Skip to main content

Boganmeldelse: Therese Philipsen LANGE SORTE NEGLE

Boganmeldelse: Therese Philipsen LANGE SORTE NEGLE
Udgivet af PeoplesPress i 2015
Cirka 220 sider
Indtalt af Tina Kruse Andersen

******
Af Bjarne Wildau

Lange Sorte Negle er Therese Philipsens fjerde krimi i serien med politikommisær Per Roland og politiassistent Liv Moretti som gennemgående samarbejdende figurer.Det samarbejde bliver dog skubbet til side, da Rolands tidligere instruktør og agent hos FBI, Molly Crawford, uden varsel ringer på hans dør. Og hun kommer ikke for at besøge en gammel elev og vel også ven. Nej. Slet ikke. En bestialsk seriemorder som har plaget FBI og det amerikanske samfund i 20 år, er i Danmark.

Men han er ikke alene. Manden har en både bizar og pervers forkærlighed for meget unge piger med sortlakerede negle, purunge piger som han har for vane at bortføre, voldtage, torturere. 14 år, ældre er pigen som han med hjælp fra falske amerikanske pas, smiler sig gennem paskontrollen i Copenhagen Airport. Ikke en gang pigens blødende finger kan stoppe den illegale indrejse til den danske hovedstad.

Samtidigt, sådan cirka, bliver Liv Moretti involveret i en sag, hvor ræve graver sig ned i gravsteder. Noget har appelleret til deres lugtesans. Da politiassistenten fra Nordsjællands Politi ankommer, er der friskt jord uden ukrudt på først en enkelt grav, og - ja men dog- man finder flere.

Og helt rigtigt. Historien har to spor. Ingen af disse har med det andet spor at skaffe.

Det er så her, jeg gerne vil invitere dig indenfor i et vist nok typisk kriminalforfatterværksted. Man finder en usynlig sæk. Løfter den lidt op, så åbningen er, ja tilgiv mig, åben. Sækken må i øvrigt gerne være sort. Livsglade farver ingen adgang. 

Det første man kyler i sækken, er et lidt umage efterforskerpar. Den ene er lidt lunere på den ene end den anden er på den første. En af de to har i øvrigt en hemmelig far, som lige er kommet ud af fængslet for tredje gang. Med skal også skaffe lidt u-landsk fattigdom, nogle små, og jeg mener virkelig små piger, små som i tredje klasse. Mænd som ser penge hvor penge er. Hvor ellers? Internettet, Deep Net, skal også med. Det samme skal en retsmediciner som når han ikke rejser rundt til alverdens massegrave, hjælper det danske politi, og også som en sidegevinst, skummer fløde hos, ja hvad ellers, en politiassistent. Sidstnævnte har desuden altid dårlig samvittighed fordi hun ofte henter sine to piger alt for sent i deres daginstitution.

Og jo, så er der jo også den store kulturforskel som ringede på døren i skikkelse af Molly Crawford, som hellere vil spise Roland ud af huset, med fødderne på sofabordet forstås, end at bo på hotel.

Hører du en sarkastisk tone i denne anmeldelse? Ja men altså, der er så mange afrevne negle, der er så mange mishandlede og ofte dræbte piger, som er blevet solgt til grimme mænd af forældre som ikke er onde, slet ikke, bare fattige. Osv. osv. Men hvad med spændingen. Hvad var det dog der skete der på forfatterværkstedet. Havde den sorte sæk lukket sig? Eller?

Der er dog et flot fagligt greb i romanen. Det sker nøjagtigt to tredjedele henne i bogen. Og der fra bliver intet som før. Jeg garanterer. Slutningen havde jeg heller aldrig forudset.

Bogen er oven i alt det andet særdeles letlæst. Der gik 26 timer fra jeg begyndte på romanen, til jeg var færdig med den. Og indenfor den angivne tid har jeg, udover at læse også brugt tid på at sove, lave mad, være socialt, og så meget andet.

Krimien er den fjerde i en serie. Jeg har ikke læst de første tre, og da jeg ser at Therese Philipsen ikke har skrevet flere bøger, undrer jeg mig lidt. Forklaringen får du her: Forfatteren flyttede sidst i 0erne til USA, og der har hun under et pseudonym solgt mere end en million bøger. Endda som selvudgiver.Therese Philipsen er nu i USA sammen med sin familiee. Siden 2009 har hun skrevet under pseudonymet Willow Rose.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to