Skip to main content

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG 
Af Steffen Groth
Sider: 476
Findes som bog og E-bog.
Byens Forlag 

******  

Af Bjarne Wildau

Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten. 

I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre.

To måneder tidligere var der to kvinder i Sankt Peterborg, som absolut ikke klarede sig. Et eller andet sted var de to yngre kvinder i familie med både Sara Kaufman og hendes mormor Rebekka Stein. Familien som igen nedstammer fra Pensak familien. Med en uges mellemrum blev de bedøvet, bortført, spændt ud på et gulv i en synagoge, og når de ikke svarede på det de skulle, blev de skåret i. Fra armhuler og videre rundt på kroppen. Først med en skalpel. Og til sidst med en sabel. 10 dybe sabelstik til dem hver. Det var takken for at de ikke ville svare, eller bare ikke kendte de krævede svar.Det er Steffen Groth, som har været ved tasterne. Ja sikkert langt langt mere end det. Sidst han hørte fra sig, var med spændingsromanen ”Osamas hævn” (2015). Denne gang har han haft fat i historien om den sidste russiske zars hofjuveler Peter Carl Fabergé (som havde en dansk mor) og hans fantastiske æg. I dag hvor man ude i den virkelige verden har styr på de cirka halvtreds æg som blev fremstillet, mangler der i følge eksperter fem, hvis skæbne man ikke kender. 

Og det er altså det sidste æg fra samlingen, Steffen Groth spinner sin historie over. Og Sara Kaufman når faktisk frem til sin mormor. Som ikke er alene. Den dansk-jødiske guldsmed Carsten er på besøg. Ankom dagen før fra København. Med sig har han sine to kufferter. han forventer at skulle overnatte hos Saras ældste søster, som han også skal snakke forretninger med. Han er høj, bærer sin trænede krop flot og sikkert. Uddannet elitesoldat som han er. Kun tilfældigheder stoppede ham i at blive udstationeret i Afghanistan.

Og her stopper jeg så med at forklare eller udpensle hvad der ellers sker. Men måske er Sara Kaufman slet ikke så tosset, når hun føler sig iagtaget og forfulgt.

Steffen Groth skriver  stilrent. Handlingen flyder, glider, som lava hen ad en strand på Hawaii. Spænding fra første side. Og det fortsætter gennem hele bogen. Hvor meget der har hold i virkeligheden, og hvor meget i handlingen som er produkter af forfatterens fantasi, ved jeg simpelthen ikke.

Bogstaverne suser rundt i handlingen. Store bogstaver. Ofte er de sat sammen tre ad gangen. CIA, FBI, KGB, FSB, SVR. De er der alle sammen. Og netop fordi langt de meste af handlingen er centreret omkring skiftende jødiske og zionistiske samfund, er der en masse begreber, begivenheder, og traditioner som jeg enten ikke fattede eller blot ikke forstod, eller måtte gætte mig til. Men jeg synes aldrig at det ødelagde oplevelse at læse en af de absolut bedre danske spændingsromaner, som jeg har læst de seneste mange år.

Jeg kan umuligt vide hvor meget Steffen Groth har samarbejdet med sin redaktør hos Byens Forlag mens han skrev løs. Jeg ved heller ikke hvor flot og fejlfrit et manuskript Steffen Groth afleverede til forlaget. Men altså, helhedsindtrykket af det alt sammen er super. Jeg tror at jeg fandt én enkelt tastfejl under læsning af 476 sider. Flot.

PS! Steffen Groth er ikke den første, som har set en god historie i Ferbergés sidste æg. Med lidt held kan du på de danske biblioteker stadig låne en tegneserie om samme emne.Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…