Skip to main content

Boganmeldelse: "Stalingrads Engel" er som jeg husker det, den mest overraskende og chokerende, og ganske frydefulde roman, jeg nogensinde har læst.

Boganmeldelse: Stalingrads Engel - Louise H. A. Trankjær & Torkild Thellefsen
212 sider

Udgivet af forlaget DreamLitt

Findes som bog, E-bog og  som lyd-bog - indlæst af David Garmark.

Indtalingen af den for mig fremragende roman, er sket efter udgivelsen af både den trykte bog og den elektroniske version.  En tøven som er ret typisk for de mindre forlag. Problemet kan så være, at tilføjelsen oftest sker uden opmærksomhed. Synd. Derfor har jeg lyttet til David Garmarks arbejde. Han gjort det godt. Bedre end så mange andre. Lytteriet forstyrres ikke af dårlig teknissk kvalitet, intalerens maves eventuelle knurren kan ikke høres, smaskelyde er også fraværende. Og selve indtalingen mangler heldigvis de værste unoder. Godt gedigent hårndværk. 

 

Tildeles fire ud af seks mulige højtalere.


Af Bjarne Wildau
 
Tildeles fem ud af seks mulige bananer.
Efter tre fire siders læsning slog det mig: Ja men for fanden da. De kan skrive. Altså forfatterparret som sammen har skabt noget så sjældent som spændingsroman, der dels er spændende, hurra hurra, og til dels holdt mig i et ingenmandsland af en romans virkelighed som, måske var "virkelighed", måske var  "fantasi", eller en blanding af begge dele. Håber at du forstår hvad jeg mener. Hold da kæft hvor en spændingsroman.

Michael Bech bør i grunden være en lykkelig mand. Han er historiker, har godt styr på sine studerende hos Københavns Universitet. Han er i et godt forhold med Lisl, hans gravide elskede og samlever. De glæder sig. Tænk at få et lille barn. Sammen. De to. Michael og Lisl. Ja de er nok nærmest lykkelige.

Så sker det. Michael finder et tilbud fra rejseselskabet Autentiske Rejser i sit dueslag på Uni. For noget der for parret koster en verdenskrig, kan historikeren endelig komme til at opleve "Slaget om  Stalingrad", som det fandt sted i vinteren 1942. En autentisk  oplevelse. Byen er blevet genopført som byen stod i krigens dage med alt hvad det indebærer af sne, kulde og ulidelig død. 

Højgravide Lisl er positiv, vil det bedste for sin elskede, og faderen til det barn hun bærer rundt på. Indtil hun hører prisen. Åh nej. Deres hus sender dem konstant signaler om hvad der trænger til at blive renoveret. Michael kan se det i Lisl´s øjne. Den rejse bliver aldrig til noget.

Et par dage senere kommer det positive chok. Tag af sted. Når først barnet er født, bliver det umuligt. Igen. Tag af sted. Nu hvor du kan. (Få et barn- og alt bliver umuligt?) Ja men hvad med resten af graviditeten, og fødslen? Tænk nu hvis vandet går, mens han er på fornøjelsestur i Rusland? Jeg gentager lige "fornøjelsestur". Tra la la la.

Michael sender ansøgning(er), betaler første halvdel af det enorme beløb, så det andet. Og det er der han opdager at hans tidligere kæreste eller elskerinde, også har meldt sig til turen. Rædsel. Lisl må ikke få noget at vide. Hun ved alt om hvor meget magt den anden kvinde har over ham.

Da han kysser og krammer farvel, lover han at ringe hjem. Hun vil have at han skal ringe flere gange om dagen. Han lover at ringe når han kan.

Det var det oplæg jeg fik serveret i løbet af de første femten til tyve sider. Ups. Jeg glemte rejsearrangørens fralæggelse af et hvert ansvar, som den kommende far skrev under på.

Michael Bech rejser med tog til Berlin. Mødestedet er få hundrede mener fra banegården hvor han står af. Han glæder sig vildt. Ser frem til at møde nye mennesker, og hygge sig med lækker mad, aftenhygge med øl eller vin, ja måske begge dele. Ser sig omkring efter ekselskerinden. Han møder også en vattet mand fra Herning, som er sendt af sted af konen. Rejseselskabet Autentiske Rejser skal lave Michael nye ven om til et mandfolk. Siger han.

Heil Hitler. Den får ikke for lidt. Kommandoer runger gennem den store lagerhal. Nazihilsen, og sammen med de øvrige cirka 100 deltagere hilser historikeren med strakt arm. Alt tøjet skal smides. Javel. Heil Hitler. Alt tøjet. Javel. Heil Hitler. Alt tøjet. Og der står de så. En anden dansk kvinde, høj, slank, og sporttrænet, barberet for neden, smider trusserne og ser lige ud. Ingen problemer.

Pludselig sker der noget. Alle er nu i nye nazi uniformer. To befalingsmænd, eller også er de bare menige soldater, klasker til en en fyr. Klask. Smask. Klask. Heil Hitler. Vanvittig vold, pis, og hjernemasse.   

Hallo. Hvad er meningen? Jeg troede at jeg skulle læse en spændingsroman, og så sidder eller ligger jeg med en gyser af en film a la Alfred Hitchcock eller nyere tids gyserinstruktører som  Ant Thompson.(Come to Daddy), og det ene chokerende uhyre efter det andet springer ud af min tablet, og bider sig fast i min skæve næse.

Efter mere vold, mere pis og hjernemasse lykkes det Michael at komme ud bag ved, hvor han konfronterer den højest befalende. Rolig nu. Volden er hyret. De som kommer galt af sted, er skuespillere kaldt ind til rollerne. Ingen problemer.

Elskerinden hilser på Michael. Kvinden med det barberede skød kommer til, og begynder at flirte med manden som har efterladt elskede Lisl hjemme i huset som trænger til en renovering.

"Stalingrads Engel" er som jeg husker det, den mest overraskende og chokerende, og ganske frydefulde roman, jeg nogensinde har læst. Over mere end 50 år har jeg pløjet mig gennem alt fra svære sydamerikanske forfattere som skabte romaner heste der talte med græsset i stedet for at spise det, over blændende kollektivromaner, og noget af det krimi og spænding som er skrevet.
Læs den hvis du tør. 

Bogen er læst og anmeldt uden forfatternes eller forlagets medvirken. Jeg fandt den på Mofibo.
 
PS! Jeg har her først i januar 2021 tilføjet en anmeldelse af indtalingen af romanen, og desuden lavet en enkelt nødvendig ændring af den originale anmeldelse.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi