Skip to main content

Boganmeldelse: Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig MONSTERLAND

Få Monsterland af Lisbeth Zornig som Indbundet bog på dansk ...

Monsterland
Af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Serie: Tessa og Adam bind 2 
Sider: 460
Findes som indbundet bog, E.bog, og lytteroman
Forlag: HarperCollins

******
Af Bjarne Wildau

Lindholm og Zornigs anden roman om det umage par, Tessa Højmark og Adam Forsberg udkom i marts 

Ægteparret Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig fra Falster tager i deres mursten, 460 sider, udgangspunkt i den i virkelighedens meget omtalte sag om gymnasiedrenge fra 3.g  som inviterede de flotteste piger fra 1.g til såkaldte puttemiddage. Pigerne forventedes at servicere de ældre drenge, som ikke nødvendigvis er lige så attraktive som de inviterede piger.

I romanen har en pige begået selvmord. En video med sexscener hvor pigen og fire knægte er sat på Facebook. Politiet bliver indblandet, og faderen til den voldtagne pige kommer i krig med de fire drenges forældre.

Miniportræt: Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig Læs HER!


Samtidigt sker der tyverier hos flere svømmehaller. Tyvegodset er kemikalier, som hvis de blandes til chlorgas kan dræbe hundredvis af mennesker.

Faderen til en af de involverede drenge er "sikkerhedskonsulent", og bliver af sit firma sendt på en opgave for det danske forsvar. Han skal den cyberekspert han er, være iagtager under en NATO cyberkrigsøvelse i Estland. Han introduceres som noget af det første i handlingen, En skrækslagen mand på flugt. Og i Helsingfors køber han mandag sen eftermiddag, 7 minutter før afgang en billet til en luksuskahyt med to værelser på færgen til Stockholm. Der fra håber han desperat på at komme tilbage til sikkerheden i Danmark.

Fredag i den samme uge møder Tessa op på sit arbejde på Teglholmen. Hun har i løbet af ugen fået en "idiotisk" opgave med at efterforske sagen om sexvideoen med den nu afdøde 1.g´er og fire af hendes værter fra "Puttemiddagen". Men faktisk begynder fredagen med at hendes chef, Ole Bundgaard, sender hende til Åland mellem Finland og Sverige. Det finske politi har bedt om dansk assistance til opklaring af et formodet mord. 

Cybereksperten, sikkerhedskonsulenten, er blevet fundet i isfyldt farvand, og han formodes at være dræbt i sin kahyt, og derefter kastet ud fra den enorme færge. 

Tessas uofficielle makker og kæreste, Adam, er på et prekært job i Italien. I af det danske samfund store kanoner lever endnu en gang som machokistisk slave i en fangekælder, og Adam bliver kaldt hjem fra jobbet med at passe på den vigtige klient. Han skal til Tallin i Estland for at tjekke hvad der er sket med sikkerhedskonsulenten, som havde samme arbejdsplads. Og som var udset til at blive medejer af firmaet, og dermed til at blive Adams chef.

Hermed er der også sagt farvel til historien om Puttemiddage og de tragiske følger for de næste 300 sider. I stedet serveres vi som læsere for den ene lange samtale efter den anden. Side op og sige ned, hvor de involverede tegner og fortæller.

Jo da. Der er da enkelte episoder, som bryder de mange referater, forklaringer, og samtaler. Udsendte Tessa ankommer til Åland, hvor hun møder sin finske efterforskningsleder, og en enkelt udsendt fra noget jeg forstod som det finske rigspoliti. 

Vigtige opklarende samtaler mellem politidirektøren for Åland, samt de to efterforskere om aftenen i en sauna, hvor alle deltagere, mænd som kvinder er nøgne når de hopper ind under bruseren før sauna. Det er faktisk rimeligt godt beskrevet. Jeg havde en finsk kæreste for mange år siden, og det jeg oplevede den gang, og siden har erfaret med finske mænd fra min tid i Asien. Mikael Lindholm er svensksproget finne. Så der har han været på hjemmebane.

Adam bliver anholdt. Tessa kaldes til en lejlighed i Stockholm, hvor en computer er fyldt med den dræbtes fingeraftryk. Og selve computeren er fyldt med afsløringer, den dræbte danske konsulent har været en meget meget slem mand. Adam flygter, detaljerne vil jeg ikke afsløre.

Har du lagt mærke til at jeg indtil nu har kaldt "Monsterland" for en roman, og ikke brugt spænding eller thriller én eneste gang? Det har jeg mine grunde til. Da jeg var nået, eller havde kæmpet mig en tredjedel ind i handlingen, overvejede simpelthen at droppe projektet. Kun den kendsgerning, at jeg ville anmelde romanen, fik mig til at læse den færdig.

Mit bud er, at 200 sider bestående af alt for lange dialoger og forklaringer, nemt kunne være skåret væk. Jeg ved ikke hvem af de to forfattere der har skrevet hvad. Men specielt de første 100 sider er efter min mening dårligere skrevet end resten. Med snesevis af ordgentagelser. Min sproglærer på DJH, Gert Smistrup har måske vendt sig i sin grav. 

Sidst i bogen gør forfatterne et stort nummer ud af at takke for den hjælp de har fået af redaktørerne på deres forlag. Det står jeg lidt uforstående overfor. Men indrømmet, den utrolige historie kunne forholdsvis nemt være rettet til, og igen, kortet ned til cirka 250 sider.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to