Skip to main content

Boganmeldelse: VILDSKUD - En stilsikker og anderledes roman af Julie HastrupVILDSKUD af Julie Hastrup
416 sider
Findes som bog, E-bog
og lytteroman
Forlag: Politikens Forlag

Af Bjarne Wildau

4 af 6 mulige bananer 

Forlaget skriver: Johanna Ejby har mistet sin lille datter på en ferie i Italien. Livet er splintret, hun kan ikke få stumperne til at hænge sammen og begynder derfor i en sorggruppe for mennesker med kompliceret sorg.
   En dag starter en ung kvinde i sorggruppen. Ud over sin voldsomme sorg rummer hun også en farlig hævntørst, en hævntørst, som langsomt breder sig i sorggruppen.
   For hvor langt vil man gå for at hævne den, man har mistet?
   Drabsefterforsker REBEKKA HOLM kæmper med at acceptere, at hendes svenske kæreste og kollega, Niclas, efter et drabsforsøg ikke længere er den Niclas, hun kendte. Og ingen kan garantere hende, at han nogensinde vil blive det igen.
   En dag bliver hun kontaktet af en barndomsven, hvis unge søn, Elias, har fået nogle truende breve og anonyme telefonopkald – og det mærkelige er, at Rebekka selv har modtaget flere anonyme telefonopkald den seneste tid. Er der nogen sammenhæng?
   Den unge Elias forsvinder pludselig, Rebekka får atter flere tavse opkald, og i sorggruppen kulminerer hævntørsten i et inferno af ulykker – og drab.
   VILDSKUD er en nervepirrende krimi om sorg, hævn og selvtægt og om at mennesker ikke altid er dem, som de giver sig ud for at være. 

Anmeldelse: Julie Hastrup fører os ind i historien med introduktionen af en familie, Johanna og Aksel og deres tre børn mor i trediverne, som er sammen med hendes bedste veninde og dennes mand og børn, er på det som skulle være en paradisferie i Italien. Og som ender med at venindens sjusk ender med at koste omtalte mors knap to år gamle datter livet. Hun drukner i en pool. Mens alle andre sover.
   Den tragedie, med alt hvad der af følger, bliver moderens adgangsnøgle til en sorggruppe for mennesker som er ramt så hårdt af sorg, at de ikke kan fungere i en normal hverdag. Man kalder det i romanen "kompliceret sorg".
   Som læser er vi også med til en venindemiddag. Det er reelt introduktionen til endnu et medlem i sorggruppen. Lillesøsteren Mille, som må opleve at hendes elskede ekstremt allergiske storesøster kvæles ved siden af det bord, hvor hun har spist en ret, som indeholdt nødder. Tjeneren Elias har sjusket med at sikre sig, at den tallerkenret han serverede for allergikeren, ikke indeholdt nødder.
   Drabsefterforskeren Rebekka, selveste hovedpersonen, ser vi ikke meget til i romanens første tredjedel. Mindst. Hun besøger sin elskede svenske kollega Niclas på Karolinska Universitetssjukhuset. Han kan stadig ikke tale, eller bevæge sig, borset fra at han nu kan bevæge en arm så meget, at hospitalet hvor han opholder sig, har planer om at forsøge at træne ham til at kommunikere med en enkelt finger på en computers tastatur.
   Tilbage på sit eget kontor i København keder hun sig. Og er irriteret over sin nye unge makker. Julie Hastrups beskrivelse af sorggruppen hos psykologen Nikolaj er utrolig stilsikker. Den enkelte deltager måde at sidde på, øjnene som flyver rundt, tavsheden, psykologens måde at forstå, og oversætte det til forstående smil, en opmuntrende hånd på en skulder. Det er fremragende beskrevet.
   Og Mille. Lillesøsteren som introducerer lysten og planerne om hævn. De andre, inklusive Johanna har længe båret på tanker om hævn, men det er Mille som bringer hævn ud i gruppens virkelighed, så alle kan se den. Så alle kan røre ved den.
   Midt i den forbandede kedsomhed bliver Rebekka Holm ringet op af en skolekammerat. Hun har ikke set ham siden skoletiden. Han har et problem. Fordi hans søn, som han ikke har fulgt alverden op gennem sønnens opvækst, bliver truet. Får anonyme tavse opringninger. Breve med indirekte trusler. Faderen er nervøs, og beder om hjælp.Nogenlunde samtidigt begynder Rebekka Holm også at få opringninger. Anonymt nummer. Som også er tavse. Kommer opringningerne til Elias og Rebekka fra den samme person? Som en engageret læser der lader sig manipulere med af en dygtig forfatter, drøner mulighederne rundt i hovedet på mig.
   Slutningen er fænomenal. Fyldt med overraskelser. Og med Rebekka Holm i rollen som den der løser mysterierne. 
   Og som det sidste her: Det meste, hvis ikke alt, i handlingen virker sandsynligt. Og så får vi alle noget at glæde sig til i fremtiden. Makkeren, den unge knægt som kun skulle være en midlertidig vikar, har været en god hjælp. Der kan meget nemt være rigtig meget at glæde sig til. Og det gør jeg så.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi