Skip to main content

Boganmeldelse: Sara Bouchet MIN MANDS ELSKERINDE

Forfatter: Sara Bouchet
Sider: 400
Findes som bog, E-bog, og lytteroman
Forlag: Politikens Forlag
  
******

Min mands elskerinde

Af Bjarne Wildau
En utrolig spændende og anderledes psykologisk spændingsroman om hemmeligheder og fejlerindringer hos de aller nærmeste, nemlig ægtefælle, voksne børn, og venner.

Susanne er endelig ankommet til det sydlige Frankrig, hvor hun sammen med sit livs partner Karl, vil skabe en ny tilværelse. Endelig. Pludselig banker det på døren. Og intet, som i absolut ingenting, bliver som før. Det er to høflige og venlige gendarmer. Hvad de vil? Jo. Det danske politi har bedt dem om at fortælle Susanne, at hendes mand for få timer siden er død. Formodentlig af et hjertestop. Et budskab der kan være slemt nok i sig selv. Men men men: 

Hele den sorgfulde og chokerende nyhed forplumres eller gøres sådan cirka tusind gange mere kompliseret via en enkelt detalje. Gendarmerne fortæller nemlig også at Karl er død på en færge som var på vej fra Sjælland til Aarhus. Derfor er Susanne helt sikker på at det hele må være en fejltagelse. Livspartneren gennem mere end 30 år havde nemlig ingen planer om at tage til Sjælland. Han skulle lige lige farvel til sine kolleger. i Jyllaand vel at mærke, for så dagen efter sætte sig i deres bil, og køre ned til sin kone, og deres fælles fremtid. I Frankrig.

Læs også miniportræt om Sara Bouchet

Få minutter efter at gendarmerne har givet hende nyheden som vil ændre hendes liv, ingen tvivl om det, ringer datteren Laura fra København. Grædende bekræfter hun, at hun har fået den samme nyhed. At hendes højt elskede far er død. På en færge fra Sjælland. Dagen efter mødes de to i Aarhus, hvor de som det første tager hen på politigården, hvor bbilen som Karl brugte til turen Sjælland. Nøglerne til det hus som Susanne og Karl har solgt, er nemlig i bilen. Men den nybagte enke finder mere end det. Nemlig en parkeringsbøde. Og den beviser at Karl, den tro og trofaste livsledsager, ikke kun har været på Sjælland. Han har været i København. Hvor manden som havde s å meget styr på sit liv, at han aldrig ville risikere at få noget så idiotisk og unødvendigt som en parkeringsbøde.

Var Susanne langt fra sorgen,og midt i mistroen og behovet for at opklare hvad han havde lavet i hovedstaden stort set fylder alt. En sørgende datter, sørgende venner og arbejdskolleger forstår mindre og mindre af Susannes reaktioner og handlinger. Og det alt sammen bliver ikke mindre kompliseret af sandsynligheden for, at Karl har været meget tættere på sit eneste barn, Laura.

Karl skal begraves på Helgenæs, hvortil familiens sommerhus har bragt dem til, og hvor ikke mindst Karl har nydt at opholde sig. Et møde hos præsten, som kender karl ret godt, ender i et opgør mellem mor og datter. Og endnu værre går det ved selve begravelsen. En kvindelig kollega fra København har brugt en hel dag på at køre den lange vej, blot for at sige farvel. En umulig tanke for Susanne. Der må være noget galt. Kvinden ssom tilmed er smuk og attraktiv, må være grunden til Karls hemmelige smut til København, hvor han ikke engang besøgte sin datter og hendes familie, noget han aldrig ville drømme om, hvis ikke det var fordi der var noget helt galt ved besøget og parkeringsbøden. 

Jeg har i arbejdet med denne anmeldelse læst mig til, at en læser mente at bogen var langtrukken, og at det i øvrigt slet ikke var en thriller. En mening som jeg efter at jeg selv har læst "Min mands elskerinde" står lidt uforstånde overfor.

Min speciale når det gælder boganmeldelser, er krimi og spændingsromaner, hvor der oftest afhugges hoveder, hænder, eller i det mindste skydes eller i det mindste dræbes mindst én håndfuld uskyldige mennesker.

Men i denne roman er der ingen der dræbes, og det absolut eneste blod der flyder, kommer fra en af Susannes fødder. Hun har trådt på et glasskår. Allevel er værket som jeg oplevede det, 10 gange mere spændende end 90 % af de krimier og spændingsromaner, som jeg har læst de seneste år.

Sara Linderoth Bouchet fremviser med "Min mands elskerinde" modet og ikke mindst evnen til at fortælle en helt helt anderledes fængende og mærkelig roman om utroskab, hemmeligheder, og ikke mindst erindringer, som ofte betjener den virkelige virkelighed ekstremt dårligt.

Hvis man tjekker forfatterens baggrund, kan man sagtens forstå, at hun har evnerne og den fornødne viden til at en totalt anderledes men effektivt fungerende thriller uden bloddryppende scener, altså lige undtaget Susannes uheld med glasskår i et sommerhus.

Og det er så her, at jeg må komplimentere Politikens Forlag for udgivelsen. Det er umuligt at vide, hvor meget redaktionssekretæren har været involveret. Men flot gået. Både af forfatteren selv, og af forlaget.

Bjarne Wildau

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…