Skip to main content

Boganmeldelse: KONGETRO - Tobias Bukkehave - Højspænding.com

Tobias Bukkehave: KONGETRO
304 Sider
Findes som bog, E-bog og lytteroman
Udkom 28. april 2020  Politikens Forlag

******

Af Bjarne Wildau

Kongetro
Den tidligere jægersoldat Tom Cortzen er på vej til at sikre sig en fed kontrakt i London. Fra nu af skal det være slut med at sætte både forholdet til sin elskede Jen, og sit eget liv på spil. En forholdsvis normal tilværelse venter forude.

Men der er lige en begravelse hjemme i Danmark, der skal klares først. Hans far, kontreadmiral Richard Cortzen er død. Og Cortzen junior har lovet sin tvillingesøster at deltage. Også selv om han ikke har set eller talt med faderen, siden denne svigtede ham under en aktion i Iraq.


Tom kommer for sent til den stort anlagte ceremoni. Skændes med sin søster som er kommet hjem fra sit "liv" i USA, for at gøre sin pligt. Da kisten er kommet i graven, jord er kastet på, og han er på vej væk, bliver han stoppet af en tidligere soldaterkammerat. FE - Forsvarets Efterretningstjeneste. En opklarende mission venter. Aldrig nogensinde. Tom er færdig med Danmark, og med alt hvad som forbinder ham til tiden i det danske forsvar.


Da han får overbragt nyheden om at FE´s udsendte i Mellemøsten, Toms gode ven er blevet dræbt i Mellemøsten, begynder han dog at lytte. En smule. I øvrigt har man allerede afbestilt Toms fly til London næste morgen. Det ender med en overnatning i en eksklusiv privat lejlighed. Plus et løfte om at han nok, helt sikkert vil  deltage i et møde med nuværende eller tidligere folk fra FE næste formiddag.


Kongetro

Næste morgen smutter Tom op på det gods, som han og søsteren skal arve. Han har lovet at sætte gule sedler på de ting, som han gerne vil have omagasineret til sig selv, inden resten sendes på auktion. 


I hans søgen efter ting, som han modstræbende sætter mærkater på, finder han en æske, som tilhørte hans afdøde russiske mor. Den får senere i handlingen stor betydning. Ja den redder indirekte hans liv. Men indholdet i æsken planter også tvivl om, hvad hans forældres ægteskab egentlig havde handlet om. Hvordan havde den smukke russiske kvinde mødt hans far, og hvorfor var det sket lige før den danske officer skulle forfremmes til en vigtig position hos NATO i Europa.

Der er seks sektorer i Forsvarets Efterretningstjeneste. Sådan er det bare. Deltagerne i formiddagens hemmelige møde arbejder for en organisation, som af de tilknyttede betegnes som Sektion 7, på trods af at ingen af den håndfuld der modtager Tom omkring bordet, er ansat hos FE. Men... resultatet af mødet bliver, at Tom Cortzens indvilger i at tage til Dubai for at opklare drabet på sin ven og kollega fra den gang i fortiden. Hans cover bliver Christian Dalby, dansk ekspert. Afrejsen skal finde sted dagen efter.


Efter mødet, samme aften, bliver han kontaktet af en tidligere amerikansk kollega, som tilfældigt med heldigt er i København. De to mødes i Hotel D'Angleterre bar. Et frustrerende møde, som ender med at Tom går der fra med en kuvert med 100.000 US dollars. På trods af at formålet med mødet, og ikke mindst betalingen, som danskeren forgæves afviser, står opgaven fra amerikaneren aldrig helt klart i lysende neon.


Kongetro

Handingen foregår cirka tre år ud i fremtiden. Eller sådan tolker jeg følgende. En amerikansk præsident, Ted Clayton, en kopi af Trump, er midt i sin anden valgperiode. Komikeren som blev præsident i Ukraine er også med. I omskrevet version, "Vores" egen Rasmus Paludan myrdes. Og den sag vi kender fra Ringsted, hvor iranske agenter havde planer om at myrde eksiliranere, udvikler sig yderligere.  


Tobias Bukkehave har tidligere skrevet fakta, samt børne og ungdomsbøger. Nu har han så skrevet en spændingsroman. Jeg synes nok at han kræver lige lovlig meget tålmodighed fra mig som læser. Han indleder dramatisk nok med et drab på en iransk topprogrammør i eksil, og ét drabsforsøg (mindst) på dennes danske kone. Der fra skal man mindst en tredjedel hen i bogen, før der for alvor skete noget, der fik mig til at tænke på begrebet "spændingroman".


Kongetro

Så skete der til gengæld en masse. Aktionen hvor den iranske topprogrammør, hans danske hustru forsvinder sammen med vigtige computere og meget andet, får pludselig mening.


KONGETRO er forfatterens første forsøg med en thriller eller spændingsroman. Personerne i romanen virker på mange måder troværdige. Det samme gør de konflikter den hemmelige organisation, Sektion 7, der står bag Tom Cortzen, har med Justitsministeren. Og det er så her jeg spørger mig selv, om jeg har læst begyndelsen på en ny serie? Måske.
---
Jeg har modtaget en PDF fil version af spændingsromanen fra presseafdelingen hos Politikens Forlag. 

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to