Skip to main content

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"


Af Bjarne Wildau

Højsangen fra Palermovej
Af Annette Bjergfeldt
362 sider
Findes som bog, E-bog,
og som lytterroman indtalt
af Githa Lehmann

5 ud af 6 mulige stjerner

Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 

En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med cirkusprinsessen. 

"De to mødte hinanden da svenskeren rejste
 med SAS til England, for at hans brevdue kunne 
modtage en medajle for heltemodige indsatser 
som kurer mellem England og Sverige".

Romanens fortæller er den født kluntede og buttede Ester, som hjælper andre, mens hun selv kæmper for at blive en anerkendt kunstmaler. Dværgen var hendes morfar. Selv er hun, hendes tvillingesøster Olga, og en skrøbelig storesøster børn af en SAS stewardesse, og svensk brevduetræner. De to mødte hinanden da svenskeren rejste med SAS til England, for at hans brevdue kunne modtage en medajle for heltemodige indsatser som kurer mellem England og Sverige. Brevduetræneren fik i øvrigt ved samme overrækkelse sin egen medalje, og en flot tale til at skylle det hele ned med.

Forlaget skriver: Da Esthers morfar køber huset på Palermovej i 1921, ønsker han sig et hjem fyldt med opera, bohemer og en kærlighed så berusende som beskrevet i Kong Salomons Højsang. Men hans udkårne, russiske Varinka, vil langt hellere spille på greyhounds ude på Tårnbybanen.

Den utæmmelige lidenskab og drømmen om et kunstnerliv bliver ved med at spøge i slægten. Især Esther og hendes tvillingesøster, divaen Olga, slås med deres skyhøje forventninger til tilværelsen.

Det er Annette Bjergfeldts første roman. Nemlig en kaskade af rablende vanvittige og hjertegribende fortællinger om tre generationer, OK, måske fire, hvor de fleste af de mennesker vi møder, kæmper for at finde både kærlighed, anerkendelse, og retfærdighed de steder hvor det modsatte er normalen.

Fortællingen, ja men hvad skal jeg ellers kalde den, som læser vidste jeg aldrig hvad jeg skulle forvente på den næste linje, det næste afsnit, det næste kapitel. Og så alligevel. Ret hurtigt blev det en vane. Ja tilgiv mig. At forvente at sådan en mærkelig blanding af groteske fabulerende scener, nu og da iført menneskelige klæder, når en til tider barsk virkelighed trængte sig på, virkelig kunne bære mig igennem til sidste side. Og efterlade mig bedre tilpas end meget længe, Corona eller ej? Men jeg kom igennem, med tårer i øjnene, krampe i lattermusklerne, og en læseglæde af gigantiske dimensioner. 

"Jeg tænker allerede på den "Svære toer". Hvad kan der komme efter denne fantastiske roman".

Jeg tænker allerede på den "Svære toer". Hvad kan der komme efter denne fantastiske roman. På vej hen til min blærbare computer for at binde denne buket roser, slog det mig, at Annette Bjergfeldts roman har så meget i sig, at hun og hendes skrivekunst må være en oplagt kandidat, mindst, til en af de kommende litteraturpriser. Årets debutant, årets roman, ja men noget må der da ske. Tusind tak for hundredvis af fantastiske oplevelser. Via én og samme roman.

"...at det var Githa Lehman, som har fået opgaven med at indtale "Højsangen..." skiftede jeg til lytning 3/4 henne i bogen". 

PS! Jeg læser normal de romaner som jeg skal anmelde. Men da jeg så at det var Githa Lehman, som har fået opgaven med at indtale "Højsangen..." skiftede jeg til lytning 3/4 henne i bogen. Og hun gør det aldeles fremragende. Og nu hvor jeg allerede har været inde på det med mulige priser,.... såh... måske... et flot stykke kunst i sig selv.

PS (2) Jeg har fået tilsendt en E-bog som anmeldereksemplar. Jeg læstede og lyttede til romanen via Mofibo. Andre bogbloggere kalder deres anmeldelser for "reklame". Det kan jeg dog ikke få mig selv til. Jeg knokler med flere dage læsning, overvejelser, så så indskrivning af en anmeldelse. Det er hjerteblod, og er ikke til salg. Smiler. Vh Bjarne Wildau.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…