Skip to main content

Boganmeldelse: KONGETRO - Tobias Bukkehave - Højspænding.com

Tobias Bukkehave: KONGETRO
304 Sider
Findes som bog, E-bog og lytteroman
Udkom 28. april 2020  Politikens Forlag

******

Af Bjarne Wildau

Kongetro
Den tidligere jægersoldat Tom Cortzen er på vej til at sikre sig en fed kontrakt i London. Fra nu af skal det være slut med at sætte både forholdet til sin elskede Jen, og sit eget liv på spil. En forholdsvis normal tilværelse venter forude.

Men der er lige en begravelse hjemme i Danmark, der skal klares først. Hans far, kontreadmiral Richard Cortzen er død. Og Cortzen junior har lovet sin tvillingesøster at deltage. Også selv om han ikke har set eller talt med faderen, siden denne svigtede ham under en aktion i Iraq.


Tom kommer for sent til den stort anlagte ceremoni. Skændes med sin søster som er kommet hjem fra sit "liv" i USA, for at gøre sin pligt. Da kisten er kommet i graven, jord er kastet på, og han er på vej væk, bliver han stoppet af en tidligere soldaterkammerat. FE - Forsvarets Efterretningstjeneste. En opklarende mission venter. Aldrig nogensinde. Tom er færdig med Danmark, og med alt hvad som forbinder ham til tiden i det danske forsvar.


Da han får overbragt nyheden om at FE´s udsendte i Mellemøsten, Toms gode ven er blevet dræbt i Mellemøsten, begynder han dog at lytte. En smule. I øvrigt har man allerede afbestilt Toms fly til London næste morgen. Det ender med en overnatning i en eksklusiv privat lejlighed. Plus et løfte om at han nok, helt sikkert vil  deltage i et møde med nuværende eller tidligere folk fra FE næste formiddag.


Kongetro

Næste morgen smutter Tom op på det gods, som han og søsteren skal arve. Han har lovet at sætte gule sedler på de ting, som han gerne vil have omagasineret til sig selv, inden resten sendes på auktion. 


I hans søgen efter ting, som han modstræbende sætter mærkater på, finder han en æske, som tilhørte hans afdøde russiske mor. Den får senere i handlingen stor betydning. Ja den redder indirekte hans liv. Men indholdet i æsken planter også tvivl om, hvad hans forældres ægteskab egentlig havde handlet om. Hvordan havde den smukke russiske kvinde mødt hans far, og hvorfor var det sket lige før den danske officer skulle forfremmes til en vigtig position hos NATO i Europa.

Der er seks sektorer i Forsvarets Efterretningstjeneste. Sådan er det bare. Deltagerne i formiddagens hemmelige møde arbejder for en organisation, som af de tilknyttede betegnes som Sektion 7, på trods af at ingen af den håndfuld der modtager Tom omkring bordet, er ansat hos FE. Men... resultatet af mødet bliver, at Tom Cortzens indvilger i at tage til Dubai for at opklare drabet på sin ven og kollega fra den gang i fortiden. Hans cover bliver Christian Dalby, dansk ekspert. Afrejsen skal finde sted dagen efter.


Efter mødet, samme aften, bliver han kontaktet af en tidligere amerikansk kollega, som tilfældigt med heldigt er i København. De to mødes i Hotel D'Angleterre bar. Et frustrerende møde, som ender med at Tom går der fra med en kuvert med 100.000 US dollars. På trods af at formålet med mødet, og ikke mindst betalingen, som danskeren forgæves afviser, står opgaven fra amerikaneren aldrig helt klart i lysende neon.


Kongetro

Handingen foregår cirka tre år ud i fremtiden. Eller sådan tolker jeg følgende. En amerikansk præsident, Ted Clayton, en kopi af Trump, er midt i sin anden valgperiode. Komikeren som blev præsident i Ukraine er også med. I omskrevet version, "Vores" egen Rasmus Paludan myrdes. Og den sag vi kender fra Ringsted, hvor iranske agenter havde planer om at myrde eksiliranere, udvikler sig yderligere.  


Tobias Bukkehave har tidligere skrevet fakta, samt børne og ungdomsbøger. Nu har han så skrevet en spændingsroman. Jeg synes nok at han kræver lige lovlig meget tålmodighed fra mig som læser. Han indleder dramatisk nok med et drab på en iransk topprogrammør i eksil, og ét drabsforsøg (mindst) på dennes danske kone. Der fra skal man mindst en tredjedel hen i bogen, før der for alvor skete noget, der fik mig til at tænke på begrebet "spændingroman".


Kongetro

Så skete der til gengæld en masse. Aktionen hvor den iranske topprogrammør, hans danske hustru forsvinder sammen med vigtige computere og meget andet, får pludselig mening.


KONGETRO er forfatterens første forsøg med en thriller eller spændingsroman. Personerne i romanen virker på mange måder troværdige. Det samme gør de konflikter den hemmelige organisation, Sektion 7, der står bag Tom Cortzen, har med Justitsministeren. Og det er så her jeg spørger mig selv, om jeg har læst begyndelsen på en ny serie? Måske.
---
Jeg har modtaget en PDF fil version af spændingsromanen fra presseafdelingen hos Politikens Forlag. 

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi