Skip to main content

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"


Af Bjarne Wildau

Højsangen fra Palermovej
Af Annette Bjergfeldt
362 sider
Findes som bog, E-bog,
og som lytterroman indtalt
af Githa Lehmann

5 ud af 6 mulige stjerner

Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 

En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med cirkusprinsessen. 

"De to mødte hinanden da svenskeren rejste
 med SAS til England, for at hans brevdue kunne 
modtage en medajle for heltemodige indsatser 
som kurer mellem England og Sverige".

Romanens fortæller er den født kluntede og buttede Ester, som hjælper andre, mens hun selv kæmper for at blive en anerkendt kunstmaler. Dværgen var hendes morfar. Selv er hun, hendes tvillingesøster Olga, og en skrøbelig storesøster børn af en SAS stewardesse, og svensk brevduetræner. De to mødte hinanden da svenskeren rejste med SAS til England, for at hans brevdue kunne modtage en medajle for heltemodige indsatser som kurer mellem England og Sverige. Brevduetræneren fik i øvrigt ved samme overrækkelse sin egen medalje, og en flot tale til at skylle det hele ned med.

Forlaget skriver: Da Esthers morfar køber huset på Palermovej i 1921, ønsker han sig et hjem fyldt med opera, bohemer og en kærlighed så berusende som beskrevet i Kong Salomons Højsang. Men hans udkårne, russiske Varinka, vil langt hellere spille på greyhounds ude på Tårnbybanen.

Den utæmmelige lidenskab og drømmen om et kunstnerliv bliver ved med at spøge i slægten. Især Esther og hendes tvillingesøster, divaen Olga, slås med deres skyhøje forventninger til tilværelsen.

Det er Annette Bjergfeldts første roman. Nemlig en kaskade af rablende vanvittige og hjertegribende fortællinger om tre generationer, OK, måske fire, hvor de fleste af de mennesker vi møder, kæmper for at finde både kærlighed, anerkendelse, og retfærdighed de steder hvor det modsatte er normalen.

Fortællingen, ja men hvad skal jeg ellers kalde den, som læser vidste jeg aldrig hvad jeg skulle forvente på den næste linje, det næste afsnit, det næste kapitel. Og så alligevel. Ret hurtigt blev det en vane. Ja tilgiv mig. At forvente at sådan en mærkelig blanding af groteske fabulerende scener, nu og da iført menneskelige klæder, når en til tider barsk virkelighed trængte sig på, virkelig kunne bære mig igennem til sidste side. Og efterlade mig bedre tilpas end meget længe, Corona eller ej? Men jeg kom igennem, med tårer i øjnene, krampe i lattermusklerne, og en læseglæde af gigantiske dimensioner. 

"Jeg tænker allerede på den "Svære toer". Hvad kan der komme efter denne fantastiske roman".

Jeg tænker allerede på den "Svære toer". Hvad kan der komme efter denne fantastiske roman. På vej hen til min blærbare computer for at binde denne buket roser, slog det mig, at Annette Bjergfeldts roman har så meget i sig, at hun og hendes skrivekunst må være en oplagt kandidat, mindst, til en af de kommende litteraturpriser. Årets debutant, årets roman, ja men noget må der da ske. Tusind tak for hundredvis af fantastiske oplevelser. Via én og samme roman.

"...at det var Githa Lehman, som har fået opgaven med at indtale "Højsangen..." skiftede jeg til lytning 3/4 henne i bogen". 

PS! Jeg læser normal de romaner som jeg skal anmelde. Men da jeg så at det var Githa Lehman, som har fået opgaven med at indtale "Højsangen..." skiftede jeg til lytning 3/4 henne i bogen. Og hun gør det aldeles fremragende. Og nu hvor jeg allerede har været inde på det med mulige priser,.... såh... måske... et flot stykke kunst i sig selv.

PS (2) Jeg har fået tilsendt en E-bog som anmeldereksemplar. Jeg læstede og lyttede til romanen via Mofibo. Andre bogbloggere kalder deres anmeldelser for "reklame". Det kan jeg dog ikke få mig selv til. Jeg knokler med flere dage læsning, overvejelser, så så indskrivning af en anmeldelse. Det er hjerteblod, og er ikke til salg. Smiler. Vh Bjarne Wildau.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to