Skip to main content

Boganmeldelse: Morten Hesseldahl MALINS EFTERÅR


Findes som bog, E-bog, og som lytteroman, oplæst af Mikkel Bay Mortensen
ISBN: 9788770073004
261 sider
5 / 6 stjerner

Af Bjarne Wildau

"Malins efterår" er en politisk spændingsroman med rødder fra Danmark og ud til Ukraine, Rusland, og Uk, læs London. Det er den nuværende direktør for forlaget Gyldendahl, nemlig Morten Hesseldahl, som via det århusianske forlag Modtryk stiller skarpt på ikke mindst den danske bankverdens krakelerede image og det danske samfunds forsyning af energi fremtidens energiforsyning. Iblandet voldsomme stænk fra konflikterne mellem Ukraine og Rusland.

Spændingsromanens dynamo er et søskendepar, Malin og Frederik, og deres ungdomsvenskaber med Theis. De to førstnævnte haft deres at kæmpe med gennem det meste af deres vidt forskellige tilværelser, mens sidstnævnte, godt hjulpet på vej af en anderledes lykkelig opvækst, er endt som den mest magtfulde departementchef i Danmark.

Den Danske Bank, salget af Dong, og fremtidige beslutninger om hvad der skal gøre Danmark til et grønnere samfund, har meget tydeligt været trampolinen som den borgerligt orienterede forfatter laver sine krumspring og saltemotaler på.

Kvart inde i handlingen kommer Theis og hans søn hjem fra en stund hvor de har spillet fodbold sammen, og finder Frederik hårdt såret og stort set bevidstløs på trappen foran deres hoveddør. Reelt har Theis og Frederik ikke set hinanden siden de var unge. Men de er stadig venner, fortæller faderen sin søn. En gang venner, altid venner. Og man hjælper sine venner. Også selv om Frederik absolut ikke vil have politiet blandet ind i sagen.

Søsteren Malin har haft en broget karriere i blandt andet USA og i England, hvor hun trådte op med striptease og salg af sex når pengene var store nok, i en club som var ejet af den ukrainske milliardær i Sterling pund Sergej Milosjenko. Manden kunne reelt snilt være hendes far. Milosjenko har via sit imperium stor indflydelse på det ukrainske og statslige energiselskab Naftogaz. 

Theis er som departementchef i gang med at sætte prikken over det sidste i, i gennemførelsen af "Finansloven", og salg af en væsentlig del af den danske energisektor sælges.

Læs også:

Boganmeldelse: Inger Gammelgaard Madsen NATTELINJEN H E R!

Boganmeldelse: Susanne Staun - KØNSLIG OMGANG H E R!

Boganmeldelse: Nis Jacob - MISSIL - tredje bind i serien om Wolf H E R!


Frederik som i Theis´ hjem forsøger at komme sig efter sine alvorlige kvæstelser, har via et romanprojekt for "Danmarks Banken" fået oplysninger om netop Naftogaz. Papirer som to muskelmænd, formodentlig fra Ukraine, med alle midler forsøger at fravriste stakkels Frederik.

Malin, tjae, hvad hun laver, og hvilke roller hun har i balladen, hersker der stor usikkerheden om ind til romanens sidste fjerdedel.

Jeg har med stor glæde læst mindst tre af Morten Hesseldahls tidligere romaner. Hans måde at bygge et plot op så det bliver, ja netop, spændende er velfungerende. Og hans personer bliver levende via beskrivelser, som han gang på gang ryster ud af ærmerne.

Romanen sætter fokus på nogle særdeles spændende problematikker, og hans portræt af det politiske system med en departementchef rolle kontra e folkevalgte politikere er vel evigt aktuelle. Det fungerer ligesom alt sammen. Også den for mig meget overraskende slutning. Hallo hallo. Min vigtigste anke er, smiler, at den er alt alt for kort. K u n 261 sider.

Oplæsningen tager Mikkel Bay Mortensen sig af. Og det gør han godt, synes jeg. Det skal med, at jeg af princip læser de romaner som jeg vil anmelde. Jeg har derfor kun prøvelyttet til Mikkels arbejde.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to