Skip to main content

Boganmeldelse: ARNULF - Da den klassisk uddannede pianist gav den på alle tangenter med en roman om VIKINGER

Arnulf-Veulf - Home | Facebook

ARNULF af Susanne Clod Pedersen 
650 sider 
Findes som bog E-bog- og lytteroman
indtalt af Bent Otto Hansen

Af Bjarne Wildau


4 "bananer" ud af 6 mulige.

ARNULF er fra 2005. Og skrevet af den klassisk uddannede musiker Susanne Clod Pedersen, som indtil da kun havde skrevet en lærebog om hvordan man lærer at spille klaver. Med en uddannelse som pianist på blandt andet Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, kan man vel sige at hun var på absolut hjemmebane med den udgivelse.
   Helt anderledes var det, da hun gav den på alle tangenter, med den første af hendes Vikingeromaner. Nemlig ARNULF. 
Forlaget skriver: 
   Den unge viking Arnulf er vild som ørnen og ulven, der har givet ham navn. Han længes efter udfærd og dåd, men da broderen Helges skib vender blodvædet hjem, knuses alle planer. Blind af sorg gør Arnulf sig skyld i både misgerning og forbrydelse og må flygte over hals og hoved med en norsk træl. Færden bliver farefuld, dramatisk og omtumlet. Plyndringstogt, kongemøde og blodige kampe venter forude, og Arnulf støder på vikingerne fra Jomsborg. Hos så rå og hærdede krigere er det ikke let at blive anerkendt, for de kender krigens vilkår og tåler ikke svaghed. Vikingetiden oprulles i al sin storladne gru. En tid, hvor venskab og slægtsbånd var altafgørende, og hvor overlevelsen krævede svære valg.

Anmeldelse: Indtil jeg en dag fandt serien, der er i alt seks romaner i ARNULF sagaen, på streamingtjenesten MOFIBO, havde jeg aldrig hørt om hverken forfatteren eller hendes bøger. 
   Til gengæld har jeg tidligere læst historiske og antropologiske romaner af forfattere som Jean MAuel, Jan Guillou (Korstogsserien), Ken Follett, og mange flere.
   Spændingen var stor. Kunne en dansk vikingeroman som jeg aldrig havde hørt om, leve op til romaner af forfatteren som jeg lige har nævnt her over?
   Jeg fandt den jo på MOFIBO, og lagde ud med at lytte til oplæsningen af Bent Otto Hansen. Den nye app fra steamingtjenesten viser hvor mange der lytter med. Normalt er jeg sololytter, når jeg vælger romaner som er s å gamle som Arnulf. Men hallo hallo. Der var masser af medlyttere. 
   Og ja. Susanne Clod Petersen kunne sagtens leve op til forfattere med sammenlignelige udgivelser. Med Arnulf var det som om hun inviterede mig indenfor i en verden, i en kultur som ligger mindst 1000 år tilbage. 
Da jeg møder Arnulf er han 16 vintre gammel. Han er forelsket i sin Frejdis. Han har sine kampe. Med sig selv. Og med andre. Men er gode venner med den ulveflok han altid møder og lever med, når han forsvinder fra bygden Egilssund.
   Da han indenfor få døgn får budskabet om at hans bror Helge, som ellers har lovet at tage ham med på sit næste togt er dræbt i Norge, mister Frejdis som mod sin vilje loves væk til sin Arnulfs nu eneste bror, og ved et uheld dræber broderen, "landmanden" Rolf, flygter han sammen med en træl til Norge. Nemlig til Haraldsfjord. Byen hvor Arnulfs bror blev dræbt efter at have voldtaget og gjort en kvinde gravid. 
   Jeg følger Arnulf på togter til England, rygterne og løfterne om sølv i enorme mængder talte sandt. Samtidigt kæmper Arnulf for at blive anerkendt blandt voksne, rå, og hærdede krigere. Forfatteren blander med hjælp fra fagligt dygtige konsulenter sin egen fiktive fortælling med hvad "vi" allerede ved fra besøg på museer og lignende. 
   Forfatteren har skabt en sprog som hun mener er så tæt på hvordan man nu talte med hinanden den gang. Det kan i starten virke lidt gumpetungt, men jeg vænnede mig hurtigt til det. Og gevinsten ved at fortsætte lytningen af Arnulf enorm. Glæder mig til at lytte til næste bog i serien.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …