Skip to main content

Boganmeldelse: Walther Rebernik - JÆGER


******
Af Bjarne Wildau

Forlaget skriver: Rato er ekssoldat fra Balkan. Han undrer sig over, hvor nemt alting er i Danmark. Nu står han i spidsen for en bande af eks-balkankrigere, der har taget magten i Københavns underverden.

Patrick er anklageren, der hader kriminelle. Han bøjer gerne reglerne for at opnå sine mål og har succes med sin kompromisløse stil. Men hans fortid truer med at indhente ham.

Markus lever på samfundets bund og har klaret sig uden CPR-nummer, siden han var 10 år.

Hannah arbejder som specialkonsulent for Politiet. Hun er dårlig til mennesker, men eminent til at opfatte detaljer, som ingen ellers ser.

Da en serbisk gangster findes brutalt myrdet på et toilet i ­Københavns Byret, og politiets chefanklager samtidig forsvinder sporløst, føres de fire meget forskellige skæbner sammen, og det ender i en kamp på liv og død.

Jæger er en rå fortælling om forbrydelse og hævn – og om kærlighed, der opstår på de mest uventede steder. Handlingen starter i København, tager os til Sverige og ender i et blodigt opgør i Norditalien.

Boganmeldelse: Walther Rebernik - JÆGER
Sider: 372

Findes som bog, E-bog og lytteroman
Udgivet af Byens Forlag

Boganmeldelse: Det er i sig selv ret utroligt, hvad den ellers uprøvede nybagte forfatter Walther Rebernik har præsteret med spændingsromanen Jæger. Nemlig at samle en mosaik af en roman sammen, som kan bruges på kurser for alle der mener at "enhver idiot" kan skrive en krimi eller spændingsroman. 


Læs også:
Boganmeldelse: Morten Hesseldahl MALINS EFTERÅR H E R!

Boganmeldelse: Steffen Groth - FABERGÉS SIDSTE ÆG - H E R!

Boganmeldelse: Sara Bouchet - MIN MANDS ELSKERINDE H E R!

Boganmeldelse: Camilla Grebe - SKYGGEJÆGEREN H E R!

Rebernik får de store panoramaer med, også vigtige faglige detaljer, men det fortælles gennem mennesker. Gøres levende. Den puls der banker hos hovedpersonerne, kom på en eller anden måde til at slår i takt med min egen. I øvrigt fra aller første side. Som læser bed jeg i løbet af 10 20 sekunder på krogen. Hallo Amerika. Hvis du følger min anbefaling og faktisk læser Jæger, så forbered dig på at holde på hat og briller.

Som anmelder bosiddende 12 timers flyvning fra Byens Forlag modtager jeg ikke papirbøger der fra, eller fra noget andet forlag. Denne spændingsroman fandt jeg på min Mofibo app. Men jeg har ladet mig fortælle, at bogens bagside beretter at "Jæger" er en rå fortælling om forbrydelse og hævn - og om kærlighed, der opstår i de mest uventede steder. Mellem de mest uventede personer.

Som læser begynder vi i København, videre til Helsingør, ture til Sverige. og ender via Serbien i det nordlige Italien, for til sidst at returnere til verdens centrum, nemlig København.

Hannah, midt i 30erne, og vokset op i Helsingør, har en fortid hos politiet, hvor hun gjorde det imponerende godt. Lige med undtagelsen i den diciplin der hedder normalt samarbejde med kolleger. Nu arbejder som konsulent for ja, hvorfor ikke, netop for Københavns Politi. 

Hendes tidligere underviser på politiskolen, og senere mentor, Lene, er gravid i sjette måned med risiko for at føde for tidligt. (Ja- det er en MANDlig forfatter som har skabt de personer :-D) og hun anbefaler den kvindelige politimester at hun hyrer Hannah til en ret specielt opgave.

Markus møder man da han er 10, og lige har brændt sin mor og stedfars hus, inkl de to, ned til grunden. Vi følger ham videre i livet, hvor han lever anonymt, på det som man roligt kan kalde samfundts bund.

Patrick befinder sig i den modsatte ende af samfundet. Mistede sine forældre, men kæmpede sig alligevel igennem jurastudiet og videre  til i en forholdsvis ung alder at nå posten som chefanklager.

Sidste rolle i kvartetten udfyldes af Rato, der som Hannah, har levet i Helsingør, og som bærer rundt på en fortid som serbisk ekssoldat under borgerkrigen i Jugoslavien. Nu er han Big Boss i en meget lille organisation, som reelt bluffer og styrer den Københavnske underverden.

Historien eksploderer i dobbelt forstand på herretoilettet hos byretten i København, da en anden af hovedstadens serbiske gangstere netop er blevet frikendt for våbensmugling Københavns Byret. Samtidgt forsvinder chefanklageren Patrick.

Jeg er langt fra en specialist i tidligere tiders gangster, rocker, og bandekrige, men min fornemmelse er, at en meget stor del af forfatterens inspiration er hentet i virkelige begivenheder. Tilsat sovs of kartofler i rigelige mængder.
Og vær helt sikker, Walter Rebernik giver den ikke som en tegner og fortæller, der absolut insisterer på at sætte os ind i alle mulige unødvendige detaljer. Reelt er det vel mere en Sprechstallmeister i et cirkus, som giver en opvisning i fortællerdiciplinen "Dont tell it - show it".

Eksempelvis beskrives gangsteren Rato og hans forhold til sine tre nærmeste serbiske bandemedlemmer utroligt godt. Vidt forskellige som de er. Og man opdager de markante forskelle gennem deres handlinger, ikke ved at blive slæbt gennem en forfatters 50 til 100 sider lange forklaringer. Men gennem handlinger tilsat beskrivelser i rationerede mængder. 

Ups! Jeg var lige ved at glemme de utrolige miljøbeskrivelser. Eksempelvis den øde ø, hvor en 10 årig dreng overlever en hel vinter, efter at han flygtede fra sit brændende barndomshjem. En anden beskrivelse som jeg nok altid vil mindes, er af en aldrende Sensei i en karateklub i Helsingør. 

Endnu en dygtig og beskrivende forfatter. Tilbage er kun at vente på den normalt vanskelige 2er.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to