Skip to main content

Boganmeldelse: Therese Philipsen LANGE SORTE NEGLE

Boganmeldelse: Therese Philipsen LANGE SORTE NEGLE
Udgivet af PeoplesPress i 2015
Cirka 220 sider
Indtalt af Tina Kruse Andersen

******
Af Bjarne Wildau

Lange Sorte Negle er Therese Philipsens fjerde krimi i serien med politikommisær Per Roland og politiassistent Liv Moretti som gennemgående samarbejdende figurer.Det samarbejde bliver dog skubbet til side, da Rolands tidligere instruktør og agent hos FBI, Molly Crawford, uden varsel ringer på hans dør. Og hun kommer ikke for at besøge en gammel elev og vel også ven. Nej. Slet ikke. En bestialsk seriemorder som har plaget FBI og det amerikanske samfund i 20 år, er i Danmark.

Men han er ikke alene. Manden har en både bizar og pervers forkærlighed for meget unge piger med sortlakerede negle, purunge piger som han har for vane at bortføre, voldtage, torturere. 14 år, ældre er pigen som han med hjælp fra falske amerikanske pas, smiler sig gennem paskontrollen i Copenhagen Airport. Ikke en gang pigens blødende finger kan stoppe den illegale indrejse til den danske hovedstad.

Samtidigt, sådan cirka, bliver Liv Moretti involveret i en sag, hvor ræve graver sig ned i gravsteder. Noget har appelleret til deres lugtesans. Da politiassistenten fra Nordsjællands Politi ankommer, er der friskt jord uden ukrudt på først en enkelt grav, og - ja men dog- man finder flere.

Og helt rigtigt. Historien har to spor. Ingen af disse har med det andet spor at skaffe.

Det er så her, jeg gerne vil invitere dig indenfor i et vist nok typisk kriminalforfatterværksted. Man finder en usynlig sæk. Løfter den lidt op, så åbningen er, ja tilgiv mig, åben. Sækken må i øvrigt gerne være sort. Livsglade farver ingen adgang. 

Det første man kyler i sækken, er et lidt umage efterforskerpar. Den ene er lidt lunere på den ene end den anden er på den første. En af de to har i øvrigt en hemmelig far, som lige er kommet ud af fængslet for tredje gang. Med skal også skaffe lidt u-landsk fattigdom, nogle små, og jeg mener virkelig små piger, små som i tredje klasse. Mænd som ser penge hvor penge er. Hvor ellers? Internettet, Deep Net, skal også med. Det samme skal en retsmediciner som når han ikke rejser rundt til alverdens massegrave, hjælper det danske politi, og også som en sidegevinst, skummer fløde hos, ja hvad ellers, en politiassistent. Sidstnævnte har desuden altid dårlig samvittighed fordi hun ofte henter sine to piger alt for sent i deres daginstitution.

Og jo, så er der jo også den store kulturforskel som ringede på døren i skikkelse af Molly Crawford, som hellere vil spise Roland ud af huset, med fødderne på sofabordet forstås, end at bo på hotel.

Hører du en sarkastisk tone i denne anmeldelse? Ja men altså, der er så mange afrevne negle, der er så mange mishandlede og ofte dræbte piger, som er blevet solgt til grimme mænd af forældre som ikke er onde, slet ikke, bare fattige. Osv. osv. Men hvad med spændingen. Hvad var det dog der skete der på forfatterværkstedet. Havde den sorte sæk lukket sig? Eller?

Der er dog et flot fagligt greb i romanen. Det sker nøjagtigt to tredjedele henne i bogen. Og der fra bliver intet som før. Jeg garanterer. Slutningen havde jeg heller aldrig forudset.

Bogen er oven i alt det andet særdeles letlæst. Der gik 26 timer fra jeg begyndte på romanen, til jeg var færdig med den. Og indenfor den angivne tid har jeg, udover at læse også brugt tid på at sove, lave mad, være socialt, og så meget andet.

Krimien er den fjerde i en serie. Jeg har ikke læst de første tre, og da jeg ser at Therese Philipsen ikke har skrevet flere bøger, undrer jeg mig lidt. Forklaringen får du her: Forfatteren flyttede sidst i 0erne til USA, og der har hun under et pseudonym solgt mere end en million bøger. Endda som selvudgiver.Therese Philipsen er nu i USA sammen med sin familiee. Siden 2009 har hun skrevet under pseudonymet Willow Rose.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …