Skip to main content

Boganmeldelse: Er Sofie Jama en ny dansk verdensmester i dialoger?

den nordiske mands hævn - bog

Den nordiske mands hævn
Af Sofia Jama
Sideantal: 432
Findes som bog, E-bog, og som lytterroman
oplæst af Louise Davidsen
Politikens Forlag

5 ud af seks mulige stjerner

Af Bjarne Wildau

"Den nordiske mands hævn" er  dansk-somaliske Sofie Jamas anden roman. Og som det var med den første, "Et andet menneske - et andet liv" har den vakt opsigt. Og anmelderne har været splittede. Er det i det hele taget en kriminal eller spændingsroman, og er den når alt kommer til alt værd at skrive hjem om. Uddelingen af stjerner har varieret fra fem ud af fem mulige, og ned i den modsatte ende af skalaen. Jeg selv vælger, med smil i ansigtet, og bankende læserhjerte at give Sofie Jama fem ud af seks mulige stjerner.

Historien: Sofie Jama skyder handlingen af sted i to spor. Og man følger to vidt forskellige hovedpersoner. Sara er midt i trediverne, og er en talentfuld og velfungerende læge. Hun er enlig, fraskilt efter et kort, arrangeret ægteskab med en muslim som blev hentet ind fra en anden verden. Og bor igen, efter skilsmissen hjemme hos sine forældre.

Den anden hovedperson, i det mindste har han sit eget handlingsspor, er den midaldrende drabsefterforsker Olav, som er midt i en personlig krise, ikke mindst fordi hans hustru efter årtiers samliv har ladet sig skille. Fra ham. Hun når inden de skilles at fortælle ham, at hun gennem en står del af deres ægteskab har haft skiftende elskere. En syv otte stykker. Og at hun vil flytte sammen men den seneste.

Lægen Sara er midt i trediverne er en formiddag et smut ude i byen. Med hver sin hånd på sit cykelstyr ser hun en mand som hun ikke kender, faktisk aldrig har set, tabe sine nøgler da han sætter sig op på sin cykel. OK. Hun samler nøglerne op, og sætter efter ham i absolut bedste mening. Selvfølgelig skal manden have sine nøgler. Når ham faktisk, men lige før hun er helt tæt på, skifter hun mening. Holder afstand hele vejen hjem til den ejendom, den opgang, hvor den høje mand med det tiltrækkende ydre tilsyneladende bor. 

Sara trækker sig tilbage. Venter. Og ganske rigtigt kommer han ned igen. Forsvinder på sin cykel med et dybt frustreret ansigt. Den normalt snusfornuftige og ret tit logisk tænkende akademiker smutter op i opgangen, og finder bæreposer udenfor en dør. Nu ved hun hvad fyren hedder. Få minutter senere beder hun en mand i en nøglebar om at tage kopier af nøglerne. Ja men altså. Hvordan kan nogen sætte spørgsmålstegn ved, at det her er en krimi eller spændingsroman?

Olav, drabsefterforskeren hives ind til en mærkelig sag. En dybdeborende journalist, kvinde og næsten på hans egen alder møder på arbejde til en ventende pakke. Hun åbner den, ud over et kryptisk brev, indeholder den også en afskåret tunge. I et efterfølgende opklarende møde med chef og kolleger møder han en kollega, som han har været tiltrukket af. Og så er vi for alvor i gang.

Min anmeldelse: Korrekt. Jeg har fattet at Sofie Jama ikke har erfaring i hverken krimi eller spændingsgenren. Og jeg ved af bitter erfaring, dels som læser, dels som forholdsvis nybagt boganmelder eller bogblogger, at enhver idiot, oftest midaldrende mænd, tror at de de kan skrive en krimi.

Men den dansk-somaliske forfatter er jo ikke en idiot. Og hun skriver fantastisk. I begyndelsen af bogen er der stort set kun én dialog. Hvor hun til fyren i nøglebaren undskylder eller forklarer, hvorfor hun vil have kopier at et bundt nøgler. Tredive til fyrre ord. Max. Thats it, For a looong looong tiiime. Jeg var tryllebundet. Læse fem seks timer i træk. Kun afbrudt af et smut på toilettet.

Og med de mange timers læsning fulgte ny viden om en anden kultur. En far, respektabel og anerkendt i det muslimske samfund, men som gennem hele sit liv som ægtemand, og rådgiver, knepper udenom. Som jeg forstår det, endda med muslimske kvinder som han formodes at skulle rådgive. 

Og spændende bliver det virkelig, da Sara låser sig ind i den nøgleløse cyklist lejlighed. Tjekker op. Lærer fyren at kende. Weekenddaddy. Med et stort maleri af en onanerende kvinde over sin dobbeltseng. Men ellers ingen spor af kvinder. Og hun efterlader de fundne nøgler på mandens køkkenbord. Når også lige at stjæle et efterladt stykke chokolade. Inden hun smutter ud og ned, ud ud ud, tilbage til virkeligheden igen. Eller den virkelighed, som hun skaber sådan hen ad vejen.

Endelig kommer den første geniale dialog. Tro bare på mig. Den alene, varer lige så så længe, optager lige så mange linjer og sider, som fem seks hele kapitlerfra de ellers åh så populære trivikrimier, som dominerer top 10 salgslisterne. Det er efterforskeren som møder den dybdeborende journalist. Taler om sagen, man er vel en seriøs efterforsker, men snart bliver det meget privat, når det bliver svært, hjælper snigende fuldskab dem på vej. Floskler mangler sjældent i boganmeldelser. Men er der en dansk verdensmester i dialoger på vej? Det er utroligt godt kunstnerisk inspireret håndværk, som jeg udsættes for. Og beriges af. Tak.

Inden jeg stopper, hader selv når andre anmeldere fortæller for meget af handlingen, kan jeg kun opfordre til at give "Den nordiske mands hævn" og ikke mindst dig selv en mulighed for en fantastisk anderledes oplevelse.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi