Skip to main content

Forfatteren bag bogen: Advokat henter stof til succesthriller fra karate og sit arbejde

Af Bjarne Wildau


Der er noget helt særligt ved karatemiljøet. Det accepterer og tiltrækker folk fra alle samfundslag og nationaliteter. Modsat golf og tennis. Walther Rebernik  har levet en stor del af sit liv som aktiv karatekæmper. Men han er også  medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden.


- I karate har jeg kæmpet med typer, som jeg ikke ville nærme mig på gaden, og er blevet fortrolig med mange af dem. Sågar venner med flere. Karateverdenen er både et sted gennemsyret af japansk filosofisk morallære. Og samtidig en dør til en helt anden verden. En underverden, siger Walther Rebernik.


Walther Rebernik. Advokat og medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden. Familiefar, erfaren karatekæmper med sort bælte, og nu også forfatter til en succesfuld thriller.


Og i sin debutthriller "Jæger" bruger han netop erfaringer fra de to ekstremt forskellige miljøer. Men hvor kommer tanken og vovemodet til at skrive en roman fra? Det er en lidt længere historie, som her koges ned til en Maggieterning.


- Jeg kommer ud af en gøglerslægt. Min østrigske farfar var skuespiller, min far jazztrompetist,  min danske mor spiller klaver, banjo og tværfløjte. Tro det eller lad være. Da jeg var en lille knægt turnerede jeg med far og mor i en trio. Jeg var selv en habil funktrommeslager, forsikrer Walther Rebernik, som fortsætter:


- Begge mine forældre endte som gymnasielærere. Og litteratur var en naturlig bestanddel mit liv helt fra jeg var barn. Jeg voksede op i et kreativt miljø, hvor der var større fokus på en fyldt bogreol og en god politisk diskussion, snarere end om sofaen matchede resten af møblementet.  


På trods af medfødt gøgl i blodet, valgte Walther Rebernik at studere jura. Stiftede familie, og blev som advokat en travl og succesfuld erhvervsmand. Det kreative har dog hele tiden boblet rundt. Han har bare manglet et ordentligt afsæt til at skrive en bog, som ikke bare var en kopi af en hel masse andet.


- Jeg fik gennem mine mange år i karate og som praktiserende advokat en massee viden om miljøet i karate og i retssale. Jæger var min første udgivelse og processen var både nem og svær. Nem fordi historien var der. Eller er der, om du vil. Og mange flere, hvis det skal være. Det var begrænsningen, der viste sig at være det sværeste. Jeg skriver meget nemt 100 sider, hvorefter jeg må reducere til 50 for ikke at forvirre mine læsere, siger den skrivende advokat.  


Der er sikkert mange der undrer sig over, at man med dens erhvervskarriere kan finde tid til at skrive spændingsromaner. Forklaringen på det rent praktiske, simpelthen at få tid, er et begrænset behov for søvn. Når resten af familien sover, sidder farmand og skriver. Det samme i weekends og på ferier.


Og nej, Der blev ikke søgt modspil eller vejledning fra andre under selve skriveprocessen. Den kom først, da han efter flere afslag endelig fik hul igennem til forlag som var klar til at udgive hans hjertebarn.


Walther Rebernik @walther_rebernik profile on Instagram stories ...


- Det blev til fem afslag og tre tilbud. Til dato ved jeg faktisk ikke, om alle rent faktisk læste manuskriptet. Det er en barsk verden. Men fandt så et par mindre forlag, som ville udgive Jæger. Men jeg kom med 500 sider. Som blev skåret ned til 350. 


- Jeg fik et fint modspil hos Byens Forlag. Man bliver ikke tvunget til noget, men får blot et vink med en vognstang. Eksempelvis hvis man har skrevet sig ud af en tangent. Og de er jo professionelle, så det har været gode råd, jeg har fået. På den anden side har jeg også holdt fast i ting – mange ting – som jeg ikke har fortrudt. Trods råd om det modsatte. Det er jo min historie, konstaterer Walther Rebernik, som allerede er i gang med sin næste thriller. Samtidigt med at han glæder sig over at Mofibo har haft hans thriller Jæger som nr 1 som den mest læste E-bog og lytterroman.


Og her et sidste spørgsmål. Hvordan har kolleger i advokatvirksomheden, ansatte og forretningsforbindelser reageret på at du pludselig begynder at skrive og udgive en "rablende" spændingsroman?


-  Reaktionerne er ret gode. Faktisk over hele linjen. Jeg tror, de synes, det er sjovt. Nu kender du mig ikke, men de fleste har nok ikke været så overraskede. Jeg vil tro, at jeg nok er en lidt atypisk advokat.  Men … igen, man må selvfølgelig spørge sig selv, hvad havde reaktionerne været, hvis den ikke var blevet godt modtaget.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…