Skip to main content

Boganmeldelse: Morten Hesseldahl MALINS EFTERÅR


Findes som bog, E-bog, og som lytteroman, oplæst af Mikkel Bay Mortensen
ISBN: 9788770073004
261 sider
5 / 6 stjerner

Af Bjarne Wildau

"Malins efterår" er en politisk spændingsroman med rødder fra Danmark og ud til Ukraine, Rusland, og Uk, læs London. Det er den nuværende direktør for forlaget Gyldendahl, nemlig Morten Hesseldahl, som via det århusianske forlag Modtryk stiller skarpt på ikke mindst den danske bankverdens krakelerede image og det danske samfunds forsyning af energi fremtidens energiforsyning. Iblandet voldsomme stænk fra konflikterne mellem Ukraine og Rusland.

Spændingsromanens dynamo er et søskendepar, Malin og Frederik, og deres ungdomsvenskaber med Theis. De to førstnævnte haft deres at kæmpe med gennem det meste af deres vidt forskellige tilværelser, mens sidstnævnte, godt hjulpet på vej af en anderledes lykkelig opvækst, er endt som den mest magtfulde departementchef i Danmark.

Den Danske Bank, salget af Dong, og fremtidige beslutninger om hvad der skal gøre Danmark til et grønnere samfund, har meget tydeligt været trampolinen som den borgerligt orienterede forfatter laver sine krumspring og saltemotaler på.

Kvart inde i handlingen kommer Theis og hans søn hjem fra en stund hvor de har spillet fodbold sammen, og finder Frederik hårdt såret og stort set bevidstløs på trappen foran deres hoveddør. Reelt har Theis og Frederik ikke set hinanden siden de var unge. Men de er stadig venner, fortæller faderen sin søn. En gang venner, altid venner. Og man hjælper sine venner. Også selv om Frederik absolut ikke vil have politiet blandet ind i sagen.

Søsteren Malin har haft en broget karriere i blandt andet USA og i England, hvor hun trådte op med striptease og salg af sex når pengene var store nok, i en club som var ejet af den ukrainske milliardær i Sterling pund Sergej Milosjenko. Manden kunne reelt snilt være hendes far. Milosjenko har via sit imperium stor indflydelse på det ukrainske og statslige energiselskab Naftogaz. 

Theis er som departementchef i gang med at sætte prikken over det sidste i, i gennemførelsen af "Finansloven", og salg af en væsentlig del af den danske energisektor sælges.

Læs også:

Boganmeldelse: Inger Gammelgaard Madsen NATTELINJEN H E R!

Boganmeldelse: Susanne Staun - KØNSLIG OMGANG H E R!

Boganmeldelse: Nis Jacob - MISSIL - tredje bind i serien om Wolf H E R!


Frederik som i Theis´ hjem forsøger at komme sig efter sine alvorlige kvæstelser, har via et romanprojekt for "Danmarks Banken" fået oplysninger om netop Naftogaz. Papirer som to muskelmænd, formodentlig fra Ukraine, med alle midler forsøger at fravriste stakkels Frederik.

Malin, tjae, hvad hun laver, og hvilke roller hun har i balladen, hersker der stor usikkerheden om ind til romanens sidste fjerdedel.

Jeg har med stor glæde læst mindst tre af Morten Hesseldahls tidligere romaner. Hans måde at bygge et plot op så det bliver, ja netop, spændende er velfungerende. Og hans personer bliver levende via beskrivelser, som han gang på gang ryster ud af ærmerne.

Romanen sætter fokus på nogle særdeles spændende problematikker, og hans portræt af det politiske system med en departementchef rolle kontra e folkevalgte politikere er vel evigt aktuelle. Det fungerer ligesom alt sammen. Også den for mig meget overraskende slutning. Hallo hallo. Min vigtigste anke er, smiler, at den er alt alt for kort. K u n 261 sider.

Oplæsningen tager Mikkel Bay Mortensen sig af. Og det gør han godt, synes jeg. Det skal med, at jeg af princip læser de romaner som jeg vil anmelde. Jeg har derfor kun prøvelyttet til Mikkels arbejde.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…