Skip to main content

Boganmeldelse: Morten Hesseldahl MALINS EFTERÅR


Findes som bog, E-bog, og som lytteroman, oplæst af Mikkel Bay Mortensen
ISBN: 9788770073004
261 sider
5 / 6 stjerner

Af Bjarne Wildau

"Malins efterår" er en politisk spændingsroman med rødder fra Danmark og ud til Ukraine, Rusland, og Uk, læs London. Det er den nuværende direktør for forlaget Gyldendahl, nemlig Morten Hesseldahl, som via det århusianske forlag Modtryk stiller skarpt på ikke mindst den danske bankverdens krakelerede image og det danske samfunds forsyning af energi fremtidens energiforsyning. Iblandet voldsomme stænk fra konflikterne mellem Ukraine og Rusland.

Spændingsromanens dynamo er et søskendepar, Malin og Frederik, og deres ungdomsvenskaber med Theis. De to førstnævnte haft deres at kæmpe med gennem det meste af deres vidt forskellige tilværelser, mens sidstnævnte, godt hjulpet på vej af en anderledes lykkelig opvækst, er endt som den mest magtfulde departementchef i Danmark.

Den Danske Bank, salget af Dong, og fremtidige beslutninger om hvad der skal gøre Danmark til et grønnere samfund, har meget tydeligt været trampolinen som den borgerligt orienterede forfatter laver sine krumspring og saltemotaler på.

Kvart inde i handlingen kommer Theis og hans søn hjem fra en stund hvor de har spillet fodbold sammen, og finder Frederik hårdt såret og stort set bevidstløs på trappen foran deres hoveddør. Reelt har Theis og Frederik ikke set hinanden siden de var unge. Men de er stadig venner, fortæller faderen sin søn. En gang venner, altid venner. Og man hjælper sine venner. Også selv om Frederik absolut ikke vil have politiet blandet ind i sagen.

Søsteren Malin har haft en broget karriere i blandt andet USA og i England, hvor hun trådte op med striptease og salg af sex når pengene var store nok, i en club som var ejet af den ukrainske milliardær i Sterling pund Sergej Milosjenko. Manden kunne reelt snilt være hendes far. Milosjenko har via sit imperium stor indflydelse på det ukrainske og statslige energiselskab Naftogaz. 

Theis er som departementchef i gang med at sætte prikken over det sidste i, i gennemførelsen af "Finansloven", og salg af en væsentlig del af den danske energisektor sælges.

Læs også:

Boganmeldelse: Inger Gammelgaard Madsen NATTELINJEN H E R!

Boganmeldelse: Susanne Staun - KØNSLIG OMGANG H E R!

Boganmeldelse: Nis Jacob - MISSIL - tredje bind i serien om Wolf H E R!


Frederik som i Theis´ hjem forsøger at komme sig efter sine alvorlige kvæstelser, har via et romanprojekt for "Danmarks Banken" fået oplysninger om netop Naftogaz. Papirer som to muskelmænd, formodentlig fra Ukraine, med alle midler forsøger at fravriste stakkels Frederik.

Malin, tjae, hvad hun laver, og hvilke roller hun har i balladen, hersker der stor usikkerheden om ind til romanens sidste fjerdedel.

Jeg har med stor glæde læst mindst tre af Morten Hesseldahls tidligere romaner. Hans måde at bygge et plot op så det bliver, ja netop, spændende er velfungerende. Og hans personer bliver levende via beskrivelser, som han gang på gang ryster ud af ærmerne.

Romanen sætter fokus på nogle særdeles spændende problematikker, og hans portræt af det politiske system med en departementchef rolle kontra e folkevalgte politikere er vel evigt aktuelle. Det fungerer ligesom alt sammen. Også den for mig meget overraskende slutning. Hallo hallo. Min vigtigste anke er, smiler, at den er alt alt for kort. K u n 261 sider.

Oplæsningen tager Mikkel Bay Mortensen sig af. Og det gør han godt, synes jeg. Det skal med, at jeg af princip læser de romaner som jeg vil anmelde. Jeg har derfor kun prøvelyttet til Mikkels arbejde.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …