Skip to main content

Boganmeldelse: Hallo - er der en psykolog til stede? 3. bind i Lucy Kiehl-serien

mit navn er viktor - bog

Af Bjarne Wildau

4 ud af 6 mulige stjerner

Indrømmet. Jeg husker ikke hvor langt jeg var henne i "Mit navn er Victor", og hvor mange SMSer Lucy Kiehl havde undladt at læse fra sin tidligere elsker, inden jeg fik lyst til at vide mere om, hvorfor hun var blevet som hun er. En dybt professionel efterforsker, og en slags latterlig amatør i det "Håndværk" som kaldes privatlivet. Du ved, sådan noget som at mærke efter hvad man vil, være ærlig og solidarisk overfor sig selv. Og knytte sig til andre, uden at være ved at dø af skræk. Jeg lover at jeg kommer tilbage til topefterforskerens privatliv senere.

Fuldtidsforfatteren Marianne Monteau med en fortid som læge, udgav i marts i år spændingsromanen MIT NAVN ER VICTOR. Det er tredje selvstændige i serien om politiassistent Lucy Kiehl.

En aften sidst i november er en eksportchauffør på vej tilbage fra en længere tur. Det sner, og i radioen advares der konstant med spejlglatte veje. Og så. I et glimt ser han noget på sin højre siden. En skygge. Så hører han en krop ramme køleren. Den forsvinder op forbi frontruden. Og endelig står lastbilen stille. Arme trækker ham ud af førerhuset. Det er mig som har kogt prologen ned til et hjørne af en Maggiterning.

"To lysglimt. To knald. Og mangemillionæren klasker ned mod kolde fliser".

Første kapitel indledes med at en af Storkøbenhavns største byggematadorer, Bernt, som er alene hjemme, hører en lyd ude i haven. Han åbner en dør, og går ud på verandaen. Råber nogle sætninger. Tager et par skridt ud mod havens mørke. To lysglimt. To knald. Og mangemillionæren klasker ned mod kolde fliser.

En person løber forbi ham videre ind i stuen, trækker nogle skuffer ud, tager enkelte ting med sig, men efterlader også mange kostbare ting. Er det virkelig en simpel indbrudstyv som er på arbejde, eller handler mordet om noget helt andet? Marianne Monteau har fra start indledt sin psykologiske dåseput med mig og sikkert mange andre som læsere.

Politiassistent og efterforsker Lucy Kiehl er udlånt til Københavns politi. Hun vidste det. Hendes midlertidige chefer vidste det. Og selvfølgelig vidste hendes københavnske kolleger alt om, at hun er på vej tilbage til Aarhus.

Men fra det splitsekund gerningsmanden trængte gennem en hæk ind i naboens have og forsvandt, kunne Lucy Kiehl glemme alt om at tage Hjem Til Aarhus. Hun kan sangen uden ad. Tror jeg nok. Men det blev indtil videre også det nærmeste hun kommer byen, og hendes chef og tidligere elsker "Gedden" som stadig plager hende med beskeder en masse. Og som hun ikke har nosser nok til at droppe. I telefonen, og på skiftende madrasser. Gør det nu for fanden. Få dig dog et liv, Lucy Kiehl. Kig dog på dine medsøstre. Vil du blive ved med at have det lige så dårligt som dem. Med massageapperater, hyggelige biografture med veninder, og medlem i samtlige grupper på Facebook :-D :-D :-D, der har krimi og spændingsromaner som emne.

Langsomt men sikker føres jeg som læser ind i en verden med en ulykkelig enke. Som få sider efter at hun er blevet medlem af enkestanden, foretager og modtager mystiske telefonopkald.

Tilbageblik fortæller om en alkoholisk taxichauffør, som har ambitioner om at forfremme sig selv til en alkoholisk taxivognmand. Han deler i øvrigt seng med en arbejdsløs kvinde, som er mor til hans lille søn. Ja men han er vel hovedperson, helt eller næsten, i den første halvdel af romanen.

Han er italiener. Og derfor kan kvinden i hans liv italiensk. Og pludselig får hun et job som sekretær hos byggematadoren Bernt, som gerne vil skilles fra sin kone. Hun var den eneste ansøger som kunne tale italiensk.

Taxichaufførens kone bliver gravid, midt i sin elskers kamp for skilsmisse. Det lykkes. Og alkoholikeren efterlades i sin lejlighed. Og derfra følger vi hans kamp for samkvem med sin søn. Og millionærparrets forsøg på at holde knægten væk fra hans far.

"Historien kører fint der ud ad. Med bevidste professionelle benspænd og røgslør lagt ud, så vi OK løber efter bolden, men aldrig formår at nå den".

Lucy Kiehl kommer ret sent ind i seriøst opklaringsarbejde. Altså sådan for alvor. Der er to vidner som var tæt på drabet på byggematadoren. Den ene mener at den der flygtede var en mand. Den anden er ret sikker på at det var en kvinde.

Historien kører fint der ud ad. Med bevidste professionelle benspænd og røgslør lagt ud, så vi OK løber efter bolden, men aldrig formår at nå den. Personerne virker i det store og hele ægte. Taxichaufføren beskrives meget troværdig. hans fortvivlelse som sender ham yderlige ned i den dybe brønd som hedder alkoholisme. Det værtshus, de venner han for sig der, inklusive den servitrice han nærmest køber sig til, det virker troværdigt. Jeg har kun været på brune værtshuse to gange i mit liv, men alligevel tror jeg på de mennesker, og det miljø.

"Lucy Kiehl. Hun irriterer mig voldsomt. jeg har ikke arbejdet som postbud, og haft sex hver onsdag med den samme kone. Så jeg har som mand mødt et par håndfulde af hendes type".

Når det gælder "enkeballet" eller hvad vi nu skal kalde de vi møder ovre hos enken, og ikke mindst hos den forsmåede kone, den myrdedes eks. Der er jeg straks lidt mere usikker. Læs bogen, og du vil forstå hvorfor.

Lucy Kiehl. Hun irriterer mig voldsomt. jeg har ikke arbejdet som postbud, og haft sex hver onsdag med den samme kone. Så jeg har som mand mødt et par håndfulde af hendes type. Som jeg allerede har nævnt. Dybt professionel på jobbet. Med det ene resultatet efter det andet. Den ene fjer efter den anden. I hendes hat. Hun giver mig fnat. Hvorfor får hun ikke styr på sit liv? Og hvorfor har hun så mange lidelsesfælder i det moderne samfund.

Ok. Det er kun den 3. bind i en serie, som måske fortsætter i årevis. Så der er masser af tid, masser af plads til at forklare Lucy Kiehls skæbne, eller udvikle det. Håber at hun, og for den sags skyld også den SMS sendende Gedden fra Aarhus bliver klogere.

Bogen har 350 sider, og er udgivet af Forlaget Grønningen 1.

Den findes som bog, E-bog, og hos Mofibo som lytterroman - oplæst af Peter Carstens.

Jeg har læst bogen via Mofibo, som jeg har abonneret på siden 2015, og har i den proces ikke haft kontakt med hverken forfatteren eller forlaget.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …