Skip to main content

Boganmeldelse: "Satans Sommer" som et spejl på det danske samfund?

 

Satans sommer
Kim Faber & Janni Pedersen

Sideantal: 464
Juncker-serien: 2
Findes som bog, E-bog og lydbog
Forlag: Politikens Forlag

Indtalt af Dan Schlosser
 

****** 

Af Bjarne Wildau

Hvad tænker du - "Satans Sommer" - som et spejl på det danske samfund? En politimand som har dræbt sin gamle demensramte far, PET, en organisation hvor topchefer både laver skæbnesvangre fejl, og bagefter begår eller beordrer mord for at dække over egne fejl og mangler. En moden kvindelig journalist som bliver medlem af en landsdækkende morgenavis gravergruppe, som ellers består af fem unge mænd, fandens dygtige, men de kan ikke finde ud af at rydde pizzabakker væk inden de gør hjem . Og personer fra alle ovennævnte miljøer, som knepper til højre og venstre. En enkelt af dem lider endda voldsomt på grund af konsekvenserne af et såkaldt sidespring.

Det jeg selv kender mest til, er utroskab. Been there - done that. Danmark og Thailand er topper top 10 listen over lande med mest utroskab. Og hvad jeg ikke har set. Kursusknald. Bare et eksempel. Vink farvel til din elskede, som skal på kursus, til julefrokost, eller bare på arbejde, og du kan være rimelig sikker på at der i mange tilfælde er trafikkaos på "Grisestien".

Og hvordan var det nu med Mettes første åbningstale i Folketinget? Jo da. Vi danskere har tillid til hinanden. Og vores alle sammens Mette kan ikke tage fejl. Vel? Jeg skal nok lade være med at spørge dig som læser, om du nu er sikker på at du vil miste din tillid til verdens stort set lykkeligste land, altså ved at læse denne krimi.

Forlaget skriver: "Juncker er stadig i Sandsted, hvor han plages af mareridt efter sin fars død. Da en lokal advokat findes dræbt i byens park, kastes han ud i en omfattende efterforskning, der også trækker tråde til hans egen fortid.

I København modtager hans kone, Charlotte, der er journalist, et anonymt tip: Det frygtelige terrorangreb i København et halvt år forinden kunne have været forhindret. Charlotte konfronterer Juncker, der efterforskede forbrydelsen, men han nægter noget som helst kendskab til det. Han frygter både for sit eget og Charlottes liv, hvis hun går ind i sagen.

Junckers gamle partner Signe er mere tilbøjelig til at hjælpe journalisten, men hun har sit at se til. Hendes familieliv er ved at gå op i limningen, og hun er stadig opslugt af tanken om hævn over den mand, der voldtog hende. Da der tegner sig en forbindelse mellem terrorsagen og et lig, der bliver fundet i Kongelunden, giver Signe fanden i det hele og kaster sig ind i jagten på sandheden. Satans sommer er andet selvstændige bind i serien om Martin Juncker og Signe Kristiansen."

Boganmeldelse: Lars Ole Sauerberg skrev i sidste uge i Jyllandsposten om den nordiske krimis udvikling. I løbet af de sidste 20 til 30 år er sideantallet blevet fordoblet. Jow da. forfatter, forlag, og detailbranchen er en forretning. Uden indtægter ingen bøger. Så der skal fyldes supplement på selve de forbrydelser og den efterfølgende opklaring, som er den alt dominerende undskyldning for overhovedet at bruge talent, energi, og penge på projektet.
Stort set fra start blev jeg, ja men det er faktisk sandt, overrasket over hvor meget privat stof der er fyldt på. 

Hvis jeg så fik lov til at læse om virkelige private problemer, Ok der er lidt men ikke meget, som blev behandlet i dybden. Og som jeg virkelig kunne forholde mig til. Argh! Og så et eksempel på hvad jeg mener: Juncker tager ud for at underrette en myrdet advokats hustru om mordet. Ret hurtigt inde i besøget skal han tisse. Han er 59 år gammel. Han har ondt i knæet, og da han når ud på toilettet er han utroligt pissetrængen. Han hiver d e n frem, og presser og presser, men kan ikke. Da han endelig får nogle dråber ud af citronen og ned i toiletkummen, står han og venter og venter og venter, så han kan få helt dryppet af. Alt for tit kommer de sidste dråber nemlig først efter at han har lukket kronjuvelen inde bag lynlåsen. Og de gyldne dråber foretager et styrtløb ned ad et hvidt magert gammelmandslår. Det bruger forfatterne næsten en hel side på. Nordic Noir? Kim Faber & Janni Pedersen fik debutantprisen for deres første krimi Vinterland.  "Satans Sommer" har to spor, som ender med at løbe sammen i slutningen. 

I det ene bliver hovedperssonen i romanen, Juncker(sen)s afdøde fars kompagnion, en anerkedt advokat myrdet i en park i Sandsted. To skud til hovedet.

I det andet spor finder man et lig, en sportstrænet mand, som man formoder må være næsten 2 meter høj. Ikke et eneste ord fra mig om, hvorfor man kun formoder.

I det første spor følger vi arbejdet mellem Juncher, for man som læser nogensinde hans position, og en uerfaren med aldeles lærevillig efterforsker, med anden etnisk herskomst, Nabiha Khalid fra Mjølnerparken. Hun kaster sig begejstret ud i arbejdet. Som Juncker tænker: hun holder en fest. Samarbejdet mellem de to, er et af de steder hvor romanen fungerer bedst.

I det andet spor er Juncher også med. Hans fraseparerede hustru, graverjournalisten Charlotte har fat i noget som kan ende med en Cavlingstatuette. Noget med at PET ikke reagerede på en advarsel om et terrorangreb. Som kostede en snes mennesker livet, der af næsten halvdelen børn. Juncher hverken kan, vil, eller tør hjælpe hende, så hun går til hans tidligere makker Signe. Som i øvrigt har fået sin første orgasme i halvandet år. Ikke med sin mand, men med en kollega. Ups. Jeg var lige ved at glemme, at hun skal samarbejde med en satans kollega, som voldtog hende efter en julefrokost for tre år siden. Se fø li er han chef for den afdeling som arbejder med, ja hvad ellers, voldtægter.

Og her er jeg så. Skal forsøge at afslutte denne boganmeldelse. Den sidste tredjedel er den bedste del af det enorme spindelvæv af en krimi, som Satans Sommer er. Stort set alt hænger sammen. Juncker kører ud til gerningsstedet, og genkender den døde. Tager så hjem til den nybagte enke, som han var kærester med i nogle måneder, da de var unge. Husk nu at den dræbte var Junckers fars kompagnion. Og Karoline, Charlotte og Junchers datter kommer hjem til farmand, hun har noget hun skal betro ham, og finder og læser sin afdæde bedstefars dagbøger, som afdækker den myrdedes fortid.

Som anmeldereksemplar har jeg modtaget en PDF fil fra Politikens Forlag.  Opholder mig på den anden side af kloden, for bøvlet at sende en rigtig bog her ud. Mange tak.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi