Skip to main content

Boganmeldelse: "Satans Sommer" som et spejl på det danske samfund?

Er parrets nyeste krimi en god grund til at opfinde eller genopfinde udtrykket "Trivi-krimi"?Satans sommer
Kim Faber & Janni Pedersen
Sideantal: 464
Juncker-serien: 2
Findes som bog, E-bog og lytteroman
Forlag: Politikens Forlag
 

****** 
Af Bjarne Wildau

Hvad tænker du - "Satans Sommer" som et spejl på det danske samfund? En politimand som har dræbt sin gamle demensramte far, PET, en organisation hvor topchefer både laver skæbnesvangre fejl, og bagefter begår eller beordrer mord for at dække over egne fejl og mangler. En moden kvindelig journalist som bliver medlem af en landsdækkende morgenavis gravergruppe, som ellers består af fem unge mænd, fandens dygtige, men de kan ikke finde ud af at rydde pizzabakker væk inden de gør hjem . Og personer fra alle ovennævnte miljøer, som knepper til højre og venstre. En enkelt af dem lider endda voldsomt på grund af konsekvenserne af et såkaldt sidespring.

Det jeg selv kender mest til, er utroskab. Been there - done that. Danmark og Thailand er topper top 10 listen over lande med mest utroskab. Og hvad jeg ikke har set. Kursusknald. Bare et eksempel. Vink farvel til din elskede, som skal på kursus, til julefrokost, eller bare på arbejde, og du kan være rimelig sikker på at der i mange tilfælde er trafikkaos på "Grisestien".

Og hvordan var det nu med Mettes første åbningstale i Folketinget? Jo da. Vi danskere har tillid til hinanden. Og vores alle sammens Mette kan ikke tage fejl. Vel? Jeg skal nok lade være med at spørge dig som læser, om du nu er sikker på at du vil miste din tillid til verdens stort set lykkeligste land, altså ved at læse denne krimi.

Forlaget skriver: "Juncker er stadig i Sandsted, hvor han plages af mareridt efter sin fars død. Da en lokal advokat findes dræbt i byens park, kastes han ud i en omfattende efterforskning, der også trækker tråde til hans egen fortid.

I København modtager hans kone, Charlotte, der er journalist, et anonymt tip: Det frygtelige terrorangreb i København et halvt år forinden kunne have været forhindret. Charlotte konfronterer Juncker, der efterforskede forbrydelsen, men han nægter noget som helst kendskab til det. Han frygter både for sit eget og Charlottes liv, hvis hun går ind i sagen.

Junckers gamle partner Signe er mere tilbøjelig til at hjælpe journalisten, men hun har sit at se til. Hendes familieliv er ved at gå op i limningen, og hun er stadig opslugt af tanken om hævn over den mand, der voldtog hende. Da der tegner sig en forbindelse mellem terrorsagen og et lig, der bliver fundet i Kongelunden, giver Signe fanden i det hele og kaster sig ind i jagten på sandheden. Satans sommer er andet selvstændige bind i serien om Martin Juncker og Signe Kristiansen."

Boganmeldelse: Lars Ole Sauerberg skrev i sidste uge i Jyllandsposten om den nordiske krimis udvikling. I løbet af de sidste 20 til 30 år er sideantallet blevet fordoblet. Jow da. forfatter, forlag, og detailbranchen er en forretning. Uden indtægter ingen bøger. Så der skal fyldes supplement på selve de forbrydelser og den efterfølgende opklaring, som er den alt dominerende undskyldning for overhovedet at bruge talent, energi, og penge på projektet.
Stort set fra start blev jeg, ja men det er faktisk sandt, overrasket over hvor meget privat stof der er fyldt på. 

Hvis jeg så fik lov til at læse om virkelige private problemer, Ok der er lidt men ikke meget, som blev behandlet i dybden. Og som jeg virkelig kunne forholde mig til. Argh! Og så et eksempel på hvad jeg mener: Juncker tager ud for at underrette en myrdet advokats hustru om mordet. Ret hurtigt inde i besøget skal han tisse. Han er 59 år gammel. Han har ondt i knæet, og da han når ud på toilettet er han utroligt pissetrængen. Han hiver d e n frem, og presser og presser, men kan ikke. Da han endelig får nogle dråber ud af citronen og ned i toiletkummen, står han og venter og venter og venter, så han kan få helt dryppet af. Alt for tit kommer de sidste dråber nemlig først efter at han har lukket kronjuvelen inde bag lynlåsen. Og de gyldne dråber foretager et styrtløb ned ad et hvidt magert gammelmandslår. Det bruger forfatterne næsten en hel side på. Nordic Noir? 


Kim Faber & Janni Pedersen fik debutantprisen for deres første krimi Vinterland.  "Satans Sommer" har to spor, som ender med at løbe sammen i slutningen. 

I det ene bliver hovedperssonen i romanen, Juncker(sen)s afdøde fars kompagnion, en anerkedt advokat myrdet i en park i Sandsted. To skud til hovedet.

I det andet spor finder man et lig, en sportstrænet mand, som man formoder må være næsten 2 meter høj. Ikke et eneste ord fra mig om, hvorfor man kun formoder.

I det første spor følger vi arbejdet mellem Juncher, for man som læser nogensinde hans position, og en uerfaren med aldeles lærevillig efterforsker, med anden etnisk herskomst, Nabiha Khalid fra Mjølnerparken. Hun kaster sig begejstret ud i arbejdet. Som Juncker tænker: hun holder en fest. Samarbejdet mellem de to, er et af de steder hvor romanen fungerer bedst.

I det andet spor er Juncher også med. Hans fraseparerede hustru, graverjournalisten Charlotte har fat i noget som kan ende med en Cavlingstatuette. Noget med at PET ikke reagerede på en advarsel om et terrorangreb. Som kostede en snes mennesker livet, der af næsten halvdelen børn. Juncher hverken kan, vil, eller tør hjælpe hende, så hun går til hans tidligere makker Signe. Som i øvrigt har fået sin første orgasme i halvandet år. Ikke med sin mand, men med en kollega. Ups. Jeg var lige ved at glemme, at hun skal samarbejde med en satans kollega, som voldtog hende efter en julefrokost for tre år siden. Se fø li er han chef for den afdeling som arbejder med, ja hvad ellers, voldtægter.

Og her er jeg så. Skal forsøge at afslutte denne boganmeldelse. Den sidste tredjedel er den bedste del af det enorme spindelvæv af en krimi, som Satans Sommer er. Stort set alt hænger sammen. Juncker kører ud til gerningsstedet, og genkender den døde. Tager så hjem til den nybagte enke, som han var kærester med i nogle måneder, da de var unge. Husk nu at den dræbte var Junckers fars kompagnion. Og Karoline, Charlotte og Junchers datter kommer hjem til farmand, hun har noget hun skal betro ham, og finder og læser sin afdæde bedstefars dagbøger, som afdækker den myrdedes fortid.

Som anmeldereksemplar har jeg modtaget en PDF fil fra Politikens Forlag.  Opholder mig på den anden side af kloden, for bøvlet at sende en rigtig bog her ud. Mange tak.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…