Skip to main content

Boganmeldelse: En moderne klassisk spændingsroman - MARTSVIOLER af Philip Kerr


****** 
4/6 stjerner

Af Bjarne Wildau
Det var noget af en overraskelse. Ja men så er det sagt. For anden gang i mit liv har jeg fat i første bind af den skotske forfatter Philip Kerr´s Berlin Noir serie. Første gang droppede jeg den. 30erne. Nazisme. Udrensning af jøder, kommunister, handicappede, og homoseksuelle. Den gang var det bare for meget.

Tilbage til overraskelsen. Eks politimand, nuværende barnløs enkemand og privatdetektiv, barske men dygtige Bernhard Gunther,  får mig til at grine mindst en gang for hver tiende linje. Samtidigt med at jeg var ved at dø af spænding. Prøv selv. Være spændt og på kanten af at dø, samtidigt. Det er faktisk ikke nemt. At gøre begge ting på en gang. I det mindste ikke uden "støttepædagogen" Mr. Philip Kerr, som formodentlig er en af Storbritaniens absolut dygtigste spændingsforfattere. I hvert fald nok den mest originale. Selvfølgelig fik Forlaget Modtryk fat i ham. Haps.


Haps. Det sagde mit læserhjerte osse. 

Og midt i det afholdes de Olympiske Lege, hvor Adolf Hitler bliver en sikker vinder af både guld, sølv, og bronze medaljer i diciplinen propaganda. Det var bare for meget. Første gang. Men anden gang holder jeg fast i min tablet. 100 sider per dag. Og nu er jeg færdig.  

Olympiadetid: Startblokkene findes frem. En eller anden løfter en startpistol. Bang. Så er vi i gang. Åh nej. Handlingen begynder få dage før åbningsceremonien for OL 1936. Hovedpersonen har været på druk. Godt at der er en dør i hans sorte Hanomag. Ellers var han faldet ud i det første højresving. Endelig hjemme, godt og vel over midnat lykkes det ham at komme ud af bilen.. Uden hjælp! Går hen ad fortovet, hvor han bliver stoppet af to mænd. Sekunder senere sidder han på et komfortabelt bagsæde sammen med en advokat. Dennes ene arm forsvandt i en krig. Lærer de det aldrig, de tyskere?

Senere samme nat sidder de i en sofa hos en af Tyskland rige stålbaroner. Venter og venter. Endelig kommer han ind i stuen. Et lille gnom med tårer i øjnene. Han har mistet  sin datter. Og svigersøn.

Forlaget skriver: Berlin 1936 lige før de Olympiske Lege. Det kræver mere end almindelig god fingerspitzgefühl og stor forsigtighed at være privatdetektiv i en tid, hvor de nazistiske magthavere tager gruopvækkende midler i brug for at nå deres mål.

Den hårdkogte privatdetektiv Bernhard Gunther hyres til at opklare en tilsyneladende banal sag om et indbrud, men føres af sin efterforskning længere og længere ned i den nazistiske undergrund og videre til en langt større sammenhæng blandt nogen af nazitysklands politiske ledere og mellemledere.

Han får jobbet. Bernie altså. Han skal skaffe nogle vanvittigt dyre smykker tilbage. Betalingen er ikke et problem. Inden han forlader sin nye kunde, stiller denne én betingelse. Han skal ikke rode i Stålbaronens og hans families privatliv. Ikke som i, ja som i hvad? Måske som i ikke til diskussion.

Glemte at fortælle at et pengeskab er åbnet i datteren og svigersønnens hjem. Som er brændt ned. Helt sikkert påsat. I resterne af en dobbeltseng ligger to forkullede rester af et lig. Datteren og svigersønnen. Mener alle. Bernie blev aldrig spurgt.

Og han kommenterede aldrig kravet om at holde sig væk fra stålbaronens privatliv. Her indrømmer jeg så, at der er intet i ovenstående, som skiller oplægget til en spænddingsroman fra så meget andet i spændings eller thriller genren. Og så alligevel. Vi får en "reportage" på Cawling niveau fra Berlin med omegn i tiden før, under og efterde de olympiske leje i 1936. Alle andre end jøderne selv, og Bernie, prøver at udnytte jødernes situation. Korruptionen er en del af hverdagen. Flere mafiagtige organisationer filter sig ind i hinden og i Gestapo, det lokale politikorps, og hvad der ellers er åbent for business.

Den store forskel på Philip Kerr og så mange andre forfattere er hans enorme rechears og hans fortællerteknik. Historien fortælles med en utrolig timing. selv en scene på tre fire linjer, kommer i den totalt perfekte rækkefølge. Jeg kom til at tænke på den timing som Keld Petersen og Dirck Passer brugte i Cirkusrevyen. Selvfølgelig garneret med arrogance og sarkasme. 

MARTSVIOLER er første bind i Philip Kerrs originale og stemningsfulde spændingsserie Berlin Noir.

MARTSVIOLER  af Philip Kerr

283 sider

Oversat af Ole Lindegård Henriksen

Findes som bog og E-bog.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi