Skip to main content

Forfatteren bag bogen: Advokat henter stof til succesthriller fra karate og sit arbejde

Af Bjarne Wildau


Der er noget helt særligt ved karatemiljøet. Det accepterer og tiltrækker folk fra alle samfundslag og nationaliteter. Modsat golf og tennis. Walther Rebernik  har levet en stor del af sit liv som aktiv karatekæmper. Men han er også  medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden.


- I karate har jeg kæmpet med typer, som jeg ikke ville nærme mig på gaden, og er blevet fortrolig med mange af dem. Sågar venner med flere. Karateverdenen er både et sted gennemsyret af japansk filosofisk morallære. Og samtidig en dør til en helt anden verden. En underverden, siger Walther Rebernik.


Walther Rebernik. Advokat og medejer af et advokatfirma med afdelinger i hele Norden. Familiefar, erfaren karatekæmper med sort bælte, og nu også forfatter til en succesfuld thriller.


Og i sin debutthriller "Jæger" bruger han netop erfaringer fra de to ekstremt forskellige miljøer. Men hvor kommer tanken og vovemodet til at skrive en roman fra? Det er en lidt længere historie, som her koges ned til en Maggieterning.


- Jeg kommer ud af en gøglerslægt. Min østrigske farfar var skuespiller, min far jazztrompetist,  min danske mor spiller klaver, banjo og tværfløjte. Tro det eller lad være. Da jeg var en lille knægt turnerede jeg med far og mor i en trio. Jeg var selv en habil funktrommeslager, forsikrer Walther Rebernik, som fortsætter:


- Begge mine forældre endte som gymnasielærere. Og litteratur var en naturlig bestanddel mit liv helt fra jeg var barn. Jeg voksede op i et kreativt miljø, hvor der var større fokus på en fyldt bogreol og en god politisk diskussion, snarere end om sofaen matchede resten af møblementet.  


På trods af medfødt gøgl i blodet, valgte Walther Rebernik at studere jura. Stiftede familie, og blev som advokat en travl og succesfuld erhvervsmand. Det kreative har dog hele tiden boblet rundt. Han har bare manglet et ordentligt afsæt til at skrive en bog, som ikke bare var en kopi af en hel masse andet.


- Jeg fik gennem mine mange år i karate og som praktiserende advokat en massee viden om miljøet i karate og i retssale. Jæger var min første udgivelse og processen var både nem og svær. Nem fordi historien var der. Eller er der, om du vil. Og mange flere, hvis det skal være. Det var begrænsningen, der viste sig at være det sværeste. Jeg skriver meget nemt 100 sider, hvorefter jeg må reducere til 50 for ikke at forvirre mine læsere, siger den skrivende advokat.  


Der er sikkert mange der undrer sig over, at man med dens erhvervskarriere kan finde tid til at skrive spændingsromaner. Forklaringen på det rent praktiske, simpelthen at få tid, er et begrænset behov for søvn. Når resten af familien sover, sidder farmand og skriver. Det samme i weekends og på ferier.


Og nej, Der blev ikke søgt modspil eller vejledning fra andre under selve skriveprocessen. Den kom først, da han efter flere afslag endelig fik hul igennem til forlag som var klar til at udgive hans hjertebarn.


Walther Rebernik @walther_rebernik profile on Instagram stories ...


- Det blev til fem afslag og tre tilbud. Til dato ved jeg faktisk ikke, om alle rent faktisk læste manuskriptet. Det er en barsk verden. Men fandt så et par mindre forlag, som ville udgive Jæger. Men jeg kom med 500 sider. Som blev skåret ned til 350. 


- Jeg fik et fint modspil hos Byens Forlag. Man bliver ikke tvunget til noget, men får blot et vink med en vognstang. Eksempelvis hvis man har skrevet sig ud af en tangent. Og de er jo professionelle, så det har været gode råd, jeg har fået. På den anden side har jeg også holdt fast i ting – mange ting – som jeg ikke har fortrudt. Trods råd om det modsatte. Det er jo min historie, konstaterer Walther Rebernik, som allerede er i gang med sin næste thriller. Samtidigt med at han glæder sig over at Mofibo har haft hans thriller Jæger som nr 1 som den mest læste E-bog og lytterroman.


Og her et sidste spørgsmål. Hvordan har kolleger i advokatvirksomheden, ansatte og forretningsforbindelser reageret på at du pludselig begynder at skrive og udgive en "rablende" spændingsroman?


-  Reaktionerne er ret gode. Faktisk over hele linjen. Jeg tror, de synes, det er sjovt. Nu kender du mig ikke, men de fleste har nok ikke været så overraskede. Jeg vil tro, at jeg nok er en lidt atypisk advokat.  Men … igen, man må selvfølgelig spørge sig selv, hvad havde reaktionerne været, hvis den ikke var blevet godt modtaget.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to