Skip to main content

Boganmeldelse: "Satans Sommer" som et spejl på det danske samfund?

Er parrets nyeste krimi en god grund til at opfinde eller genopfinde udtrykket "Trivi-krimi"?Satans sommer
Kim Faber & Janni Pedersen
Sideantal: 464
Juncker-serien: 2
Findes som bog, E-bog og lytteroman
Forlag: Politikens Forlag
 

****** 
Af Bjarne Wildau

Hvad tænker du - "Satans Sommer" som et spejl på det danske samfund? En politimand som har dræbt sin gamle demensramte far, PET, en organisation hvor topchefer både laver skæbnesvangre fejl, og bagefter begår eller beordrer mord for at dække over egne fejl og mangler. En moden kvindelig journalist som bliver medlem af en landsdækkende morgenavis gravergruppe, som ellers består af fem unge mænd, fandens dygtige, men de kan ikke finde ud af at rydde pizzabakker væk inden de gør hjem . Og personer fra alle ovennævnte miljøer, som knepper til højre og venstre. En enkelt af dem lider endda voldsomt på grund af konsekvenserne af et såkaldt sidespring.

Det jeg selv kender mest til, er utroskab. Been there - done that. Danmark og Thailand er topper top 10 listen over lande med mest utroskab. Og hvad jeg ikke har set. Kursusknald. Bare et eksempel. Vink farvel til din elskede, som skal på kursus, til julefrokost, eller bare på arbejde, og du kan være rimelig sikker på at der i mange tilfælde er trafikkaos på "Grisestien".

Og hvordan var det nu med Mettes første åbningstale i Folketinget? Jo da. Vi danskere har tillid til hinanden. Og vores alle sammens Mette kan ikke tage fejl. Vel? Jeg skal nok lade være med at spørge dig som læser, om du nu er sikker på at du vil miste din tillid til verdens stort set lykkeligste land, altså ved at læse denne krimi.

Forlaget skriver: "Juncker er stadig i Sandsted, hvor han plages af mareridt efter sin fars død. Da en lokal advokat findes dræbt i byens park, kastes han ud i en omfattende efterforskning, der også trækker tråde til hans egen fortid.

I København modtager hans kone, Charlotte, der er journalist, et anonymt tip: Det frygtelige terrorangreb i København et halvt år forinden kunne have været forhindret. Charlotte konfronterer Juncker, der efterforskede forbrydelsen, men han nægter noget som helst kendskab til det. Han frygter både for sit eget og Charlottes liv, hvis hun går ind i sagen.

Junckers gamle partner Signe er mere tilbøjelig til at hjælpe journalisten, men hun har sit at se til. Hendes familieliv er ved at gå op i limningen, og hun er stadig opslugt af tanken om hævn over den mand, der voldtog hende. Da der tegner sig en forbindelse mellem terrorsagen og et lig, der bliver fundet i Kongelunden, giver Signe fanden i det hele og kaster sig ind i jagten på sandheden. Satans sommer er andet selvstændige bind i serien om Martin Juncker og Signe Kristiansen."

Boganmeldelse: Lars Ole Sauerberg skrev i sidste uge i Jyllandsposten om den nordiske krimis udvikling. I løbet af de sidste 20 til 30 år er sideantallet blevet fordoblet. Jow da. forfatter, forlag, og detailbranchen er en forretning. Uden indtægter ingen bøger. Så der skal fyldes supplement på selve de forbrydelser og den efterfølgende opklaring, som er den alt dominerende undskyldning for overhovedet at bruge talent, energi, og penge på projektet.
Stort set fra start blev jeg, ja men det er faktisk sandt, overrasket over hvor meget privat stof der er fyldt på. 

Hvis jeg så fik lov til at læse om virkelige private problemer, Ok der er lidt men ikke meget, som blev behandlet i dybden. Og som jeg virkelig kunne forholde mig til. Argh! Og så et eksempel på hvad jeg mener: Juncker tager ud for at underrette en myrdet advokats hustru om mordet. Ret hurtigt inde i besøget skal han tisse. Han er 59 år gammel. Han har ondt i knæet, og da han når ud på toilettet er han utroligt pissetrængen. Han hiver d e n frem, og presser og presser, men kan ikke. Da han endelig får nogle dråber ud af citronen og ned i toiletkummen, står han og venter og venter og venter, så han kan få helt dryppet af. Alt for tit kommer de sidste dråber nemlig først efter at han har lukket kronjuvelen inde bag lynlåsen. Og de gyldne dråber foretager et styrtløb ned ad et hvidt magert gammelmandslår. Det bruger forfatterne næsten en hel side på. Nordic Noir? 


Kim Faber & Janni Pedersen fik debutantprisen for deres første krimi Vinterland.  "Satans Sommer" har to spor, som ender med at løbe sammen i slutningen. 

I det ene bliver hovedperssonen i romanen, Juncker(sen)s afdøde fars kompagnion, en anerkedt advokat myrdet i en park i Sandsted. To skud til hovedet.

I det andet spor finder man et lig, en sportstrænet mand, som man formoder må være næsten 2 meter høj. Ikke et eneste ord fra mig om, hvorfor man kun formoder.

I det første spor følger vi arbejdet mellem Juncher, for man som læser nogensinde hans position, og en uerfaren med aldeles lærevillig efterforsker, med anden etnisk herskomst, Nabiha Khalid fra Mjølnerparken. Hun kaster sig begejstret ud i arbejdet. Som Juncker tænker: hun holder en fest. Samarbejdet mellem de to, er et af de steder hvor romanen fungerer bedst.

I det andet spor er Juncher også med. Hans fraseparerede hustru, graverjournalisten Charlotte har fat i noget som kan ende med en Cavlingstatuette. Noget med at PET ikke reagerede på en advarsel om et terrorangreb. Som kostede en snes mennesker livet, der af næsten halvdelen børn. Juncher hverken kan, vil, eller tør hjælpe hende, så hun går til hans tidligere makker Signe. Som i øvrigt har fået sin første orgasme i halvandet år. Ikke med sin mand, men med en kollega. Ups. Jeg var lige ved at glemme, at hun skal samarbejde med en satans kollega, som voldtog hende efter en julefrokost for tre år siden. Se fø li er han chef for den afdeling som arbejder med, ja hvad ellers, voldtægter.

Og her er jeg så. Skal forsøge at afslutte denne boganmeldelse. Den sidste tredjedel er den bedste del af det enorme spindelvæv af en krimi, som Satans Sommer er. Stort set alt hænger sammen. Juncker kører ud til gerningsstedet, og genkender den døde. Tager så hjem til den nybagte enke, som han var kærester med i nogle måneder, da de var unge. Husk nu at den dræbte var Junckers fars kompagnion. Og Karoline, Charlotte og Junchers datter kommer hjem til farmand, hun har noget hun skal betro ham, og finder og læser sin afdæde bedstefars dagbøger, som afdækker den myrdedes fortid.

Som anmeldereksemplar har jeg modtaget en PDF fil fra Politikens Forlag.  Opholder mig på den anden side af kloden, for bøvlet at sende en rigtig bog her ud. Mange tak.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …