Skip to main content

Boganmeldelse: VILDSKUD - En stilsikker og anderledes roman af Julie HastrupVILDSKUD af Julie Hastrup
416 sider
Findes som bog, E-bog
og lytteroman
Forlag: Politikens Forlag

Af Bjarne Wildau

4 af 6 mulige bananer 

Forlaget skriver: Johanna Ejby har mistet sin lille datter på en ferie i Italien. Livet er splintret, hun kan ikke få stumperne til at hænge sammen og begynder derfor i en sorggruppe for mennesker med kompliceret sorg.
   En dag starter en ung kvinde i sorggruppen. Ud over sin voldsomme sorg rummer hun også en farlig hævntørst, en hævntørst, som langsomt breder sig i sorggruppen.
   For hvor langt vil man gå for at hævne den, man har mistet?
   Drabsefterforsker REBEKKA HOLM kæmper med at acceptere, at hendes svenske kæreste og kollega, Niclas, efter et drabsforsøg ikke længere er den Niclas, hun kendte. Og ingen kan garantere hende, at han nogensinde vil blive det igen.
   En dag bliver hun kontaktet af en barndomsven, hvis unge søn, Elias, har fået nogle truende breve og anonyme telefonopkald – og det mærkelige er, at Rebekka selv har modtaget flere anonyme telefonopkald den seneste tid. Er der nogen sammenhæng?
   Den unge Elias forsvinder pludselig, Rebekka får atter flere tavse opkald, og i sorggruppen kulminerer hævntørsten i et inferno af ulykker – og drab.
   VILDSKUD er en nervepirrende krimi om sorg, hævn og selvtægt og om at mennesker ikke altid er dem, som de giver sig ud for at være. 

Anmeldelse: Julie Hastrup fører os ind i historien med introduktionen af en familie, Johanna og Aksel og deres tre børn mor i trediverne, som er sammen med hendes bedste veninde og dennes mand og børn, er på det som skulle være en paradisferie i Italien. Og som ender med at venindens sjusk ender med at koste omtalte mors knap to år gamle datter livet. Hun drukner i en pool. Mens alle andre sover.
   Den tragedie, med alt hvad der af følger, bliver moderens adgangsnøgle til en sorggruppe for mennesker som er ramt så hårdt af sorg, at de ikke kan fungere i en normal hverdag. Man kalder det i romanen "kompliceret sorg".
   Som læser er vi også med til en venindemiddag. Det er reelt introduktionen til endnu et medlem i sorggruppen. Lillesøsteren Mille, som må opleve at hendes elskede ekstremt allergiske storesøster kvæles ved siden af det bord, hvor hun har spist en ret, som indeholdt nødder. Tjeneren Elias har sjusket med at sikre sig, at den tallerkenret han serverede for allergikeren, ikke indeholdt nødder.
   Drabsefterforskeren Rebekka, selveste hovedpersonen, ser vi ikke meget til i romanens første tredjedel. Mindst. Hun besøger sin elskede svenske kollega Niclas på Karolinska Universitetssjukhuset. Han kan stadig ikke tale, eller bevæge sig, borset fra at han nu kan bevæge en arm så meget, at hospitalet hvor han opholder sig, har planer om at forsøge at træne ham til at kommunikere med en enkelt finger på en computers tastatur.
   Tilbage på sit eget kontor i København keder hun sig. Og er irriteret over sin nye unge makker. Julie Hastrups beskrivelse af sorggruppen hos psykologen Nikolaj er utrolig stilsikker. Den enkelte deltager måde at sidde på, øjnene som flyver rundt, tavsheden, psykologens måde at forstå, og oversætte det til forstående smil, en opmuntrende hånd på en skulder. Det er fremragende beskrevet.
   Og Mille. Lillesøsteren som introducerer lysten og planerne om hævn. De andre, inklusive Johanna har længe båret på tanker om hævn, men det er Mille som bringer hævn ud i gruppens virkelighed, så alle kan se den. Så alle kan røre ved den.
   Midt i den forbandede kedsomhed bliver Rebekka Holm ringet op af en skolekammerat. Hun har ikke set ham siden skoletiden. Han har et problem. Fordi hans søn, som han ikke har fulgt alverden op gennem sønnens opvækst, bliver truet. Får anonyme tavse opringninger. Breve med indirekte trusler. Faderen er nervøs, og beder om hjælp.Nogenlunde samtidigt begynder Rebekka Holm også at få opringninger. Anonymt nummer. Som også er tavse. Kommer opringningerne til Elias og Rebekka fra den samme person? Som en engageret læser der lader sig manipulere med af en dygtig forfatter, drøner mulighederne rundt i hovedet på mig.
   Slutningen er fænomenal. Fyldt med overraskelser. Og med Rebekka Holm i rollen som den der løser mysterierne. 
   Og som det sidste her: Det meste, hvis ikke alt, i handlingen virker sandsynligt. Og så får vi alle noget at glæde sig til i fremtiden. Makkeren, den unge knægt som kun skulle være en midlertidig vikar, har været en god hjælp. Der kan meget nemt være rigtig meget at glæde sig til. Og det gør jeg så.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to