Skip to main content

Boganmeldelse: Camilla Grebe SKYGGEJÆGEREN

Camilla Grebe SKYGGEJÆGEREN

432 sider

Oversat af Charlotte A. E. Glahn

ISBN:9788711980057

******

Af Bjarne Wildau


Jo da. Camilla Grebe skriver kriminalromaner. Men som læser får man meget mere end lige netop d e t. Tag nu hendes seneste roman, som blev kåret til Sveriges bedste krimi i 2019. Hun modtog samme pris i 2017 for Husdyret - som hun også fik den prestigefyldte nordiske pris Glasnøglen for.

Igen. Skyggejægeren er en krimi. Men den er også en historisk roman over fire fem generationer. Set med vinkler som kvindens rolle i samfundet, en pinefuld og vel skamfuld introduktion af kvinder i det svenske politi, osv osv. Og med hver generation introducerer Camilla Grebe nye efterforskere og andre som tager del i opklaringsarbejdet.

Læs også:

Miniportræt af Camilla Grebe H E R!

Historien begynder i 1944. En prostitueret, mor til to børn, tager en kunde med hjem. Hun kender ham fra tidligere som en venlig om godt betalende mand. Manden kan ikke få den op at stå, og går totalt grassat. Et bestialsk mord, hvor offerets hænder sømmes fast til gulvet, er delresultatet. En tilkaldt "politisøster" og mor til en lille datter, får et dræbende skub ned ad en trappe. Morderen får i øvrigt tilnavnet Sumpmorderen. Et navn som følger sagen hele vejen op gennem historien.

I en omtale af romanen så jeg en kommentar fra en KVINDE. Hun brokkede sig over at "Skyggejægeren" rummede for meget om kønsroller. Ja men for pokker da. Sådan var kvindens rolle den gang, og er det vel tildels stadig.

I 70erne sker der et tilsvarende mord. I et socialt udfordret boligkvarter i  den fiktive by Östertuna 15 til 20 km udenfor Stockholm.

Den politisøster som blev dræbt i 1944 havde jo en lille datter, som blev bortadopteret. Nemlig Britt-Marie. Og som voksen, nygift, og nybagt mor, vælger hun at blive politibetjent. Og endnu værre - hun vælger en karriere på trods af at hun er forholdsvis nybagt mor. Hun behandles dårligt af hendes forstokkede chef. Der sker flere mord, og adoptivbarnet involveres minimalt i det officielle opklaringsarbejde.  men bliver dog involveret i det nye mord, som på mange måder er en kopi af de første mord den gang i 1944.

Et af mordforsøgene mislykkes nemlig, og hvem ellers end den "umulige" kvindelige betjent kan tale med det kvindelige offer om noget så intimt og pinligt.

Britt-Maries ægteskab med en arbejdsløs alkoholisk ludoman bliver dårligere og dårligere. Hun trænger til en tænkepause, skriver et brev til manden om at hun rejser hjem til sin mor i en periode. Det er det sidste man hører fra kvinden.

Her hopper Camilla til tredje generation i hendes gribende historie. Vi er godt en fjerdel henne i romanen. Og det er der, at jeg som læser tænker på ordet "vedkommende". Den såkaldte krimi er langt langt mere end bare en krimi. Den er en social og psykologisk udredning af de aktuelle tiders Sverige. Vedkomende. Helt sikkert. Spændende. Men også indragende. Jeg husker min egen mors traditionelle placering i samfundet. Det samme med de andre kvinder i vores familie. Og de nabokvinder som vi boede i opgang med. Igen. Helt sikkert en krimi, men også, jeg gentager lige, meget meget mere.

En ny kvinde træder ind i historien midt i 80erne, nemlig profileringseksperten Hanne (Hanne Lagerlind-Schön). Ret hurtigt efter at hun er blevet en del af efterforskningen, sker mordet på statsminister Olof Palme. Udover at Hannes mand, som en højtuddannet og intellektuel psykiater græmmer sig over at hans ellers så kloge og ikke mindst meget smukke kone, som han iøvrigt ikke vil have børn med, beskæftiger sig med noget så simpelt og væmmeligt som opklaring af mord på fattige enlige mødre som bor i et kvarter, som han selv kun læser om i aviserne.

Hanne udsættes også for seksuelle krænkelser på hendes arbejdsplads. Vel bare en del af pakken, og som alle her efter #Meetoo  ved aldrig helt er forsvundet. Samtidigt sker der endnu et mord på en enlig mord i det socialt ramte boligkvarter. Offeret sæmmes endnu en gang til gulvet. Offeret er Hannes makker, efterforskeren Linda, som ellers havde sin brudekjole og bryllupsrejsen klar. Mere at taget fat på i en tid, hvor det svenske politi fokuserer voldsomt på opklaringen af mordet på landets statsminister.

Og her stopper jeg så beskrivelsen af handlingen. Hvorfor dog smadre dine oplevelser og følelsen af spænding når du læser Skyggejægeren.

Afslutningen synes jeg er overraskende Det var meget meget sent i romanen, at jeg gættede i den rigtige retning.

Camilla Grebe, som Lindhardt og Ringhof forlaget har været så heldige at få i deres turban, har med stor succes fulgt eller valgt en anden vej, når det gælder genren krimi. Brugen af skiftende tider  generationer, og dermed hovedpersoner, virker pludselig oplagt, og ikke mindst særdeles velfungeren. Tak for det.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Bjørnedansen - Måske den bedste thriller jeg nogensinde har læst

Bjørnedansen af Anders Roslund og Stefan Thunberg
526 sider
Udgivet af Forlaget Modtryk Lydbog indtalt af Thomas Gulstad 20. 13 timer
Romanen er fra 2015.
5 ud ad 6 mulige bananer
Jeg formoder at Thomas Gulstad har indtalt Bjørnedansen inden udgivelsen af den trykte bog. Thomas Gulstad er en af de indtalere i Danmark, som har en stemme født til indtaling, og så har han fornemmelsen for at fylde lige tilpas i forhold til den originale tekst. Tempoet passer mig også, jeg er en af de lyttere som gerne vil kunne følge med inde mellem ørerne. Sådan er det også i lydbogen Bjørnedansen. Smag og behag er forskellig, måske heldigvis når det gælder indtaling. Flot flot arbejde. 5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau
Forlaget skrev: Fire mænd ligger i en skov i udkanten af Stockholm og holder øje med vagten, der kontrollerer et af det svenske militærs hemmelige våbendepoter. Leo er hjernen bag det, der skal til at ske. Med sig har han sine yngre brødre, Felix og Vincent, og barndomsvennen J…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…

Boganmeldelse: Et brag af en familiekrønike - en oplagt kandidat til årets "et eller andet"

Af Bjarne Wildau
Højsangen fra Palermovej Af Annette Bjergfeldt 362 sider Findes som bog, E-bog, og som lytterroman indtalt af Githa Lehmann
5 ud af 6 mulige stjerner
Det tog mig tre dage, sludder, tre døgn at læse Højsangen fra Palermovej. Og hvilke tre vidunderlige døgn. Altså. Hvorfor ikke begynde med begyndelsen, så du ligesom får et sving med, nej ikke en vognstang, men noget andet pædagogisk, et kærligt lods i røven. Få nu læst den bog. Begyndelsen, undskyld, men nu får du den. 
En dværg af en grossersøn fra vores hovedstad, skæv i kroppen var han også, rejser til det daværende Petrograd (Sct. Petersborg) for at bevise at han er den fødte forretningmand. Efter ankomsten tager han som det første cirkus i Cirkus Sowalskaja. Her møder han den oversavede kvinde, Varinka, en for ham gigantisk kvinde på 150 cm. Han ved ikke, at hun lige har mistet sin elskede trapetsartist, som ved et uheld landede i en cirkus(flod)hest mund. Anden gang dværgen tog til Petrograd, var det for at gifte sig med c…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Boganmeldelse: Geiger - svensk spion thriller - med kontant udbetaling ved "kasse 1"

Geiger Af Gustaf Skördeman
Spionthiller368 sider
Findes som bog, E-bog og lydbog 13 timer 6 min.
5 ud af 6 mulige bananer.
Indlæst af Bent Otto Hansen, som leverer et meget flot stykke arbejde. Jeg læste de første 200 sider, men da lydbogen blev tilgængelig hos Mofibo, droppede jeg læsning af den tilsendte E-bog. Noget jeg aldrig fortrød. Indlæsningen tilføjer absolut noget ekstra til den i forvejen fremragende roman. Uden at dominere teksten vel at mærke. 5 ud af 6 mulige mikrofoner.
Forlag: Hr. Ferdinand / Politikens Forlag Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Forlaget skriver: Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aftrækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander …