Skip to main content

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG 
Af Steffen Groth
Sider: 476
Findes som bog og E-bog.
Byens Forlag 

******  

Af Bjarne Wildau

Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten. 

I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre.

To måneder tidligere var der to kvinder i Sankt Peterborg, som absolut ikke klarede sig. Et eller andet sted var de to yngre kvinder i familie med både Sara Kaufman og hendes mormor Rebekka Stein. Familien som igen nedstammer fra Pensak familien. Med en uges mellemrum blev de bedøvet, bortført, spændt ud på et gulv i en synagoge, og når de ikke svarede på det de skulle, blev de skåret i. Fra armhuler og videre rundt på kroppen. Først med en skalpel. Og til sidst med en sabel. 10 dybe sabelstik til dem hver. Det var takken for at de ikke ville svare, eller bare ikke kendte de krævede svar.Det er Steffen Groth, som har været ved tasterne. Ja sikkert langt langt mere end det. Sidst han hørte fra sig, var med spændingsromanen ”Osamas hævn” (2015). Denne gang har han haft fat i historien om den sidste russiske zars hofjuveler Peter Carl Fabergé (som havde en dansk mor) og hans fantastiske æg. I dag hvor man ude i den virkelige verden har styr på de cirka halvtreds æg som blev fremstillet, mangler der i følge eksperter fem, hvis skæbne man ikke kender. 

Og det er altså det sidste æg fra samlingen, Steffen Groth spinner sin historie over. Og Sara Kaufman når faktisk frem til sin mormor. Som ikke er alene. Den dansk-jødiske guldsmed Carsten er på besøg. Ankom dagen før fra København. Med sig har han sine to kufferter. han forventer at skulle overnatte hos Saras ældste søster, som han også skal snakke forretninger med. Han er høj, bærer sin trænede krop flot og sikkert. Uddannet elitesoldat som han er. Kun tilfældigheder stoppede ham i at blive udstationeret i Afghanistan.

Og her stopper jeg så med at forklare eller udpensle hvad der ellers sker. Men måske er Sara Kaufman slet ikke så tosset, når hun føler sig iagtaget og forfulgt.

Steffen Groth skriver  stilrent. Handlingen flyder, glider, som lava hen ad en strand på Hawaii. Spænding fra første side. Og det fortsætter gennem hele bogen. Hvor meget der har hold i virkeligheden, og hvor meget i handlingen som er produkter af forfatterens fantasi, ved jeg simpelthen ikke.

Bogstaverne suser rundt i handlingen. Store bogstaver. Ofte er de sat sammen tre ad gangen. CIA, FBI, KGB, FSB, SVR. De er der alle sammen. Og netop fordi langt de meste af handlingen er centreret omkring skiftende jødiske og zionistiske samfund, er der en masse begreber, begivenheder, og traditioner som jeg enten ikke fattede eller blot ikke forstod, eller måtte gætte mig til. Men jeg synes aldrig at det ødelagde oplevelse at læse en af de absolut bedre danske spændingsromaner, som jeg har læst de seneste mange år.

Jeg kan umuligt vide hvor meget Steffen Groth har samarbejdet med sin redaktør hos Byens Forlag mens han skrev løs. Jeg ved heller ikke hvor flot og fejlfrit et manuskript Steffen Groth afleverede til forlaget. Men altså, helhedsindtrykket af det alt sammen er super. Jeg tror at jeg fandt én enkelt tastfejl under læsning af 476 sider. Flot.

PS! Steffen Groth er ikke den første, som har set en god historie i Ferbergés sidste æg. Med lidt held kan du på de danske biblioteker stadig låne en tegneserie om samme emne.Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …