Skip to main content

Boganmeldelse: Camilla Grebe SKYGGEJÆGEREN

Camilla Grebe SKYGGEJÆGEREN

432 sider

Oversat af Charlotte A. E. Glahn

ISBN:9788711980057

******

Af Bjarne Wildau


Jo da. Camilla Grebe skriver kriminalromaner. Men som læser får man meget mere end lige netop d e t. Tag nu hendes seneste roman, som blev kåret til Sveriges bedste krimi i 2019. Hun modtog samme pris i 2017 for Husdyret - som hun også fik den prestigefyldte nordiske pris Glasnøglen for.

Igen. Skyggejægeren er en krimi. Men den er også en historisk roman over fire fem generationer. Set med vinkler som kvindens rolle i samfundet, en pinefuld og vel skamfuld introduktion af kvinder i det svenske politi, osv osv. Og med hver generation introducerer Camilla Grebe nye efterforskere og andre som tager del i opklaringsarbejdet.

Læs også:

Miniportræt af Camilla Grebe H E R!

Historien begynder i 1944. En prostitueret, mor til to børn, tager en kunde med hjem. Hun kender ham fra tidligere som en venlig om godt betalende mand. Manden kan ikke få den op at stå, og går totalt grassat. Et bestialsk mord, hvor offerets hænder sømmes fast til gulvet, er delresultatet. En tilkaldt "politisøster" og mor til en lille datter, får et dræbende skub ned ad en trappe. Morderen får i øvrigt tilnavnet Sumpmorderen. Et navn som følger sagen hele vejen op gennem historien.

I en omtale af romanen så jeg en kommentar fra en KVINDE. Hun brokkede sig over at "Skyggejægeren" rummede for meget om kønsroller. Ja men for pokker da. Sådan var kvindens rolle den gang, og er det vel tildels stadig.

I 70erne sker der et tilsvarende mord. I et socialt udfordret boligkvarter i  den fiktive by Östertuna 15 til 20 km udenfor Stockholm.

Den politisøster som blev dræbt i 1944 havde jo en lille datter, som blev bortadopteret. Nemlig Britt-Marie. Og som voksen, nygift, og nybagt mor, vælger hun at blive politibetjent. Og endnu værre - hun vælger en karriere på trods af at hun er forholdsvis nybagt mor. Hun behandles dårligt af hendes forstokkede chef. Der sker flere mord, og adoptivbarnet involveres minimalt i det officielle opklaringsarbejde.  men bliver dog involveret i det nye mord, som på mange måder er en kopi af de første mord den gang i 1944.

Et af mordforsøgene mislykkes nemlig, og hvem ellers end den "umulige" kvindelige betjent kan tale med det kvindelige offer om noget så intimt og pinligt.

Britt-Maries ægteskab med en arbejdsløs alkoholisk ludoman bliver dårligere og dårligere. Hun trænger til en tænkepause, skriver et brev til manden om at hun rejser hjem til sin mor i en periode. Det er det sidste man hører fra kvinden.

Her hopper Camilla til tredje generation i hendes gribende historie. Vi er godt en fjerdel henne i romanen. Og det er der, at jeg som læser tænker på ordet "vedkommende". Den såkaldte krimi er langt langt mere end bare en krimi. Den er en social og psykologisk udredning af de aktuelle tiders Sverige. Vedkomende. Helt sikkert. Spændende. Men også indragende. Jeg husker min egen mors traditionelle placering i samfundet. Det samme med de andre kvinder i vores familie. Og de nabokvinder som vi boede i opgang med. Igen. Helt sikkert en krimi, men også, jeg gentager lige, meget meget mere.

En ny kvinde træder ind i historien midt i 80erne, nemlig profileringseksperten Hanne (Hanne Lagerlind-Schön). Ret hurtigt efter at hun er blevet en del af efterforskningen, sker mordet på statsminister Olof Palme. Udover at Hannes mand, som en højtuddannet og intellektuel psykiater græmmer sig over at hans ellers så kloge og ikke mindst meget smukke kone, som han iøvrigt ikke vil have børn med, beskæftiger sig med noget så simpelt og væmmeligt som opklaring af mord på fattige enlige mødre som bor i et kvarter, som han selv kun læser om i aviserne.

Hanne udsættes også for seksuelle krænkelser på hendes arbejdsplads. Vel bare en del af pakken, og som alle her efter #Meetoo  ved aldrig helt er forsvundet. Samtidigt sker der endnu et mord på en enlig mord i det socialt ramte boligkvarter. Offeret sæmmes endnu en gang til gulvet. Offeret er Hannes makker, efterforskeren Linda, som ellers havde sin brudekjole og bryllupsrejsen klar. Mere at taget fat på i en tid, hvor det svenske politi fokuserer voldsomt på opklaringen af mordet på landets statsminister.

Og her stopper jeg så beskrivelsen af handlingen. Hvorfor dog smadre dine oplevelser og følelsen af spænding når du læser Skyggejægeren.

Afslutningen synes jeg er overraskende Det var meget meget sent i romanen, at jeg gættede i den rigtige retning.

Camilla Grebe, som Lindhardt og Ringhof forlaget har været så heldige at få i deres turban, har med stor succes fulgt eller valgt en anden vej, når det gælder genren krimi. Brugen af skiftende tider  generationer, og dermed hovedpersoner, virker pludselig oplagt, og ikke mindst særdeles velfungeren. Tak for det.

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Flot og troværdig krigsroman med kvindelig feltpræst i hovedrolle

Af Bjarne Wildau
Pige på mission - roman af Susanne Lykke 304 siderFindes som bog, E-bog og som lydbog. 9.11 timer. Udgivet af Rydendahl Forlag.
4 ud af 6 mulige bananer til Susanne Lykke.
Indlæst af Louise Davidsen. Havde aldrig hørt om hende. Men hendes indtaling blev en glædelig overraskelse. Perfekt oversættelse fra tekst til lyd, fra øjne til øregange. Hvis ikke jeg som lytter vidste at jeg skulle anmelde både den trykte roman og indtalingen, havde jeg måske ikke tildelt indtalingen én eneste tanke. Sig det ikke til nogen, men det er stort set den største anerkendelse jeg kan give en indlæser.
4 ud af 6 højtalere til Louise Davidsen.
Forlaget skriver: Elly Flodin udsendes af Danmark som feltpræst i Camp Nordlys. Hun støtter soldaterne gennem samtaler, når de har været under angreb i felten, og hun arrangerer sociale arrangementer i lejren. Dér oplever hun en frigørelse fra sit gamle liv.      Ligeledes bliver hendes far, den gamle sognepræst Erik Flodin, tvunget til at give slip på sin d…

Fokus på serier: Blå Mandag - fremragende thriller om psykoterapeuten Frieda Klein

Blå Mandag af "Nicci French" Første bind i serien med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen. 349 sider
4 ud af 6 bananer. Lydbog 9 timer og 47 min. Indlæst af Sara Ullner. 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Skuespiller Sara Ullner har indlæst "Blå Mandag", og det gør hun aldeles fremragende. Et godt nyt bekendtskab. I romanen optræder en ukrainsk gæstehåndværker. Glemmer nok ikke måden hun oversætter hans accent. Fint uden at overspille.
Forlaget skriver: Blå mandag er det første og overrumplende bind i en ny spændingsserie med psykoterapeuten Frieda Klein i hovedrollen.      Hun har etableret sig med egen klinik og har en særlig evne til at hjælpe sine klienter  godt videre i livet. Hun har en kæreste, og omkring hende møder vi en række gennemgående karakterer: mentoren Reuben, praktikanten Jack, ukraineren Josef, hendes brors ekskone og deres datter.      Og i de første bøger også kriminalinspektør Malcolm Karlsson og hans team.En lille dreng er sporløst forsvundet, og Lond…

Serier: Underholdende og fantastisk godt skrevet serie om kriminalassistent Erik Otto Falster & hans makker

GUD ER BARE HUND STAVET BAGFRA af Christian Frost Udgivet af People´s Press Findes som bog, E-bog og lydbog (13.14 timer) 405 sider.
5 ud af 6 mulige bananer
Romanen er indlæst af Karsten Pharao. Og han gør det aldeles fremragende. Den tekst han har haft foran sig, rummer utroligt mange vidt forskellige scener og situationer. Den ene mere rablende, vanvittig eller morsom end den anden. Det samme gælder de personer, forfatteren har skabt. Det hele oversættes eller forvandles suverænt til lyd. Vel at mærkes uden at jeg som lytter følte at jeg mistede forbindelsen til den originale tekst.
5 ud af 6 mulige mikrofoner
Af Bjarne Wildau Jeg har læst et sted at der hvert eneste år udgives i Danmark udgives cirka 800 krimier og eller spændingsromaner. Jeg nævner det her, fordi den enorme mængde må være den eneste grund til, at jeg har overset både forfatteren Christian Frost og hans for mig fantastiske triologi om kriminalassistent Erik Otto Falster og hans makker. Første bind i serien: Gud er bare hu…

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Bent Otto Hansen lydstudie de første otte til 10 år af hans tid som indlæser.  Skumgummipuderne giver bedre lyd.   Det sorte mellem indlæseren og iPad´ er mikrofonen.
Af Bjarne Wildau Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.
Hvis du har lyttet til de seneste bøger i "Harry Hole" serien, er det måske spændende at vide, at indtalingen er foregået i denne lille telefonbox. Her under har du bent Ottos lykkebamser, som tjekker om hans mave rumler for meget, og som er bekymrede for at…

Stemmen bag bogen: Kongelig skuespiller har gjort indlæsning af bøger til sit erhverv

Af Bjarne Wildau
Man kan ikke ligefrem påstå, at Henrik Hartvig Jørgensen mangler titler. Kongelig skuespiller. Instruktør. Teaterleder. Jordomrejser. Sælger. Og ikke mindst den seneste titel:       Indlæser.       Som han holder fast i indtil videre. Ikke mindst fordi lydbøger er en del af bogbranchen som udvikler sig enormt. Tag nu bare Mofibo, som i januar i år "solgte" mere end 3 millioner timers lyd.     - Mit talent som skuespiller var OK, men ikke opsigtsvækkende – undtagen som et rigtig dumt svin, det var jeg foruroligende god til. Midt i 00’erne, hvor jeg ikke havde så meget at lave som skuespiller, var der en kær kollega som opfordrede mig til at give indlæsning af bøger en chance. Og jeg fik chancen for at bevise hvad jeg kunne af "DBC Medier / Biblioteksmedier" med indlæsning Alice Hofmanns “Den Blå Dagbog”, fortæller Henrik Hartvig Jørgensen. Og han fortsætter:     -  Jeg skulle lige finde ud af, hvordan jeg skulle lægge mit fortælle-fokus, altså hvordan je…