Skip to main content

Boganmeldelse: "Stalingrads Engel" er som jeg husker det, den mest overraskende og chokerende, og ganske frydefulde roman, jeg nogensinde har læst.

Boganmeldelse: Stalingrads Engel - Louise H. A. Trankjær & Torkild Thellefsen
212 sider
Findes som bog og E-bog
Udgivet af forlaget DreamLitt


******
Af Bjarne Wildau

Efter tre fire siders læsning slog det mig: Ja men for fanden da. De kan skrive. Altså forfatterparret som sammen har skabt noget så sjældent som spændingsroman, der dels er spændende, hurra hurra, og til dels holdt mig i et ingenmandsland af en romans virkelighed som, måske var "virkelighed", måske var  fantasi", eller en blanding af begge dele. Håber at du forstår hvad jeg mener. Hold da kæft hvor en spændingsroman.

Michael Bech bør i grunden være en lykkelig mand. Han er historiker, har godt styr på sine studerende hos Københavns Universitet. Han er i et godt forhold med Lisl, hans gravide elskede og samlever. De glæder sig. Tænk at få et lille barn. Sammen. De to. Michael og Lisl. Ja de er nok nærmest lykkelige.

Så sker det. Michael finder et tilbud fra rejseselskabet Autentiske Rejser i sit dueslag på Uni. For noget der for parret koster en verdenskrig, kan historikeren endelig komme til at opleve "Slaget om  Stalingrad", som det fandt sted i vinteren 1942. En autentisk  oplevelse. Byen er blevet genopført som byen stod i krigens dage med alt hvad det indebærer af sne, kulde og ulidelig død. 

Højgravide Lisl er positiv, vil det bedste for sin elskede, og faderen til det barn hun bærer rundt på. Indtil hun hører prisen. Åh nej. Deres hus sender dem konstant signaler om hvad der trænger til at blive renoveret. Michael kan se det i Lisl´s øjne. Den rejse bliver aldrig til noget.

Et par dage senere kommer det positive chok. Tag af sted. Når først barnet er født, bliver det umuligt. Igen. Tag af sted. Nu hvor du kan. (Få et barn- og alt bliver umuligt?) Ja men hvad med resten af graviditeten, og fødslen? Tænk nu hvis vandet går, mens han er på fornøjelsestur i Rusland? Jeg gentager lige "fornøjelsestur". Tra la la la.

Michael sender ansøgning(er), betaler første halvdel af det enorme beløb, så det andet. Og det er der han opdager at hans tidligere kæreste eller elskerinde, også har meldt sig til turen. Rædsel. Lisl må ikke få noget at vide. Hun ved alt om hvor meget magt den anden kvinde har over ham.

Da han kysser og krammer farvel, lover han at ringe hjem. Hun vil have at han skal ringe flere gange om dagen. Han lover at ringe når han kan.

Det var det oplæg jeg fik serveret i løbet af de første femten til tyve sider. Ups. Jeg glemte rejsearrangørens fralæggelse af et hvert ansvar, som den kommende far skrev under på.

Michael Bech rejser med tog til Berlin. Mødestedet er få hundrede mener fra banegården hvor han står af. Han glæder sig vildt. Ser frem til at møde nye mennesker, og hygge sig med lækker mad, aftenhygge med øl eller vin, ja måske begge dele. Ser sig omkring efter ekselskerinden. Han møder også en vattet mand fra Herning, som er sendt af sted af konen. Rejseselskabet Autentiske Rejser skal lave Michael nye ven om til et mandfolk. Siger han.

Heil Hitler. Den får ikke for lidt. Kommandoer runger gennem den store lagerhal. Nazihilsen, og sammen med de øvrige cirka 100 deltagere hilser historikeren med strakt arm. Alt tøjet skal smides. Javel. Heil Hitler. Alt tøjet. Javel. Heil Hitler. Alt tøjet. Og der står de så. En anden dansk kvinde, høj, slank, og sporttrænet, barberet for neden, smider trusserne og ser lige ud. Ingen problemer.

Pludselig sker der noget. Alle er nu i nye nazi uniformer. To befalingsmænd, eller også er de bare menige soldater, klasker til en en fyr. Klask. Smask. Klask. Heil Hitler. Vanvittig vold, pis, og hjernemasse.   

Hallo. Hvad er meningen? Jeg troede at jeg skulle læse en spændingsroman, og så sidder eller ligger jeg med en gyser af en film a la Alfred Hitchcock eller nyere tids gyserinstruktører som  Ant Thompson.(Come to Daddy), og det ene chokerende uhyre efter det andet springer ud af min tablet, og bider sig fast i min skæve næse.

Efter mere vold, mere pis og hjernemasse lykkes det Michael at komme ud bag ved, hvor han konfronterer den højest befalende. Rolig nu. Volden er hyret. De som kommer galt af sted, er skuespillere kaldt ind til rollerne. Ingen problemer.

Elskerinden hilser på Michael. Kvinden med det barberede skød kommer til, og begynder at flirte med manden som har efterladt elskede Lisl hjemme i huset som trænger til en renovering.

"Stalingrads Engel" er som jeg husker det, den mest overraskende og chokerende, og ganske frydefulde roman, jeg nogensinde har læst. Over mere end 50 år har jeg pløjet mig gennem alt fra svære sydamerikanske forfattere som skabte romaner heste der talte med græsset i stedet for at spise det, over blændende kollektivromaner, og noget af det krimi og spænding som er skrevet.

Men aldrig en roman som denne. Læs den hvis du tør. 

PS! Som jeg forstår det, findes romanen kun som bog og E-bog. Ikke som lytteroman. Det faktum hægter ud fra hvad jeg oplever, mindst 80 % af de åh så moderne tiders "læsere" af. Ok. På den anden siden er det måske ikke lige den roman, man lytter til mens man med en plastikpose i lommen går tur med hunden. Såh.

Bogen er læst og anmeldt uden forfatternes eller forlagets medvirken. Jeg fandt den på Mofibo.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…