Skip to main content

Boganmeldelse: Morten Hesseldahl MALINS EFTERÅR


Findes som bog, E-bog, og som lytteroman, oplæst af Mikkel Bay Mortensen
ISBN: 9788770073004
261 sider
5 / 6 stjerner

Af Bjarne Wildau

"Malins efterår" er en politisk spændingsroman med rødder fra Danmark og ud til Ukraine, Rusland, og Uk, læs London. Det er den nuværende direktør for forlaget Gyldendahl, nemlig Morten Hesseldahl, som via det århusianske forlag Modtryk stiller skarpt på ikke mindst den danske bankverdens krakelerede image og det danske samfunds forsyning af energi fremtidens energiforsyning. Iblandet voldsomme stænk fra konflikterne mellem Ukraine og Rusland.

Spændingsromanens dynamo er et søskendepar, Malin og Frederik, og deres ungdomsvenskaber med Theis. De to førstnævnte haft deres at kæmpe med gennem det meste af deres vidt forskellige tilværelser, mens sidstnævnte, godt hjulpet på vej af en anderledes lykkelig opvækst, er endt som den mest magtfulde departementchef i Danmark.

Den Danske Bank, salget af Dong, og fremtidige beslutninger om hvad der skal gøre Danmark til et grønnere samfund, har meget tydeligt været trampolinen som den borgerligt orienterede forfatter laver sine krumspring og saltemotaler på.

Kvart inde i handlingen kommer Theis og hans søn hjem fra en stund hvor de har spillet fodbold sammen, og finder Frederik hårdt såret og stort set bevidstløs på trappen foran deres hoveddør. Reelt har Theis og Frederik ikke set hinanden siden de var unge. Men de er stadig venner, fortæller faderen sin søn. En gang venner, altid venner. Og man hjælper sine venner. Også selv om Frederik absolut ikke vil have politiet blandet ind i sagen.

Søsteren Malin har haft en broget karriere i blandt andet USA og i England, hvor hun trådte op med striptease og salg af sex når pengene var store nok, i en club som var ejet af den ukrainske milliardær i Sterling pund Sergej Milosjenko. Manden kunne reelt snilt være hendes far. Milosjenko har via sit imperium stor indflydelse på det ukrainske og statslige energiselskab Naftogaz. 

Theis er som departementchef i gang med at sætte prikken over det sidste i, i gennemførelsen af "Finansloven", og salg af en væsentlig del af den danske energisektor sælges.

Læs også:

Boganmeldelse: Inger Gammelgaard Madsen NATTELINJEN H E R!

Boganmeldelse: Susanne Staun - KØNSLIG OMGANG H E R!

Boganmeldelse: Nis Jacob - MISSIL - tredje bind i serien om Wolf H E R!


Frederik som i Theis´ hjem forsøger at komme sig efter sine alvorlige kvæstelser, har via et romanprojekt for "Danmarks Banken" fået oplysninger om netop Naftogaz. Papirer som to muskelmænd, formodentlig fra Ukraine, med alle midler forsøger at fravriste stakkels Frederik.

Malin, tjae, hvad hun laver, og hvilke roller hun har i balladen, hersker der stor usikkerheden om ind til romanens sidste fjerdedel.

Jeg har med stor glæde læst mindst tre af Morten Hesseldahls tidligere romaner. Hans måde at bygge et plot op så det bliver, ja netop, spændende er velfungerende. Og hans personer bliver levende via beskrivelser, som han gang på gang ryster ud af ærmerne.

Romanen sætter fokus på nogle særdeles spændende problematikker, og hans portræt af det politiske system med en departementchef rolle kontra e folkevalgte politikere er vel evigt aktuelle. Det fungerer ligesom alt sammen. Også den for mig meget overraskende slutning. Hallo hallo. Min vigtigste anke er, smiler, at den er alt alt for kort. K u n 261 sider.

Oplæsningen tager Mikkel Bay Mortensen sig af. Og det gør han godt, synes jeg. Det skal med, at jeg af princip læser de romaner som jeg vil anmelde. Jeg har derfor kun prøvelyttet til Mikkels arbejde.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi