Skip to main content

Boganmeldelse: Susanne Staun - KØNSLIG OMGANG - Fanny Fiske er tilbage


Kønslig omgang: En Fanny Fiske-thriller
KØNSLIG OMGANG

Susanne Staun
En Fanny Fiske-thriller
Findes som bog, E-bog, og som lytteroman
306 sider
Udgivet af Gyldendal

4 ud af 6 stjerner

Af Bjarne Wildau

Susanne Staun Gyldendals pressefolk skriver følgende, (så ved du det!)

Den rapkæftede, mandeglade og Vecchia-drikkende Dr. Fanny Fiske er tilbage i en thriller, der stiller skarpt på nutidens kønsopfattelse og #MeToo-bevægelsen. Dr. Fanny Fiske, der er berømt adfærdspsykolog med speciale i profilering af serieforbrydere, bliver indledningsvis anmeldt og skal stå til regnskab for fortidens synder, herunder sin lemfældige omgang med de unge mænd og betjente, som hun i årtier har undervist – og opfattet som sit private kagefad. Samtidig må hun trække i arbejdstøjet, da en række grimme voldtægter hærger Cornwell-Graftons barer. Nu er kunsten at belægge sine ord med nutidens krævende omhu ikke dr. Fiskes stærke side, og en politisk sensitiv profilering i sagen skaffer hende endnu flere fjender på halsen, skaber postyr og optøjer i gaderne og sætter Cornwell-Graftons politi skakmat. Det er op til Dr. Fiske at indfange en af de gale demonstranter med mord på samvittigheden, finde voldtægtsforbryderen og samtidig undlade at kalde sine påståede ofre for grimrianer – kan dr. Fanny Fiske lære at navigere i en ny, mere sensitiv verden?
-----
Dr. Fanny Fiske er tilbage, efter at hendes skaber Susanne Staun i en årrække har foretrukket at skrive serien om Maria Krause, nemlig Døderummet, Hilsen fra Rexville, og Helt til grænsen.

Kønslig omgang: En Fanny Fiske-thriller

Og Fanny har brugt tiden til at, ja netop, følge med tiden. Sammen med sin forfatter, begge er nu første i 60erne. Susanne Stauns sexliv er jeg totalt uvidende om, men fra start bliver jeg som læser jævnligt mindet om, at Dr. Fanny har en mandlig rengøringsasistent med navnet Roger, 17, som assisterer hendes hver morgen hende i cirka 15 minutter. Om der er et stopur involveret i tidstagningen er jeg, og sikkert alle andre uvidende om. Brugen af den unge fyr, han kunne snilt være hendes barnebarn? Tricket er, at kopiere mænds indgang, i dobbelt forstand, til det kvindelige køn.

Der er to paralle handlinger i det forlaget kalder en thriller. 

Læs også:
Missil - tredje bind i serien om Wolf: Hvor har Nis Jacob været i den første del af mit læserliv? Klik HER!

En halv snes lesbiske kvinder udsættes for det, man på godt dansk kalder drug rapes. Fælles for alle ofrene er, at de har hygget sig på en af byens fire lesbiske barer. Guiden til den del af historien er netop Fanny Fiske. 

Kønslig omgang: En Fanny Fiske-thriller

Den anden handling har, ja gæt en gang, netop Fanny Fiske som hovedperson. Fem mænd har ladet sig inspirere af Harry Weinstein historien, og anmeldt netop deres forelæser fra den gang de selv troede på at de var unge og attraktive, for seksuelle overgreb. Og hvad der er endnu værre, den offentlige anklager P. J. tager det hele seriøst. 

Inden jeg fortsætter med at anmelde Fanny Friske, skal jeg lige have på plads, at det er præcist fire fem dage siden at jeg hørte eller læste om Fanny Fiske for første gang i mit liv. Jeg har læste snesevis af romaner, mange af dem danske, men husker ikke at jeg har set forfatternavnet Susanne Staun på min litterære vandring. Du må selv bedømme, om det er en rimelig undskyldning, at jeg ikke har boet i Danmark siden 1992.

Handlingen begynder med en voldsom scene, hvor en bevidstløs kvinde bliver mishandlet på det groveste. Og med forbryderen som "jeg fortæller", er vi med helt oppe på første række. Brændstoffet som holder mishandlingen i gang, er vrede, noget der virker som blindt had og foragt. 

Kønslig omgang: En Fanny Fiske-thriller

Der mangler et eller andet i hele det beskrevne drugrape. Hvad det netop er, må du selv finde ud af. jeg skal nok komme tilbage til forfatterens skriveglæde og faglige håndelag senere. Men jeg er som læser i positivt chok. Hold da helt kaje, hvor der svinger op og ned ad Vestergade. Og hvorfor ikke citere det her i begyndelse, det er romanens bedste skrevne og mest vedkommende tekst:

Citat begynd:

Ah! Jeg kørte af sted i natten med musikken på, troldestrøm i blodet, troldestrøm i hjernen, tændt, tændt, ude efter piger, en elsker af den ny verden i en gammel bil. Jeg skruede helt op og lukkede øjnene for de modkørende lygter. Forude ventede tæt mørke.

Kom tættere på, og kig ind i træerne
find pigen, mens du kan
kom tættere på og se
se in i mørket
følg dine øjne følg dine øjne

Jeg ville aldrig have været i stand til at slæbe hende ud i bilen, men se! Hun gik selv. Well gik og gik, hun slingrede og vaklede og roterede og fniste og småvæltede og sag dumme ting, dumme snøvlende ting, som ingen gad høre på. Hun lød som min mor, som alle skeder til alle tider. For at slippe for at høre hendes sniksnak - ævlebævle spurgte jeg hende:

"Hvasså? Er du med, hva´, har du spist op, kan du li hund?"

"Pliddepladder, snøvleøvlebøvle," svarede hun så læspende og med spytklatter i mundvigende. Så sagde jeg det bare igen, for lyden af min stemme var beroligende.

"Hvasså? Er du med, hva´, har du spist op, kan du li hund?"

Hvis ikke hun faldt i søvn i bilen, kunne hun få et drag over nakken eller en albue hårdt i næsen. Hvad som helst for at slukke kællingekæftens plidderpladder ævlebævle våsedåse vrøvlebøvle snikkesnakke om ingenting og tingeling og hus & hjem"

Citat slut. 

Tiraden, eller scenen, forsætter en side eller halvanden til.

Her fra tager Fanny Friske over i samfundet Cornwell-Grafton, opfundet af Susanne Staun. En kvinde som "desværre er blevet magelig med årene, og som helst vil tidligt i seng med en flaske Vecchia og netflix. Men livet går videre, helt bestemt. Med hjælp fra rengøringsassistenten Roger, 17 og lyst til at benyt´en, og den unge lesbiske faglige assistent og voldtægtsspecialist, som lyder kælenavnet Figuretta. Heldigt men næppe tilfældt, er hun en jævnlig gæst hos mindst en af de fire lesbiske barer i byen, samme har alle ofrene.

Det umage par bliver sat på jobbet med at lave en gerningsmands profil. Manden bag ordren er den lokale kriminalkommisær David Bercowitz. Rigtigt gættet. Fyren har polsk blod i sine årer. Via det samarbejde, og ikke mindst de mundhuggerier og de tankerækker og processer de fremprovokerer, kommer man videre. 

Faktisk er arbejdet, det trivielle daglige arbejde allerede i gang. Hver eneste aften er der placeret en politikvinde med et lesbisk (sort of) udseende i hver eneste af de fire lebbebarer. Og de har det slet ikke så ringe endda. Gæster giver dem gratis drinks, læs fadøl. Og en gang eller to har en af detektiverne fodtage seks fadøl på én gang.

Det er et besøg ved det tiende offers hospitalsseng, som for alvor sætter gang i Fanny og assistenten Figurettas udviklingsarbejde. Og det er den yngste af de to, som stiller de rigtige spørgsmål til de 22 årige offer.

Det er sådan cirka en tredjedel henne i det, som Gyldendals pressefolk påstår er en thriller, at det slår mig, at jeg er underholdt, helt sikkert. Men er det spændende, det jeg læser. Er jeg spændt? 

Kønslig omgang: En Fanny Fiske-thriller

Faktisk har jeg på det tidspunkt allerede gættet hvad der er galt med projekt: "Find den voldtægtsmand".

Jo længere man når frem i romanen, desto flere helsidelange analyser af de forskellige grupperinger i den seksueller baggård eller underskov. Samtidigt er der de nemme tricks. Hollændere har idiotiske navne. Fanny hiver konstant hendes italienske brandy frem når bare lokummet brænder bare en lille smule, naboer udstilles som idioter. Den "polske" kriminalkommisær bander og svovler. På polsk. Og sådan kører bumletoget.

Igen. Sproget er fremragende. Men kan friske jargonger, ordflom en masse, virkelig bære en hel thriller fra begyndelse til slut? Det kunne helst sikkert være fint for en kronik, eller et essay, men for en thriller? 

Har vi virkelig brug for hundred eller tusindvis af ord om, hvad profilering er,  eller hvor mange forskellige typer medicin der kan være brugt til de såkaldte drugrapes? Kunne det ikke være klaret med få sætninger? Og vi får at vide, at FBI generelt kategoriserer (forfatterens betegnelse) kvinder som "føjelige ofre". 

Og endnu værre, hvem har brug for de mange tirader om de forskellige seksuelle gruppers kampe med hinanden. Jo da. Fire fem linjer her og der, men ikke alle vegne. Og slet ikke i bundte på 30 til 40 linjer ad gangen. Nej, det er ikke nok for mig. Men igen, kronikredaktøren hos Politiken vil elske det. I en kortere version forstås.

Kønslig omgang: En Fanny Fiske-thriller

Comments

Mest læste blogs den sidste måned

Boganmeldelse: Kvinde set fra ryggen

  Kvinde set fra ryggen Jesper Wung-Sung Sideantal: 464 Udk. 10. marts 2021 1. udgave, 2. oplag Findes som indbundet, E-bog, og som lydbog - 11.47 timer Forlag: Politikens Forlag Af Bjarne Wildau Ida er en ganske ung pige med et ret almindeligt liv i Stubbekøbing. Det vil sige, hendes lillebror døde for flere år siden. Hendes mor havde store psykiske problemer. Røg ind og ud af Oringe Sindsygehospital. Pludselig sker der noget. Idas storebror kommer i sommeren 1890 hjem på ferie fra Kunstakademiet i hovedstaden. Men han kommer ikke alene. Med sig har han sin medstuderende, den jævnaldrende Vilhelm Hammershøi, som har rødder i en velhavende familie.    Da Vilhelm Hammershøi nogle uger senere gør sig klar til at rejse hjem, har han og Ida dårligt talt sammen. Alligevel spørger han hende, om hun vil blive hans forlovede. Og sådan bliver det. Hun siger ja til en mand, et menneske, og kunstneren sætter en ring på et motiv.    Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødsle

Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien

  Boganmeldelse: Ny thriller om medicinalindustrien   Clearmind af Steffen Groth 428 sider Udgivet af Byens Forlag               Tildeles fire ud af seks mulige "Bananer"   Af Bjarne Wildau Det er godt nok sjældent at en spændingsforfatter er s å aktuel med en thriller, som danske Steffen Groth er med sin nyeste thriller "Clearmind". Titlen er samtidigt navnet på et epokegørende medicin.    Og som læser kommer man ind i historien, netop der hvor en direktør for Danming myrdes i en togkupe. Alle de dokumenter som den centrale direktør havde med sig, forsvinder sammen med en millionformue, der "løftes" ud af direktøren formodentlig hemmelige bankkonti.    Forlaget skriver: Ex-direktør i WHO udgiver roman om medicinalindustriens skyggesider. "Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver  den medicin, som er  til gavn for mange. Det er dens hvide side. På

Stemmen bag lydbogen: Indlæser fik nyheden om sin egen mors død i tiden mellem to kapitler

Af Bjarne Wildau   Hvis du er en ud af de tusinder og atter tusinder som lytter til bøger - har du nogensinde tænkt på en indlæsers hverdag? Hvad spiser indlæseren til morgenmad? Kan en indlæser blive syg af læse en modbydelig roman? Og hvad med arbejdsskader?    Svarene kommer her. Jo da. Jeg ved godt at mennesker, også indlæsere er forskellige. Så i denne omgang må du nøjes med en af de mest kendte, nemlig Bent Otto Hansen.     Gennem de sidste næsten to årtier har han indlæst et sted mellem 300 og 400 bøger. Ikke mindst Jo Nesbøs legendariske serie om Harry Hole.     Bent Otto Hansen har indtalt hundredvis af romaner. Blandt meget den norske forfatter Jo Nesbø´ssamlede "voksne" forfatterskab.     Han er vokset op i Vangede, og før det i en embedsbolig på Gentofte Amtssygehus. Faderen var varmemester, og moderen sygehjælper. Drømmen over dem alle da han var ungdom, var at komme ind på journalisthøjskolen i Aarhus. Nemlig via en af to årlige optagelsesprøver. Uden at indgang

Elsket svensk forfatter lancerer godt skrevet Malagaserie med tynd handling

  Inden skyerne kommer Forfatter: Mari Jungstedt Udgivet af People's Serie: Malaga bind 1 Sider: 300 Findes som bog, E-bog og lydbog (7.12 timer). Indtalte af Peter Pilegaard som er ny for mig. Hans stemmer fylder, uden at stjæle opmærksomheden fra handlingen. Rytmen passede mig fint, ikke for korte eller for lange pauser. Flot arbejde.   Tildeles 4 ud af 6 mulige mikrofoner. Af Bjarne Wildau   Tildeles tre ud af seks mulige bananer Reelt kan jeg ikke huske, om jeg tidligere har haft fat i en af Mari Jungstedt femikrimier. Hvis jeg har, har jeg lagt den fra mig inden jeg kom ret langt. Med den nye Malagaseries første titel, "Inden skyerne kommer" så jeg en chance for at hoppe på toget i tide. Og... jeg har tidligere været på ferie på Solkysten med Tjæreborg, og senere som journalist været på en reportagetur i området, hvor jeg lavede artikler om danskere, deres tilholdssteder, den danske kirke, osv osv. Så hvorfor ikke? Forlagets presseafdeling skrev: Gymnas

Boganmeldelse: Dronninggambit TV-serien fra Netflix bygger på romanen med samme titel, som er fantastisk læsning

    Walter Tevis: Dronninggambit   Udgivet af Lindhardt & Ringhof i 2016 352 sider. Findes som bog og E-bog Udkommer i ny udgave den 23 februar 2021     Tildeles fem bananer ud af seks mulige. Af Bjarne Wildau Den lille skolepige Elizabeth mistede sin far da hun var ganske lille. Som otteårig blev hendes mor dræbt i en trafikulykke. Optagelse på et religiøst børnehjem blev løsningen. Store sovesale. Vagt ude på gangen. Ups. Jeg var lige ved at glemme vitamin og beroligende piller. Samme med kirkegang og salmesang. Det rimer. Og passer. En af hverdagens pligter førte hende ned i skolens kælder. En gammel tyk mand, skolens pedel, sad på en stol ved et bord. Han kiggede mest på et mærkeligt bræt, lidt som det hun havde brugt til dam. Hvide og sorte felter. Han spillede faktisk med de mærkelige figurer. Elizabeth spurgte hvad det var. Pedellen var tvær. Måtte vistnok ikke snakke med skolens elever. Beth, som hun faktisk blev kaldt, spurgte og spurgte. Hvorfor dit og hvorfor dat.Tre fi