Skip to main content

Boganmeldelse: En moderne klassisk spændingsroman - MARTSVIOLER af Philip Kerr


****** 
4/6 stjerner

Af Bjarne Wildau
Det var noget af en overraskelse. Ja men så er det sagt. For anden gang i mit liv har jeg fat i første bind af den skotske forfatter Philip Kerr´s Berlin Noir serie. Første gang droppede jeg den. 30erne. Nazisme. Udrensning af jøder, kommunister, handicappede, og homoseksuelle. Den gang var det bare for meget.

Tilbage til overraskelsen. Eks politimand, nuværende barnløs enkemand og privatdetektiv, barske men dygtige Bernhard Gunther,  får mig til at grine mindst en gang for hver tiende linje. Samtidigt med at jeg var ved at dø af spænding. Prøv selv. Være spændt og på kanten af at dø, samtidigt. Det er faktisk ikke nemt. At gøre begge ting på en gang. I det mindste ikke uden "støttepædagogen" Mr. Philip Kerr, som formodentlig er en af Storbritaniens absolut dygtigste spændingsforfattere. I hvert fald nok den mest originale. Selvfølgelig fik Forlaget Modtryk fat i ham. Haps.


Haps. Det sagde mit læserhjerte osse. 

Og midt i det afholdes de Olympiske Lege, hvor Adolf Hitler bliver en sikker vinder af både guld, sølv, og bronze medaljer i diciplinen propaganda. Det var bare for meget. Første gang. Men anden gang holder jeg fast i min tablet. 100 sider per dag. Og nu er jeg færdig.  

Olympiadetid: Startblokkene findes frem. En eller anden løfter en startpistol. Bang. Så er vi i gang. Åh nej. Handlingen begynder få dage før åbningsceremonien for OL 1936. Hovedpersonen har været på druk. Godt at der er en dør i hans sorte Hanomag. Ellers var han faldet ud i det første højresving. Endelig hjemme, godt og vel over midnat lykkes det ham at komme ud af bilen.. Uden hjælp! Går hen ad fortovet, hvor han bliver stoppet af to mænd. Sekunder senere sidder han på et komfortabelt bagsæde sammen med en advokat. Dennes ene arm forsvandt i en krig. Lærer de det aldrig, de tyskere?

Senere samme nat sidder de i en sofa hos en af Tyskland rige stålbaroner. Venter og venter. Endelig kommer han ind i stuen. Et lille gnom med tårer i øjnene. Han har mistet  sin datter. Og svigersøn.

Forlaget skriver: Berlin 1936 lige før de Olympiske Lege. Det kræver mere end almindelig god fingerspitzgefühl og stor forsigtighed at være privatdetektiv i en tid, hvor de nazistiske magthavere tager gruopvækkende midler i brug for at nå deres mål.

Den hårdkogte privatdetektiv Bernhard Gunther hyres til at opklare en tilsyneladende banal sag om et indbrud, men føres af sin efterforskning længere og længere ned i den nazistiske undergrund og videre til en langt større sammenhæng blandt nogen af nazitysklands politiske ledere og mellemledere.

Han får jobbet. Bernie altså. Han skal skaffe nogle vanvittigt dyre smykker tilbage. Betalingen er ikke et problem. Inden han forlader sin nye kunde, stiller denne én betingelse. Han skal ikke rode i Stålbaronens og hans families privatliv. Ikke som i, ja som i hvad? Måske som i ikke til diskussion.

Glemte at fortælle at et pengeskab er åbnet i datteren og svigersønnens hjem. Som er brændt ned. Helt sikkert påsat. I resterne af en dobbeltseng ligger to forkullede rester af et lig. Datteren og svigersønnen. Mener alle. Bernie blev aldrig spurgt.

Og han kommenterede aldrig kravet om at holde sig væk fra stålbaronens privatliv. Her indrømmer jeg så, at der er intet i ovenstående, som skiller oplægget til en spænddingsroman fra så meget andet i spændings eller thriller genren. Og så alligevel. Vi får en "reportage" på Cawling niveau fra Berlin med omegn i tiden før, under og efterde de olympiske leje i 1936. Alle andre end jøderne selv, og Bernie, prøver at udnytte jødernes situation. Korruptionen er en del af hverdagen. Flere mafiagtige organisationer filter sig ind i hinden og i Gestapo, det lokale politikorps, og hvad der ellers er åbent for business.

Den store forskel på Philip Kerr og så mange andre forfattere er hans enorme rechears og hans fortællerteknik. Historien fortælles med en utrolig timing. selv en scene på tre fire linjer, kommer i den totalt perfekte rækkefølge. Jeg kom til at tænke på den timing som Keld Petersen og Dirck Passer brugte i Cirkusrevyen. Selvfølgelig garneret med arrogance og sarkasme. 

MARTSVIOLER er første bind i Philip Kerrs originale og stemningsfulde spændingsserie Berlin Noir.

MARTSVIOLER  af Philip Kerr

283 sider

Oversat af Ole Lindegård Henriksen

Findes som bog og E-bog.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…