Skip to main content

Boganmeldelse: Walther Rebernik - JÆGER


******
Af Bjarne Wildau

Forlaget skriver: Rato er ekssoldat fra Balkan. Han undrer sig over, hvor nemt alting er i Danmark. Nu står han i spidsen for en bande af eks-balkankrigere, der har taget magten i Københavns underverden.

Patrick er anklageren, der hader kriminelle. Han bøjer gerne reglerne for at opnå sine mål og har succes med sin kompromisløse stil. Men hans fortid truer med at indhente ham.

Markus lever på samfundets bund og har klaret sig uden CPR-nummer, siden han var 10 år.

Hannah arbejder som specialkonsulent for Politiet. Hun er dårlig til mennesker, men eminent til at opfatte detaljer, som ingen ellers ser.

Da en serbisk gangster findes brutalt myrdet på et toilet i ­Københavns Byret, og politiets chefanklager samtidig forsvinder sporløst, føres de fire meget forskellige skæbner sammen, og det ender i en kamp på liv og død.

Jæger er en rå fortælling om forbrydelse og hævn – og om kærlighed, der opstår på de mest uventede steder. Handlingen starter i København, tager os til Sverige og ender i et blodigt opgør i Norditalien.

Boganmeldelse: Walther Rebernik - JÆGER
Sider: 372

Findes som bog, E-bog og lytteroman
Udgivet af Byens Forlag

Boganmeldelse: Det er i sig selv ret utroligt, hvad den ellers uprøvede nybagte forfatter Walther Rebernik har præsteret med spændingsromanen Jæger. Nemlig at samle en mosaik af en roman sammen, som kan bruges på kurser for alle der mener at "enhver idiot" kan skrive en krimi eller spændingsroman. 


Læs også:
Boganmeldelse: Morten Hesseldahl MALINS EFTERÅR H E R!

Boganmeldelse: Steffen Groth - FABERGÉS SIDSTE ÆG - H E R!

Boganmeldelse: Sara Bouchet - MIN MANDS ELSKERINDE H E R!

Boganmeldelse: Camilla Grebe - SKYGGEJÆGEREN H E R!

Rebernik får de store panoramaer med, også vigtige faglige detaljer, men det fortælles gennem mennesker. Gøres levende. Den puls der banker hos hovedpersonerne, kom på en eller anden måde til at slår i takt med min egen. I øvrigt fra aller første side. Som læser bed jeg i løbet af 10 20 sekunder på krogen. Hallo Amerika. Hvis du følger min anbefaling og faktisk læser Jæger, så forbered dig på at holde på hat og briller.

Som anmelder bosiddende 12 timers flyvning fra Byens Forlag modtager jeg ikke papirbøger der fra, eller fra noget andet forlag. Denne spændingsroman fandt jeg på min Mofibo app. Men jeg har ladet mig fortælle, at bogens bagside beretter at "Jæger" er en rå fortælling om forbrydelse og hævn - og om kærlighed, der opstår i de mest uventede steder. Mellem de mest uventede personer.

Som læser begynder vi i København, videre til Helsingør, ture til Sverige. og ender via Serbien i det nordlige Italien, for til sidst at returnere til verdens centrum, nemlig København.

Hannah, midt i 30erne, og vokset op i Helsingør, har en fortid hos politiet, hvor hun gjorde det imponerende godt. Lige med undtagelsen i den diciplin der hedder normalt samarbejde med kolleger. Nu arbejder som konsulent for ja, hvorfor ikke, netop for Københavns Politi. 

Hendes tidligere underviser på politiskolen, og senere mentor, Lene, er gravid i sjette måned med risiko for at føde for tidligt. (Ja- det er en MANDlig forfatter som har skabt de personer :-D) og hun anbefaler den kvindelige politimester at hun hyrer Hannah til en ret specielt opgave.

Markus møder man da han er 10, og lige har brændt sin mor og stedfars hus, inkl de to, ned til grunden. Vi følger ham videre i livet, hvor han lever anonymt, på det som man roligt kan kalde samfundts bund.

Patrick befinder sig i den modsatte ende af samfundet. Mistede sine forældre, men kæmpede sig alligevel igennem jurastudiet og videre  til i en forholdsvis ung alder at nå posten som chefanklager.

Sidste rolle i kvartetten udfyldes af Rato, der som Hannah, har levet i Helsingør, og som bærer rundt på en fortid som serbisk ekssoldat under borgerkrigen i Jugoslavien. Nu er han Big Boss i en meget lille organisation, som reelt bluffer og styrer den Københavnske underverden.

Historien eksploderer i dobbelt forstand på herretoilettet hos byretten i København, da en anden af hovedstadens serbiske gangstere netop er blevet frikendt for våbensmugling Københavns Byret. Samtidgt forsvinder chefanklageren Patrick.

Jeg er langt fra en specialist i tidligere tiders gangster, rocker, og bandekrige, men min fornemmelse er, at en meget stor del af forfatterens inspiration er hentet i virkelige begivenheder. Tilsat sovs of kartofler i rigelige mængder.
Og vær helt sikker, Walter Rebernik giver den ikke som en tegner og fortæller, der absolut insisterer på at sætte os ind i alle mulige unødvendige detaljer. Reelt er det vel mere en Sprechstallmeister i et cirkus, som giver en opvisning i fortællerdiciplinen "Dont tell it - show it".

Eksempelvis beskrives gangsteren Rato og hans forhold til sine tre nærmeste serbiske bandemedlemmer utroligt godt. Vidt forskellige som de er. Og man opdager de markante forskelle gennem deres handlinger, ikke ved at blive slæbt gennem en forfatters 50 til 100 sider lange forklaringer. Men gennem handlinger tilsat beskrivelser i rationerede mængder. 

Ups! Jeg var lige ved at glemme de utrolige miljøbeskrivelser. Eksempelvis den øde ø, hvor en 10 årig dreng overlever en hel vinter, efter at han flygtede fra sit brændende barndomshjem. En anden beskrivelse som jeg nok altid vil mindes, er af en aldrende Sensei i en karateklub i Helsingør. 

Endnu en dygtig og beskrivende forfatter. Tilbage er kun at vente på den normalt vanskelige 2er.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi