Skip to main content

Boganmeldelse: KONGETRO - Tobias Bukkehave - Højspænding.com

Tobias Bukkehave: KONGETRO
304 Sider
Findes som bog, E-bog og lytteroman
Udkom 28. april 2020  Politikens Forlag

******

Af Bjarne Wildau

Kongetro
Den tidligere jægersoldat Tom Cortzen er på vej til at sikre sig en fed kontrakt i London. Fra nu af skal det være slut med at sætte både forholdet til sin elskede Jen, og sit eget liv på spil. En forholdsvis normal tilværelse venter forude.

Men der er lige en begravelse hjemme i Danmark, der skal klares først. Hans far, kontreadmiral Richard Cortzen er død. Og Cortzen junior har lovet sin tvillingesøster at deltage. Også selv om han ikke har set eller talt med faderen, siden denne svigtede ham under en aktion i Iraq.


Tom kommer for sent til den stort anlagte ceremoni. Skændes med sin søster som er kommet hjem fra sit "liv" i USA, for at gøre sin pligt. Da kisten er kommet i graven, jord er kastet på, og han er på vej væk, bliver han stoppet af en tidligere soldaterkammerat. FE - Forsvarets Efterretningstjeneste. En opklarende mission venter. Aldrig nogensinde. Tom er færdig med Danmark, og med alt hvad som forbinder ham til tiden i det danske forsvar.


Da han får overbragt nyheden om at FE´s udsendte i Mellemøsten, Toms gode ven er blevet dræbt i Mellemøsten, begynder han dog at lytte. En smule. I øvrigt har man allerede afbestilt Toms fly til London næste morgen. Det ender med en overnatning i en eksklusiv privat lejlighed. Plus et løfte om at han nok, helt sikkert vil  deltage i et møde med nuværende eller tidligere folk fra FE næste formiddag.


Kongetro

Næste morgen smutter Tom op på det gods, som han og søsteren skal arve. Han har lovet at sætte gule sedler på de ting, som han gerne vil have omagasineret til sig selv, inden resten sendes på auktion. 


I hans søgen efter ting, som han modstræbende sætter mærkater på, finder han en æske, som tilhørte hans afdøde russiske mor. Den får senere i handlingen stor betydning. Ja den redder indirekte hans liv. Men indholdet i æsken planter også tvivl om, hvad hans forældres ægteskab egentlig havde handlet om. Hvordan havde den smukke russiske kvinde mødt hans far, og hvorfor var det sket lige før den danske officer skulle forfremmes til en vigtig position hos NATO i Europa.

Der er seks sektorer i Forsvarets Efterretningstjeneste. Sådan er det bare. Deltagerne i formiddagens hemmelige møde arbejder for en organisation, som af de tilknyttede betegnes som Sektion 7, på trods af at ingen af den håndfuld der modtager Tom omkring bordet, er ansat hos FE. Men... resultatet af mødet bliver, at Tom Cortzens indvilger i at tage til Dubai for at opklare drabet på sin ven og kollega fra den gang i fortiden. Hans cover bliver Christian Dalby, dansk ekspert. Afrejsen skal finde sted dagen efter.


Efter mødet, samme aften, bliver han kontaktet af en tidligere amerikansk kollega, som tilfældigt med heldigt er i København. De to mødes i Hotel D'Angleterre bar. Et frustrerende møde, som ender med at Tom går der fra med en kuvert med 100.000 US dollars. På trods af at formålet med mødet, og ikke mindst betalingen, som danskeren forgæves afviser, står opgaven fra amerikaneren aldrig helt klart i lysende neon.


Kongetro

Handingen foregår cirka tre år ud i fremtiden. Eller sådan tolker jeg følgende. En amerikansk præsident, Ted Clayton, en kopi af Trump, er midt i sin anden valgperiode. Komikeren som blev præsident i Ukraine er også med. I omskrevet version, "Vores" egen Rasmus Paludan myrdes. Og den sag vi kender fra Ringsted, hvor iranske agenter havde planer om at myrde eksiliranere, udvikler sig yderligere.  


Tobias Bukkehave har tidligere skrevet fakta, samt børne og ungdomsbøger. Nu har han så skrevet en spændingsroman. Jeg synes nok at han kræver lige lovlig meget tålmodighed fra mig som læser. Han indleder dramatisk nok med et drab på en iransk topprogrammør i eksil, og ét drabsforsøg (mindst) på dennes danske kone. Der fra skal man mindst en tredjedel hen i bogen, før der for alvor skete noget, der fik mig til at tænke på begrebet "spændingroman".


Kongetro

Så skete der til gengæld en masse. Aktionen hvor den iranske topprogrammør, hans danske hustru forsvinder sammen med vigtige computere og meget andet, får pludselig mening.


KONGETRO er forfatterens første forsøg med en thriller eller spændingsroman. Personerne i romanen virker på mange måder troværdige. Det samme gør de konflikter den hemmelige organisation, Sektion 7, der står bag Tom Cortzen, har med Justitsministeren. Og det er så her jeg spørger mig selv, om jeg har læst begyndelsen på en ny serie? Måske.
---
Jeg har modtaget en PDF fil version af spændingsromanen fra presseafdelingen hos Politikens Forlag. 

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…