Skip to main content

Boganmeldelse: "Satans Sommer" som et spejl på det danske samfund?

 

Satans sommer
Kim Faber & Janni Pedersen

Sideantal: 464
Juncker-serien: 2
Findes som bog, E-bog og lydbog
Forlag: Politikens Forlag

Indtalt af Dan Schlosser
 

****** 

Af Bjarne Wildau

Hvad tænker du - "Satans Sommer" - som et spejl på det danske samfund? En politimand som har dræbt sin gamle demensramte far, PET, en organisation hvor topchefer både laver skæbnesvangre fejl, og bagefter begår eller beordrer mord for at dække over egne fejl og mangler. En moden kvindelig journalist som bliver medlem af en landsdækkende morgenavis gravergruppe, som ellers består af fem unge mænd, fandens dygtige, men de kan ikke finde ud af at rydde pizzabakker væk inden de gør hjem . Og personer fra alle ovennævnte miljøer, som knepper til højre og venstre. En enkelt af dem lider endda voldsomt på grund af konsekvenserne af et såkaldt sidespring.

Det jeg selv kender mest til, er utroskab. Been there - done that. Danmark og Thailand er topper top 10 listen over lande med mest utroskab. Og hvad jeg ikke har set. Kursusknald. Bare et eksempel. Vink farvel til din elskede, som skal på kursus, til julefrokost, eller bare på arbejde, og du kan være rimelig sikker på at der i mange tilfælde er trafikkaos på "Grisestien".

Og hvordan var det nu med Mettes første åbningstale i Folketinget? Jo da. Vi danskere har tillid til hinanden. Og vores alle sammens Mette kan ikke tage fejl. Vel? Jeg skal nok lade være med at spørge dig som læser, om du nu er sikker på at du vil miste din tillid til verdens stort set lykkeligste land, altså ved at læse denne krimi.

Forlaget skriver: "Juncker er stadig i Sandsted, hvor han plages af mareridt efter sin fars død. Da en lokal advokat findes dræbt i byens park, kastes han ud i en omfattende efterforskning, der også trækker tråde til hans egen fortid.

I København modtager hans kone, Charlotte, der er journalist, et anonymt tip: Det frygtelige terrorangreb i København et halvt år forinden kunne have været forhindret. Charlotte konfronterer Juncker, der efterforskede forbrydelsen, men han nægter noget som helst kendskab til det. Han frygter både for sit eget og Charlottes liv, hvis hun går ind i sagen.

Junckers gamle partner Signe er mere tilbøjelig til at hjælpe journalisten, men hun har sit at se til. Hendes familieliv er ved at gå op i limningen, og hun er stadig opslugt af tanken om hævn over den mand, der voldtog hende. Da der tegner sig en forbindelse mellem terrorsagen og et lig, der bliver fundet i Kongelunden, giver Signe fanden i det hele og kaster sig ind i jagten på sandheden. Satans sommer er andet selvstændige bind i serien om Martin Juncker og Signe Kristiansen."

Boganmeldelse: Lars Ole Sauerberg skrev i sidste uge i Jyllandsposten om den nordiske krimis udvikling. I løbet af de sidste 20 til 30 år er sideantallet blevet fordoblet. Jow da. forfatter, forlag, og detailbranchen er en forretning. Uden indtægter ingen bøger. Så der skal fyldes supplement på selve de forbrydelser og den efterfølgende opklaring, som er den alt dominerende undskyldning for overhovedet at bruge talent, energi, og penge på projektet.
Stort set fra start blev jeg, ja men det er faktisk sandt, overrasket over hvor meget privat stof der er fyldt på. 

Hvis jeg så fik lov til at læse om virkelige private problemer, Ok der er lidt men ikke meget, som blev behandlet i dybden. Og som jeg virkelig kunne forholde mig til. Argh! Og så et eksempel på hvad jeg mener: Juncker tager ud for at underrette en myrdet advokats hustru om mordet. Ret hurtigt inde i besøget skal han tisse. Han er 59 år gammel. Han har ondt i knæet, og da han når ud på toilettet er han utroligt pissetrængen. Han hiver d e n frem, og presser og presser, men kan ikke. Da han endelig får nogle dråber ud af citronen og ned i toiletkummen, står han og venter og venter og venter, så han kan få helt dryppet af. Alt for tit kommer de sidste dråber nemlig først efter at han har lukket kronjuvelen inde bag lynlåsen. Og de gyldne dråber foretager et styrtløb ned ad et hvidt magert gammelmandslår. Det bruger forfatterne næsten en hel side på. Nordic Noir? Kim Faber & Janni Pedersen fik debutantprisen for deres første krimi Vinterland.  "Satans Sommer" har to spor, som ender med at løbe sammen i slutningen. 

I det ene bliver hovedperssonen i romanen, Juncker(sen)s afdøde fars kompagnion, en anerkedt advokat myrdet i en park i Sandsted. To skud til hovedet.

I det andet spor finder man et lig, en sportstrænet mand, som man formoder må være næsten 2 meter høj. Ikke et eneste ord fra mig om, hvorfor man kun formoder.

I det første spor følger vi arbejdet mellem Juncher, for man som læser nogensinde hans position, og en uerfaren med aldeles lærevillig efterforsker, med anden etnisk herskomst, Nabiha Khalid fra Mjølnerparken. Hun kaster sig begejstret ud i arbejdet. Som Juncker tænker: hun holder en fest. Samarbejdet mellem de to, er et af de steder hvor romanen fungerer bedst.

I det andet spor er Juncher også med. Hans fraseparerede hustru, graverjournalisten Charlotte har fat i noget som kan ende med en Cavlingstatuette. Noget med at PET ikke reagerede på en advarsel om et terrorangreb. Som kostede en snes mennesker livet, der af næsten halvdelen børn. Juncher hverken kan, vil, eller tør hjælpe hende, så hun går til hans tidligere makker Signe. Som i øvrigt har fået sin første orgasme i halvandet år. Ikke med sin mand, men med en kollega. Ups. Jeg var lige ved at glemme, at hun skal samarbejde med en satans kollega, som voldtog hende efter en julefrokost for tre år siden. Se fø li er han chef for den afdeling som arbejder med, ja hvad ellers, voldtægter.

Og her er jeg så. Skal forsøge at afslutte denne boganmeldelse. Den sidste tredjedel er den bedste del af det enorme spindelvæv af en krimi, som Satans Sommer er. Stort set alt hænger sammen. Juncker kører ud til gerningsstedet, og genkender den døde. Tager så hjem til den nybagte enke, som han var kærester med i nogle måneder, da de var unge. Husk nu at den dræbte var Junckers fars kompagnion. Og Karoline, Charlotte og Junchers datter kommer hjem til farmand, hun har noget hun skal betro ham, og finder og læser sin afdæde bedstefars dagbøger, som afdækker den myrdedes fortid.

Som anmeldereksemplar har jeg modtaget en PDF fil fra Politikens Forlag.  Opholder mig på den anden side af kloden, for bøvlet at sende en rigtig bog her ud. Mange tak.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to