Skip to main content

Boganmeldelse: ARNULF - Da den klassisk uddannede pianist gav den på alle tangenter med en roman om VIKINGER


ARNULF af Susanne Clod Pedersen 
650 sider 
Findes som bog E-bog- og lytteroman
indtalt af Bent Otto Hansen

Af Bjarne Wildau


4 "bananer" ud af 6 mulige.

ARNULF er fra 2005. Og skrevet af den klassisk uddannede musiker Susanne Clod Pedersen, som indtil da kun havde skrevet en lærebog om hvordan man lærer at spille klaver. Med en uddannelse som pianist på blandt andet Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, kan man vel sige at hun var på absolut hjemmebane med den udgivelse.
   Helt anderledes var det, da hun gav den på alle tangenter, med den første af hendes Vikingeromaner. Nemlig ARNULF. 
Forlaget skriver: 
   Den unge viking Arnulf er vild som ørnen og ulven, der har givet ham navn. Han længes efter udfærd og dåd, men da broderen Helges skib vender blodvædet hjem, knuses alle planer. Blind af sorg gør Arnulf sig skyld i både misgerning og forbrydelse og må flygte over hals og hoved med en norsk træl. Færden bliver farefuld, dramatisk og omtumlet. Plyndringstogt, kongemøde og blodige kampe venter forude, og Arnulf støder på vikingerne fra Jomsborg. Hos så rå og hærdede krigere er det ikke let at blive anerkendt, for de kender krigens vilkår og tåler ikke svaghed. Vikingetiden oprulles i al sin storladne gru. En tid, hvor venskab og slægtsbånd var altafgørende, og hvor overlevelsen krævede svære valg.

Anmeldelse: Indtil jeg en dag fandt serien, der er i alt seks romaner i ARNULF sagaen, på streamingtjenesten MOFIBO, havde jeg aldrig hørt om hverken forfatteren eller hendes bøger. 
   Til gengæld har jeg tidligere læst historiske og antropologiske romaner af forfattere som Jean MAuel, Jan Guillou (Korstogsserien), Ken Follett, og mange flere.
   Spændingen var stor. Kunne en dansk vikingeroman som jeg aldrig havde hørt om, leve op til romaner af forfatteren som jeg lige har nævnt her over?
   Jeg fandt den jo på MOFIBO, og lagde ud med at lytte til oplæsningen af Bent Otto Hansen. Den nye app fra steamingtjenesten viser hvor mange der lytter med. Normalt er jeg sololytter, når jeg vælger romaner som er s å gamle som Arnulf. Men hallo hallo. Der var masser af medlyttere. 
   Og ja. Susanne Clod Petersen kunne sagtens leve op til forfattere med sammenlignelige udgivelser. Med Arnulf var det som om hun inviterede mig indenfor i en verden, i en kultur som ligger mindst 1000 år tilbage. 
Da jeg møder Arnulf er han 16 vintre gammel. Han er forelsket i sin Frejdis. Han har sine kampe. Med sig selv. Og med andre. Men er gode venner med den ulveflok han altid møder og lever med, når han forsvinder fra bygden Egilssund.
   Da han indenfor få døgn får budskabet om at hans bror Helge, som ellers har lovet at tage ham med på sit næste togt er dræbt i Norge, mister Frejdis som mod sin vilje loves væk til sin Arnulfs nu eneste bror, og ved et uheld dræber broderen, "landmanden" Rolf, flygter han sammen med en træl til Norge. Nemlig til Haraldsfjord. Byen hvor Arnulfs bror blev dræbt efter at have voldtaget og gjort en kvinde gravid. 
   Jeg følger Arnulf på togter til England, rygterne og løfterne om sølv i enorme mængder talte sandt. Samtidigt kæmper Arnulf for at blive anerkendt blandt voksne, rå, og hærdede krigere. Forfatteren blander med hjælp fra fagligt dygtige konsulenter sin egen fiktive fortælling med hvad "vi" allerede ved fra besøg på museer og lignende. 
   Forfatteren har skabt en sprog som hun mener er så tæt på hvordan man nu talte med hinanden den gang. Det kan i starten virke lidt gumpetungt, men jeg vænnede mig hurtigt til det. Og gevinsten ved at fortsætte lytningen af Arnulf enorm. Glæder mig til at lytte til næste bog i serien.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi