Skip to main content

Boganmeldelse: Camilla Grebe SKYGGEJÆGEREN

Camilla Grebe SKYGGEJÆGEREN

432 sider

Oversat af Charlotte A. E. Glahn
Indtalt af Julie Berthelseen

 

Fem ud af eks mulige bananer

Af Bjarne Wildau

Jo da. Camilla Grebe skriver kriminalromaner. Men som læser får man meget mere end lige netop d e t. Tag nu hendes seneste roman, som blev kåret til Sveriges bedste krimi i 2019. Hun modtog samme pris i 2017 for Husdyret - som hun også fik den prestigefyldte nordiske pris Glasnøglen for.

Igen. Skyggejægeren er en krimi. Men den er også en historisk roman over fire fem generationer. Set med vinkler som kvindens rolle i samfundet, en pinefuld og vel skamfuld introduktion af kvinder i det svenske politi, osv osv. Og med hver generation introducerer Camilla Grebe nye efterforskere og andre som tager del i opklaringsarbejdet.

Læs også:

Miniportræt af Camilla Grebe H E R!

Historien begynder i 1944. En prostitueret, mor til to børn, tager en kunde med hjem. Hun kender ham fra tidligere som en venlig om godt betalende mand. Manden kan ikke få den op at stå, og går totalt grassat. Et bestialsk mord, hvor offerets hænder sømmes fast til gulvet, er delresultatet. En tilkaldt "politisøster" og mor til en lille datter, får et dræbende skub ned ad en trappe. Morderen får i øvrigt tilnavnet Sumpmorderen. Et navn som følger sagen hele vejen op gennem historien.

I en omtale af romanen så jeg en kommentar fra en KVINDE. Hun brokkede sig over at "Skyggejægeren" rummede for meget om kønsroller. Ja men for pokker da. Sådan var kvindens rolle den gang, og er det vel tildels stadig.

I 70erne sker der et tilsvarende mord. I et socialt udfordret boligkvarter i  den fiktive by Östertuna 15 til 20 km udenfor Stockholm.

Den politisøster som blev dræbt i 1944 havde jo en lille datter, som blev bortadopteret. Nemlig Britt-Marie. Og som voksen, nygift, og nybagt mor, vælger hun at blive politibetjent. Og endnu værre - hun vælger en karriere på trods af at hun er forholdsvis nybagt mor. Hun behandles dårligt af hendes forstokkede chef. Der sker flere mord, og adoptivbarnet involveres minimalt i det officielle opklaringsarbejde.  men bliver dog involveret i det nye mord, som på mange måder er en kopi af de første mord den gang i 1944.

Et af mordforsøgene mislykkes nemlig, og hvem ellers end den "umulige" kvindelige betjent kan tale med det kvindelige offer om noget så intimt og pinligt.

Britt-Maries ægteskab med en arbejdsløs alkoholisk ludoman bliver dårligere og dårligere. Hun trænger til en tænkepause, skriver et brev til manden om at hun rejser hjem til sin mor i en periode. Det er det sidste man hører fra kvinden.

Her hopper Camilla til tredje generation i hendes gribende historie. Vi er godt en fjerdel henne i romanen. Og det er der, at jeg som læser tænker på ordet "vedkommende". Den såkaldte krimi er langt langt mere end bare en krimi. Den er en social og psykologisk udredning af de aktuelle tiders Sverige. Vedkomende. Helt sikkert. Spændende. Men også indragende. Jeg husker min egen mors traditionelle placering i samfundet. Det samme med de andre kvinder i vores familie. Og de nabokvinder som vi boede i opgang med. Igen. Helt sikkert en krimi, men også, jeg gentager lige, meget meget mere.

En ny kvinde træder ind i historien midt i 80erne, nemlig profileringseksperten Hanne (Hanne Lagerlind-Schön). Ret hurtigt efter at hun er blevet en del af efterforskningen, sker mordet på statsminister Olof Palme. Udover at Hannes mand, som en højtuddannet og intellektuel psykiater græmmer sig over at hans ellers så kloge og ikke mindst meget smukke kone, som han iøvrigt ikke vil have børn med, beskæftiger sig med noget så simpelt og væmmeligt som opklaring af mord på fattige enlige mødre som bor i et kvarter, som han selv kun læser om i aviserne.

Hanne udsættes også for seksuelle krænkelser på hendes arbejdsplads. Vel bare en del af pakken, og som alle her efter #Meetoo  ved aldrig helt er forsvundet. Samtidigt sker der endnu et mord på en enlig mord i det socialt ramte boligkvarter. Offeret sæmmes endnu en gang til gulvet. Offeret er Hannes makker, efterforskeren Linda, som ellers havde sin brudekjole og bryllupsrejsen klar. Mere at taget fat på i en tid, hvor det svenske politi fokuserer voldsomt på opklaringen af mordet på landets statsminister.

Og her stopper jeg så beskrivelsen af handlingen. Hvorfor dog smadre dine oplevelser og følelsen af spænding når du læser Skyggejægeren.

Afslutningen synes jeg er overraskende Det var meget meget sent i romanen, at jeg gættede i den rigtige retning.

Camilla Grebe, som Lindhardt og Ringhof forlaget har været så heldige at få i deres turban, har med stor succes fulgt eller valgt en anden vej, når det gælder genren krimi. Brugen af skiftende tider  generationer, og dermed hovedpersoner, virker pludselig oplagt, og ikke mindst særdeles velfungeren. Tak for det.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Nu også som lydbog - Anderledes dansk og dramatisk spænding fra en verdensdel der er ukendt for de fleste

  KONGAMATO af Mikala Rosenkilde 668 sider Forlaget Dreamlitt   Findes som Paperback, E-bog, og lydbog.  Indlæst af Lars Poulsen, som er ny for mig. Da jeg skrev nedenstående anmeldelse af teksten, manglede indtalingen. Specielt de mindre forlag har det med at om ikke tøve, så i det mindste at vente lidt den ekstra udgift, en lydbog trækker med sig. Og før den så endelig er der, før man har resultatet mellem sine ører, opstår der en spænding. Hvem indtaler romanen, og hvor godt bliver resultatet? Indtaleren er ny for mig. Men han gør det faktisk godt. Stille og roligt, uden at jeg "slog mig" på ham. Hvis ikke jeg havde den specielle interesse som jeg nu har for indtalere og lydbøger, havde jeg sikkert bare oplevet romanen via øregangene uden at tænke mere over, hvem indtaleren var.               Tildeles fire ud af seks mulige højttalere Af Bjarne Wildau Tildeles 4 ud af 6 mulige bananer. En anderledes, måske lidt skæv spændingsroman. Ja men det var det jeg søgte. Og fandt. H

Boganmeldelse: Bragende dygtig forfatter lader sine LYTTERE i stikken

Fra Blokken Skrevet af Jonas T. Bengtsson Udgivet af Politikens Forlag 302 sider Findes som bog, E-bog, og som lydbog. 7. 13 timer. Indtalt af Jonas T. Bengtsson selv. 4 ud af 6 mulige bananer.   På mange måder er Politikens Forlag et af det absolut bedste af slagsen. Både for forfattere og os læsere. (Hvis du er i tvivl, så tjek lige diverse lister over de mest solgte bøger) . Derfor undre det mig meget, at Jonas T. Bengtsson har "fået lov" til selv at indtale sin tekst. Lytteoplevelse forstyrres eller saboteres af affekteret udtale. Malplacerede pauser. Understregning af enkelte ord. Osv.  Altså. Jeg ved godt at smag og behag er forskellige. Men da jeg efter et par timers lytning spurgte mine ører om præstationen, blev jeg pænt men velment bedt om at læse resten. Og det gjorde jeg så. Pludselig fik jeg "lov" til at opleve hvor dygtig en forfatter Jonas T. Bengtsson helt sikkert er. Herligt. 2 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau Forlaget skriver om "

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

  Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg 526 sider Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer Romanen er fra 2015.   5 ud af 6 mulige bananer   Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde.   5 ud af 6 mulige mikrofoner Af Bjarne Wildau Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman Spionthiller368 sider Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min. 5 ud af 6 mulige bananer. Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner. Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet

Boganmeldelse: Steffen Groth FABERGÉS SIDSTE ÆG

FABERGÉS SIDSTE ÆG  Af Steffen Groth Sider: 476 Findes som bog og E-bog. Byens Forlag  ***** *    Af Bjarne Wildau Sara Kaufman. Matematisk student i New York. Hun skal besøge sin mormor Rebekka Stein, som sidder delvist lam i en kørestol. Matriark for en guldsmedeslægt som kan føres fire hundrede år tilbage. Sara har lovet at besøge hende. Og det skal hun nok. Helt sikkert. Men altså. Hun bliver forfulgt. En eller anden, måske flere er efter hende. Og det var det samme for to år siden. Da følte hun også at der var nogen efter hende. Hendes kæreste påstod at hun var skør. Der var sgu da ingen der forfulgte hende. To timer efter var han væk. Kæresten.  I øvrigt var der ingen som kunne skade Sara. Siden hendes forældre blev slået ihjel i trafikken har hun nemlig aldrig været svag. Super Woman, Firebird, Gwen Tennyson, Huntress. Når hun har brug for det, er hun dem alle sammen. Så hun klarer sig. Helt sikkert. Altså indtil videre. To måneder tidligere var der to