Skip to main content

Boganmeldelse: Inger Gammelgaard Madsen NATTELINJEN

Af Inger Gammelgaard Madsen
Forlaget Farfalla
383 sider
Findes som hæftet bog, E.bog, og lytteroman


4/6 stjerner


Af Bjarne Wildau

En af de mere produktive danske forfattere er på banen igen. Nemlig Inger Gammelgaard Madsen. Selvudgiver som siden hun debuterede i 2008 med krimien Dukkebarnet har leveret varen hvert evigt eneste år. Sådan. En præstation som blandt andet har betydet, at forfatterens romaner er blevet oversat til omkring 30 forskellige sprog.

Til de fleste andre selvudgivere kommer nu en opfordring til at kigge lidt på Inger Gammelgaard Madsen metoder. Der må da være noget inspiration lige netop der.

Tilbage til den seneste østjyske roman, som er en del af serien med efterforskeren Rolando Benito og journalisten Anne Larsen. Handlingen tager dens afsæt i Halloween nat, hvor et barn endnu en gang ringer til Nattelinjen. Telefonen på Nattelinjen tages af skolelæreren Maja, som har svært ved at tolke opkaldet. Er barnet der ringer op, offer for en makaber Halloween spøg, eller er der virkelig en god, makaber og rædselsvækkende grund til opkaldet.

Lidt senere henter Rolando Benito sit barnebarn Marianna fra en halloweenfest i Hornslet. Hendes forældre skulle noget andet. På vejen tilbage til pigen hjem, træder bedstefar hårdt på bremsen. En gigantisk hund, en Grand Danois, står i vejen. På vejen. Dens ene bagben er fyldt med blod. Men der er intet sår. Blodet kommer ikke fra hunden selv.

Læs også 

Susanne Staun: Kønslig Omgang  H E R!


Nis Jacob: Missil - tredje bind i serien om Wolf / Inessa H E R!


Et tryglende barnebarn overtaler bedstefar til at tage giganten med sig hjem. På trods af frygten for at Orlandos egen hund, en schæfer kaldet Angelo,  vil tage dårligt imod den navnløse og pt herreløse hund.



Krimijournalisten Anne Larsen har sagt sit job på den østjyske TV station op. Studieværten som hun afløste havde den frækhed at komme tilbage. Kort tid senere bliver hun tilbudt et job som dybdeborende journalist som tidligere har haft dårlige erfaringer med. Og det nye job, som hun accepterer, kræver at hun arbejder i forklædningen.

Og så er handlingen for alvor ligesom begyndt.  

Der er ingen tvivl om at  Inger Gammelgaard Madsen kan sit håndværk. De mange udgivelser, salg af romanerne til udlandet, og et samarbejde med Forlaget Lindhardt og Ringhof er absolut ikke opnået uden grund. Introduktionen af historien kommer stille og roligt, på trods af den skræmmende start. 

Og det bliver endnu mere makabert, da Rolando Benito og hans makker Freja Rafn ankommer til et kendt italiensk restauratørpars moderne villa i Skødstrup mellem Aarhus og Rønde. Hjemmet er indrettet luksiøst, med tydelige italiskeke aftryk. Og blod, alt for meget blod. Ret hurtigt opdager Rolando og Freja, at hjemmet er fyldt med kameraer. Det vil ødelægge for meget at fortælle hvem der viser sig på optagelserne.

Igen. Forfatteren kan sit kram. Men vi får som læser utrolgt mange detaljer med, som jeg i det mindst snilt kunne leve uden. Freja åbner bildør, Freja træder ud. Lukker bildøren. Rolando trækker en tændingsnøgle ud. Rolando åbner en bildør. Rolando træder ud. Tra la la la. Heldigvis er der masser af mere oplagte og nyttige iagttagelser og informationer.

Jeg tjekkede krimiens skæbne indtil videre hos Mofibo, hvor Nattenlinjen har haft forpremiere. Man kan som læser bedømme romanen efter at have læst den. Cirka 40 læsere har pt benyttet sig af den mulighed. 5 stjerne er højeste karakter. Og læserne har bedømt værket til lige under 5. 4,9 eller det der ligner.


Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…