Skip to main content

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG 
Af Steffen Groth
Sider: 476
Findes som bog og E-bog.
Byens Forlag 

******  

Af Bjarne Wildau

Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten. 

I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre.

To måneder tidligere var der to kvinder i Sankt Peterborg, som absolut ikke klarede sig. Et eller andet sted var de to yngre kvinder i familie med både Sara Kaufman og hendes mormor Rebekka Stein. Familien som igen nedstammer fra Pensak familien. Med en uges mellemrum blev de bedøvet, bortført, spændt ud på et gulv i en synagoge, og når de ikke svarede på det de skulle, blev de skåret i. Fra armhuler og videre rundt på kroppen. Først med en skalpel. Og til sidst med en sabel. 10 dybe sabelstik til dem hver. Det var takken for at de ikke ville svare, eller bare ikke kendte de krævede svar.Det er Steffen Groth, som har været ved tasterne. Ja sikkert langt langt mere end det. Sidst han hørte fra sig, var med spændingsromanen ”Osamas hævn” (2015). Denne gang har han haft fat i historien om den sidste russiske zars hofjuveler Peter Carl Fabergé (som havde en dansk mor) og hans fantastiske æg. I dag hvor man ude i den virkelige verden har styr på de cirka halvtreds æg som blev fremstillet, mangler der i følge eksperter fem, hvis skæbne man ikke kender. 

Og det er altså det sidste æg fra samlingen, Steffen Groth spinner sin historie over. Og Sara Kaufman når faktisk frem til sin mormor. Som ikke er alene. Den dansk-jødiske guldsmed Carsten er på besøg. Ankom dagen før fra København. Med sig har han sine to kufferter. han forventer at skulle overnatte hos Saras ældste søster, som han også skal snakke forretninger med. Han er høj, bærer sin trænede krop flot og sikkert. Uddannet elitesoldat som han er. Kun tilfældigheder stoppede ham i at blive udstationeret i Afghanistan.

Og her stopper jeg så med at forklare eller udpensle hvad der ellers sker. Men måske er Sara Kaufman slet ikke så tosset, når hun føler sig iagtaget og forfulgt.

Steffen Groth skriver  stilrent. Handlingen flyder, glider, som lava hen ad en strand på Hawaii. Spænding fra første side. Og det fortsætter gennem hele bogen. Hvor meget der har hold i virkeligheden, og hvor meget i handlingen som er produkter af forfatterens fantasi, ved jeg simpelthen ikke.

Bogstaverne suser rundt i handlingen. Store bogstaver. Ofte er de sat sammen tre ad gangen. CIA, FBI, KGB, FSB, SVR. De er der alle sammen. Og netop fordi langt de meste af handlingen er centreret omkring skiftende jødiske og zionistiske samfund, er der en masse begreber, begivenheder, og traditioner som jeg enten ikke fattede eller blot ikke forstod, eller måtte gætte mig til. Men jeg synes aldrig at det ødelagde oplevelse at læse en af de absolut bedre danske spændingsromaner, som jeg har læst de seneste mange år.

Jeg kan umuligt vide hvor meget Steffen Groth har samarbejdet med sin redaktør hos Byens Forlag mens han skrev løs. Jeg ved heller ikke hvor flot og fejlfrit et manuskript Steffen Groth afleverede til forlaget. Men altså, helhedsindtrykket af det alt sammen er super. Jeg tror at jeg fandt én enkelt tastfejl under læsning af 476 sider. Flot.

PS! Steffen Groth er ikke den første, som har set en god historie i Ferbergés sidste æg. Med lidt held kan du på de danske biblioteker stadig låne en tegneserie om samme emne.Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet