Skip to main content

Boganmeldelse: Hallo - er der en psykolog til stede? 3. bind i Lucy Kiehl-serien

mit navn er viktor - bog

Af Bjarne Wildau

4 ud af 6 mulige stjerner

Indrømmet. Jeg husker ikke hvor langt jeg var henne i "Mit navn er Victor", og hvor mange SMSer Lucy Kiehl havde undladt at læse fra sin tidligere elsker, inden jeg fik lyst til at vide mere om, hvorfor hun var blevet som hun er. En dybt professionel efterforsker, og en slags latterlig amatør i det "Håndværk" som kaldes privatlivet. Du ved, sådan noget som at mærke efter hvad man vil, være ærlig og solidarisk overfor sig selv. Og knytte sig til andre, uden at være ved at dø af skræk. Jeg lover at jeg kommer tilbage til topefterforskerens privatliv senere.

Fuldtidsforfatteren Marianne Monteau med en fortid som læge, udgav i marts i år spændingsromanen MIT NAVN ER VICTOR. Det er tredje selvstændige i serien om politiassistent Lucy Kiehl.

En aften sidst i november er en eksportchauffør på vej tilbage fra en længere tur. Det sner, og i radioen advares der konstant med spejlglatte veje. Og så. I et glimt ser han noget på sin højre siden. En skygge. Så hører han en krop ramme køleren. Den forsvinder op forbi frontruden. Og endelig står lastbilen stille. Arme trækker ham ud af førerhuset. Det er mig som har kogt prologen ned til et hjørne af en Maggiterning.

"To lysglimt. To knald. Og mangemillionæren klasker ned mod kolde fliser".

Første kapitel indledes med at en af Storkøbenhavns største byggematadorer, Bernt, som er alene hjemme, hører en lyd ude i haven. Han åbner en dør, og går ud på verandaen. Råber nogle sætninger. Tager et par skridt ud mod havens mørke. To lysglimt. To knald. Og mangemillionæren klasker ned mod kolde fliser.

En person løber forbi ham videre ind i stuen, trækker nogle skuffer ud, tager enkelte ting med sig, men efterlader også mange kostbare ting. Er det virkelig en simpel indbrudstyv som er på arbejde, eller handler mordet om noget helt andet? Marianne Monteau har fra start indledt sin psykologiske dåseput med mig og sikkert mange andre som læsere.

Politiassistent og efterforsker Lucy Kiehl er udlånt til Københavns politi. Hun vidste det. Hendes midlertidige chefer vidste det. Og selvfølgelig vidste hendes københavnske kolleger alt om, at hun er på vej tilbage til Aarhus.

Men fra det splitsekund gerningsmanden trængte gennem en hæk ind i naboens have og forsvandt, kunne Lucy Kiehl glemme alt om at tage Hjem Til Aarhus. Hun kan sangen uden ad. Tror jeg nok. Men det blev indtil videre også det nærmeste hun kommer byen, og hendes chef og tidligere elsker "Gedden" som stadig plager hende med beskeder en masse. Og som hun ikke har nosser nok til at droppe. I telefonen, og på skiftende madrasser. Gør det nu for fanden. Få dig dog et liv, Lucy Kiehl. Kig dog på dine medsøstre. Vil du blive ved med at have det lige så dårligt som dem. Med massageapperater, hyggelige biografture med veninder, og medlem i samtlige grupper på Facebook :-D :-D :-D, der har krimi og spændingsromaner som emne.

Langsomt men sikker føres jeg som læser ind i en verden med en ulykkelig enke. Som få sider efter at hun er blevet medlem af enkestanden, foretager og modtager mystiske telefonopkald.

Tilbageblik fortæller om en alkoholisk taxichauffør, som har ambitioner om at forfremme sig selv til en alkoholisk taxivognmand. Han deler i øvrigt seng med en arbejdsløs kvinde, som er mor til hans lille søn. Ja men han er vel hovedperson, helt eller næsten, i den første halvdel af romanen.

Han er italiener. Og derfor kan kvinden i hans liv italiensk. Og pludselig får hun et job som sekretær hos byggematadoren Bernt, som gerne vil skilles fra sin kone. Hun var den eneste ansøger som kunne tale italiensk.

Taxichaufførens kone bliver gravid, midt i sin elskers kamp for skilsmisse. Det lykkes. Og alkoholikeren efterlades i sin lejlighed. Og derfra følger vi hans kamp for samkvem med sin søn. Og millionærparrets forsøg på at holde knægten væk fra hans far.

"Historien kører fint der ud ad. Med bevidste professionelle benspænd og røgslør lagt ud, så vi OK løber efter bolden, men aldrig formår at nå den".

Lucy Kiehl kommer ret sent ind i seriøst opklaringsarbejde. Altså sådan for alvor. Der er to vidner som var tæt på drabet på byggematadoren. Den ene mener at den der flygtede var en mand. Den anden er ret sikker på at det var en kvinde.

Historien kører fint der ud ad. Med bevidste professionelle benspænd og røgslør lagt ud, så vi OK løber efter bolden, men aldrig formår at nå den. Personerne virker i det store og hele ægte. Taxichaufføren beskrives meget troværdig. hans fortvivlelse som sender ham yderlige ned i den dybe brønd som hedder alkoholisme. Det værtshus, de venner han for sig der, inklusive den servitrice han nærmest køber sig til, det virker troværdigt. Jeg har kun været på brune værtshuse to gange i mit liv, men alligevel tror jeg på de mennesker, og det miljø.

"Lucy Kiehl. Hun irriterer mig voldsomt. jeg har ikke arbejdet som postbud, og haft sex hver onsdag med den samme kone. Så jeg har som mand mødt et par håndfulde af hendes type".

Når det gælder "enkeballet" eller hvad vi nu skal kalde de vi møder ovre hos enken, og ikke mindst hos den forsmåede kone, den myrdedes eks. Der er jeg straks lidt mere usikker. Læs bogen, og du vil forstå hvorfor.

Lucy Kiehl. Hun irriterer mig voldsomt. jeg har ikke arbejdet som postbud, og haft sex hver onsdag med den samme kone. Så jeg har som mand mødt et par håndfulde af hendes type. Som jeg allerede har nævnt. Dybt professionel på jobbet. Med det ene resultatet efter det andet. Den ene fjer efter den anden. I hendes hat. Hun giver mig fnat. Hvorfor får hun ikke styr på sit liv? Og hvorfor har hun så mange lidelsesfælder i det moderne samfund.

Ok. Det er kun den 3. bind i en serie, som måske fortsætter i årevis. Så der er masser af tid, masser af plads til at forklare Lucy Kiehls skæbne, eller udvikle det. Håber at hun, og for den sags skyld også den SMS sendende Gedden fra Aarhus bliver klogere.

Bogen har 350 sider, og er udgivet af Forlaget Grønningen 1.

Den findes som bog, E-bog, og hos Mofibo som lytterroman - oplæst af Peter Carstens.

Jeg har læst bogen via Mofibo, som jeg har abonneret på siden 2015, og har i den proces ikke haft kontakt med hverken forfatteren eller forlaget.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi