Skip to main content

Boganmeldelse: Walther Rebernik - JÆGER


******
Af Bjarne Wildau

Forlaget skriver: Rato er ekssoldat fra Balkan. Han undrer sig over, hvor nemt alting er i Danmark. Nu står han i spidsen for en bande af eks-balkankrigere, der har taget magten i Københavns underverden.

Patrick er anklageren, der hader kriminelle. Han bøjer gerne reglerne for at opnå sine mål og har succes med sin kompromisløse stil. Men hans fortid truer med at indhente ham.

Markus lever på samfundets bund og har klaret sig uden CPR-nummer, siden han var 10 år.

Hannah arbejder som specialkonsulent for Politiet. Hun er dårlig til mennesker, men eminent til at opfatte detaljer, som ingen ellers ser.

Da en serbisk gangster findes brutalt myrdet på et toilet i ­Københavns Byret, og politiets chefanklager samtidig forsvinder sporløst, føres de fire meget forskellige skæbner sammen, og det ender i en kamp på liv og død.

Jæger er en rå fortælling om forbrydelse og hævn – og om kærlighed, der opstår på de mest uventede steder. Handlingen starter i København, tager os til Sverige og ender i et blodigt opgør i Norditalien.

Boganmeldelse: Walther Rebernik - JÆGER
Sider: 372

Findes som bog, E-bog og lytteroman
Udgivet af Byens Forlag

Boganmeldelse: Det er i sig selv ret utroligt, hvad den ellers uprøvede nybagte forfatter Walther Rebernik har præsteret med spændingsromanen Jæger. Nemlig at samle en mosaik af en roman sammen, som kan bruges på kurser for alle der mener at "enhver idiot" kan skrive en krimi eller spændingsroman. 


Læs også:
Boganmeldelse: Morten Hesseldahl MALINS EFTERÅR H E R!

Boganmeldelse: Steffen Groth - FABERGÉS SIDSTE ÆG - H E R!

Boganmeldelse: Sara Bouchet - MIN MANDS ELSKERINDE H E R!

Boganmeldelse: Camilla Grebe - SKYGGEJÆGEREN H E R!

Rebernik får de store panoramaer med, også vigtige faglige detaljer, men det fortælles gennem mennesker. Gøres levende. Den puls der banker hos hovedpersonerne, kom på en eller anden måde til at slår i takt med min egen. I øvrigt fra aller første side. Som læser bed jeg i løbet af 10 20 sekunder på krogen. Hallo Amerika. Hvis du følger min anbefaling og faktisk læser Jæger, så forbered dig på at holde på hat og briller.

Som anmelder bosiddende 12 timers flyvning fra Byens Forlag modtager jeg ikke papirbøger der fra, eller fra noget andet forlag. Denne spændingsroman fandt jeg på min Mofibo app. Men jeg har ladet mig fortælle, at bogens bagside beretter at "Jæger" er en rå fortælling om forbrydelse og hævn - og om kærlighed, der opstår i de mest uventede steder. Mellem de mest uventede personer.

Som læser begynder vi i København, videre til Helsingør, ture til Sverige. og ender via Serbien i det nordlige Italien, for til sidst at returnere til verdens centrum, nemlig København.

Hannah, midt i 30erne, og vokset op i Helsingør, har en fortid hos politiet, hvor hun gjorde det imponerende godt. Lige med undtagelsen i den diciplin der hedder normalt samarbejde med kolleger. Nu arbejder som konsulent for ja, hvorfor ikke, netop for Københavns Politi. 

Hendes tidligere underviser på politiskolen, og senere mentor, Lene, er gravid i sjette måned med risiko for at føde for tidligt. (Ja- det er en MANDlig forfatter som har skabt de personer :-D) og hun anbefaler den kvindelige politimester at hun hyrer Hannah til en ret specielt opgave.

Markus møder man da han er 10, og lige har brændt sin mor og stedfars hus, inkl de to, ned til grunden. Vi følger ham videre i livet, hvor han lever anonymt, på det som man roligt kan kalde samfundts bund.

Patrick befinder sig i den modsatte ende af samfundet. Mistede sine forældre, men kæmpede sig alligevel igennem jurastudiet og videre  til i en forholdsvis ung alder at nå posten som chefanklager.

Sidste rolle i kvartetten udfyldes af Rato, der som Hannah, har levet i Helsingør, og som bærer rundt på en fortid som serbisk ekssoldat under borgerkrigen i Jugoslavien. Nu er han Big Boss i en meget lille organisation, som reelt bluffer og styrer den Københavnske underverden.

Historien eksploderer i dobbelt forstand på herretoilettet hos byretten i København, da en anden af hovedstadens serbiske gangstere netop er blevet frikendt for våbensmugling Københavns Byret. Samtidgt forsvinder chefanklageren Patrick.

Jeg er langt fra en specialist i tidligere tiders gangster, rocker, og bandekrige, men min fornemmelse er, at en meget stor del af forfatterens inspiration er hentet i virkelige begivenheder. Tilsat sovs of kartofler i rigelige mængder.
Og vær helt sikker, Walter Rebernik giver den ikke som en tegner og fortæller, der absolut insisterer på at sætte os ind i alle mulige unødvendige detaljer. Reelt er det vel mere en Sprechstallmeister i et cirkus, som giver en opvisning i fortællerdiciplinen "Dont tell it - show it".

Eksempelvis beskrives gangsteren Rato og hans forhold til sine tre nærmeste serbiske bandemedlemmer utroligt godt. Vidt forskellige som de er. Og man opdager de markante forskelle gennem deres handlinger, ikke ved at blive slæbt gennem en forfatters 50 til 100 sider lange forklaringer. Men gennem handlinger tilsat beskrivelser i rationerede mængder. 

Ups! Jeg var lige ved at glemme de utrolige miljøbeskrivelser. Eksempelvis den øde ø, hvor en 10 årig dreng overlever en hel vinter, efter at han flygtede fra sit brændende barndomshjem. En anden beskrivelse som jeg nok altid vil mindes, er af en aldrende Sensei i en karateklub i Helsingør. 

Endnu en dygtig og beskrivende forfatter. Tilbage er kun at vente på den normalt vanskelige 2er.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…