Skip to main content

Boganmeldelse: En moderne klassisk spændingsroman - MARTSVIOLER af Philip Kerr


****** 
4/6 stjerner

Af Bjarne Wildau
Det var noget af en overraskelse. Ja men så er det sagt. For anden gang i mit liv har jeg fat i første bind af den skotske forfatter Philip Kerr´s Berlin Noir serie. Første gang droppede jeg den. 30erne. Nazisme. Udrensning af jøder, kommunister, handicappede, og homoseksuelle. Den gang var det bare for meget.

Tilbage til overraskelsen. Eks politimand, nuværende barnløs enkemand og privatdetektiv, barske men dygtige Bernhard Gunther,  får mig til at grine mindst en gang for hver tiende linje. Samtidigt med at jeg var ved at dø af spænding. Prøv selv. Være spændt og på kanten af at dø, samtidigt. Det er faktisk ikke nemt. At gøre begge ting på en gang. I det mindste ikke uden "støttepædagogen" Mr. Philip Kerr, som formodentlig er en af Storbritaniens absolut dygtigste spændingsforfattere. I hvert fald nok den mest originale. Selvfølgelig fik Forlaget Modtryk fat i ham. Haps.


Haps. Det sagde mit læserhjerte osse. 

Og midt i det afholdes de Olympiske Lege, hvor Adolf Hitler bliver en sikker vinder af både guld, sølv, og bronze medaljer i diciplinen propaganda. Det var bare for meget. Første gang. Men anden gang holder jeg fast i min tablet. 100 sider per dag. Og nu er jeg færdig.  

Olympiadetid: Startblokkene findes frem. En eller anden løfter en startpistol. Bang. Så er vi i gang. Åh nej. Handlingen begynder få dage før åbningsceremonien for OL 1936. Hovedpersonen har været på druk. Godt at der er en dør i hans sorte Hanomag. Ellers var han faldet ud i det første højresving. Endelig hjemme, godt og vel over midnat lykkes det ham at komme ud af bilen.. Uden hjælp! Går hen ad fortovet, hvor han bliver stoppet af to mænd. Sekunder senere sidder han på et komfortabelt bagsæde sammen med en advokat. Dennes ene arm forsvandt i en krig. Lærer de det aldrig, de tyskere?

Senere samme nat sidder de i en sofa hos en af Tyskland rige stålbaroner. Venter og venter. Endelig kommer han ind i stuen. Et lille gnom med tårer i øjnene. Han har mistet  sin datter. Og svigersøn.

Forlaget skriver: Berlin 1936 lige før de Olympiske Lege. Det kræver mere end almindelig god fingerspitzgefühl og stor forsigtighed at være privatdetektiv i en tid, hvor de nazistiske magthavere tager gruopvækkende midler i brug for at nå deres mål.

Den hårdkogte privatdetektiv Bernhard Gunther hyres til at opklare en tilsyneladende banal sag om et indbrud, men føres af sin efterforskning længere og længere ned i den nazistiske undergrund og videre til en langt større sammenhæng blandt nogen af nazitysklands politiske ledere og mellemledere.

Han får jobbet. Bernie altså. Han skal skaffe nogle vanvittigt dyre smykker tilbage. Betalingen er ikke et problem. Inden han forlader sin nye kunde, stiller denne én betingelse. Han skal ikke rode i Stålbaronens og hans families privatliv. Ikke som i, ja som i hvad? Måske som i ikke til diskussion.

Glemte at fortælle at et pengeskab er åbnet i datteren og svigersønnens hjem. Som er brændt ned. Helt sikkert påsat. I resterne af en dobbeltseng ligger to forkullede rester af et lig. Datteren og svigersønnen. Mener alle. Bernie blev aldrig spurgt.

Og han kommenterede aldrig kravet om at holde sig væk fra stålbaronens privatliv. Her indrømmer jeg så, at der er intet i ovenstående, som skiller oplægget til en spænddingsroman fra så meget andet i spændings eller thriller genren. Og så alligevel. Vi får en "reportage" på Cawling niveau fra Berlin med omegn i tiden før, under og efterde de olympiske leje i 1936. Alle andre end jøderne selv, og Bernie, prøver at udnytte jødernes situation. Korruptionen er en del af hverdagen. Flere mafiagtige organisationer filter sig ind i hinden og i Gestapo, det lokale politikorps, og hvad der ellers er åbent for business.

Den store forskel på Philip Kerr og så mange andre forfattere er hans enorme rechears og hans fortællerteknik. Historien fortælles med en utrolig timing. selv en scene på tre fire linjer, kommer i den totalt perfekte rækkefølge. Jeg kom til at tænke på den timing som Keld Petersen og Dirck Passer brugte i Cirkusrevyen. Selvfølgelig garneret med arrogance og sarkasme. 

MARTSVIOLER er første bind i Philip Kerrs originale og stemningsfulde spændingsserie Berlin Noir.

MARTSVIOLER  af Philip Kerr

283 sider

Oversat af Ole Lindegård Henriksen

Findes som bog og E-bog.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …