Skip to main content

Boganmeldelse: Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig MONSTERLAND

Få Monsterland af Lisbeth Zornig som Indbundet bog på dansk ...

Monsterland
Af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Serie: Tessa og Adam bind 2 
Sider: 460
Findes som indbundet bog, E.bog, og lytteroman
Forlag: HarperCollins

******
Af Bjarne Wildau

Lindholm og Zornigs anden roman om det umage par, Tessa Højmark og Adam Forsberg udkom i marts 

Ægteparret Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig fra Falster tager i deres mursten, 460 sider, udgangspunkt i den i virkelighedens meget omtalte sag om gymnasiedrenge fra 3.g  som inviterede de flotteste piger fra 1.g til såkaldte puttemiddage. Pigerne forventedes at servicere de ældre drenge, som ikke nødvendigvis er lige så attraktive som de inviterede piger.

I romanen har en pige begået selvmord. En video med sexscener hvor pigen og fire knægte er sat på Facebook. Politiet bliver indblandet, og faderen til den voldtagne pige kommer i krig med de fire drenges forældre.

Miniportræt: Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig Læs HER!


Samtidigt sker der tyverier hos flere svømmehaller. Tyvegodset er kemikalier, som hvis de blandes til chlorgas kan dræbe hundredvis af mennesker.

Faderen til en af de involverede drenge er "sikkerhedskonsulent", og bliver af sit firma sendt på en opgave for det danske forsvar. Han skal den cyberekspert han er, være iagtager under en NATO cyberkrigsøvelse i Estland. Han introduceres som noget af det første i handlingen, En skrækslagen mand på flugt. Og i Helsingfors køber han mandag sen eftermiddag, 7 minutter før afgang en billet til en luksuskahyt med to værelser på færgen til Stockholm. Der fra håber han desperat på at komme tilbage til sikkerheden i Danmark.

Fredag i den samme uge møder Tessa op på sit arbejde på Teglholmen. Hun har i løbet af ugen fået en "idiotisk" opgave med at efterforske sagen om sexvideoen med den nu afdøde 1.g´er og fire af hendes værter fra "Puttemiddagen". Men faktisk begynder fredagen med at hendes chef, Ole Bundgaard, sender hende til Åland mellem Finland og Sverige. Det finske politi har bedt om dansk assistance til opklaring af et formodet mord. 

Cybereksperten, sikkerhedskonsulenten, er blevet fundet i isfyldt farvand, og han formodes at være dræbt i sin kahyt, og derefter kastet ud fra den enorme færge. 

Tessas uofficielle makker og kæreste, Adam, er på et prekært job i Italien. I af det danske samfund store kanoner lever endnu en gang som machokistisk slave i en fangekælder, og Adam bliver kaldt hjem fra jobbet med at passe på den vigtige klient. Han skal til Tallin i Estland for at tjekke hvad der er sket med sikkerhedskonsulenten, som havde samme arbejdsplads. Og som var udset til at blive medejer af firmaet, og dermed til at blive Adams chef.

Hermed er der også sagt farvel til historien om Puttemiddage og de tragiske følger for de næste 300 sider. I stedet serveres vi som læsere for den ene lange samtale efter den anden. Side op og sige ned, hvor de involverede tegner og fortæller.

Jo da. Der er da enkelte episoder, som bryder de mange referater, forklaringer, og samtaler. Udsendte Tessa ankommer til Åland, hvor hun møder sin finske efterforskningsleder, og en enkelt udsendt fra noget jeg forstod som det finske rigspoliti. 

Vigtige opklarende samtaler mellem politidirektøren for Åland, samt de to efterforskere om aftenen i en sauna, hvor alle deltagere, mænd som kvinder er nøgne når de hopper ind under bruseren før sauna. Det er faktisk rimeligt godt beskrevet. Jeg havde en finsk kæreste for mange år siden, og det jeg oplevede den gang, og siden har erfaret med finske mænd fra min tid i Asien. Mikael Lindholm er svensksproget finne. Så der har han været på hjemmebane.

Adam bliver anholdt. Tessa kaldes til en lejlighed i Stockholm, hvor en computer er fyldt med den dræbtes fingeraftryk. Og selve computeren er fyldt med afsløringer, den dræbte danske konsulent har været en meget meget slem mand. Adam flygter, detaljerne vil jeg ikke afsløre.

Har du lagt mærke til at jeg indtil nu har kaldt "Monsterland" for en roman, og ikke brugt spænding eller thriller én eneste gang? Det har jeg mine grunde til. Da jeg var nået, eller havde kæmpet mig en tredjedel ind i handlingen, overvejede simpelthen at droppe projektet. Kun den kendsgerning, at jeg ville anmelde romanen, fik mig til at læse den færdig.

Mit bud er, at 200 sider bestående af alt for lange dialoger og forklaringer, nemt kunne være skåret væk. Jeg ved ikke hvem af de to forfattere der har skrevet hvad. Men specielt de første 100 sider er efter min mening dårligere skrevet end resten. Med snesevis af ordgentagelser. Min sproglærer på DJH, Gert Smistrup har måske vendt sig i sin grav. 

Sidst i bogen gør forfatterne et stort nummer ud af at takke for den hjælp de har fået af redaktørerne på deres forlag. Det står jeg lidt uforstående overfor. Men indrømmet, den utrolige historie kunne forholdsvis nemt være rettet til, og igen, kortet ned til cirka 250 sider.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…