Skip to main content

Boganmeldelse: GLASNØGLEN af "Alex Karl Morell"

BOGANMELDELSE: Glasnøglen af Alex Karl Morell | Bogrummet
5/6 stjerner
****** 
324 sider
Findes som bog, E.bog og lytteroman.
Indtalt af Jacob Svane & Marie Louise Wille
Af Bjarne Wildau
Spændingsromanen Glasnøglen handler om fugle (og så meget andet). De rigtige, de som spiser og ellers opfører sig som fugle nu skal og gør. Og de forkerte. Som ikke spiser, som ikke har blod. Den handler også om mennesker der holder nok af fugle til at risikere egne liv for dem. Og her tilstår jeg, at jeg overhovedet ikke fik PIP af at læse bogen. Jeg var nærmest træt af at den slutte. Om bogen underholdt mig. Om det den perfekte roman til næste strandtur? Døm selv.

Under rimelig mystik udkom bogen for knap to år siden. Det var inden jeg begyndte at anmelde bøger, og jeg erkende, at jeg overså den totalt. Og når jeg nu overså den, er det samme vel sket for andre. Derfor denne forsinkede anmeldelse. Og så tilbage til mystikken omkring bogen. Forlaget Bindslev som står bag udgivelsen, skrev nemlig "Alex Karl Morell er et pseudonym for to etablerede danske forfattere, og Glasnøglen er et sideprojekt, som adskiller sig væsentligt fra deres øvrige udgivelser.

Jeg skal nok holde mig fra at give bud på navne, men der var mindst én evne som forfatterne havde. Nemlig beskrivelse af sexede manderøve. Generelt husker jeg ikke RØV beskrevet så detaljeret og flot, så endda flere gange. Tilmed flere forskellige røve. Kan den ene af de to forfattere være en kvinde, eller måske bare en bøsse?  
Alex Karl Morell

Forlaget skrev: Under pseudonymet Alex Karl Morell – og med Ib Michael på sidelinjen – har to danske forfattere skrevet en hæsblæsende thriller om to anti-helte, underlige fugle og en verdensomspændende konspiration. Som midtjysk hobby-ornitolog har Kathrin Lindgaard et skarpt øje for fugle, men ikke så meget andet. Hun har bemærket, at de er begyndt at opføre sig besynderligt. Ikke dem alle og ikke hele tiden, men et eller andet er ravruskende galt i fugleriget. Derfor kontakter hun den kronisk tømmermandsramte journalist Jesper Bastholm, som opholder sig i Thailand, hvor naturen også udviser en excentrisk opførsel. Men det skulle hun aldrig have gjort, for inden længe står jorden i flammer under dem begge. Jesper må flygte over hals og hoved fra de thailandske myndigheder, og Kathrin opsøger en tidligere elsker i USA, som  måske ved besked. Fra hver deres ende af kloden nærmer de sig langsomt noget kolossalt stort, ekstremt hemmeligt og utrolig farligt.

I disse så moderne tider synes jeg ofte, at krimi og spændingsromaner ofte giver mig en fornemmelse af at være skrevet ud fra et bestemt koncept. Præcis som man trykte danske medier som Berlingske, Ekstra Bladet, BT, Se & Hør, osv osv,  henvender sig til bestemte læsergrupper. Derfor er Glasnøglen utroligt befriende at læse. De to anonyme forfattere har for mig at se, ikke valgt det nemmeste,nemlig at bruge en bestemt skabelon. Nej da. De er deres egne. Personerne reagerer forskelligt fra time til time, fra brandert til brandert, og handlingen, tjae, de enkelte kapitler er næsten placeret som og at de er fiske op af en fiskedam hos et omrejsende tivoli.

Og sproget, sætningsopbygning, og rækkefølgen, det er så sublimt, at jeg måske får abstinenser, næste gang jeg skal i gang med at læse en af de "i skabelon fremstillede" romaner, hvor forfatteren er blevet holdt i snor, og med gulerod og måske pisk, er blevet "vejledt" til at levere noget af det, som de ved at de kan sælge. Hvordan var det med slagteren nede i Mejlgade, den gang lige efter besættelsen? To millioner fluer kan ikke tage fejl.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…