er tiden. Læg teksten væk og kig på den senere. Læs den eventuelt op. Så skriger dårligt sprog og indholdsmæssige mangler dig lige op i ansigtet, og det er bare at gå i gang med et stryge og omskrive.
- Da jeg udkom første gang i sin tid på Tiderne skifter, havde jeg meget ud af Claus Clausens dygtige redigering og lærte en del af ham. Men en dag kunne jeg bare mærke, at jeg var vokset fra det. Jeg havde fundet min stil og vidste, hvad jeg foretog mig. Jeg var nået til et punkt, hvor min stemme og mit håndværk som forfatter gik hånd i hånd. En form for musikalitet i forhold til en tekst, hvor de urene toner bliver skingre i øret. Lidt som når man har absolut gehør. En dårlig tekst bliver uudholdelig at læse. Korrekturlæsning er jeg til gengæld ikke god til. Så det køber jeg mig til. Indirekte kommer der også lidt redigering ud af den proces.

- Min serie om Wolf startede det med en følelse af, at verden var på vej ud over randen og et efterfølgende spørgsmål om, hvad der ville ske, hvis man prøvede at gøre verden til et bedre sted ved hjælp af kriminelle og voldelige metoder? Og skar igennem al elendigheden. Kan det lade sig gøre? Hvis jeg nu forestillede mig en organisation med rødder i korsridderne, som i vores moderne tid hyrer folk til at fikse forskellige problemer i verden, vil det så virke? Dette kombineret med en undersøgelse af den moderne mands sammenbrud kunne være brændstoffet til en romanserie. Hvor vil det hele ende?
Romaner er jo i virkeligheden spørgsmål som jeg, forfatteren stiller til verden. Det er ikke sikkert, der kommer noget svar, men det kan helt sikkert være underholdende og inspirerende, mens det pågår.
Den enorme stigning i popularitet og salg har for alvor taget fat, efter udgivelsen af det første bind i serien om Wolf, en tidligere kriger i Afghanistan med en flot karriere hos politiet. Og russiske Inessa. Den 4. bog i serien KALIFFEN udgives ifølge planen i maj 2021.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…