Skip to main content

Boganmeldelse: Inger Gammelgaard Madsen NATTELINJEN

Af Inger Gammelgaard Madsen
Forlaget Farfalla
383 sider
Findes som hæftet bog, E.bog, og lytteroman


4/6 stjerner


Af Bjarne Wildau

En af de mere produktive danske forfattere er på banen igen. Nemlig Inger Gammelgaard Madsen. Selvudgiver som siden hun debuterede i 2008 med krimien Dukkebarnet har leveret varen hvert evigt eneste år. Sådan. En præstation som blandt andet har betydet, at forfatterens romaner er blevet oversat til omkring 30 forskellige sprog.

Til de fleste andre selvudgivere kommer nu en opfordring til at kigge lidt på Inger Gammelgaard Madsen metoder. Der må da være noget inspiration lige netop der.

Tilbage til den seneste østjyske roman, som er en del af serien med efterforskeren Rolando Benito og journalisten Anne Larsen. Handlingen tager dens afsæt i Halloween nat, hvor et barn endnu en gang ringer til Nattelinjen. Telefonen på Nattelinjen tages af skolelæreren Maja, som har svært ved at tolke opkaldet. Er barnet der ringer op, offer for en makaber Halloween spøg, eller er der virkelig en god, makaber og rædselsvækkende grund til opkaldet.

Lidt senere henter Rolando Benito sit barnebarn Marianna fra en halloweenfest i Hornslet. Hendes forældre skulle noget andet. På vejen tilbage til pigen hjem, træder bedstefar hårdt på bremsen. En gigantisk hund, en Grand Danois, står i vejen. På vejen. Dens ene bagben er fyldt med blod. Men der er intet sår. Blodet kommer ikke fra hunden selv.

Læs også 

Susanne Staun: Kønslig Omgang  H E R!


Nis Jacob: Missil - tredje bind i serien om Wolf / Inessa H E R!


Et tryglende barnebarn overtaler bedstefar til at tage giganten med sig hjem. På trods af frygten for at Orlandos egen hund, en schæfer kaldet Angelo,  vil tage dårligt imod den navnløse og pt herreløse hund.Krimijournalisten Anne Larsen har sagt sit job på den østjyske TV station op. Studieværten som hun afløste havde den frækhed at komme tilbage. Kort tid senere bliver hun tilbudt et job som dybdeborende journalist som tidligere har haft dårlige erfaringer med. Og det nye job, som hun accepterer, kræver at hun arbejder i forklædningen.

Og så er handlingen for alvor ligesom begyndt.  

Der er ingen tvivl om at  Inger Gammelgaard Madsen kan sit håndværk. De mange udgivelser, salg af romanerne til udlandet, og et samarbejde med Forlaget Lindhardt og Ringhof er absolut ikke opnået uden grund. Introduktionen af historien kommer stille og roligt, på trods af den skræmmende start. 

Og det bliver endnu mere makabert, da Rolando Benito og hans makker Freja Rafn ankommer til et kendt italiensk restauratørpars moderne villa i Skødstrup mellem Aarhus og Rønde. Hjemmet er indrettet luksiøst, med tydelige italiskeke aftryk. Og blod, alt for meget blod. Ret hurtigt opdager Rolando og Freja, at hjemmet er fyldt med kameraer. Det vil ødelægge for meget at fortælle hvem der viser sig på optagelserne.

Igen. Forfatteren kan sit kram. Men vi får som læser utrolgt mange detaljer med, som jeg i det mindst snilt kunne leve uden. Freja åbner bildør, Freja træder ud. Lukker bildøren. Rolando trækker en tændingsnøgle ud. Rolando åbner en bildør. Rolando træder ud. Tra la la la. Heldigvis er der masser af mere oplagte og nyttige iagttagelser og informationer.

Jeg tjekkede krimiens skæbne indtil videre hos Mofibo, hvor Nattenlinjen har haft forpremiere. Man kan som læser bedømme romanen efter at have læst den. Cirka 40 læsere har pt benyttet sig af den mulighed. 5 stjerne er højeste karakter. Og læserne har bedømt værket til lige under 5. 4,9 eller det der ligner.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …