Skip to main content

Boganmeldelse: Therese Philipsen LANGE SORTE NEGLE

Boganmeldelse: Therese Philipsen LANGE SORTE NEGLE
Udgivet af PeoplesPress i 2015
Cirka 220 sider
Indtalt af Tina Kruse Andersen

******
Af Bjarne Wildau

Lange Sorte Negle er Therese Philipsens fjerde krimi i serien med politikommisær Per Roland og politiassistent Liv Moretti som gennemgående samarbejdende figurer.Det samarbejde bliver dog skubbet til side, da Rolands tidligere instruktør og agent hos FBI, Molly Crawford, uden varsel ringer på hans dør. Og hun kommer ikke for at besøge en gammel elev og vel også ven. Nej. Slet ikke. En bestialsk seriemorder som har plaget FBI og det amerikanske samfund i 20 år, er i Danmark.

Men han er ikke alene. Manden har en både bizar og pervers forkærlighed for meget unge piger med sortlakerede negle, purunge piger som han har for vane at bortføre, voldtage, torturere. 14 år, ældre er pigen som han med hjælp fra falske amerikanske pas, smiler sig gennem paskontrollen i Copenhagen Airport. Ikke en gang pigens blødende finger kan stoppe den illegale indrejse til den danske hovedstad.

Samtidigt, sådan cirka, bliver Liv Moretti involveret i en sag, hvor ræve graver sig ned i gravsteder. Noget har appelleret til deres lugtesans. Da politiassistenten fra Nordsjællands Politi ankommer, er der friskt jord uden ukrudt på først en enkelt grav, og - ja men dog- man finder flere.

Og helt rigtigt. Historien har to spor. Ingen af disse har med det andet spor at skaffe.

Det er så her, jeg gerne vil invitere dig indenfor i et vist nok typisk kriminalforfatterværksted. Man finder en usynlig sæk. Løfter den lidt op, så åbningen er, ja tilgiv mig, åben. Sækken må i øvrigt gerne være sort. Livsglade farver ingen adgang. 

Det første man kyler i sækken, er et lidt umage efterforskerpar. Den ene er lidt lunere på den ene end den anden er på den første. En af de to har i øvrigt en hemmelig far, som lige er kommet ud af fængslet for tredje gang. Med skal også skaffe lidt u-landsk fattigdom, nogle små, og jeg mener virkelig små piger, små som i tredje klasse. Mænd som ser penge hvor penge er. Hvor ellers? Internettet, Deep Net, skal også med. Det samme skal en retsmediciner som når han ikke rejser rundt til alverdens massegrave, hjælper det danske politi, og også som en sidegevinst, skummer fløde hos, ja hvad ellers, en politiassistent. Sidstnævnte har desuden altid dårlig samvittighed fordi hun ofte henter sine to piger alt for sent i deres daginstitution.

Og jo, så er der jo også den store kulturforskel som ringede på døren i skikkelse af Molly Crawford, som hellere vil spise Roland ud af huset, med fødderne på sofabordet forstås, end at bo på hotel.

Hører du en sarkastisk tone i denne anmeldelse? Ja men altså, der er så mange afrevne negle, der er så mange mishandlede og ofte dræbte piger, som er blevet solgt til grimme mænd af forældre som ikke er onde, slet ikke, bare fattige. Osv. osv. Men hvad med spændingen. Hvad var det dog der skete der på forfatterværkstedet. Havde den sorte sæk lukket sig? Eller?

Der er dog et flot fagligt greb i romanen. Det sker nøjagtigt to tredjedele henne i bogen. Og der fra bliver intet som før. Jeg garanterer. Slutningen havde jeg heller aldrig forudset.

Bogen er oven i alt det andet særdeles letlæst. Der gik 26 timer fra jeg begyndte på romanen, til jeg var færdig med den. Og indenfor den angivne tid har jeg, udover at læse også brugt tid på at sove, lave mad, være socialt, og så meget andet.

Krimien er den fjerde i en serie. Jeg har ikke læst de første tre, og da jeg ser at Therese Philipsen ikke har skrevet flere bøger, undrer jeg mig lidt. Forklaringen får du her: Forfatteren flyttede sidst i 0erne til USA, og der har hun under et pseudonym solgt mere end en million bøger. Endda som selvudgiver.Therese Philipsen er nu i USA sammen med sin familiee. Siden 2009 har hun skrevet under pseudonymet Willow Rose.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi