Skip to main content

Boganmeldelse: Er Sofie Jama en ny dansk verdensmester i dialoger?

den nordiske mands hævn - bog

Den nordiske mands hævn
Af Sofia Jama
Sideantal: 432
Findes som bog, E-bog, og som lytterroman
oplæst af Louise Davidsen
Politikens Forlag

5 ud af seks mulige stjerner

Af Bjarne Wildau

"Den nordiske mands hævn" er  dansk-somaliske Sofie Jamas anden roman. Og som det var med den første, "Et andet menneske - et andet liv" har den vakt opsigt. Og anmelderne har været splittede. Er det i det hele taget en kriminal eller spændingsroman, og er den når alt kommer til alt værd at skrive hjem om. Uddelingen af stjerner har varieret fra fem ud af fem mulige, og ned i den modsatte ende af skalaen. Jeg selv vælger, med smil i ansigtet, og bankende læserhjerte at give Sofie Jama fem ud af seks mulige stjerner.

Historien: Sofie Jama skyder handlingen af sted i to spor. Og man følger to vidt forskellige hovedpersoner. Sara er midt i trediverne, og er en talentfuld og velfungerende læge. Hun er enlig, fraskilt efter et kort, arrangeret ægteskab med en muslim som blev hentet ind fra en anden verden. Og bor igen, efter skilsmissen hjemme hos sine forældre.

Den anden hovedperson, i det mindste har han sit eget handlingsspor, er den midaldrende drabsefterforsker Olav, som er midt i en personlig krise, ikke mindst fordi hans hustru efter årtiers samliv har ladet sig skille. Fra ham. Hun når inden de skilles at fortælle ham, at hun gennem en står del af deres ægteskab har haft skiftende elskere. En syv otte stykker. Og at hun vil flytte sammen men den seneste.

Lægen Sara er midt i trediverne er en formiddag et smut ude i byen. Med hver sin hånd på sit cykelstyr ser hun en mand som hun ikke kender, faktisk aldrig har set, tabe sine nøgler da han sætter sig op på sin cykel. OK. Hun samler nøglerne op, og sætter efter ham i absolut bedste mening. Selvfølgelig skal manden have sine nøgler. Når ham faktisk, men lige før hun er helt tæt på, skifter hun mening. Holder afstand hele vejen hjem til den ejendom, den opgang, hvor den høje mand med det tiltrækkende ydre tilsyneladende bor. 

Sara trækker sig tilbage. Venter. Og ganske rigtigt kommer han ned igen. Forsvinder på sin cykel med et dybt frustreret ansigt. Den normalt snusfornuftige og ret tit logisk tænkende akademiker smutter op i opgangen, og finder bæreposer udenfor en dør. Nu ved hun hvad fyren hedder. Få minutter senere beder hun en mand i en nøglebar om at tage kopier af nøglerne. Ja men altså. Hvordan kan nogen sætte spørgsmålstegn ved, at det her er en krimi eller spændingsroman?

Olav, drabsefterforskeren hives ind til en mærkelig sag. En dybdeborende journalist, kvinde og næsten på hans egen alder møder på arbejde til en ventende pakke. Hun åbner den, ud over et kryptisk brev, indeholder den også en afskåret tunge. I et efterfølgende opklarende møde med chef og kolleger møder han en kollega, som han har været tiltrukket af. Og så er vi for alvor i gang.

Min anmeldelse: Korrekt. Jeg har fattet at Sofie Jama ikke har erfaring i hverken krimi eller spændingsgenren. Og jeg ved af bitter erfaring, dels som læser, dels som forholdsvis nybagt boganmelder eller bogblogger, at enhver idiot, oftest midaldrende mænd, tror at de de kan skrive en krimi.

Men den dansk-somaliske forfatter er jo ikke en idiot. Og hun skriver fantastisk. I begyndelsen af bogen er der stort set kun én dialog. Hvor hun til fyren i nøglebaren undskylder eller forklarer, hvorfor hun vil have kopier at et bundt nøgler. Tredive til fyrre ord. Max. Thats it, For a looong looong tiiime. Jeg var tryllebundet. Læse fem seks timer i træk. Kun afbrudt af et smut på toilettet.

Og med de mange timers læsning fulgte ny viden om en anden kultur. En far, respektabel og anerkendt i det muslimske samfund, men som gennem hele sit liv som ægtemand, og rådgiver, knepper udenom. Som jeg forstår det, endda med muslimske kvinder som han formodes at skulle rådgive. 

Og spændende bliver det virkelig, da Sara låser sig ind i den nøgleløse cyklist lejlighed. Tjekker op. Lærer fyren at kende. Weekenddaddy. Med et stort maleri af en onanerende kvinde over sin dobbeltseng. Men ellers ingen spor af kvinder. Og hun efterlader de fundne nøgler på mandens køkkenbord. Når også lige at stjæle et efterladt stykke chokolade. Inden hun smutter ud og ned, ud ud ud, tilbage til virkeligheden igen. Eller den virkelighed, som hun skaber sådan hen ad vejen.

Endelig kommer den første geniale dialog. Tro bare på mig. Den alene, varer lige så så længe, optager lige så mange linjer og sider, som fem seks hele kapitlerfra de ellers åh så populære trivikrimier, som dominerer top 10 salgslisterne. Det er efterforskeren som møder den dybdeborende journalist. Taler om sagen, man er vel en seriøs efterforsker, men snart bliver det meget privat, når det bliver svært, hjælper snigende fuldskab dem på vej. Floskler mangler sjældent i boganmeldelser. Men er der en dansk verdensmester i dialoger på vej? Det er utroligt godt kunstnerisk inspireret håndværk, som jeg udsættes for. Og beriges af. Tak.

Inden jeg stopper, hader selv når andre anmeldere fortæller for meget af handlingen, kan jeg kun opfordre til at give "Den nordiske mands hævn" og ikke mindst dig selv en mulighed for en fantastisk anderledes oplevelse.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …