Skip to main content

Boganmeldelse: Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig MONSTERLAND

Få Monsterland af Lisbeth Zornig som Indbundet bog på dansk ...

Monsterland
Af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Serie: Tessa og Adam bind 2 
Sider: 460
Findes som indbundet bog, E.bog, og lytteroman
Forlag: HarperCollins

******
Af Bjarne Wildau

Lindholm og Zornigs anden roman om det umage par, Tessa Højmark og Adam Forsberg udkom i marts 

Ægteparret Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig fra Falster tager i deres mursten, 460 sider, udgangspunkt i den i virkelighedens meget omtalte sag om gymnasiedrenge fra 3.g  som inviterede de flotteste piger fra 1.g til såkaldte puttemiddage. Pigerne forventedes at servicere de ældre drenge, som ikke nødvendigvis er lige så attraktive som de inviterede piger.

I romanen har en pige begået selvmord. En video med sexscener hvor pigen og fire knægte er sat på Facebook. Politiet bliver indblandet, og faderen til den voldtagne pige kommer i krig med de fire drenges forældre.

Miniportræt: Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig Læs HER!


Samtidigt sker der tyverier hos flere svømmehaller. Tyvegodset er kemikalier, som hvis de blandes til chlorgas kan dræbe hundredvis af mennesker.

Faderen til en af de involverede drenge er "sikkerhedskonsulent", og bliver af sit firma sendt på en opgave for det danske forsvar. Han skal den cyberekspert han er, være iagtager under en NATO cyberkrigsøvelse i Estland. Han introduceres som noget af det første i handlingen, En skrækslagen mand på flugt. Og i Helsingfors køber han mandag sen eftermiddag, 7 minutter før afgang en billet til en luksuskahyt med to værelser på færgen til Stockholm. Der fra håber han desperat på at komme tilbage til sikkerheden i Danmark.

Fredag i den samme uge møder Tessa op på sit arbejde på Teglholmen. Hun har i løbet af ugen fået en "idiotisk" opgave med at efterforske sagen om sexvideoen med den nu afdøde 1.g´er og fire af hendes værter fra "Puttemiddagen". Men faktisk begynder fredagen med at hendes chef, Ole Bundgaard, sender hende til Åland mellem Finland og Sverige. Det finske politi har bedt om dansk assistance til opklaring af et formodet mord. 

Cybereksperten, sikkerhedskonsulenten, er blevet fundet i isfyldt farvand, og han formodes at være dræbt i sin kahyt, og derefter kastet ud fra den enorme færge. 

Tessas uofficielle makker og kæreste, Adam, er på et prekært job i Italien. I af det danske samfund store kanoner lever endnu en gang som machokistisk slave i en fangekælder, og Adam bliver kaldt hjem fra jobbet med at passe på den vigtige klient. Han skal til Tallin i Estland for at tjekke hvad der er sket med sikkerhedskonsulenten, som havde samme arbejdsplads. Og som var udset til at blive medejer af firmaet, og dermed til at blive Adams chef.

Hermed er der også sagt farvel til historien om Puttemiddage og de tragiske følger for de næste 300 sider. I stedet serveres vi som læsere for den ene lange samtale efter den anden. Side op og sige ned, hvor de involverede tegner og fortæller.

Jo da. Der er da enkelte episoder, som bryder de mange referater, forklaringer, og samtaler. Udsendte Tessa ankommer til Åland, hvor hun møder sin finske efterforskningsleder, og en enkelt udsendt fra noget jeg forstod som det finske rigspoliti. 

Vigtige opklarende samtaler mellem politidirektøren for Åland, samt de to efterforskere om aftenen i en sauna, hvor alle deltagere, mænd som kvinder er nøgne når de hopper ind under bruseren før sauna. Det er faktisk rimeligt godt beskrevet. Jeg havde en finsk kæreste for mange år siden, og det jeg oplevede den gang, og siden har erfaret med finske mænd fra min tid i Asien. Mikael Lindholm er svensksproget finne. Så der har han været på hjemmebane.

Adam bliver anholdt. Tessa kaldes til en lejlighed i Stockholm, hvor en computer er fyldt med den dræbtes fingeraftryk. Og selve computeren er fyldt med afsløringer, den dræbte danske konsulent har været en meget meget slem mand. Adam flygter, detaljerne vil jeg ikke afsløre.

Har du lagt mærke til at jeg indtil nu har kaldt "Monsterland" for en roman, og ikke brugt spænding eller thriller én eneste gang? Det har jeg mine grunde til. Da jeg var nået, eller havde kæmpet mig en tredjedel ind i handlingen, overvejede simpelthen at droppe projektet. Kun den kendsgerning, at jeg ville anmelde romanen, fik mig til at læse den færdig.

Mit bud er, at 200 sider bestående af alt for lange dialoger og forklaringer, nemt kunne være skåret væk. Jeg ved ikke hvem af de to forfattere der har skrevet hvad. Men specielt de første 100 sider er efter min mening dårligere skrevet end resten. Med snesevis af ordgentagelser. Min sproglærer på DJH, Gert Smistrup har måske vendt sig i sin grav. 

Sidst i bogen gør forfatterne et stort nummer ud af at takke for den hjælp de har fået af redaktørerne på deres forlag. Det står jeg lidt uforstående overfor. Men indrømmet, den utrolige historie kunne forholdsvis nemt være rettet til, og igen, kortet ned til cirka 250 sider.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi