Skip to main content

Forfatteren bag bogen: Advokat henter stof til succesthriller fra karate og sit arbejde

Af Bjarne Wildau


Der er noget helt særligt ved karatemiljøet. Det accepterer og tiltrækker folk fra alle samfundslag og nationaliteter. Modsat golf og tennis. Walther Rebernik  har levet en stor del af sit liv som aktiv karatekæmper. Men han er også  medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden.


- I karate har jeg kæmpet med typer, som jeg ikke ville nærme mig på gaden, og er blevet fortrolig med mange af dem. Sågar venner med flere. Karateverdenen er både et sted gennemsyret af japansk filosofisk morallære. Og samtidig en dør til en helt anden verden. En underverden, siger Walther Rebernik.


Walther Rebernik. Advokat og medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden. Familiefar, erfaren karatekæmper med sort bælte, og nu også forfatter til en succesfuld thriller.


Og i sin debutthriller "Jæger" bruger han netop erfaringer fra de to ekstremt forskellige miljøer. Men hvor kommer tanken og vovemodet til at skrive en roman fra? Det er en lidt længere historie, som her koges ned til en Maggieterning.


- Jeg kommer ud af en gøglerslægt. Min østrigske farfar var skuespiller, min far jazztrompetist,  min danske mor spiller klaver, banjo og tværfløjte. Tro det eller lad være. Da jeg var en lille knægt turnerede jeg med far og mor i en trio. Jeg var selv en habil funktrommeslager, forsikrer Walther Rebernik, som fortsætter:


- Begge mine forældre endte som gymnasielærere. Og litteratur var en naturlig bestanddel mit liv helt fra jeg var barn. Jeg voksede op i et kreativt miljø, hvor der var større fokus på en fyldt bogreol og en god politisk diskussion, snarere end om sofaen matchede resten af møblementet.  


På trods af medfødt gøgl i blodet, valgte Walther Rebernik at studere jura. Stiftede familie, og blev som advokat en travl og succesfuld erhvervsmand. Det kreative har dog hele tiden boblet rundt. Han har bare manglet et ordentligt afsæt til at skrive en bog, som ikke bare var en kopi af en hel masse andet.


- Jeg fik gennem mine mange år i karate og som praktiserende advokat en massee viden om miljøet i karate og i retssale. Jæger var min første udgivelse og processen var både nem og svær. Nem fordi historien var der. Eller er der, om du vil. Og mange flere, hvis det skal være. Det var begrænsningen, der viste sig at være det sværeste. Jeg skriver meget nemt 100 sider, hvorefter jeg må reducere til 50 for ikke at forvirre mine læsere, siger den skrivende advokat.  


Der er sikkert mange der undrer sig over, at man med dens erhvervskarriere kan finde tid til at skrive spændingsromaner. Forklaringen på det rent praktiske, simpelthen at få tid, er et begrænset behov for søvn. Når resten af familien sover, sidder farmand og skriver. Det samme i weekends og på ferier.


Og nej, Der blev ikke søgt modspil eller vejledning fra andre under selve skriveprocessen. Den kom først, da han efter flere afslag endelig fik hul igennem til forlag som var klar til at udgive hans hjertebarn.


Walther Rebernik @walther_rebernik profile on Instagram stories ...


- Det blev til fem afslag og tre tilbud. Til dato ved jeg faktisk ikke, om alle rent faktisk læste manuskriptet. Det er en barsk verden. Men fandt så et par mindre forlag, som ville udgive Jæger. Men jeg kom med 500 sider. Som blev skåret ned til 350. 


- Jeg fik et fint modspil hos Byens Forlag. Man bliver ikke tvunget til noget, men får blot et vink med en vognstang. Eksempelvis hvis man har skrevet sig ud af en tangent. Og de er jo professionelle, så det har været gode råd, jeg har fået. På den anden side har jeg også holdt fast i ting – mange ting – som jeg ikke har fortrudt. Trods råd om det modsatte. Det er jo min historie, konstaterer Walther Rebernik, som allerede er i gang med sin næste thriller. Samtidigt med at han glæder sig over at Mofibo har haft hans thriller Jæger som nr 1 som den mest læste E-bog og lytterroman.


Og her et sidste spørgsmål. Hvordan har kolleger i advokatvirksomheden, ansatte og forretningsforbindelser reageret på at du pludselig begynder at skrive og udgive en "rablende" spændingsroman?


-  Reaktionerne er ret gode. Faktisk over hele linjen. Jeg tror, de synes, det er sjovt. Nu kender du mig ikke, men de fleste har nok ikke været så overraskede. Jeg vil tro, at jeg nok er en lidt atypisk advokat.  Men … igen, man må selvfølgelig spørge sig selv, hvad havde reaktionerne været, hvis den ikke var blevet godt modtaget.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi